Завдяки чому у Канаді телебачення є канадським, а не американським?

16 Лютого 2006
16838
16 Лютого 2006
18:18

Завдяки чому у Канаді телебачення є канадським, а не американським?

16838
Для визначення приналежності до канадського виробництва аудіотвору існує так званий MAPL: канадійський композитор (Music), канадійський виконавець (Artist)…
Завдяки чому у Канаді телебачення є канадським, а не американським?

Проблема критеріїв для визначення вітчизняного продукту -  постійний камінь спотикання в українському мас-медійному просторі ще з часів  здобуття незалежності. Практика визначення будь-яких  субтитрованих   українською мовою фільма чи передачі продуктом українського  виробництва  дуже вигідна телеканалам,  адже купити третьорозрядний  зарубіжний продукт і навіть його субтритрувати,  або й озвучити українською  набагато дешевше, ніж створити якісні  дійсно власного виробництва програми – знятий у власній студії, на власній техниці, з власними журналістами-акторами тощо .

Втім, досвід України – звісно, не унікальний. Подібного  впливу  американської продукції, у тому числі -  завдяки( а може, і через) інноваційні технології інтернету та супутників, які  ще й значно розширили можливості  вибору споживача, зазнала, скажімо,   Канада.

Про  те, яким чином  долав цю проблему уряд Канади,  йшлося на семінарі «Формування державної політики Канади щодо канадського змісту в сфері ЗМІ», який  провів Український незалежний центр політичних досліджень за сприяння Посольства Канади в Україні.

Отже,  у 1991 році канадський уряд  переглянув  «закони медіа бізнесу» і затвердив  Акт трансляції, що мав би сприяти збільшенню частки національної масмедійної продукції. Власне до складу Канадської системи регулювання, що  сприяє  розвитку ЗМІ, входять такі установи: Канадський фонд телебачення, Канадський телефільм, Комісія з видачі сертифікатів канадського змісту.

Канадський фонд телебачення сприяє залученню інвестицій для створення англомовного кіно та телешоу  національного виробництва, у той час як Канадський телефільм підтримує національну документалістику. Але ключова роль у регулюванні масмедійної політики належить,  все ж таки,  Комісії з видачі сертифікатів канадського змісту. Вона визначила чіткі критерії для визначення національного аудіовізуального продукту та принципи його розміщення в теле- і радіоефірі.

Насамперед,  35%  усієї англомовної музики на FM  та AM станціях  з 6-00 до 18-00, (тобто,  не в prime time)  з понеділка по п’ятницю має бути національного виробництва. Ще вищий поріг  на FM  та AM  станціях у ті ж години для канадської франкомовної музики - 56%. Щодо музики інших народів, які живуть в Канаді,  то згідно з законодавством країни,  7% ефірного часу має звучати музика кожного з них. Для  визначення приналежності до канадського виробництва аудіотвору існує так званий MAPL: канадійський композитор (Music),  канадійський виконавець (Artist), продукт має бути вироблено всередині цієї країни (Рroduction), і, нарешті,  канадійський автор  віршів (Liric).   У будь-якому разі необхідна наявність щонайменше двох з 4-х вищезгаданих ознак. До речі, перші літери також зазначаються на CD та DVD дисках, що йдуть в продаж.

Якщо йдеться про телебачення, то тут такі критерії визначення «канадськості» телепродукції: громадянство творчої групи (від журналістів до дизайнерів), розмір гонорару  канадців (він має бути не меншим, аніж у інших спеціалістів відповідної кваліфікації), частка канадських коштів (не менше 45%), вкладених у виробництво. Щодо частки канадського телепродукту, то для отримання  виробником ліцензії  він має становити не менше половини від річного обсягу виробленої продукції, з яких  60% має бути показано в prime time, тобто,  з 18-00 до 24-00. У кіно  «канадське громадянство»  визначається за такими 3-ма позиціями: власність і контроль продюсування, творчий компонент виробництва і реклами, володіння технічними засобами.

Разом з тим,  канадська масмедійна продукція розвивається  в руслі загальнонаціонального принципу мультикультурності та незалежності ЗМІ. Федеральний  уряд передусим визначає напрямки  та формує інфраструктуру, розподіляє частоти, а  місцевий - фінансує здебільшого місцеві проекти.   Власне державна політика інформаційного виробництва ґрунтується на тому, що,  з одного боку,  має підтримуватися культурна ідентичність кожного народу по всій країні, наприклад, через   фінансування  регіональних бюро компанії  національного суспільного мовника  Сі-Бі-Сі (СВС), а,  з іншого боку, -  має сприяти об’єднанню політичної спільноти громадян Канади.

На відміну від США, де уся медіа індустрія перебуває у приватній власності, канадське суспільство  в умовах обмеженості внутрішнього ринку сприймає вплив уряду як допоміжний і необхідний важіль  розвитку.  Саме на вимогу громадськості в країні заснували суспільний  канал СВС, зі 100% державним фінансуанням,  який  має  здебільшого виробляти канадську продукцію: музику, кіно, ток-шоу тощо. Керівництво цієї телекомпанії призначає сформована урядом Рада Директорів, що збирається час від часу на засідання і  впливає  лише на адміністративну політику каналу, проводячи конкурс на призначення керівництва. Але ця Рада завдяки «політиці розділу»  влади і корпорацій  ніяким чином не може втручатися в редакційну політику СВС: наприклад, заборонити критику уряду, висловлення думок  політичних чи інших опонентів, вплинути на форму і зміст редакційних матеріалів.

Існують в Канаді також незалежні  у своїй діяльності, хоча й фінансовані урядом організації, наприклад, Канадська рада. Вона надає гранти на  мистецькі, кіно-, радіо, теле- і  Інтернет-проекти.  Щороку оголошується конкурс в кожній галузі, де переможця вибирають фахівці з цієї галузі. На запитання українських  журналістів, як вдається уникнути урядового впливу на редакційну політику, Регіональний виконавчий директор Міністерства спадщини Канади Василь Балан відповів: «Якщо уряд буде на них тиснути, то вони почнуть галасувати по всім мас-медіа.  Це може дуже зашкодити подальшій діяльності і реноме  федерального уряду».

 Та  більшість теле- та радіо компаній перебувають і в Канаді  у приватній власності. Але і там  головний принцип -  як і в цілому у  культурному бізнесі:  контрольний пакет має бути в канадських руках.  Це стосується  і власників супутникового телебачення.  До того ж, мінімальний пакет програм має щонайменше на третину складатися з канадських телеканалів.

Думається, цей досвід країни, в якій проживає найбільша в світі українська діаспора, був би корисним для України – якщо б було бажання щось з нього застосувати і в нас.   Також мали б сенс і спільні проекти. Канадський уряд погоджується фінансувати спільні канадські проекти лише з тими країнами, з якими підписано  міжурядову угоду про культурне співробітництво. Київ і Торонто поки що її не мають і хто зна,  коли її підпишуть.  Однак  впровадження ефективних моделей виробництва якісного  масмедійного продукту можливе і без угоди, зокрема,  шляхом продюсювання  канадцями спільних комерційних україно-канадських проектів.

Олександра Чувакова, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16838
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
drorTholo
11 дн. тому
buying cialis online reviews I feel bad for all the other people who wrote and see no end
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду