detector.media
Віктор Каспрук
для «Детектор медіа»
04.09.2010 11:05
Лукашенко vs Путін: медіавійну розпочато
Лукашенко vs Путін: медіавійну розпочато
Білоруський телеканал ОНТ реалізував інформаційну помсту Олександра Лукашенка Володимиру Путіну

Все менше часу залишається до президентських виборів у Білорусі. З цього приводу російське телебачення постійно показує негативні сюжети про білоруського президента Олександра Лукашенка. Немовби раніше вони й не підозрювали про його диктаторство і лише сьогодні раптово прозріли.

 

Але мова не про те. Олександра Григоровича таки допекли й він нарешті вирішив і собі взяти участь в інформаційній війні з Володимиром Путіним. Так білоруський телеканал ОНТ пішов просто-таки на неймовірний колись крок - він ущент розкритикував російського прем'єр-міністра Володимира Путіна, подавши сюжет про його пропагандистську участь у нещодавньому автопробігу «Чита - Хабаровськ». Сюжет розпочинається кадрами із «Золотого теляти» і, треба розуміти, в цьому випадку Путін має асоціюватися в білоруського телеглядача з образом легендарного афериста Остапа Бендера і його знаменитою участю в автопробігу по бездоріжжю.

 

Цей сюжет вийшов на білоруському телеканалі ОНТ ввечері 1 вересня під промовистим заголовком «Скандал в русском сегменте Интернета». Невідцензурований двохвилинний ролик спростував геть усе, що федеральні канали старанно вживлювали в свідомість російського телеглядача не один день. Читинські відеоаматори, опублікувавши без дозволу російської влади зйомки фрагмента недавньої поїздки російського прем'єра на російському автомобілі по російській дорозі, вмить розвіяли всю попередню роботу пропагандистської машини путінського режиму.

 

Показ на телеканалі ОНТ став інформаційною помстою Олександра Лукашенка своєму російському недругу прем'єр-міністру Володимиру Путіну, і можна не сумніватися, що подібні відплатні кроки білоруського диктатора російському лідеру будуть повторюватися. Адже білоруський «бацька» цілком усвідомлює, що Путін здатен скинути його в 2011 році, використовуючи для цього агентуру ФСБ в Білорусі. І може це зробити досить легко.

 

Тепер можна не сумніватися, що подібні сюжети про фактичного керівника Російської Федерації прем'єр-міністра Володимира Путіна будуть часто з'являтися в програмах ОНТ, чергуючись із відео про звитяжну роботу самого Лукашенка на благо білоруського народу.

 

Але якщо раніше просочувалась інформація, що Олександр Лукашенко став президентом завдяки добрим зв'язкам із російськими спецслужбами, котрі затвердили його 16 років тому в якості кандидата у президенти, то тепер не можна виключати того, що ставленик цих же російських спецслужб лідер Росії Володимир Путін прийняв одноосібне рішення усунути Лукашенка з довічної президентської посади.

 

Також варто пригадати той факт, що виступ Лукашенка в Держдумі Росії в 1994 році, який приніс йому дуже багато балів під час передвиборної кампанії в Білорусі, став можливим завдяки підтримці з боку Комуністичної партії Росії й особисто її керівника Геннадія Зюганова. Тепер же Лукашенко втратив підтримку і російських комуністів, і російської православної церкви. Адже за всі 16 років свого перебування на президентській посаді він не виконав домашнєього завдання Кремля - передати Білорусь під повний контроль Росії. А лише вдало імітував своє бажання (якого в нього ніколи, як виявилося, й не було), щоб Білорусь стала складовою Російської Федерації.

 

Можна не сумніватися, що Лукашенко добре вивчив досвід українських виборів 2010 року, коли Москві вдалося задіяти всю свою розгалужену агентурну мережу в Україні для ініціювання конфліктів усередині демократичного табору. Одним із наслідків роботи цієї мережі стало те, що СБУ за часів президентства Віктора Ющенка впритул не хотіло помічати активізації агентури ФСБ напередодні і під час президентських виборів.

 

Хоча для кроків у відповідь Путіну в Олександра Лукашенка залишається не так уже й багато часу. Та, як показує досвід, він не може спиратися повністю на своє білоруське КДБ, адже велика кількість його теперішніх працівників вищого і середнього ешелону були й кадровими працівниками в КДБ часів Радянського Союзу. І тісні зв'язки й контакти між білоруськими і російськими кадебістами не припинялися всі ці роки білоруської незалежності часів диктатури Лукашенка.

 

Потри всю хиткість сьогоднішньої позиції, все ж у Лукашенка залишається величезний «кулак» підвладних йому силових структур. І в ситуації, коли його буде поставлено перед історичним вибором - передати узурповану колись владу і понести відповідальність за всі свої злочини чи зберегти владу й уникнути відповідальності, - він, скоріше за все, обере останній варіант.

 

Сьогодні політичні ставки в Білорусі занадто високі. На жаль, не можна виключати, що в протистоянні з білоруським народом Олександр Лукашенко використовуватиме всю силу силових структур, а це, у свою чергу, може спровокувати криваву боротьбу з наслідками, котрі наперед важко спрогнозувати...

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY