КМКФ: Мистецтво пережити відкриття

30 Травня 2009
43417
30 Травня 2009
14:54

КМКФ: Мистецтво пережити відкриття

43417
Червоною доріжкою пройшли Арманд Ассанте та Пітер Ґринвей, але фотографи більше зацікавились Наталією Розинською.
КМКФ: Мистецтво пережити відкриття

«Чим більше кінофестивалів - тим цікавіше жити»

Богдан Ступка

 

Перший Київський міжнародний кінофестиваль, що урочисто відкрився 29 травня у театрі імені Івана Франка, можливо, стане початком українського Берлінале або Канн. Але може так в залишитись містечковою розвагою батька українського кіно Богдана Ступки - президента ним же створеного фестивалю. І вирішувати тут не режисерам, сценаристам чи кінознавцям: хоч як це прикро для кіноманів, долю кінофесту визначають ще й його організатори. А також журналісти, яких морять задухою та тіснявою хаотично прилаштованих для прес-конференцій кімнат театру, відсутністю притомної інформації, пояснень щодо показів та складною системою рівнів доступу на заходи фестивалю.

 

Екзамен на зрілість

Організація фестивалю - справа нелегка, й можна лише зняти капелюха перед тими, хто за це береться. Проте в цьому випадку капелюха знімати не хочеться, натомість хотілося б запитати організаторів, коли вони нарешті перестануть сприймати журналістів як обслугу біля панського столу. У вашого автора ініціатива пана Ступки стійко асоціюється з божевільною системою акредитації, пакетами акредитацій них бейджів без жодних ознак ідентифікації видання на них.

 

Коли ж знервований штовханиною в кілометровій черзі за папірцями, заляканий журналіст таки потрапляв на прес-конференцію журі кінофестивалю, він опинявся в кімнатці, забитій камерами, штативами, фотографами, журналістами, гламурними дівчатами, знудженими метросексуалами, театральними бабусями та всіма іншими, кому слово «акредитація» навіть не знайоме. Богдан Ступка сказав: «Фестиваль "Молодість" - це для молодих. А це - фестиваль "Зрілість"».

 

Червона доріжка з перешкодами

Очманілі журналісти, яким не запропонували навіть склянки води, поспішили до червоної доріжки, адже за розкладом, роздрукованим кимось із сайту фестивалю, наближався час дефіле. Початок, звісно, затримався; оркестр на дашку театру заграв сумних мелодій. Похоронний марш схвилював публіку - «це поминки по кіно», похмуро пожартував хтось із публіки.

           

«А хто це?», - зрідка лунало з ріденького натовпу змерзлих глядачів. У довгих прогалинах між прибуттям гостей можна було спостерігати чергову пародію на Катю Осадчу, яка прогулювалась доріжкою туди-сюди, мордуючи оператора перезаписом підводки про те, за які заслуги вручатимуть нагороду кінофесту - «Крила», про які генпродюсер КМКФ Федір Крат сказав «це натхнення, це весна». Обабіч фонтану стояли - просто стояли, не танцюючи - дівчата і хлопці, вбрані в національні українські строї.

 

Червона доріжка, власне, була не доріжкою, а суцільним червоним п'ятачком перед входом до театру. Незручність такого підходу полягала в тому, що під червоною тканиною гостям було важко розрізнити нерівності ґрунту, наприклад, сходинку на їхньому зоряному шляху до входу в театр.

 

Першим церемоніальне півколо під фонтаном зробив Богдан Сильвестрович. За ним потяглися театральні актори. Журналісти трохи підбадьорились, коли пройшов Івар Калниньш. На білому лімузині під'їхала Олеся Жураковська. Фотокори шарпнулись до розкішного авта, і - сміху-то було, не впізнали, хто це приїхав. Без особливого ажіотажу пройшли Олег Кохан, Остап Ступка, Марк Рудінштейн, Кшиштоф Зануссі... «Без ажіотажу» - це в порівнянні з ефектом, що справила з'ява перед публікою телеведучої Наталії Розинської. Щоправда, достоту незрозуміло, яким чином популярність Наталії стосується світу кіно.

 

Коли лави журналістів обабіч доріжки остаточно порідшали, тихо пройшли справжні зірки. Першим пройшов Арманд Ассанте. Зовсім по-англійському промайнув Пітер Ґринвей. Він і пішов згодом по-англійському - під час показу фільму. Фотографи не зорієнтувались - деякі не знали, що сивий статечний чоловік є знаменитим режисером, який уперше приїхав до Києва.

 

 

Труднощі перекладу

«Чим більше кінофестивалів, тим цікавіше жити», - сказав Богдан Ступка, відкриваючи офіційну частину фестивалю після народних заспівів «на розігріві». «Сподіваюсь, вам сподобається», - додав схвильовано Федір Крат, перелічивши головних спонсорів фестивалю, серед яких чільне місце посідала київська влада і Леонід Черновецький. Після цього Олександр Пєсков (російський актор, а не відомий пародист) затягнув тужливу російську естрадну пісню в дусі «господ офицеров». Було голосно і пафосно - якщо мені у 8-му ряду закладало вуха від гучності, то Ґринвею з Ассанте в першому, безперечно, мало сподобатись.

 

Вели відкриття Остап Ступка та акторка Інна Капінос. На фоні геніального Ступки-батька, який тримає зал навіть мовчанням, Ступка-син та його партнерка продемонстрували повну нездатність до імпровізації. Тим часом саме імпровізація могла врятувати ситуацію не раз протягом вечора, коли технічні накладки, незаплановані паузи на тлі порожньої сцени з сумовитими музикантами, звичайні дрібні «лажі» викликали ніяковість і сміх у залі.

 

Наприклад, після того, як на сцену вийшов Пітер Ґринвей, і глядачі привітали його бурхливими оплесками, Інна Капінос прочитала з аркушика: «А зараз запрошую на цю сцену для привітання пана Ґринвея». Зал вибухнув реготом, не давши їй договорити (вона мала на увазі, що запрошує на сцену пана Ігоря Безгіна з Академії мистецтв, який і мав привітати режисера). Перекладачка британця також не зорієнтувалась у ситуації, й переклала режисерові щось, що змусило його рушити в бік виходу. Нарешті на сцену піднявся Ігор Безгін і вручив Ґринвеєві медаль від академії мистецтв та квіти. На щастя, британець має почуття гумору: «Незважаючи на технічні труднощі, я стою тут і можу з вами говорити». Похваливши стародавній театр Франка, він висловив здивування  щодо того, що його дещо незвичного формату фільм «Рембрандт: Я звинувачую» обрали для відкриття фестивалю.

 

Стрічка Ґринвея - поєднання документальної та художньої стилістики, де оповідачем виступає сам режисер, а художник Рембрандт грає роль такого собі «Шерлока Холмса ХVII століття». Значна частина VIP-гостей, що займали партер, повтікала протягом перших 15 хвилин фільму, тож зала на момент, коли по завершенні показу організатори вийшли казати фінальне слово, лисіла величезними плямами: до кінця дивились лише журналісти та віддані кінофани...

 

Що ж, перший вареник грудкою, але ж, як сказав Кшиштоф Зануссі, «фестиваль - це місце, де можна зустріти справжнє кіно». Напевно, істинне мистецтво вимагає жертв.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43417
Читайте також
05.06.2009 09:05
Світлана Кореновська
42 232
02.06.2009 14:49
Аксинья Курина, «Українська правда»
24 347
01.06.2009 09:22
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
33 147
01.06.2009 08:27
Марина Бердичевская
41 144
26.05.2009 11:33
Дмитро Десятерик, «День»
36 160
25.05.2009 15:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 088
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vesna
5444 дн. тому
Олег, искренне жаль вас разочаровывать, но таки - нет, в этих кинотеатрах конкурсные фильмы фестиваля не показывают. А "фестиваль не обязан показывать" это вообще блестяще. Фестивали существуют дла того чтобы показывать и желательно как можно большему количеству людей. А не светиться полупустыми залами набитыми "толпой" из трех друзей и родственников организаторов и бабулек билетерш с внучками.
skorpion
5444 дн. тому
Олег, во-первых, мне не жалко денег и в прошлом году, когда я по квоте не смогла от своего издания аккредитироваться на Молодость, то выложила 150 грн. с собственного карамна за платный доступ!!! Во-вторых, "я не знаю как там в Англии, я там не была, а у нас управдом - друг человека" перефразируя у нас даже Молодость ввела плату за аккредитации вне квоты в последние года, когда переехала окончательно из Дома кино в кинотеатры - а раньше туда могли все журналисты аккредитованые пройти на просмотр КОНКУРСНОЙ програмыы. В-третьих, в Доме кино показы вообще бесплатные туда билеты не надо было покупать. В-четвертых, в выданной программе-афише не было указано ГДЕ и КОГДА покажут конкурсные фильмы (основную часть!) В афише ОНИ не были указаны ни в Жовтне, ни в Доме кино. Там как раз показывают внеконкурсную программу (по крайней мере так было указано и то, что я там смогла посмотреть). А в-пятых, проблема в том, что люди некомпетентные в данном вопросе (Вы) комментируете лишь бы коммментировать!!! Имейте совесть!
Олег
5444 дн. тому
А разве в кинотеатре Жовтень не показывали фестивальные фильмы? И в Доме кино? Тогда в чём проблема? Купили билет и смотрим. Нет денег на билеты? Редакция должна финансировать. А фестиваль, собственно, не обязан никому на шару ничего показывать. Такова мировая практика, чтоб вы знали. Так что не только события на красной дорожке перед театром выглядели провинциально, но и психология прессы ей под стать...
skorpion
5445 дн. тому
Ой, не хотела, видит Бог, но придется, чтобы не вступать тут в длинные и ненужные дискусии по по поводу фуршетов и всего прочего. Полностью согласна с Marusia и Vesna, а для всех ILON вот ссылка http://skorpio-belka.livejournal.com/43668.html И ОДИН ВОПРОС (все остальное мне с Вами понятно) "нас..не пустили на показы". Вот Вас, как простого телезрителя, на них тоже не пустили, потому что, вы видимо читаете по диагонали, ЭТО ЗАКРЫТЫЕ ПОКАЗЫ. В задаче спрашивается, для чего устраивать фестиваль если посмотреть конкурсные фильмы может ТОЛЬКО жюри( и несколько журналистов) и как потом другим журналистам рассказывать про победителей не видя самих работ?
Marusia
5445 дн. тому
Мы, кстати, с показа "Рембрандта..." тоже удрали. Решили потом отдельно посмотреть. А знаете, почему? Не потому, что низковысокодуховные, а потому что субтитры, набранные муравьиным шрифтом, и, как муравьи же, уползающие за край экрана, читать было практически невозможно. Либо все силы глаз и души употребляешь на попытки прочесть титры, либо видишь гринуэевскую картинку. Одно из двух. И, кстати, поспрошайте тех, кто пришел на лекцию того же Гринуэя в субботу. Много ль удалось показать мэтру? Что именно услышали те, кто не знает английского?...
Vesna
5445 дн. тому
Ilona, а вы сейчас сами поняли о чем написали? Да, журналисты ИМЕННО хотели бы кино посмотреть. Фестиваль посмотреть. Им, вообще-то (представляете да?) писать об этом. Писать о фильмах новых и интересных. Писать о чудных мероприятиях типа мюзикла, открытия, закрытия... И их как вы правильно изъяснились именно журналистов и "не пускают на показы". Да, и про "унижение" тоже правильно. Потому что не аккредитовуют, а именно унижают самим процессом. А "фуршетчики" и прочие друзья друзей и без аккредитации на всех мероприятиях тусуют. Так что вы за них не волнуйтесь. А если вы "здравую мысль" о фуршете хотели уловить, то разочарую, на кинофестивалях фуршеты в принципе не предусмотрены. В залах чавкать не прилично. Вы не знали?
ilona
5445 дн. тому
skorpion, а чего от вас, "журналисток", можно было ожидать? класическая песня неудовлетворенного шаровика-тусовочника (что в статье, что в вашем комменте) - хотели на шару потусить, кино посмотреть да пофуршетиться, а вышло все иначе, какие негодяи эти организаторы, нас таких умных-красивых-шарящих-в-кино продержали где-то там в душной комнате, не пустили на показы, унижали необходимостью аккредитироваться (боже мой!!) и т.п. и т.д. и т.п. и т.д. смешно слушать. ни одной здравой мысли по теме.
skorpion
5446 дн. тому
Шановний, Сокол, я теж журналістка, яка була на відкритті цього фесту. Погоджуюся з авторкою матеріалу. І навіть перед тим як писати про свої враження, не читала цей текст, спеціально щоб бути неупередженою і не піддатися чужому впливу. Так от, скажу вам, що в мене вийшло ще критичніше, тому посилання на свій матеріал не буду вам давати. А щодо того, які фільми і де подивитися, то переважна більшість стрічок (особливо саме конкурсних) демонструються виключно на закритих показах, куди не те, що простим смертним, навіть журналістам с доступом В вхід замовлено. А якщо ви хочете дізнатися про решту показів забійте в гугл чи яндекс КМФ і прочитайте на їх офіційному сайті. Це ж матеріал не рекламного характеру, щоб на ньому вивішувати афішу,яку навіть самі організатори "не удасужились" зробити по-людськи.
sokol
5446 дн. тому
Останню фразу явно дописав хтось інший з редакції, щоб хоч на кінець кинути меду у цю сльозливо-їдку статейку. От би ще якась добра людина розказала про сам фестиваль – що він представляє, які фільми і кого можна подивитися...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду