Вороги преси – 2011: версія НМПУ та ІМІ (ОНОВЛЕНО)

6 Червня 2012
25155
6 Червня 2012
12:19

Вороги преси – 2011: версія НМПУ та ІМІ (ОНОВЛЕНО)

25155
Незалежна медіа-профспілка України та Інститут масової інформації оприлюднили результати антирейтингу «Вороги преси в Україні»
Вороги преси – 2011: версія НМПУ та ІМІ (ОНОВЛЕНО)

6 червня, у День журналіста, Незалежна медіа-профспілка України та Інститут масової інформації оприлюднили результати антирейтингу «Вороги преси в Україні» за 2011 рік.

 

Дослідження проводилося із залученням провідних медіаекспертів та журналістів, на базі моніторингу порушень прав журналістів (ІМІ).

 

Головними ворогами преси стали:

 

1. Анатолій Могильов, голова Ради міністрів Криму. Колишньому головному міліціонеру закидають численні випадки побиття журналістів під час висвітлення судових процесів чи масових акцій громадян.

 

2. Ігор Коломойський, бізнесмен. Друге місце у рейтингу пан Коломойський посів через закриття «Газети по-київськи», журналу «Профіль», звільнення журналістів без попередження на каналі «Сіті» та інших структурах групи «1+1».

 

3. Олексій Костусєв, міський голова Одеси. Йому журналісти закидають  знищення та судові переслідування ЗМІ.

 

4. Юрій Іванющенко, народний депутат (ПР) звинувачується у тиску на ЗМІ через правоохоронні органи та суди.

 

5. Геннадій Кернес, міський голова Харкова; губернатор Харківської області Михайло Добкін. Цим чиновникам журналісти закидають придушення свободи слова на телебаченні в Харкові, зокрема, припинення ефіру каналу АТН.

 

6. Сергій Будник, старший слідчий прокуратури Донецької області. В Донецьку редакції окремих інтернет-видань отримують телефонні дзвінки від слідчих прокуратури з приводу матеріалів про народного депутата Юрія Іванющенка (Партія регіонів), відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський. Один зі слідчих представився старшим слідчим прокуратури Донецької області Сергієм Будником.

 

7. Анатолій Близнюк, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Через цензуру в інтернеті та соцмережах. Блогеру Миколі Сухомлину після публікації на його сторінці у Facebook відео з автомобілем Близнюка, тоді донецького губернатора, почали погрожувати, а 1 червня видалили його профіль у соцмережі.

 

8. Юрій Уздемір, екс-гендиректор Черкаської обласної державної телерадіокомпанії «Рось». 21 жовтня на телеканалі «Рось» не вийшов свіжий випуск новин. За інформацією співробітників ЧОДТРК, випуск було зірвано через узгодження керівниками каналу сюжету про те, як зростає рейтинг Партії регіонів.

 

9. Інна Богословська, народний депутат (ПР) - через допит Олени Притули та Сергія Лещенка за її зверненням. Богословська була стурбована погрозами на її адресу в коментарях, залишених під деякими матеріалами на УП, а також на сайті Korrespondent.net.

 

10. Єгор Бенкендорф, генеральний директор Національної телекомпанії України. Увішов до списку за недотримання журналістських стандартів на каналі - відсутність опозиції і представлення лише синхронів влади.

 

 


ІМІ та НМПУ виділили в окремий рейтинг державні установи та організації, що порушують права журналістів. Першою в цій категорії стала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України, керівнику якої дорікають запровадження цензури. На другому місці опинилася Київська міська рада за обмеження доступу журналістів до публічної інформації. На третьому місці - Головне управління з кіберзлочинності і торгівлі людьми МВС України в місті Києві, представники якого намагалися тиснути на видання Lb.ua.

 

Цьогорічний рейтинг ворогів преси проводився за новими правилами, викладеними у відповідному положенні. За організаційні питання відповідав спеціальний комітет, обраний із представників ІМІ та НМПУ. До нього входять: Вікторія Сюмар, Ольга Шалайська та Роман Головенко (ІМІ), Сергій Гузь, Анна Бабінець, Ольга Падірякова і Тетяна Якубович (НМПУ).

 

 

 

До нинішнього списку «Ворогів преси» увійшли власники або менеджери ЗМІ, наголосила Вікторія Сюмар. За останній рік почастішали випадки порушення трудових прав журналістів, що є тиском і на редакційну політику засобів масової інформації, додає Сергій Гузь.

 

«Історія з "Газетою по-київськи" показала, що для наших власників ЗМІ засіб масової інформації, який перебуває у їхній власності, може бути бізнесом не головним, якихось прибутків він для них не приносить. Це певною мірою іграшка, і якщо ця іграшка починає заважати, то вони можуть просто її взяти і закрити», - каже Юрій Луканов, голова НМПУ.

 

Перші особи держави у списку ворогів преси цього року не фігурують. «Проте Миколу Азарова називали численні експерти, і приводом для цього були суттєві обмеження для роботи журналістів, які з'явилися в Кабінеті Міністрів України. І за це, звісно, відповідає Микола Азаров, який призначає власну прес-службу, оскільки звідти йшли ці ініціативи», - підсумовує Вікторія Сюмар.

 

Нагадаємо, в переддень Дня журналіста свою версію ворогів преси представила Національна спілка журналістів України.

 

Історія «ворогів преси»:

 

«Вороги преси - 2011»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2010»: версія ІМІ та КНМП

 

Душителі українських ЗМІ - 2010»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2009»: версія ІМІ та КНМП

 

«Душителі української журналістики - 2009»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2008»: версія ІМІ та НМПУ

 

«Вороги української журналістики - 2008»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2007»: версія ІМІ та КНМП

 

«Душителі свободи слова - 2007»: версія НСЖУ

 

«Вороги преси - 2006»: версія ІМІ та НМПУ

 

 

Фото - unian.net

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25155
Читайте також
07.06.2012 12:39
Вікторія Сюмар
, «Українська правда»
27 873
05.06.2012 12:13
Національна спілка журналістів України
23 469
26.07.2011 13:50
Дмитро Сінченко, «Українська правда»
23 617
29.04.2011 08:16
Ігор Лубченко, для «Детектор медіа»
29 628
04.06.2010 10:18
Леонід Богуславський, «Главное»
25 292
18.05.2009 14:25
Вікторія Сюмар
, для «Детектор медіа»
37 455
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду