Представниця ОБСЄ Дуня Міятович засудила силовий тиск на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК

Представниця ОБСЄ Дуня Міятович засудила силовий тиск на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК

19 Березня 2014
3742
19 Березня 2014
19:32

Представниця ОБСЄ Дуня Міятович засудила силовий тиск на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК

3742
Представниця ОБСЄ Дуня Міятович засудила силовий тиск на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК
Представниця ОБСЄ Дуня Міятович засудила силовий тиск на керівників НТКУ і Чернігівської ОДТРК

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила обурення з приводу нападу групою членів ВО «Свобода», у тому числі народних депутатів, на керівника Національної телекомпанії України (НТКУ), щоб змусити його піти у відставку. Відповідну заяву пані Міятович зробила 19 березня.

 

«Я вражена цією обурливою акцією, яка йде всупереч цінностям свободи ЗМІ і не може бути прийнятною, - написала пані Міятович у листі до в. о. Президента України Олександра Турчинова. - Це особливо серйозний інцидент, оскільки деякі нападники не тільки представляють собою законодавчу гілку влади, але й є членами парламентського комітету з питань свободи слова та інформації».

 

Пані Міятович схвально оцінила негайне засудження інциденту з боку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока. Вона також закликала уряд зміцнити безпеку журналістів, особливо в умовах нинішньої кризи в Україні.

 

«Я стривожена, що це занепокоєння розвиток росте, і це вже другий випадок за останні дні, коли керівників ЗМІ змушують піти у відставку», - сказала пані Міятович, нагадуючи про інцидент з ген директором Чернігівської ОДТРК Аркадієм Білібаєвим, якого 17 березня озброєні нападники змусили написати заяву про звільнення.

 

Представниця ОБСЄ закликала українську владу почати швидкі та прозорі розслідування і притягнути всіх винних до відповідальності. Пані Міятович також підтвердила свій заклик до влади вжити заходів з перетворення державного телебачення і радіо на справжнього суспільного мовника, незалежного від політичного і бізнесового тиску.

 

Під час свого нещодавнього візиту до Києва пані Міятович підкреслила важливість забезпечення безпеки журналістів і припинення безкарності за напади на працівників ЗМІ.

 

Нагадаємо, 18 березня народні депутати від партії «Свобода» Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко, Богдан Бенюк силою змусили тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова написати заяву про звільнення.

 

17 березня група осіб у кількості до 50 чоловік увірвалася до приміщення Чернігівської ОДТРК і під загрозою фізичної розправи змусила Аркадія Білібаєва, який пропрацював на посаді гендиректора менше трьох місяців, написати заяву про відставку.

 

Тиск нардепів на Олександра Пантелеймонова засудили прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, НСЖУ і НМПУ, колектив «Савік Шустер студії», Держкомтелерадіо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення і особисто заступник голови Нацради Лариса Мудрак, голова профільного парламентського комітету Микола Томенко, Національна радіокомпанія України, керівники найбільших українських медіагруп і телеканалів, посольство США в Україні, Європейська мовна спілка (EBU), Amnesty International.

 

Гендиректор телегрупи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко виступив з ініціативою позбавлення депутатського мандата Ігоря Мірошниченка за його дії відносно керівника НТКУ Олександра Пантелеймонова.

 

Також лідер фракції УДАР Віталій Кличко висловив вимогу, щоб нардепи від «Свободи», які напали на Пантелеймонова, склали мандати.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що готовий розслідувати дії народних депутатів, які змусили керівника НТКУ написати заяву про звільнення.

 

Голова фракції ВО «Свобода» і лідер цієї партії Олег Тягнибок повідомив, що мав розмову з народним депутатом Ігорем Мірошниченком і що той готовий добровільно зняти з себе депутатську недоторканість і відстоювати свою правоту перед судом.

 

Близько 20 українських журналістів, які 19 березня пікетували будівлю Генеральної прокуратури України, підписались під заявою на ім'я Генпрокурора України з вимогою негайно розслідувати напад на Олександра Пантелеймонова.

 

Також із колективною заявою до Генпрокуратури звернувся колектив НТКУ, який вимагає від в. о. генпрокурора Олега Махніцького порушити кримінальне провадження за статтями 171 та частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України, провести ретельне та неупереджене розслідування усіх обставин справи, здійснити всі необхідні дії для позбавлення депутатських мандатів і покарати винних у скоєнні злочину осіб.

 

Самі народні депутати від фракції «Свобода», які змусили Олександра Пантелеймонова написати заяву про звільнення, заявили, що могли б діяти чемніше по відношенню до керівника Першого національного в умовах мирного часу.

 

Генпрокурор Олег Махніцький пообіцяв розслідувати не тільки інцидент з Олександром Пантелеймоновим, але й інформаційну політику НТКУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду