Андрій Шевченко: Постановочні запитання – не наші методи

31 Серпня 2009
43230
31 Серпня 2009
12:24

Андрій Шевченко: Постановочні запитання – не наші методи

43230
Андрій Шевченко: Постановочні запитання  – не наші методи

ТК неодноразово відзначала прихильність або особливу критичність телеканалів до тих чи інших політичних фігур. При цьому ми писали не лише  про   «адміністративну» або джинсову природу такої лояльності або критичності,  коли те чи інше ставлення телеканала до VIP-персони визначається  або  уподобаннями його власників, або тіньовими проплатами. Ми акцентували  й на існуванні так званої  «технічної» лояльності: прагнучи отримати в студію рейтингового спікера, телеканали  ідуть на певні угоди з їх прес-службами.

 

Нещодавно цієї проблеми торкнулася й «Українська правда».  Сергій Лещенко у статті «Юлія Тимошенко зарила "сокиру війни" з Віктором Пінчуком» відзначив  особливі домовленості прем'єра із телеканалами медіахолдингу Вітктора Пінчука - ICTV, СТБ, Новий канал.  

 

«Зараз, на відміну від першого прем'єрського пришестя Тимошенко, для неї на телебаченні Пінчука немає жодних обмежень. Вона регулярно з'являється в ефірі, а журналісти не лише узгоджують з прес-службою запитання, які пролунають до Тимошенко, а навіть на прохання Кабміну видаляють недоречні теми розмови. Так, з початку 2009 вона вже чотири рази мала великий ефір на ICTV. Жоден інший канал не мав такої прихильності Тимошенко», - пише Лещенко.

 

Прокоментувати ці заяви ТК запропонувала Андрію Шевченку, народному депутату України (фракція БЮТ), першому заступнику парламентської комісії з питань свободи слова та інформації. 

Звертаємо увагу читачів на те, що порівняння Шевченком бойкоту «Інтера» збоку БЮТ з  бойкотуванням програм Піховшека на «1+1» викликало бурхливу реакцію В'ячеслава Піховшека, який надіслав до редакції ТК репліку у відповідь.  

- Андрію, прокоментуйте, будь ласка, висновки Сергія Лещенка  щодо того, що Юлія Володимирівна уклала з Пінчуком пакт про примирення заради використання його медіаресурсу.

 

- Я відокремлю медійну складову від політичної. Для БЮТу Новий канал, ICTV, СТБ - це не холдинг Пінчука, а три окремі успішні телеканали, які дуже різні за аудиторією, за новинами, за редакційною політикою, за стилем, і тому вимагають різного технологічного підходу. І взагалі, коли ми говоримо про телебачення, то дивимося, не хто власник, а як працюють журналісти.

 

Що стосується ефірів Тимошенко, то тут логіка проста. Хоч як це парадоксально, на ринку зараз дуже мало великих форматів, придатних для донесення значимих політичних тем. Якщо ми візьмемо шість найбільш рейтингових каналів, то таких великих ефірів на них, за великим рахунком, тільки три: це «Свобода» Савіка Шустера (мається на увазі «Шустер Live», але автор наполягає саме на такому формулюванні - ред.), «Свобода» Андрія Куликова і тижневик на ICTV. Я не беру до уваги програму Ліхмана («1+1»), тому що там занадто короткі «вікна» для розмови в студії. Плюс є ще 5 канал, у якого мала, але дуже значима аудиторія. Від усіх цих програм Тимошенко регулярно отримує запрошення, і регулярно їх приймає - без жодних преференцій. Якщо в новому сезоні буде більше політичних програм, тоді, мабуть, і маршрут по телеканалах буде більш різноманітним.

 

- У своїй статті Лещенко згадує Олену Кондратюк На останніх виборах за списком БЮТ депутаткою стала Олена Кондратюк - дружина Олександра Богуцького, який є не лише гендиректором каналу ICTV, а керує всім теле-холдингом Пінчука» - ред.)...

- Щодо Олени Кондратюк. Вона прийшла у виборчий список не як дружина Сашка Богуцького, а як менеджер «Радника» - компанії Миколи Баграєва, з якою БЮТ співпрацює ще з виборів 2006-го. І зараз це самодостатній, цінний депутат. Всі, хто стежать за Верховною Радою, знають, що це взагалі один з небагатьох депутатів, хто реально займається медіа-законодавством.

 

Підсумую. Як глядач особливого ставлення каналів Пінчука до Тимошенко чи до БЮТу я не бачу. ICTV намагається бути лояльними до всіх: від Черновецького - до Ющенка. «Вікна» Мустафіна так само всіх кусають і «обстьобують». Як громадянина мене такий баланс влаштовує.

 

- У статті ще йшлося про постановочні запитання для прем‘єр-міністра.

- Я про таке чую вперше. Якщо це правда, то це не прикрашає ні політиків, ні журналістів. Але наскільки мені відомо, це зовсім не наші методи. Всі знають, що Тимошенко блискуче справляється з жорсткими запитаннями і на ефірах, і на прес-конференціях. Краще про це розпитати у наших штабних інформаційників, які безпосередньо працюють з пресою, - це Абдуллін, Сорока, Уколов. Їхнє завдання не виховувати «журналістів», а завойовувати ініціативу в інформаційному просторі. Як на мене, вони з цим справляються успішно.

 

- Ганна Безлюдна зазначала, що Юлія Тимошенко бойкотує ефіри «Інтера».

- Це рішення ухвалили уже після того, як канал розпочав пропагандистську війну проти Тимошенко та БЮТу. Важливе уточнення - бойкот стосувався і стосується лише однієї програми, яка остаточно перетворилася на пропагандистський, маніпуляційний ефір, - це п‘ятнична «Свобода» Андрія Данилевича. Ніхто ж не відмовляється від коментарів новинам або від запрошень на «Вечірній квартал», наприклад.

 

Все, що відбувається на каналі, - це дуже швидка деградація на наших очах. Деградація до пропаганди, самоцензури і тотального приниження журналістів. Ми це уже проходили у 2004-му, і знаємо, що це не назавжди. Але є принципова різниця з тими часами. Тоді, у 2004-му так робили всі, зараз - це один канал, який випадає з усього медіапростору, випадає дуже потворно. Менеджмент, який загрався у свою війну з Тимошенко, навіть не відчуває, наскільки застаріло, неадекватно виглядають «п‘ятихвилинки ненависті» в «Подробицях тижня» або мочилово у п‘ятничних ефірах. Ходити на такі ефіри, це легітимізувати їх, узаконювати, - це так само, як колись було ходити на ефіри до Слави Піховшека. Бойкот виправданий.

 

Прикро, що через таку неадекватність менеджменту потерпають журналісти, які якісно роблять на цьому каналі свою роботу. Їм бажаю терпіння.

 

- Чому Тимошенко відмовилася від боротьби за «Інтер»?

- Стосовно заяви Портнова. Я розмовляв з Андрієм: він вважає, що в умовах виборів існування комісії використовуватимуть проти Тимошенко, подаватимуть як тиск на медіа.

 

Я не вважав комісію необхідною від самого початку. Якщо це господарський спір за власність на канал, то його треба вирішувати в судах. Чим менше парламент і влада в цілому втручаються в життя медіа, тим краще.

 

Але ставлення до «Інтера» у нас не змінилося. Своїми маніпуляціями канал ставить себе поза межами журналістських стандартів і здорового глузду. Цензура і пропаганда в ефірі найбільш рейтингового каналу країни - неприйнятні.

 

P.S.

 

ТК також звернулася до самих мовників з проханням прокоментувати заяви Сергія Лещенка.

 

«Любой политик, создающий информационные поводы, появляется в эфире "Репортера"

в равной степени. Привилегий кому-то одному - не существует», - сказала Ольга Балабан, керівник департаменту зв'язків з громадськістю Нового каналу.

 

Нагадаємо, за використання ролику з YouTube  «Пропало всьо» у червні 2009 року з Нового було звільнено шеф-редактора інформаційної програми «Репортер» Володимира Павлюка. На каналі це вважають не проявом цензури, а звільненням за порушення професійних стандартів.

 

Прес-служба ICTV відмовилася коментувати заяви Сергій Лещенка, на СТБ дали ухильний коментар.

 

«Я очень внимательно прочитала статью, и не нашла ни одного упоминания о телеканале СТБ или «Вікна-Новини», поэтому нам не очень понятно, что мы должны комментировать. Думаю, имеет смысл обратиться в пиар-службу Виктора Михайловича Пинчука», - порадила Вікторія Волонтирець, керівник відділу бренд-маркетингу телеканалу СТБ.

 

ТК також продовжує зв'язуватися з Сергієм Лещенком, який сьогодні має повернутися з відпустки.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43230
Читайте також
15.10.2009 11:29
Світлана Остапа
23 320
31.08.2009 15:15
Вячеслав Пиховшек
, для «Детектор медіа»
23 641
19.08.2009 18:23
Сергій Лещенко, «Українська правда»
47 559
18.02.2008 16:46
Отар Довженко
Леся Ганжа
32 907
11.12.2007 08:49
Елена Синицына, Антон Онуфриенко, «КоммерсантЪ»
17 612
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр Михельсон
5353 дн. тому
Про те, на що перетворився "Інтер", Шева правду каже... А от про інше - ні :) Цікавий // 31.08.2009 15:30:11 - Лещенко бореться за власну популярність?! Не смішіть мої капці. Можна навіть повірити, що він пише замовні тексти - але в таку відверту дурню, як жадоба Лещенка до слави, повірити неможливо будь-кому, хто із ним спілкувався хоч раз у житті.
глядачка
5353 дн. тому
якщо згадати, як захоплено на ICTV у сюжеті про відкриття Арени розповідали про Тимошенко та її сидіння не у віп-зоні, а, не побоюся цього слова, поміж звичайних депутатів, та й зрештою досить лояльний тон повідомлень про неї... очевидно, частину населення такий баланс влаштовує...
Цікавий
5353 дн. тому
Я уявив собі, що це Лещенко став депутатом, а Шевченко залишився журналістом... Знаєте, у мене враження, що цей текст можна було б не міняти. Якщо вже починаєш танцювати під дудку керівника, особистість стирається. Залишається тільки позиція лідера. З іншого боку саме такі "принципові" журналісти, як Лещенко (який охоче жертвує мораллю в ім'я популярності) потім жертвують своїми "принципамі" в ім'я політичного успіху - як Шевченко. Взагалі усе це гидко.
qw
5353 дн. тому
Всё ради SEO и привлечения пользователей любой ценой. Сейчас в поисковых системах всплеск запросов по словам "Андрей Шевченко", а "Телекритика" находит какого-то депутата-однофамильца и ставит его на передовицу. Фи!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду