До 7 вересня 2009 року триває конкурс еко-журналістики Earth Journalіsm Awards

17 Червня 2009
10994
17 Червня 2009
13:05

До 7 вересня 2009 року триває конкурс еко-журналістики Earth Journalіsm Awards

10994
До 7 вересня 2009 року триває конкурс еко-журналістики Earth Journalіsm Awards

Конкурс еко-журналістики Earth Journalіsm Awards відзначає досягнення тих професійних і неформальних журналістів і блогерів, які привертають увагу до проблеми зміни клімату.

 

Їхні матеріали можуть бути присвячені кліматичним проблемам конкретного регіону або загальним темам, пов'язаним із кліматом Землі. Головне, щоб це були актуальні і яскраві репортажі, статті і програми, що розкривають тему зміни клімату з несподіваного ракурсу.

 

За підсумками конкурсу буде вручено сім регіональних нагород, а також сім тематичних премій. Крім того, переможці будуть опубліковані в інтернеті для того, щоб користувачі мережі змогли проголосувати за найкращий із них. За підсумками цього голосування буде вручена спеціальна «Премія глобальної аудиторії».

 

До участі запрошуються еко-журналісти з усіх країн світу, що працюють у друкованих ЗМІ, на радіо й телебаченні, а також у онлайнових ЗМІ, фотожурналісти і блогери.

 

Заповнену форму заявки надсилати не пізніше 7 вересня 2009 року (до 24.00 за паризьким часом, GMT+2).

 

Премія в номінації «Зміна клімату й енергетика» присуджується за найкращий матеріал про зв'язок між виробництвом енергії і зміною клімату. Спалювання викопного палива - основне джерело парникових газів, що спричиняють зміни клімату.

 

Матеріал повинен запропонувати нову інформацію і яскраві приклади подібного зв'язку, хоча премію може одержати і матеріал про інші актуальні аспекти енергетики, у тому числі:

 

1.         Про використання поновлюваних, альтернативних і/або вуглецево-нейтральних джерел енергії або про підвищення економії енергії;

2.         Про боротьбу за стійке енергозабезпечення і/або енергетичну політику;

3.         Про створення енергозбережних, низковуглецевих або вуглецево-нейтральних машин і приладів, транспортних засобів і систем транспортування, будинків, співтовариств, міст і т.д.;

4.         Про торгівлю квотами на викиди або про фінансування низковуглецевих або вуглецево-нейтральних енергетичних систем;

5.         Про економічну й іншу можливості, що виникають завдяки політиці й інвестиціям, спрямованим на підтримку низьковуглецевої економіки.

 

Премія в номінації «Адаптація до зміни клімату» присуджується за найкращий матеріал про зусилля, спрямовані на те, щоби пристосуватися до кліматичних змін. Тема може бути розкрита на будь-якому рівні - від історій про окремих людей до історій про співтовариства, міста, країни, регіони.

 

Матеріал може бути присвячений як питанням макрорівня, наприклад, взаємозв'язку між зміною клімату й економічним розвитком або механізмам вироблення політики стійкої адаптації і створення сприятливого середовища для адаптації, так і конкретним практичним крокам, що можуть почати люди, співтовариства і міста, щоб пристосуватися до впливу кліматичних змін.

 

Особлива увага буде звертатися на матеріали про те, яким чином найбільш уразливі країни і співтовариства можуть пристосуватися до зміни клімату, однак матеріал-переможець не обов'язково повинен бути присвячений винятково цій темі.

 

Премія в номінації «Зміна клімату і лісу» присуджується за найкращий матеріал про зв'язок між зміною клімату і лісами і про ту найважливішу роль, що може зіграти захист тропічних лісів у боротьбі з глобальним потеплінням.

 

Особлива увага буде звертатися на матеріали про те, як можна скоротити викиди парникових газів.

 

Як і в інших номінаціях конкурсу Earth Journalіsm Awards, перевагу надаватимуть матеріалам, що відбивають погляди і думки різних зацікавлених сторін.

 

Премія в номінації «Зміна клімату і природа» присуджується за найкращий матеріал про вплив зміни клімату на світ живої природи.

 

У цій номінації приймаються матеріали про те, як зміна клімату відбивається на екосистемах, океанах, на біологічній розмаїтості і на окремих видах тварин і рослин, а також про наукові аспекти взаємодії клімату і природних систем, що створюють, наприклад, позитивні або негативні витки зворотного зв'язку.

 

До цієї номінації підходять матеріали про вплив клімату на лісові екосистеми, але матеріали, присвячені лісовикористанню і, зокрема, проектам REDD (програми ООН зі скорочення викидів від зведення і деградації лісів), варто подавати в спеціальну номінацію - «Зміна клімату і лісу».

 

Премія в номінації «Перемовини щодо проблем зміни клімату» присуджується за найкращий матеріал про дипломатичні зусилля стосовно зміни клімату.

 

(Переговори про міжнародну угоду на додаток до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC), що завершаться на Конференції ООН щодо клімату в Копенгагені (7-18 грудня 2009 р.).

 

У цій же номінації приймаються матеріали про будь-які аспекти дипломатії стосовно зміни клімату, у тому числі аналіз таких питань, як переговори про скорочення викидів парникових газів, угоди про торгівлю квотами на викиди вуглецю, міжнародні фінансові домовленості тощо.

 

Премія в номінації «Людські голоси» присуджується за найкраще висвітлення людських і соціальних аспектів зміни клімату. Мають бути відображені погляди тих людей і співтовариств, що найбільш уразливі для наслідків зміни клімату. У цій номінації приймаються матеріали, що поміщають такі наслідки в контекст прав людини.

 

Щоб подати матеріал на премію MTV «За позитивні зміни», слід мати дату народження  від 31 грудня 1981 р. і до 1 січня 1991 р.

 

Жодних професійних обмежень номінація не містить.

 

Матеріал на конкурс можна подавати в будь-якому форматі або сполученні форматів (відео, аудіо, фотографія, текст, музика й ін.); оригінальним чином цей матеріал повинен показувати, чого ми вже досягли або здатні досягти в поліпшенні навколишнього середовища безпосередньо навколо себе або в глобальному масштабі.

 

Креативність при виборі переможця в цій номінації буде цінуватися особливо високо. Прийом конкурсних матеріалів на цю премію почнеться 22 червня 2009 р.

 

Учасники можуть надіслати свій матеріал на конкурс в одній із описаних вище тематичних номінацій, однак не зобов'язані це робити, якщо хочуть взяти участь тільки в конкурсі на регіональну премію.

 

Усі прислані матеріали (за винятком тих, котрі подані в номінації MTV «За позитивні зміни») будуть розглядатися у конкурсі на регіональні премії.

 

Регіональні премії присуджуються за найкращий матеріал про зміну клімату, присланий на конкурс із кожного з таких семи регіонів: 1) Африка до півдня від Сахари; 2) Близький Схід і Північна Африка; 3) Південна Азія; 4) Східна Азія і Тихоокеанський регіон; 5) Євразія; 6) Латинська Америка і країни Карибського басейну; 7) Північна Америка, країни Європейського Союзу, Австралія і Нова Зеландія.

 

Щоб мати право брати участь у конкурсі на регіональну премію, заявник повинен бути громадянином країни, що входить в один із перерахованих семи регіонів.

 

 

Переможці конкурсу Earth Journalіsm Awards будуть запрошені в Копенгаген, де дістануть можливість висвітлювати переговори на Конференції сторін.

 

Урочиста церемонія нагородження переможців пройде 7 грудня 2009 р.

 

* Учасники повинні бути не молодшими 18 років (або повнолітніми за законами країни проживання); вільно володіти англійською мовою; форми заявки на участь у конкурсі повинні заповнюватися  англійською мовою; конкурсанти можуть надсилати матеріали  мовою оригіналу за умови, що до них додається переклад на англійську; якщо учасник подає більше однієї заявки, він автоматично усувається від участі в конкурсі; конкурсанти можуть надсилати серії репортажів, однак із них слід вибрати тільки один репортаж, що представляє цілком усю серію; до розгляду приймаються тільки ті заявки на участь у конкурсі, що подані через веб-сайт Earth Journalіsm Awards.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10994
Читайте також
05.06.2009 09:05
Світлана Кореновська
42 234
02.06.2009 08:47
Алексей Фурман, «Рекламастер»
28 036
01.06.2009 14:22
Мар'яна Закусило
31 077
01.06.2009 08:27
Марина Бердичевская
41 150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду