Театрально-кон’юнктурна революційність

Театрально-кон’юнктурна революційність

13 Травня 2013
16489
13 Травня 2013
17:08

Театрально-кон’юнктурна революційність

16489
Президент, сказавши про «нацистський та радянський тоталітаризми», так і не дав оцінок ані тому, ані тому. ТК продовжує публікувати враження від телевізійного виміру святкування Дня Перемоги
Театрально-кон’юнктурна революційність
Театрально-кон’юнктурна революційність

Виступ президента Віктора Януковича в палаці «Україна» в День Перемоги був досить неочікуваним. Чи революційним? І чи таке вже безумовно позитивне враження він залишив?

 

Про це можна було б сперечатися, якби не картинка на екрані. Отже, палац «Україна». Голос за сценою урочисто оголошує: «Президент України Віктор Янукович!» Камера показує глядацьку залу, прохід посеред неї. Наближається й наближається до самої гальорки. Й - от, нарешті! - в кадрі з'являється президент.

 

Він входить від задніх рядів, неквапливо прямує через усю залу, повертається то направо, то наліво, посміхається. Усі присутні встають, обертаються, дивляться не на сцену, а в протилежний від неї бік. Літнім ветеранам це дуже непросто, це написано на їхніх обличчях. Але вони пересилюють себе: коли ж іще трапиться нагода побачити президента отак, поруч - хай і на мить?

 

Ветерани аплодують Януковичу. Психіка дедалі більше відмовляється це сприймати. Уже не знаєш: чи сміятися, а чи плакати? Адже це ж не інавгурація президента. Адже, за логікою речей - за простою людською логікою, що зветься здоровим глуздом! - це президент цього дня мав би вставати перед ветеранами. Це він мав би аплодувати їм - а не вони йому!

 

Кілька хвилин тягнуться нескінченно довго. Цар усе йде й іде, роздаючи милостиві посмішки підданцям - тим, хто тільки й мав би право бути героями цього свята. Принаймні, саме так це виглядає: це його, президента, день. Це його й тільки його зоряний час; ветерани - то масовка. Виглядає: оце й є кульмінація святкування Дня Перемоги, оце й є момент, який мусить найбільше врізатися в пам'ять.

 

Чи не розумів президент, що все це було, щонайменше, нетактовним? Безглуздим, карикатурним?

 

Що ж до змісту промови... Даруйте, але в раптову й миттєву зміну світогляду однієї окремо взятої людини не вірю. Так, погляди на ті чи інші події, навіть світогляди в цілому в людей цілком можуть змінюватися. Але мусять залишатися віхи цих змін, їхні артефакти, документальні докази - у вигляді промов, учинків, політичних рішень. Артефакти, за якими можна відстежити й дослідити швидкість і напрям таких змін, їхню поступовість.

 

Натомість зрозуміло, що цьогоріч от саме так лягла карта політичної кон'юнктури. Євроасоціація, лямур-тужур! Напружені відносини з Росією! Що ж поробиш, коли сучасна Україна дедалі більше надає поле для діяльності старим кадрам західної кремлінології - тим фахівцям, які за найменшими змістовно-інтонаційними відтінками офіційно-папірцевих промов, за розташуванням членів політбюро на трибуні мавзолею намагалися робити далекосяжні висновки про радянську внутрішньополітичну кон'юнктуру й вектори змін радянської політики!

 

Ні сіло ні впало президент завів мову про здобутки нинішньої влади, а ще більше про епохальні завдання, які ця влада має намір розв'язати. Так, у День Перемоги нічого актуальнішого й не вигадаєш.

 

Що ж до ветеранів, Янукович, за звичкою, сипав фразами: «Ми плануємо», «Ми обіцяємо», «Ми будемо»... Дива, та й годі: от уже майже три з половиною роки Віктор Янукович перебуває при владі, а виступи свої виголошує здебільшого в майбутньому часі. Просто тобі будівництво комунізму якесь, яке, мов той світлий обрій, повсякчас десь там, далеко попереду, але невідворотне.

 

Пообіцяв, наприклад, президент ветеранам державну допомогу в поїздках місцями бойової слави. Ветеранам тим, у найкращому разі, під дев'яносто. Дай їм, звісно ж, Боже, сил, щоб туристичні вояжі були для них найнагальнішою й найактуальнішою проблемою. Тільки ж от більшості ветеранів до сусіднього магазину за хлібом сходити нелегко... А от знайомі пенсіонери в один голос кажуть: так уже вони чекали на обіцяні в травні підвищення й перерахунок пенсій - а вони взяли й не відбулися.

 

В усьому ж, що в президентській промові стосувалося війни й Перемоги, вражало два моменти. Перший - повна відсутність бодай натяку на тепло в інтонаціях, казенність читаного за папірцем тексту. Другий - еклектичність і загальність мовленого. Можна щиро вітати наміри президента поєднати різні погляди на ту війну й на місце України в ній. От тільки, боюся, суто механічне поєднання тут не годиться - ніяк не годиться. Бо просто залишається враження, ніби різні частини промови писали різні люди. Й ніби людина, що виголошує це, так і не змогла скласти дві половинки своїх знань у цілісну картину.

 

У першій половині я не помітив жодної згадки про Другу світову війну - тільки про Велику вітчизняну. Це було повторення суто радянських офіційних привітань - зокрема, й тим, хто героїчно працював у радянському тилу, й тим, хто героїчно відновлював народне господарство по війні (еге ж, еге ж: радянська пропаганда аж до самого кінця СРСР усе ще пояснювала бідність і необлаштованість радянського життя: «Якби ж то не війна!»).

 

А подив зростав: невже президент так і не згадає про те, що вся Україна була окупованою, й отого радянського тилу в ній два роки не було - ніде? Про жертви серед мирного населення? Про відправлених на рабську працю до Німеччини юнаків та дівчат? Згадав! І за це Януковичу велика подяка. Тільки згадав про це він у другій половині промови, зовсім окремо від тих, хто кував перемогу в тилу й відновлював народне господарство.

 

Тож у цілому склалося якесь дивне враження - ніби дві половинки президентської промови було призначено різним аудиторіям, аби лише в підсумку кожен міг знайти щось своє.

 

Про те, що мільйони українців - навіть тих, хто під час окупації був малими дітьми, - ще довгі роки мусили писати в усіх анкетах: «Був на окупованій території», і як це було принизливо, як кожен найзачуханіший чиновник дивився, мов на зрадників, - про це президент так і не згадав. Запропонувавши українцям простягнути одне одному руку на знак примирення, він так і не сформулював чітко свого бачення статусу ветеранів УПА.

 

Утім, початкова фраза й справді вартує багато (цитую за пам'яттю): «Український народ, що здобув Перемогу разом із іншими народами колишнього СРСР та країн антигітлерівської коаліції». І навіть не має значення, що виходило, ніби «країни антигітлерівської коаліції» брали участь у Великій вітчизняній війні. Багато чого вартують і заключні слова: «Нацистський та радянський тоталітаризми відійшли в минуле назавжди».

 

Бентежить от що: це лише в тоталітарних державах і саме в них промови вождя правлять за джерело права. Адже ані про які законодавчі ініціативи президента щодо того самого примирення не чути. Не чути про зміни в тлумаченні подій війни в середовищі парламентської фракції вірної президентові Партії регіонів. Не видно було зміни світогляду в офіційній агітації до Дня Перемоги - ну, хіба що тієї агітації цього року було на диво мало, а в Бабиному Ярі, за словами добрих знайомих, узагалі не було вінків від влади. Ці знайомі намагалися з'ясувати причину за офіційними телефонами Київської міської держадміністрації. Але замість відповіді в них почали випитувати паспортні дані: повне ім'я, прописку, тобто реєстрацію. «А може, ще ключ від квартири?» - тільки й відповіли знайомі, припинивши на тому розмову. Отака вона вийшла - комунікація влади й громади.

 

Тож і виглядає, що слова президента словами й були. Принаймні, матеріальних доказів іншого станом на сьогодні не існує.

 

З телепрограм, присвячених Дню Перемоги дуже хотілося б відзначити «Щоденники Олександра Довженка» на «Культурі»: закадровий голос зачитував незбагненно сміливі, антисталінські й антирадянські рядки великого режисера, а на екрані були його ж документальні кадри про війну. А ще - підняття на ТВі «небажаної» ще зовсім донедавна теми людей, примусово відправлених нацистами на роботу до Німеччини.

 

Зважаючи ж на слова президента, хотілося б незрівнянно більшого. Хотілося б погляду на ту війну з висоти часу. Хотілося б пошуків відповіді на запитання, що не дають спокою. Такі, наприклад: чому в СРСР була такою великою кількість жертв? Лише тому, що для Йосифа Сталіна люди були витратним матеріалом, що не мав ніякої цінності?

 

А чи Сталін навмисне прагнув якомога більшої кількості жертв? Бо, як розумна людина, розумів: мільйони загиблих під час голодоморів та репресій рано чи пізно приведуть до змін у суспільній свідомості, рано чи пізно станеться вибух? І тому ці мільйонні жертви неодмінно треба «перекрити», «відсунути» в суспільній свідомості ще більшими жертвами, винуватцем яких був би вочевидь не він і не його влада?

 

Але про що це я? Президент, сказавши про «нацистський та радянський тоталітаризми», так і не дав оцінок ані тому, ані тому. Він так і не сформулював засадничої думки: саме ці тоталітарні режими призвели до війни. Увесь його виступ, власне кажучи, тільки й складався, що з церемоніальних загальників. Так, «меню» цих загальників було дещо відмінним від традиційних для нього, але й не більше.

 

А тим часом чимало українців, вихованих традиційною радянською й пострадянською пропагандою, щиро не можуть зрозуміти, як це так німці засуджують Гітлера: він же для них старався, увесь світ хотів покласти їм до ніг! Адже наведене гіперпосилання - далеко не єдине у блогосфері! Чимало представників молодого покоління, судячи з тієї ж таки блогосфери, й досі вважають ту Перемогу всього лише перемогою слов'ян над неслов'янами, православних над католиками. Всього лише доказом, хто сильніший, усього лише успішним актом насильства; жахлива й нелюдська природа нацизму залишається для них неусвідомленою. Мільйони жертв традиційної пропаганди просто не знають, над чим то була Перемога, над якою силою й якою ідеологією: «Наші перемогли німців» - ото й усе. Традиційна радянська й пострадянська пропаганда знецінювала Перемогу, применшувала її загальнолюдське історичне значення - й таки знецінила. От у тому й полягає вся хибність формулювання «Велика вітчизняна війна» - бо воно зводить Перемогу лише до локального «хто на нас із мечем піде...».

 

А чого варте звичне, багато разів повторюване, зокрема й із телеекранів: «Переможені живуть краще за переможців»? То, виходить, та Перемога була спробою збагатитися, причому збагатитися на всі віки?

 

Самими лише загальниками цих наслідків традиційної пропаганди до 9 Травня не подолати. Самим лише скороченням телевізійного святкування Дня Перемоги, самою лише його формалізацією печерно-середньовічних поглядів на ту Перемогу не замінити на гуманні й цивілізовані.

 

Але нічого того не було ані в цьогорічному ефірі, ані в «революційному» виступі президента... А одна знайома, подивившись 9 травня телевізор, поділилася враженнями: найбільше сподобався парад у Москві, бо «яка там техніка, які красиві солдати - який же молодець Путін!»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16489
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сумно
4013 дн. тому
Треба б було президенту згадати про жертви Великої Вітчизняної війни. Україна втратила 9 млн свого населення (з них 2 млн – бойові втрати), тобто 20 % всього населення України на той час. А втрати такі були через те, що найкращих воєначальників знищили в 30-ті роки. Відомі вислови хваленого Жукова: " Солдат не жалеть! Бабы ещё нарожают". Під час однієї з бесід з Ейзенхауером Жуков розповів про такий «ефективний» спосіб переходу через заміновані поля: "... Вначале, мол, мы отправляем на мины пехоту. Она подрывается... А в освобождённый проход уже идут танки...". І дійсно, скільки можна обіцяти. Требі вже щось робити. Добре, хоч на цей раз не було згадано про "папєрєдніков".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду