Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 16 жовтня 2008 року

17 Жовтня 2008
16243
17 Жовтня 2008
16:10

Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 16 жовтня 2008 року

16243
Телепрограма «Шустер live», ТРК «Україна», 16 жовтня 2008 року
Савік Шустер, ведучий: Добрий вечір. Ми у прямому ефірі. То, что мы в прямом эфире, вы можете видеть на ваших экранах, вот Соединенные Штаты Америки, начнется выступление Барака Обамы, да, люди уже ждут - перемены нам нужны или нужна нам перестройка. Как хотите, в зависимости от языка. Итак, наши гости сегодня: Тарас Стецькив, народный депутат "Нашей Украины - Народной Самообороны", и Юрий Мирошниченко, народный депутат от Партии Регионов.
Юрій Мірошниченко: Вітаю.
Савік Шустер, ведучий: Юрий Мирошниченко одет очень непринужденно.
Мустафа Найєм, хронікер: Извините, а господин Стецькив очень принужденно.
Савік Шустер, ведучий: Да, а господин Стецьки в в галстуке, очень принужденно. Иванна Коберник, наш хроникер. Иванна, какая главняа новость для тебя сегодня?
Іванна Коберник, хронікер: Ну, я звернула увагу на новину з Київміськадміністрації, яка затвердила порядок, як вони вважають, відшкодування збитків інвесторам "Еліти центр". Там довга процедура, попередні основні договори, передачі житла, певні умови. Але найбільше я звернула увагу на ту обставину, що Київські міськадміністрація планує для цього, для компенсації цим інвесторам, отримати субвенції з державного бюджету. А водночас ми знаємо, що "Еліта центр" була першою, тому всі ми про неї знаємо. Але є багато інших заморожених будівництв у Києві, де не закінчується будівництво, зараз попереду дуже гучне банкротство, за кілька днів стане відомо, ще одне в Києві. І що ми будемо далі робити? За все це платитиме державний бюджет?
Савік Шустер, ведучий: Мустафа Найем, а для теба главная новость?
Мустафа Найєм, хронікер: Спасибо. Я уже даже не знаю, новость это или нет. Кабинет министров в очередной раз избавился от ответственности за то, что выборов не будет. Они подготовили проект закона о том, что деньги все-таки выделят, но выделять будет не Кабинет министров, а Верховная Рада, которая не работает. И с одной стороны Юлия Владимировна подтвердила этот закон, с другой стороны отказал за него голосовать. 
Савік Шустер, ведучий: Ирена Карпа.
Ірена Карпа, хронікер: Ну, мене вразило те, що розборки є не тільки у слух народних, а лише і у великих таких поп-персонажів. Символ вічної молодості Мадонна розводиться зі своїм коханим чоловіком Гаєм Річі, режисером. Він хоч на десять років за неї молодший, цього не сильно видно зазвичай. Причина в тому, що, напевно, в неї бувають часті соплі, вона не хоче жити в Англії, а він більше не хоче всяких прийомних дітей. Поміж тим вона продовжує концертувати і show must go on.
СавікШустер, ведучий: Show must go on. Видимо, вот я не знаю, видели ли вы фильм "Секс в большом городе", фильм, не сериал, вот который сейчас вышел. Там тоже такое происходит - в 50 лет женщина решает изменить курс жизни, потому что в 50 лет начинается для женщины новая прекрасная жизнь.
Мустафа Найєм, хронікер: Абсолютно.
Савік Шустер, ведучий: Вот так решила Мадонна.
Мустафа Найєм, хронікер: Жити можна в будь-якому віці, це точно.
Савік Шустер, ведучий: Что касается меня, то я вам скажу, первая очень важная новость, да, о которой, может быть, мало кто говорит. Это то, что сегодня российская нефть упала за 70 долларов. То есть, это тот психологический барьер, за которым начинаются трудности бюджета. И сегодня же газета "Известие" опубликовала новость о том, что возможны теракты грузинских экстремистов в городах Москва, Санкт-Петербург и Сочи. Поэтому, мне кажется, что чем ниже цены на нефть, тем больше нужен враг, правильно. А то становится сложно. Дальше что не замечаем мы на фоне этого большого финансового кризиса - это то, что происходит между Турцией и курдами. Сегодня в один день погибло 10 человек: 4 турецкий солдата убито, 5 курдских повстанцев, то есть, от Рабочей курдской партии, и также потерпел крушение вертолет, который подвозил боеприпасы, и погиб турецкий генерал-майор или, я не помню, или генерал-полковник, да. В принципе, в один день 10 погибших. Это война, никто не замечает. Все говорят о биржах, да. Вот. И очень важная новость для нашей редакции. Мы сегодня получили письмо от Эндрю Мвангура, в общем, когда-нибудь я научусь это произносить. Это кенийский журналист, директор программы помощи восточно-африканских мореплавателям, да, который следит и следил все время за захватом судна "Фаина". Мы с ним связались. И в день, как мы с ним связались, 1 октября, его арестовали, да. Держали вот до сегодняшнего дня и сегодня он связался с нами по электронной почте. Подробно об этом письме, потому что в этом письме есть некая тайна, да. Мы поговорим потом. Но есть проблема. Сейчас уже к нашим гостям. Аудитория четвертый день с нами.
Мустафа Найєм, хронікер: Магу тоже надо.
Савік Шустер, ведучий: Эх, и Магу я тоже забыл.
Петро Мага: Я хочу сказати, що сьогодні Савік Шустер озвучив новину про війну Туреччини і курдів, а у нас на дорогах відбувається війна, і вона продовжується. Там загинуло 10, а у нас сьогодні тільки зранку вже було 7 трупів по всій Україні. А пан Луценко зібрав сьогодні прес-конференцію, на якій сказав коротко і ясно: "Всем слушать меня". Я ще обов'язково покажу цей сюжетик. Тобто, ніяких дзвінків ні з Банкової, ні звідки, всі мають слухати тільки його рідного. У нас відбувається ще одна війна. А що стосується "Фаїни", то сьогодні пройшла така новина. Олег Литвак, керівник головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента, наголосив про те, що відношення до "Фаїни" має Ігор Урбанський, заступник Йосипа Вінського, це міністр транспорту. Йосип Вінський відразу дав свою відповідь і я хочу зараз її вивести на екран. І уважно прислухайтесь до цього тексту.
"Час новин", "5 канал": Йосип Вінський: "Урбанський ніякого відношення до цього судна не має". Журналіст: "А з чим Ви можете пов'язувати тоді заяву?". Йосип Вінський: "Я даже не можу зрозуміти логіки таких заяв. Хай Генпрокуратура розслідує. Я тільки за те, щоб знати точно, хто власник. Але власник був в РНБО особисто, і з ним вели розмову люди з Адміністрації Президента".
Петро Мага: Сьогодні в ще одному радіоінтерв'ю він сказав, що ця людина була присутня на засіданні РНБО, що цю людину знає вся Україна, що це дуже така, публічна особа. І він категорично відмовився назвати її ім'я.
Савік Шустер, ведучий: Так вот. Это что, это очередной виток борьбы Президента с Премьером? Или в этом есть какая-то серьезная, как бы, причина, да?
Тарас Стецьків: Ну, Савік, я не думаю. Просто справа в тому, що країна живе в ситуації, коли вибори оголошені, але вони ще не розпочалися. І якщо порівняти сьогоднішню ситуацію з ситуацією, скажімо, річної давності або з 2006-м роком, починаються провокації, починаються взаємні звинувачення. На цьому політичні супротивники хочуть заробити собі очки. Якщо мав місце факт, про який тільки що було сказано, що власник "Фаїни" був на засіданні РНБО, то відповідальні особи РНБО могли би цей факт озвучити, назвати прізвище, і ситуація була б знята. Очевидно, цього не робиться. Значить, тема приберігається на майбутнє, коли ситуація нагріється, і відповідно ефект від такої "новини" буде дещо сильніший з точки зору електорату.
Савік Шустер, ведучий: Тарас, ну, я, может, я ошибаюсь, но говорили поначалу, да, что если речь идет о выкупе, то выкуп должен платить влаледец судна. Правильно?
Тарас Стецьків: Так і повинно бути.
Савік Шустер, ведучий: До недавнего времени, то есть, до сегодня, вообще мы думали, что это Вадим Альперин, да, что он гражданин Израиля и он... Но если другой владелец судна, значит, ну, что-то меняется, я говорю. Это может быть политическая игра, но она такая какая-то, да, это серьезно, да, это люди на судне, это жизни людей.
Тарас Стецьків: Дивіться, скільки часу пройшло з часу захоплення "Фаїни"? Ну, більш, ніж достатньо, напевно, щоб компетентні органи України дізналися, хто власник. І відповідно задали йому це питання, яке ми зараз обговорюємо в студії. А, от, раз цього не робиться, значить, відповідно...
Мустафа Найєм, хронікер: А Вы знаете?
Тарас Стецьків: Ні.
Мустафа Найєм, хронікер: Но Вы народный депутат, Вы имеете право запрос сделать и получить эти данные.
Тарас Стецьків: Так, але я думаю, що народні депутати зараз відповідним указом Президента зайняті трошки іншим.
Мустафа Найєм, хронікер: Нет, нет, у Вас это право остается, здесь это то, что распущен Парламент.
Савік Шустер, ведучий: Вот в данный момент Обама выступает, можем на него посмотреть. Вот это прямой эфир, вот Мага, он контролирует мир. Мир, конечно, не в самых хороших руках, но Бог с ним, да. (Показывают сюжет выступления Барака Обамы). Мы будем, pail for the workers - это зарплаты рабочим. Так, все становится сложнее и сложнее, ситуация. Ну, так. Да, Светлана Вольнова нам расскажет обо всем остальном.
Мустафа Найєм, хронікер: Просто хотел, вот как журналист, тут есть единый аспект. Вот это заявление Литвака, да, насколько я знаю, оно было, якобы он подтверждал это тем, что была публикация в "Коммерсанте".
Савік Шустер, ведучий: Было такое в газете "Коммерсант".
Мустафа Найєм, хронікер: Да, но в газете "Коммерсант", я в ней работал, и в других многих газетах, очень часто пишут сведения неподтвержденные. И никто, ни прокуратура, ни СБУ, ни Секретариат Президента этими данными не пользуется. В том случае, когда им это стало выгодно, они эти данные подняли и воспользовались этим вот. И у меня к вам вопрос, как к народным депутатам.
Савік Шустер, ведучий: Это правда, они редко ссылаются на газеты, да, когда они кого-то называют, да.
Мустафа Найєм, хронікер: Да. А тут, как бы, идет прямое обвинение на самом деле. Вы, как народный депутат, давали какие-то, вы знаете, кто владеет этим судном и кто является переговорщиком?
Юрій Мірошниченко: Ви знаєте, що мене особисто обурює, мене обурює те, що очевидно іде війна, і ця війна абсолютно не в інтересах України і особливо не в інтересах тих людей, які сьогодні потерпають від захоплення цього судна. Родини стоять під Секретаріатом, і їх ніхто не сприймає серйозно, люди, які є на кораблі, теж залишилися поза увагою. А Тимошенко і Ющенко з'ясовують відносини. Хто ж сьогодні матиме більші зиски з того горя, яке сьогодні спіткало нашу країну. Влада зобов'язана перевіряти всі публікації.
Савік Шустер, ведучий: Ну, вы видите, большинство людей так считают, что нельзя, по крайней мере публично, да, вот в момент такого противостояния играть на такой чудовищной драме, и не только человеческой, и политической тоже.
Тарас Стецьків: Я можу навіть додати, що та підстава, що депутати, скажімо, від влади чи від опозиції не давали запитів, не звільняє компетентні органи виконавчої влади від вияснення ситуації, хто є реальним власником.
Мустафа Найєм, хронікер: Нет, ну, подождите, а самим-то не интересно?
Савік Шустер, ведучий: Мустафа, напомним людям о том, что они могли не увидеть вчера, да, на телевизионных экранах в рубрике "Zаппинг".
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, давайте напомним.
"События", канал "Украина": Сегодня трагически погиб прокурор Днепропетровской области Владимир Шуба. Огнестрельное ранение он получил в тире частногос спортивного стрелкового комплекса.
"Репортер", "Новий канал": Українці за рік скупили 18 тонн золота - це вчетверо більше, ніж торік. Дорогоцінний метал дорожчає, але його розмітають навіть за підвищеними цінами. Лише за останні дні обсяги продажу жовтого металу підскочили у декілька разів.
"Новини", "5 канал", Василь Волга: Верховный Совет пятого созыва, а тем более Верховный Совет шестого созыва из-за того, что избирательная система - закрытые списки, он не блещет интеллектом, не блещет высокими духовными порывами. Основная масса - это кнопкодавы и дармоеды, которые везде сидят.
"События", канал "Украина": Интернет пестрит форумами и объявлениями о продаже голосов. На свой винничанин Андрей вообще намерен объявить аукциона.
"Фабрика зірок 2". Щоденники, "Новий канал": "Я уже устала от этого, и не дают". - "Ну подойди к Наталье Могилевской". - "Мама, она мне и не дает".
Т/с "Херувим", канал "ICTV": Ну понимаешь, когда эта скотина тупая и бездарная совершенно на всю страну заявляет, что он устал от бешенной популярности, я начинаю сходить с ума.
"Репортер", "Новий канал", Валентин Наливайченко: Чотири депутати знаходились в цьому приміщенні і вчиняли такі дії, дослівно, як це фіксується в протоколах і в свідченнях свідків, і зараз документується в рамках кримінальної справи. Перше - погрожували викинути суддю з вікна, друге - били по рукам, третє - не давали взяти навіть ручку керівнику суду для того, щоб в принципі почати працювати. Не дозволяли увімкнути комп'ютер, забрали особисті речі.
Т/с "Третя планета від Сонця", "Новий канал": "Не пудри мне мозги". - "Я не пудрю тебе мозги, это физически невозможно. Мозг закрыт черепной коробкой. И без лоботомии пудра туда не проникнет". - "Что за идиотский бред?".
"Час новин", "Новий канал": Вибух у центрі Києва. Одна людина загинула у торговельно-розважальному комплексі "Арена сіті". Причиною смерті став вибух у ліфті, між сьомим і шостим поверхами вибухнув балон з вуглекислотою. Загиблий працівник фірми, яка заправляла такі балони.
"Точка зору", канал "Перший": Кияни і жителі области лягли спати з ціною на 95-й бензин за 6 гривень, в шостій ранку по всій території скрізь було однаково - 6,15. Несподівано, незрозуміло, чому за ніч ціна стрибнула аж на 15 копійок.
"5 канал": Без коментарів. Пожежа в Каліфорнії (показують сюжет).
Т/с "Моя прекрасна няня": "Слышишь, между прочим Рабена Ковали". - "Круто. Как у Ксюши Собчак?". - "Ха, как у Ксюши Собчак было, пока она мне это не подарила". - "Ухты, эту блузку носила сама Ксюша?". - "Да, а если принюхаться, то можно даже уловить аромат самого Тимати".
"Щиросерде зізнання", канал "Україна": Ці кадри зняті школярами на цифровий фотоапарат. Іде урок історії. Педагог Володимир Лушницький підходить до останньої парти і б'є дитину по голові. Володимир Лушницький: Я замахнувся, і потім просто торкнувся голови".
Т/с "Третя планет від Сонця", "Новий канал": "Кстати, очень похож на Вас в молодости". - "Вы что, лейтенант, в молодости я был похож на аппетитную фиолетовую мармеладку". 
Петро Мага: Савік, є ще одна резонансна новина, яка вчора не давала спокою, - це загибель прокурора Дніпропетровської області. Я зараз хочу дати той сюжет, який сьогодні показали "1+1".
"ТСН", канал "1+1": Працівники комплексу поза камерою кажуть, що Володимир Шуба часто навідувався до тиру, того рокового ранку він прибув разом із знайомими і був абсолютно тверезий. Пряма мова: "Нелепый случай, дикий случай. Все, остальное следствие".
Петро Мага: Найголовніша новина сьогоднішнього дня - те, що кримінальну справу зараз започатковано за статтею вбивство за необачністю.
Тарас Стецьків: Необережністю.
Юрій Мірошниченко: Необережністю.
Петро Мага: Вчора було - необережне поводження зі зброєю. Що змінилось?
Савік Шустер, ведучий: Що змінилось?
Юрій Мірошниченко: Кваліфікація - є смерть, тому, в принципі, напевно, є підстави говорити про вбивство і кваліфікаційні такі є обставини.
Савік Шустер, ведучий: Тогда после рекламной паузы, да, мы покажем письмо Эндрю Мвангуры и раскроем некоторые тайны вокруг судна "Фаина" (реклама). Добрый вечер. Продолжаем. Я говорил до рекламной паузы, что сегодня мы получили письмо от африканского коллеги. Объясню какого, и прошу внимательно послушать, потому что я буду цитировать это письмо обширно, это все же некий документ, да. Этот человек, его зовут Эндрю Мвангура, он кенийский журналист, а также директор программы повощи восточно-африканским морякам. Он с момента захвата "Фаины", он сообщил об этом первый, он сообщил о том, что на борту оружие, да. И его цитировали, вот "Нью-Йорк Таймс" его цитировало очень обширно в самом первом репортаже, где уже давались подробности захвата, да. И это был единственный источник для журналистов, да, какой-то информации. Потому что он держал связь с судном. Ну, естественно, с пиратами, понятно, да. Значит, мы с ним связались 1 октября с утра, и мы хотели, чтобы он вышел по телефону к нам в прямой эфир, да. Он согласился, и мы сказали, что, там, за десять минут до программы проверка связи, а он исчез, да, он исчез, и мы не знали, что с ним случилось. И только на следующий день нам как-то удалось, там, понять в Кении, что его арестовали. И больше у нас не было вообще никакой связи до сегодняшнего дня. И сегодня вдруг мы получили от него электронное письмо, да. Значит, я еще одну вещь хочу сказать, что он был первым, который, ссылаясь на пиратов, заявил, что, ссылаясь на пиратов, повторяю, не на кого официально, что груз шел не в Кению, да. Не в Кению, а в другое государство. Он не сказал, куда, но не в Кению. Опять-таки ссылаясь на пиратов. Значит, сегодня он пишет: "Дорогой друг, - это нашему редактору, который с ним связывался, - с искренней признательностью я умоляю сделать следующее. С прискорбием сообщаю, что я арестован злонамеренными офицерами полиции, отделением по борьбе с организованной преступностью Мамбасы, - это столица Кении, - по обвинению в оглашении тревожных заявлений о безопасности страны в иностранной прессе. Меня арестовали на выходе из студии кенийской телевизионной сети, - а это он там выступил как раз с этим заявлением в прямом эфире, да, по украинскому судну. - Как раз 1 октября 2008 года. И держали в камерах предварительного заклдючения в центральном отделении полиции пять дней и два дня в Шимо-Латева - тюрьме строгого режима в Мамбасе. Я предстал перед судом Мамбаса 7 октября по обвинению в оглашении тревожных сообщений и сбережению двух сигарет марихуаны, что я тоже отрицаю. Я возражаю против всех этих обвинений. Слушание дела назначено на 30 октября 2008 года. По законодательству Кении я мог быть под стражей не больше 24 часов, но меня удерживали в целом 9 суток, что противоречит закону. Я надежно работал на кенийских моряков, с моей помощью были мирно освобождены из Сомали, - то есть, от пиратов имеется в виду, - многие мореплаватели и их судна. Мои неустаныне попытки помогать экипажах захваченных кораблей во всем мире и помогать их родственника признают и ценят во всем мире. Значит, перед моим арестом родственники украинских моряков, находящихся на борту "Фаины", попросили меня сделать все возможное, чтобы обеспечить освобождение пленных. Я сделал заявление в эфире кенийского телевидения. Я глубоко убежден, что мой арест безо всяких доказаательств, хотя я ничего противозаконного не сделал, это публичное оскорбление. Его сделали те многочисленные игроки, - повторяю - многочисленние игроки, - которые заинтересованы в дальнейшем замалчивании новых деталей это саги с пленным украинским кораблем деталей, которые сейчас становятся известными. Судьба экипажа корабля, состоящего из людей трех национальностей, может сложить плачевно, если у этой тупиковой ситуации, которая продолжает сейчас накаляться, не будет мирной развязки. Эта патовая ситуация еще не разрешена. Переговоры затянулись, ожидание прибытия российского корабля только дает возможность и дальше оттягивать решение по активной и мирной развязке проблемы, только усложняет всю ситуацию в целом. Прибытие российского ракетного корабля через неделю может помочь сделать морской путь вокруг африканского рога безопасным в будущем. Но если эта ситуация до того времени не будет разрешена, его прибытие только спровоцирует ее дальнейшую эскалацию. Таким образом заранее спасибо. Искренне ваш Эндю Мвангура". О чем говорит этот человек? Он говорит, что тайны реальные пытаются скрыть, что многие игроки заинтересованы, чтобы эти тайны никогда не раскрылись и прибытие российского эсминца в эту зону, если, а уже американские корабли там стоят, если не будет решена мирным путем ситуация, это все может просто вот, ну, он говорит - эскалация, но это эфимизм, я думаю. Вот так. Тарас, что скажете?
Тарас Стецьків: Ви знаєте, заява кенійського журналіста є надзвичайно серйозна. Якщо він повідомив про те, що корабль ішов не в Кенію, а в якусь країну і її не назвав, то ми, напевно, прекрасно розуміємо і орієнтуємося в ситуації. Що якби він ішов в якусь іншу країну, щодо якої немає ембарго на поставки зброї, то, напевно би, такого ажіотажу не було. І зрозуміло, до ситуация, якщо підтвердяться факти, що поставки зброї ішли в країну, де є ембарго, то це є незаконні речі. Я хочу сказати, що ця заява в будь-якому випадку не повинна залишитись поза полем зору в тому числі і західних країн. Тому що вони, напевно, зацікавлені, як ніхто інший, в тому, щоб була установлена істина. Так зброя ішла в Кенію чи вона ішла в якусь країну, де іде громадянська війна.
Ірена Карпа, хронікер: Та насправді не це важливо. Розумієте, моряки, які відправлялися туди, вони до останнього дня не знали, куди вони пливуть. Тобто, і важливе те, важливо насправді їхні життя. От, що робиться зараз з боку України, щоб врятувати життя цих людей.
Юрій Мірошниченко: Абсолютно точно. Дозвольте, я долучуся до розмови. Ви знаєте, ми можемо говорити, хто власник, чия зброя, це важливі питання, їх потрібно з'ясовувати. Але в мене особисто є питання - ми платимо чи не платимо. Якщо ми платимо, то у нас є шанс і ми це розуміємо.
Савік Шустер, ведучий: Юра, а мы - кто?
Юрій Мірошниченко: Ми, як країна, ми, як держава, ми, як суб'єкт міжнародних відносин і міжнародного права. Бо якщо ми платимо, ми повинні це сказати, і розуміти, що ми будемо порушувати відповідне рішення Організації Об'єднаних Націй. Якщо ми не платимо, то що ми робимо, чи ми вивільняємо, звільняємо шляхом військової операції, чи ми просто ігноруємо і кидаємо на призволяще наших громадян. І мені здається, за оцими з'ясуваннями - то хто власник, як ми повинні діяти, чи він належить до однієї політичної сили, чи до іншої, чи він живе в іншій країні, чи в нашій. Влада уникає головного питання - чи вона забезпечить безпеку громадян України не лише в країні в самій, але і за її межами.
Ірена Карпа, хронікер: Ні, зараз просто, чи є якийсь зв'язок із ними?
Юрій Мірошниченко: От і на це питання, мені здається, немає ніякої відповіді.
Савік Шустер, ведучий: А как, Юрий, а как мы можем, как Украина может, что она может сделать? Как она может провести операцию?
Юрій Мірошниченко: Дуже легко.
Савік Шустер, ведучий: А как?
Юрій Мірошниченко: Дуже легко. Вона може звільнити людей або шляхом викупу, зібрати кошти і віддати їх, те, що, власне...
Савік Шустер, ведучий: Но государство не пойдет на сговор с пиратами, с террористами?
Юрій Мірошниченко: Секундочку, я ще раз кажу, що такі прецеденти були, і не поодинокі. Пам'ятаєте, нещодавно Франція.
Мустафа Найєм, хронікер: Ваше мнение, Вы как считаете, нужно давать выкуп или нет? Вы свое мнение можете сказать?
Юрій Мірошниченко: Нещодавно Франція, нещодавно звільнила, ви пам'яттаєте...
Савік Шустер, ведучий: Так они, там была операция двухходовая, да. Сначала дать деньги, а потом операцию.
Юрій Мірошниченко: Я не заперечую двохходової. Я хочу мати відповідь на це питання.
Мустафа Найєм, хронікер: А у Вас какое мнение, Вы считаете, нужно давать выкуп или нет?
Юрій Мірошниченко: Я вважаю, що в цих обставинх треба звільняти.
Мустафа Найєм, хронікер: То есть?
Юрій Мірошниченко: Навіть якщо за це треба платити гроші.
Мустафа Найєм, хронікер: А вот можно один... Я, конечно, боюсь оказаться циничным, но есть ситуация, все-таки есть аспект в этой проблеме, который и вы скрываете, и власть скрывает, и все остальные. Мы все понимаем, что все намеки идут на то, что оружие шло в Судан. Дайте договорить. Просто сейчас вопрос в другом. Я понимаю и вы понимаете, что если это выяснится, против Украины будут определенные санкции со стороны всего международного сообщества. Правильно? Послушайте, подождите.
Юрій Мірошниченко: Мустафа, Ви...
Ірена Карпа, хронікер: А зброя українська була?
Мустафа Найєм, хронікер: Давайте, вот я считаю, что Вы, как депутат, больше должны быть заинтересованы в том, чтобы я, как журналист, и вся страна знала - так это или не так. А популистки говорить о том, что нужно освобождать людей и ничего для этого не уметь делать...
Ірена Карпа, хронікер: Цих людей просто підставили, їх просто підставили.
Юрій Мірошниченко: Неправда. Секундочку. От я скажу, Мустафа, яке це відношення має до долі тих людей? Ми зараз будемо з Вами з'ясовувати. Ви хочете, щоб я працював на приховування факту, якщо було порушення ембарго?
Мустафа Найєм, хронікер: Если б это была, послушайте, я уверен...
Юрій Мірошниченко: Ні, я цього робити не буду.
Мустафа Найєм, хронікер: Нет, я уверен, что если, послушайте.
Юрій Мірошниченко: Навіть якщо будуть до нас санкції застосовані. Але сьогодні ми повинні звільнити людей.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, послушайте.
Юрій Мірошниченко: І це є головне завдання всіх.
Мустафа Найєм, хронікер: Можно Вам один вопрос?
Юрій Мірошниченко: Будь ласка.
Мустафа Найєм, хронікер: Что Вы лично сделали для того, чтобы освободить этих людей?
Юрій Мірошниченко: Що я особисто зробив?
Мустафа Найєм, хронікер: Да, как депутат. И что Вы можете сделать в принципе?
Юрій Мірошниченко: О-о, так ключове питання - що я можу зробити.
Савік Шустер, ведучий: Что может сделать.
Тарас Стецьків: В принципі, нічого не може зробити.
Юрій Мірошниченко: Я, як депутат, секундочку.
Мустафа Найєм, хронікер: Только говорить, и Вы это знаете, и больше ничего.
Юрій Мірошниченко: Неправильно і неправда.
Мустафа Найєм, хронікер: Что Вы сделали?
Юрій Мірошниченко: Я, як депутат, ухвалюю всі необхідні правові акти для того, щоб у наших...
Мустафа Найєм, хронікер: Вы можете так сказать, чтобы люди поняли Вас, что Вы хотите сказать. Что конкретно Вы можете сделать, чтобы освободить 17 людей из этого корабля? Вот Вы сейчас только разговариваете.
Юрій Мірошниченко: Мустафа, у нас, ми, от, Тарас тут поруч зі мною, ми передбачили в 2 мільярда гривень в фонді Кабінету міністрів.
Мустафа Найєм, хронікер: Что Вы имеете, какой фонд?
Юрій Мірошниченко: Спеціальний фонд, який вони мають витрачати...
Мустафа Найєм, хронікер: Для выкупа пленных людей у пиратов?
Юрій Мірошниченко: Ну, не маніпулюйте. Не маніпулюйте, будь ласка.
Мустафа Найєм, хронікер: Для чего? Что это за фонд?
Юрій Мірошниченко: Бо це фонд, який розподіляється в екстренних випадках. І оці випадки треба звісно в разі, якщо говорити в майбутньому, то можна, там, робити певні обставини, можливо, ухвалювати зміни до законодавства, можливо, наших моряків не випускати туди, де є загрози їхньому життю.
Мустафа Найєм, хронікер: Что мешает сейчас использовать этот фонд?
Юрій Мірошниченко: Але сьогодні є, потрібне рішення Кабінету міністрів.
Мустафа Найєм, хронікер: То есть, сейчас Вы обвиняете Кабинет министров, что он не использует этот фонд для выкупа? Да, я правильно понимаю?
Юрій Мірошниченко: Ні. Я зараз звинувачую владу в цілому. Тому що це не лише Кабінет міністрів.
Мустафа Найєм, хронікер: Но вы и есть власть.
Юрій Мірошниченко: Ні. Ми є опозиція. Але є, секундочку, я не розподіляю кошти, я не є членом уряду, і я не є головою Служби безпеки України, і я тим більше не є Президентом України.
Мустафа Найєм, хронікер: Вот смотрите, тогда можно...
Юрій Мірошниченко: А є ті особи, яких я назвав, вони зобов'язані гарантувати безпеку наших громадян.
Мустафа Найєм, хронікер: Смотрите, можно я одну вещь Вам скажу, Вы продолжите.
Юрій Мірошниченко: І не заговорювати цю тему за...
Мустафа Найєм, хронікер: Я уверен, и Вы знаете, что, мы оба уверены с вами, что если бы это действительно была чистая сделка, абсолютно легальная, без сомнений, без ничего, уже бы все давно было известно.
Ірена Карпа, хронікер: То журналіста би не ховали в тюрму.
Мустафа Найєм, хронікер: Все эти намеки со стороны России, со стороны украинского правительства, Секретариат Президента...
Юрій Мірошниченко: Мустафа, а про що Ви зі мною хочете посперечатися?
Мустафа Найєм, хронікер: Я просто, я Вам скажу, про что.
Савік Шустер, ведучий: Юра, когда он сидит между двумя женщинами, он обычно очень агрессивен.
Юрій Мірошниченко: НІ, а про що сперечатися?
Мустафа Найєм, хронікер: Я скажу Вам, в чем. Суть в том, что Вы, как депутат, самое важное, что вы можете сделать - вы своему избирателю должны рассказать правду, что есть на самом деле. А Вы вместо этого рассказываете им, что нужно спасать людей.
Іванна Коберник, хронікер: Мустафа, но є комісія, яка цим займається.
Юрій Мірошниченко: Послухайте, послухайте, коли ви опинитесь в надзвичайній ситуації, Ви особисто чи я, чи хтось з тут присутніх, а ми, політики, будемо розмірковувати, чи це правильно, чи неправильно. Треба врятувати людей, а потім займатися з'ясуванням.
Ірена Карпа, хронікер: Правильно.
Мустафа Найєм, хронікер: Но Вы конкретно для этого ничего не можете сделать?
Юрій Мірошниченко: Чи ця сделка була добра, чи погана, чи порушували наші урядовці чи не порушували.
Петро Мага: Пане Юрію, будь ласка. У нас там іде, мені здається, трошечки затягнулась розмова, хоча вона дуже цікава. Але я не маю поряд двох жінок, я абсолютно не агресивний.
Савік Шустер, ведучий: Мага, что, что это такое? Затянулась розмова?
Петро Мага: Ні, можна я скажу, що я не агресивний. Я просто хотів сказати, що я не агресивний. От. Я хочу по-доброму сказати. Розумієте, з якого фонду - Верховної Ради, Кабінету міністрів - звідки б не взялись кошти, це є порушення позиції ООН з приводу того, що не можна спонсорувати міжнародний тероризм, правильно. І є один, єдиний легальний вихід. Може заплатити тільки господар судна. Ви, як депутат, можете зробити одне, мені здається, на даному етапі, от Ви і пан Стецьків. От піти вдвох, і найти того хлопця, якому належить корабель. Прийти сюди в студію і сказати, що цей корабель належить Васі Пупкіну. Взяти Васю Пупкіна і подарувати його родичам. Вони знають, що з ним робити.
Тарас Стецьків: Можна, можна так зробити. Тільки по дорозі треба ще купити фонарик. І тоді ми швидше знайдемо власника.
Юрій Мірошниченко: Шановні колеги, ніколи ми того не зробимо, тому що це все пропускається через офшори, через десять осіб. Можна попереджати.
Мустафа Найєм, хронікер: Вообще тогда не можете сделать?
Юрій Мірошниченко: Що ми з Тарасом можемо зробити - ми можемо зібрати кошти. Те, що, до речі, Партія Регіонів і робить зараз. Ми збираємо кошти для того, щоб допомогти. Якщо влада не хоче виконувати свої обов'язки, то ми вже будемо вимушені просто звертатися і до своїх колег з фракції, і до громадян, щоб звільнити тих людей.
Іванна Коберник, хронікер: А ви усвідомлюєте, що якщо влада це робитиме, звичайно, доля людей - це дуже важливо і дуже страшно, коли є рідні, які, там, не можуть заснути, не можуть прокинутися від думки, що відбувається з їхніми рідними.
Юрій Мірошниченко: Так, так.
Іванна Коберник, хронікер: Але ви розумієте, що, крім того, що це порушення документів ООН.
Юрій Мірошниченко: Резолюції ООН, так.
Іванна Коберник, хронікер: Це крім всього іншого, гарантія того, що всі наступні українські судна будуть активніше захоплюватися піратами через те, що Україна заплатила викуп і сказала про це відкрито.
Юрій Мірошниченко: Ні. Я перепрошую.
Тарас Стецьків: Перше, Мустафа, тобі. Ну, так треба ж розуміти, що від депутатів нічого не залежить. Якщо щось і залежить від України, одну секундочку, одну секундочку.
Савік Шустер, ведучий: Нет, для меня, Тарас, для меня это психоделическая неделя, да. То они приходят, говорят, что мы имеем право на все, зайти в ЦВК, и так далее, а нас бьют, а мы имеем право на все. Потом приходите и говорите - мы не можем ничего.
Мустафа Найєм, хронікер: То есть, обязательств никаких.
Тарас Стецьків: Савік, біля берегів Сомалі захватили.
Савік Шустер, ведучий: Ну, правда, да. Я в отличие от Маги не ищу простых аплодисментов. Но это правда.
Петро Мага: Я мушу просто відповісти, розумієте, вони не можуть розібратися між собою. Як можна сформулювати, от, наш міністр готовий дати гроші на вибори, але ми їх не дамо, тому що треба таку поправку, яку ми відправимо у Верховну Раду, а вона тіпа не працює, і ми за неї голосувати не будемо. Господи, чого я розпинаюсь. Я просто дам це відео на екран і все стане зрозуміло.
"ТСН", Юлія Тимошенко: Міністр фінансів виконав формальне доручення Ради національної безпеки та оборони, і дублюючи закон Ляпіної, а це депутат "Нашої України", просто подав ще один документ, щоб Рада національної безпеки та оборони проти міністра фінансів не порушувала кримінальні справи". 
Петро Мага: Що значить формальне?
Юрій Мірошниченко: Можна повернутися?
Тарас Стецьків: Я все-таки хочу повернутися.
Юрій Мірошниченко: Да, прошу.
Тарас Стецьків: Два слова. Дивіться, ми обговорюємо конкретний випадок. В Сомалі пірати захопили українське судно, там українські моряки, та зброя, яка грузилась в Україні. Як має поступати, я не хотів би це питання розглядати з точки зору влади і опозиції, а з точки зору держави Україна. Тому що там українська зброя, там українські моряки. Як би мала поступити влада, яка дбає за інтереси своїх людей і за свій престиж? Спочатку влада в Україні мала б прийняти консолідоване рішення з цього приводу - викуп, так викуп. Якщо треба допомога депутатів, входьте в парламент. Якщо є інший шлях, можна було б негайно вступити в переговори з Росією, з Європейським Союзом, з НАТО, з чим, з ким хочете, і на їхньому рівні приймати консолідоване рішення. Бо історія знає випадки, коли при подібних ситуаціях ішли на викуп. Так, це дуже добре сказано.
Іванна Коберник, хронікер: Але не наголошували про це по телевізору.
Тарас Стецьків: Найкращий варіант - це щоб власник заплатив. А власник не платить. Що тоді? І тоді треба або стати на точку зору Корпачової, будь-де знайти гроші і заплатити, або що, тоді робити військову операцію? І тому в даному випадку звинуватити депутатів можна скільки завгодно, хоч на дві програми. Але реалії є такі, що це той випадок, коли спільними зусиллями тільки на міжнародному рівні можна вирішувати таке питання і спасати людей, так.
Мустафа Найєм, хронікер: Понимаете, на самом деле просто... Это все, я с Вами согласен. Поэтому я сначала скажу, я боюсь быть циничным, но есть вещи, которые, вы это понимаете.
Юрій Мірошниченко: І це найголовніше зараз.
Мустафа Найєм, хронікер: Они есть...
Юрій Мірошниченко: Ви, Мустафа, цинічні особа.
Мустафа Найєм, хронікер: Возможно, но вы более циничны, потому что у вас есть возможность что-то исправить, и вы не делаете этого. Я только могу вас спрашивать. Я вас спрашиваю, скажите, вам известно о том, что этот корабль действительно мог попасть в Судан? И что будет, если Украина докажет?
Юрій Мірошниченко: Дуже проста відповідь. У нас немає такої інформації.
Тарас Стецьків: Немає.
Юрій Мірошниченко: І ми в даному випадку не можемо знайти власника. Ми, всі депутати Верховної Ради, не мають такої можливості.
Ірена Карпа, хронікер: Як таке може бути, що не можна..?
Мустафа Найєм, хронікер: А кто, если не вы?
Юрій Мірошниченко: Ми не маємо повноважень слідчих.
Ірена Карпа, хронікер: Да, як таке...
Мустафа Найєм, хронікер: Кто, если не вы тогда? Скажите, если Секретариат Президента говорит...
Юрій Мірошниченко: Як це? Служба безпеки України.
Савік Шустер, ведучий: Ну, правильно.
Юрій Мірошниченко: Ну, а хто? Є у нас органи різні, чи депутат - це все, починаючи від голови сільради, і закінчуючи генералом армії.
Савік Шустер, ведучий: Нет, нет. Ну, правильно. Слушайте, если...
Мустафа Найєм, хронікер: Но с другой стороны СБУ в том числе и занимается торговлей оружия, то есть, они этим, это контролируется. Они контролируют.
Юрій Мірошниченко: Ні, не займаються.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, как нет?
Юрій Мірошниченко: Вони дбають, контроль з точки зору контррозвідки або розвідки. Є війська розвідка.
Мустафа Найєм, хронікер: Поэтому ожидать от них ответов, по-моему, глупо.
Юрій Мірошниченко: Мустафа, послухайте, якби біля мене сидів тут представник СБУ або розвідки з міністерства оборони, я б сам з вами був на одному боці.
Ірена Карпа, хронікер: Ви б дали йому в пику.
Савік Шустер, ведучий: Мустафа, это правильно.
Юрій Мірошниченко: Але враховуючи, що тут сидять тільки депутаті, ми можемо сказати одну річ. Перше, що ми маємо робити, - це звільнити людей. І, можливо, не публічно зараз це обговорювати. Але обговорювати. І Франція не соромиться порушувати резолюцію ООН, якщо ідеться про громадян. І Сполучені Штаті не соромляться захоплювати острів Гренаду заради того, щоб п'ять студентів звільнити, порушуючи всі норми міжнародного права. Бо ідеться про їхніх громадян. І Росія сьогодні не соромиться навіть іти на загострення конфлікту, коли в Абхазію вводять війська, тому що там є їхні громадяни. Хоча знають, які будуть...
Тарас Стецьків: Псевдогромадяни.
Юрій Мірошниченко: Як би там не було, хоча знає, які санкції щодо неї будуть. А наші можновладці починають дискусію, а на кого б це перекласти відповідальність за те, що треба вивільняти людей.
Мустафа Найєм, хронікер: Знаете в чем беда, одна проблема. Я хочу одно маленькое замечание. Знаете, вот Вы сейчас говорите, как будто мы все в другой стране живем, вы в другой, нам всем за это должно быть стыдно.
Юрій Мірошниченко: Ні.
Мустафа Найєм, хронікер: И Вам тоже.
Юрій Мірошниченко: Тому ми і говоримо, що треба робити. Запитання просте.
Савік Шустер, ведучий: Мустафа, почему стыдно? Я не знаю. Вот самобичевание начинвается.
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, потому что если, Савик, ну, потому что на самом деле, если ты встречаешь американца, для него удивление, что Украина не защищает своего гражданина.
Савік Шустер, ведучий: Нету механизм. У них механизм. У них есть правила игры. У нас нет правил игры, потому что, да, нету.
Тарас Стецьків: В нас нема правил гри.
Савік Шустер, ведучий: Потому что непонятно. Вот у американцев как бы это было? Слушание в Конгрессе, да, проблема, собирается комитет по безопасности.
Юрій Мірошниченко: Так, так. Рада національної безпеки в них також є.
Тарас Стецьків: Так.
Савік Шустер, ведучий: Да-да, и так далее. Это абсолютно без оппозиции, как говорит Тарас, правильно, там и те, и другие, да. Но дают поручение, обсуждают вместе с ЦРУ, там, да, или ФСБ.
Тарас Стецьків: Приймають рішення консолідоване.
Юрій Мірошниченко: Все. Так.
Савік Шустер, ведучий: Да, и они принимают решение, и эти ищут, да. А не то, что если Мирошниченко со Стецьковим пойдут искать владельца судна, то я боюсь, у нас парламентариев не останется.
Петро Мага: Савік, вибачте, а от сьогодні...
Мустафа Найєм, хронікер: Но они могут...
Петро Мага: Мустафа, вибач. Останнє запитання, яке я собі дозволю з цієї теми. От сьогодні Йосип Вінський сказав - Урбанський до цього не має ніякого відношення. Я знаю, хто має, він був на нараді. Значить, є як мінімум одна людина - Йосип Вінський - який це знає. От, ви мені скажіть, як депутати і як юристи, з його боку це є, ну, я не кажу злочин, це є правопорушення - знати і не сказати? Або ні? Ну, от можна взнати? 
Мустафа Найєм, хронікер: Это вообще-то нормально?
Петро Мага: Ну, от, можна взнати в нього? Сказати: пане Йосип, скажіть, будь ласка, нам, от, депутатам, хто ж цей загадковий хазяїн.
Тарас Стецьків: В таком разі його має викликати Генеральна прокуратура і допитати з цього приводу.
Савік Шустер, ведучий: Ну, правильно, но это же, ну, как. Ну...
Юрій Мірошниченко: Мало того, я не виключаю, що він сказав їй, і не сказав пресі. І це є нормальним. Бо є таємниця слідства, якщо ідеться якась, розслідування кримінальної справи...
Тарас Стецьків: А раптом його вб'ють.
Савік Шустер, ведучий: Слушайте, я хочу пригласить в студию Юрия Черткова. Это заместитель генерального директора по маркетингу фармацевтической фирмы отечественного производителя. Потому что цены на лекарства растут. Да. Очень важная тема, чтобы, вот, мы понимали. Садитесь, пожалуйста. Так вот пока он садится, я скажу, что я помню, в Багдаде, когда сразу после вторжения американцев все, ну, то есть, все искали Саддама Хусейна, да. Искали Саддама Хусейна спецслужбы и журналисты. Спецслужбы - чтобы захватить, а журналисты - чтобы взять интервью, да. Значит, да. То же самое и там с владельцем судна, да. Спецслужбы должны искать и журналисты, да, а не депутаты Верховной Рады, понимаешь.
Петро Мага: Мустафа, готуйся.
Мустафа Найєм, хронікер: До чого?
Петро Мага: Ти ідеш брати інтерв'ю. Пане Чертков.
Мустафа Найєм, хронікер: У Винского, да.
Петро Мага: Вибачте, будь ласка. Я просто хочу ознайомити всіх присутніх з ситуацією те, що сьогодні сталося на біржах, це просто страшно. Кажуть, найважчий день в історії.
Сюжет: Торги на Вол стрит в середу стали найбільш невдалими з 1987-го року. Індекси "Доу джонс інданстріалс евереч" та високотехнологічний НАСДАК протягом дня впали майже на 8%. А показник СНП-500 опинився у ще більшому нокауті - мінус 9%. В Америці падали акції як фінансового, так і реального сектору.
Петро Мага: А що у нас? Що у нас з ліками?
Савік Шустер, ведучий: Это переход гениальный, конечно.
Петро Мага: Ну, я мусив.
Юрій Мірошниченко: До речі, це теж тема для розмов. Зараз ситуація в фінансовій і банківській сфері вимагає, Савіку, окремої розмови.
Савік Шустер, ведучий: Нет, я думаю, что мы должны начинать об этом говорить каждый день и очень серьезно. Потому что денег нет. Реально нет, абсолютно парализована вся финансовая система. И эти все падения на бирже - это потому что все сбрасывают акции, все ищут ликвидность, все ищут деньги, да. А денег нет. И в Европе, и в Америке, и в Украине тоже. И что у нас с лекарствами, да? Сезон сейчас такой, да, все...
Юрій Чертков: Спасибо, Савик, за вопрос.
Савік Шустер, ведучий: Нет, за вопрос пожалуйста.
Юрій Чертков: Очень важно смотреть просто на эту ситуацию глазами пациента, и оказаться иногда, даже иногда полезно.
Савік Шустер, ведучий: Вон он.
Юрій Чертков: Да. Это пациенты. Глазами пациента. И оказаться по ту сторону баррикады. То бишь, нужно думать о пациенте. И когда идет эта свистопляска цен, мы в последнюю неделю это видели, ну, в основном, на импорт, будем честны, то, конечно, в этой ситуации паниковать не стоит, и повышать цены на медикаменты нельзя.
Савік Шустер, ведучий: Нет, ну, я понимаю, что не стоит. Но есть, наверное, импортные лекарства, которые, они заменимы, да.
Юрій Чертков: Я сейчас объясню, да.
Савік Шустер, ведучий: Есть такие, да?
Юрій Чертков: Да. Около 5%, по моим расчетам врачебным, да, можно сказать, что около 5% незаменимых лекарств. 95% вполне заменимы отечественными продуктами, которые, ну, в пять, в шесть раз доступнее. Я не говорю слово дешевле, это плохое слово для лекарств. В пять, шесть раз доступнее, чем импортные, ну, аналоги. Может быть, мы аналоги, да. Но концептуально преференции за счет употребления генерических продуктов, которые сделаны...
Савік Шустер, ведучий: Каких-каких?
Юрій Чертков: Генерических.
Ірена Карпа, хронікер: Це похідні. Тобто, є оригінальний продукт, а є всі, які вже по ліцензії через десять років відбувається, це вже генерики, правильно.
Юрій Чертков: Да, похідні.
Савік Шустер, ведучий: Нет-нет, ты не делай вид, что ты понимаешь.
Петро Мага: Я хотів запитати, звідки Карпа це знає.
Ірена Карпа, хронікер: Я дзвонила фармацевтам сьогодні, питала.
Юрій Мірошниченко: Бо вона розумна.
Ірена Карпа, хронікер: Да ладно.
Юрій Чертков: Основная задача - производить их правильно в условиях JMP. То есть, по сути дела, если...
Савік Шустер, ведучий: В каких условиях?
Мустафа Найєм, хронікер: Стандартов.
Юрій Чертков: Господи, правильных стандартов, да.
Савік Шустер, ведучий: Спасибо.
Іванна Коберник, хронікер: В мене завжди є підозра, що з цим може погодитись людина, яка ніколи не хворіла. І все ж таки я, ну, далека від думки, що всі українські ліки кращі, вірніше, гірші, ніж імпортні. Але я особисто стикалася з ситуацією, коли вітчизняний аналог, лікар переконувала, що він точно такий же, тільки він не допомагав. І після цього доводилося купувати дитині імпортний дороги аналог, який допомагав. Ми не будемо називати препарати. Але тим не менш лікарі кажуть, що найчастіше це стосується антибіотиків. Тобто, попри всі запевнення українських виробників, лікарі кажуть, що от ми можемо, тобто, якщо ви можете купити, взагалі є такі і такі. Але якщо ви можете собі дозволити, купіть дорожче.
Юрій Чертков: Смотрите, в Украине около 140 предприятий. Да, далеко не все из них производится в условиях JMP.
Ірена Карпа, хронікер: Десь тільки 17% від цього. Це правильні цифри?
Юрій Чертков: Да, допускаю, что, возможно, Вы как раз в том случае попали на продукт, который, возможно...
Ірена Карпа, хронікер: Одного з двох київських виробників, які переконують, що вони працюють за стандартами JMP.
Савік Шустер, ведучий: Вот тут ты можешь обвинять их. Вот ты можешь обвинять, что не создан орган контроля, да, что...
Юрій Чертков: С другой стороны если мы...
Савік Шустер, ведучий: Что непредвиденно повышение цен.
Ірена Карпа, хронікер: Але на нього страшний тиск.
Савік Шустер, ведучий: Что не забеспечены, не защищены, да, малоимущие, да, потому что они болеют как и все.
Ірена Карпа, хронікер: Абсолютно. Для бабці старенької однаково - чи десять гривень платити за вітчизняний, чи вісімдесят. Тобто, це однаково дуже важко. І тут в цій ситуації просто у нас немає страхової...
Іванна Коберник, хронікер: Інше питання, що платиш десять, а потім вісімдесят ще раз.
Юрій Чертков: Но в вашем примере - восемьдесят гривен и день - это разные цифры, поверьте. Они некоторые за пять копеек идут через дорогу.
Ірена Карпа, хронікер: Ну, так. Просто це вже питання страхової медицини.
Савік Шустер, ведучий: Карпа, тебя поддерживают безработные.
Юрій Мірошниченко: Мені здається, шановні колеги, давайте повернемось все ж таки до того питання, з якого почали. А ліки то дорожчають. І у мене питання, чому ви піднімаєте ціни на ліки. Я розумію, чому імпортні ліки дорожче, бо вони за валюту купуються.
Ірена Карпа, хронікер: За компанію.
Юрій Мірошниченко: Чому ви піднімаєте ціни? Це перше питання. І як пропозиція - і як вирішити цю ситуацію. Єдиний вихід - страхова медицина. І от тоді відповідні фірми з відповідним матеріальним зацікавленням будуть слідкувати, в тому числі і за вами, щоб ви свої ліки продаючи лікували людей.
Юрій Чертков: Именно это Ваша позиция.
Юрій Мірошниченко: А вони заробляли на тому, а не фактично просто з державного бюджету мільярдами у нас тече в кишеню фармацеї.
Юрій Чертков: Совершенно верно. Именно это наша мысль, то, что нужны формуляры, и мы постоянно об этом говорим.
Іванна Коберник, хронікер: Я хочу це подивитися, як це буде написано прямо в передвиборчій кампанії Партії Регіонів.
Юрій Мірошниченко: Вже написано.
Іванна Коберник, хронікер: Страхова медицина?
Юрій Мірошниченко: Так.
Іванна Коберник, хронікер: І ви будете говорити в ваших ключових регіонах про це відкрито? Я хочу побачити.
Юрій Мірошниченко: Так. Мало того... Ні, ми будемо всюди говорити.
Мустафа Найєм, хронікер: Я вам больше скажу, это было в программе в прошлом году. Но что сделано?
Іванна Коберник, хронікер: Страхова медицина?
Юрій Мірошниченко: А я вам скажу, що.
Мустафа Найєм, хронікер: Я помню, я читал вашу программу.
Іванна Коберник, хронікер: Наряду з безкоштовною для малозабезпечених вона все одно у вас буде.
Юрій Мірошниченко: Секундочку, Мустафа буде мене особисто контролювати. Бо ми щойно говорили про закон "Про кіно", пам'ятаєте, були тут на програмі. Ще буде у вас одна тема для контролю.
Савік Шустер, ведучий: С ним Вы обсуждали закон "со кино"?
Юрій Мірошниченко: Ні, ми в цій студії обговорювали.
Савік Шустер, ведучий: А-а, это было в пятницу.
Юрій Мірошниченко: Але я брав зобов'язання взяти участь в розробці. Зараз про страхову медицину. Так от нашими депутатами, зокрема Тетяною Дмитрівною, головою комітету Бахтєєву підготовлений закон про страхову медицину. І не наша то провина, що зараз ми замість того, щоб працювати і голосувати за нього, ідемо на вибори.
Мустафа Найєм, хронікер: А можно один вопрос? Один вопрос можно?
Юрій Мірошниченко: Тому звинувачувати, що мин не виконуємо зобов'язання.
Мустафа Найєм, хронікер: Вот смотрите, вы сейчас будете говорить, что вы в оппозиции. Но я помню, что 2 сентября вы приняли 4 закона.
Юрій Мірошниченко: Так.
Іванна Коберник, хронікер: І серед нього не було закона "Про страхову медицину".
Мустафа Найєм, хронікер: И это был закон "Про прокуратуру", по специальной следственной комиссии по импичменту Президента, все, что угодно, но про страховую медицину вы не вспомнили. Вы не объединились с БЮТ.
Ірена Карпа, хронікер: Але не про страхову медицину.
Мустафа Найєм, хронікер: Вы не объединились с БЮТ для того, чтобы проголосовать этот закон.
Юрій Мірошниченко: Мустафа, я скажу, що...
Савік Шустер, ведучий: А шахтерская работа?
Мустафа Найєм, хронікер: Это была инициатива БЮТ.
Юрій Мірошниченко: Я вам скажу одну річ. Секундочку. Я вам скажу одну річ. Справа в тому, що закон "Про страхову медицину" - це не є поправка до закону "Про прокуратуру". Це та річ, яка докорінно змінює взагалі всю систему медичного обслуговування.
Мустафа Найєм, хронікер: То есть, его мы не дождемся никогда?
Савік Шустер, ведучий: Так это реформа, это реформа, это не закон, это реформа.
Юрій Мірошниченко: Абсолютно точно. І в цьому контексті для нас принципово важливо, щоб ми працювали разом з урядом, як, до речі, ми провели реформу нотаріату малу. І я пишаюсь тим, бо це якраз моя ділянка роботи.
Савік Шустер, ведучий: Юра, но Вы можете сказать, что вот серьезная...
Мустафа Найєм, хронікер: Когда это будет.
Юрій Мірошниченко: На наступному скликанні. Якщо буде п'ять років, я вам гарантую, інакше... Ми зробимо.
Мустафа Найєм, хронікер: Так мы будем, так не будем.
Савік Шустер, ведучий: И будут уже в этой студии сидеть ваши дети, и его, и все время разговор будет тот же, да.
Тарас Стецьків: Я хочу сказати, що єдиний нормальний закон, який вони прийняли разом з БЮТом в вересні місяці - це закон "Про дорожній рух". І я надіюся, що, може, смертей на дорогах стане менше.
Юрій Мірошниченко: А про нотаріат?
Тарас Стецьків: А всі інші закони для суспільства такого важливого значення не мали.
Юрій Мірошниченко: А про нотаріат? Да кожен з них ходить до нотаріуса.
Савік Шустер, ведучий: Каждый день по три раза.
Ірена Карпа, хронікер: Депутати, скажіть отак, по-чесному, не лукавлячи, які б ви ліки купували чи які купуєте? Іноземні чи вітчизняні?
Юрій Мірошниченко: Тільки оригінал. Тільки, і людей хотів би...
Савік Шустер, ведучий: А оригинал, а как знать, оригинал или..?
Юрій Мірошниченко: Ні, деякі ліки є наші.
Ірена Карпа, хронікер: Аптекарі мають знати.
Юрій Мірошниченко: Нашого походження. От у мене, наприклад, болить шия, от, я не можу крутити нею тут. Болгарський препарат втираєш в шию.
Ірена Карпа, хронікер: Но, наприклад, фітопрепарати, можливо, наші навіть краще.
Юрій Мірошниченко: От він найкращий.
Савік Шустер, ведучий: А вы представитель этой, что вы делаете?
Юрій Мірошниченко: Ні, але я вам просто...
Ірена Карпа, хронікер: Розкажіть нам про ліки.
Юрій Чертков: Юрий, я думаю, вряд ли Вы знаете, что такое оригинальный продукт. Ну, по-чесному.
Юрій Мірошниченко: Це той, який винайдений певною компанією, запантенований і відповідно виробляє...
Ірена Карпа, хронікер: І перевірений.
Юрій Мірошниченко: Пройшов він випробування, випробування і всі тести, і оцей...
Мустафа Найєм, хронікер: Ну, дайте возможность рассказать, что такое оригинальный продукт. Ну, чего Вы рассказываете.
Ірена Карпа, хронікер: Да, ви можете перебивати.
Петро Мага: Пане Мірошниченко, я дуже шкодую, що в нас... Ой, Боже, Іванночка...
Ірена Карпа, хронікер: Ну, будь ласка. Ну, дай фармацевту сказати.
Петро Мага: Я дуже шкодую, що немає страхової медицини, яка могла б мене застрахувати від образ Савіка Шустера. Тому що серденько то одне, от. І просто я хочу сказати, що завдяки тому, що відбувається серед політиків, по-моєму, наш народ купує "Корвалол", там, і "Валідол", і все інше тоннами. Ну, серйозно. От, включає бабушка телевізор, так, бачить отаку картину, яку я зараз хочу показати.
"Час новин", "5 канал": Іван Васюнник уже двічі відзначався демонстративними акціями непокори авторитетові Прем'єр-міністра. Третю спробу Тимошенко придушила, ігнонуючи його піднесену руку, Прем'єр наполегливо просить журналістів якнайшвидше залишати залу засідань. Юлія Тимошенко: "Я хочу подякувати засобами масової інформації. І я прошу засоби масової інформації перейти в сусідній зал. Всі, хто хоче потім взяти інтерв'ю у міністрів, у представників Секретаріату Президента, Ви можете це зробити в сусідній кімнаті".
Петро Мага: Ну, як страхуватись від такого, ну?
Савік Шустер, ведучий: Ну, а как, я понимаю Юлию Тимошенко.
Юрій Мірошниченко: А я, як Васюнник.
Мустафа Найєм, хронікер: Пускай фармацевт скажет.
Савік Шустер, ведучий: Нам позвонил Александр Ефремов, Партия Регионов, да, желает сделать заявление по "Фаине", по судну "Фаина". Пожалуйста. Только недолго, очень прошу, а то у нас Обама ждет.
Олександр Єфремов, телефоном: Ну, уважаемый Савик, уважаемые коллеги, я хотел бы не заявление сделать, я хотел бы объяснить ситуацию вокруг этой проблемы. Мустафа задавал вопросы, что сделано депутатским корпусом по данной теме. Если вы помните, то несколько дней тому назад мы сделали официальное заявление, что мы начинаем заниматься данным вопросом. И если вы внимательно следите за нашей политической силой, то мы просто так заявления не делаем. На сегодняшний день мы знаем, кто, где и с кем ведет переговоры. Мы не придаем этому факту публичности. Потому что этого зависят жизни наших людей. И наша самая главная задача - вернуть этих людей к нам на родину. И вопрос сегодня в моем понимании не в деньгах. Деньги мы в нашем государстве найдем. Вопрос в том, чтобы сделать все так, чтобы не навредить в этой ситуации. И проблемой должны заниматься специалисты, которые знают антитеррористическую работу. Мы в данной ситуации вошли в курс дела, и стараемся держать все в поле зрения таким вот образом, чтобы ситуация продвигалась к положительному исходу. Спасибо. Это, к сожалению, все, что я могу сегодня сказать.
Савік Шустер, ведучий: Спасибо.
Тарас Стецьків: Ви знаєте, ну, це вже похоже на якесь аматорство. Ну, Партія Регіонів буде займатися визволенням з сомалійського...
Мустафа Найєм, хронікер: А что Вас возмущает? Это политическая конкуренция или что? Они сказали то, что они могли сказать.
Тарас Стецьків: Для цього існують, Мустафа, одну секунду. Для цього, це є піар, пов'язаний з виборами. І не більше.
Мустафа Найєм, хронікер: А почему вы так не сделали?
Тарас Стецьків: Тому що ми є відповідальніші політичні сили. Для того, щоб такими питаннями займатися, потрібно це робити компетентним органам. Зараз депутати погрузяться на літаки і на кораблі, що, в Сомалі полетять? І натворять там дурниць?
Юрій Мірошниченко: То він це і сказав, Тарасе. То ж він це і сказав.
Тарас Стецьків: Не треба Партії, Партія Регіонів хай займається виборами. А компетентні органи хай займаються визволенням людей.
Іванна Коберник, хронікер: От так само в програмі не доходить час до цін на ліки і страхову медицину.
Юрій Мірошниченко: Він це і сказав.
Савік Шустер, ведучий: Да. У меня Юрий Чертков, что такое лекарство дешевое можно посоветовать депутатам, чтобы они..?
Юрій Чертков: Савик, можно одно соображение? О-о, доступное, Савик. Нельзя говорить дешевое.
Савік Шустер, ведучий: Ну, недорогое.
Юрій Чертков: Смотрите, оригинальный продукт, он очень хорош, да, в принципе, это бренд, который найден, действительно, все правильно. Найден первым, но, к сожалению, депутаты у нас не все в Украине, да, и очень много людей, которые не могут себе позволить очень дорогие продукты. Поэтому появляются качественные генерики. О есть, по сути дела, те же самые продукты, сделанные в условиях...
Савік Шустер, ведучий: Качественные генерики. Понял, Мага, тебе, для тебя качественные генерики.
Петро Мага: З другого разу да.
Юрій Чертков: Сделанные в условиях надлежащей производственной практики.
Ірена Карпа, хронікер: Але ж там можуть відрізнятися якісь допоміжні речовини, навіть якщо діючі.
Юрій Чертков: Так вот если в условиях стандартизированных, не могут.
Ірена Карпа, хронікер: А вони є в Україні вже, ці умови, чи немає?
Юрій Чертков: Это наука точная. Имеют, в том-то и дело.
Савік Шустер, ведучий: Скажите, пожалуйста, вот то, что для нас важно, что, мы сейчас не о... Это очень важная тема, да. Вот плагиат, вот все, что происходит...
Ірена Карпа, хронікер: Це по ліцензії. Просто чи є в них.
Савік Шустер, ведучий: Фальшивые лекарства - это очень серьезная тема, ну, очень серьезная тема. Но мы сейчас говорим о ценах. Вот скажите, будут повышаться цены до конца года на лекарства, будут или нет?
Юрій Чертков: Но сейчас, если там, я думаю, все уже посмотрели даже все открытые источники, отечественные производители подняли цены на десять процентов. Я думаю, в условиях нашей инфляции, ну, это, ну, просто смешно. Мы все взрослые люди тут. Они не могут вообще не расти. Но с другой стороны импорт и мы знаем эту скачку цен, да, рост. Но опять-таки сейчас цены стабилизированы даже на импорт. Поэтому тут концептуально я не несу программу, что вот только отечественные. А нужна такая программа, кто себе может позволить, пожалуйста, есть незаменимые лекарства, действительно есть, импорт. Кто не может позволить, качественные наши продукты. Они, со всей высокой трибуны заявляю, не хуже, поверьте.
Савік Шустер, ведучий: Вот понимаете, вот Обама, прелесть Обамы, "Хочу Обаму", что он вот такие вещи, он ответы такие формулирует очень коротко. Светлана Вольнова. Ну, мы показали, Светлана, что он сейчас на празднике яблок в Нью-Хемпшере, одновременно Макейн выступает, я уже забыл, в другом штате. Вчера были последние дебаты. Но, в принципе, все, финишная прямая.
Світлана Вольнова: Да. Сейчас на самом деле Барак Обама выступает на фестивале сбора яблок. И его меседж очень простой - нужно создавать рабочие места, чтобы выбраться из экономического кризиса. То же самое в свое время сделал Теодор Рузвельт, когда были времена Великой депрессии. Неутомимый Барак Обама снова выступает после вчерашних теледебатов. А в вчерашних теледебатах, конечно же, нужна была очень победа Джону Макейну. Это была единственная его возможность доказать свою силу. Джон Макейн выбрал тактику нападения на Обаму. Он его критиковал, критиковал его окружение, но Обама фантастически улыбаясь, блестяще парировал. "Я не против трех недель нападок на меря, критики в мой адрес, но согласятся ли американцы на четыре года старой государственной политики Джорджа Буша". Макейн показал себя также не очень сведущим в моментах политики, экономики. Потому что экономика никогда не была...
Савік Шустер, ведучий: Не любите Вы Макейна.
Світлана Вольнова: Не люблю я Макейна. Экономика никогда не была его коньком. Никогда не была коньком Макейна. И американцы все больше и больше верят, что именно Обама и его команда могут вытащить страну из этого жестокого кризиса. И сейчас должно случиться что-то экстраординарное, просто чудо, чтобы эти выборы выиграл Макейн. Что-то экстраординарное. А этого не случится.
Юрій Мірошниченко: Один нюанс є, один нюанс.
Савік Шустер, ведучий: Який нюнс?
Юрій Мірошниченко: Справа в тому, що громадяни не обирають, Америки не обирають Президента.
Світлана Вольнова: Как это так?
Юрій Мірошниченко: От вам новина - не обирають.
Мустафа Найєм, хронікер: Нет. Но это правда. Там другая система избирательная.
Юрій Мірошниченко: Не обирають громадяни, а обирають виборщики. А виборщики можуть свою думку поміняти.
Мустафа Найєм, хронікер: Выборщики, правильно, голосовать не так, как голосуют, да, это правда.
Юрій Мірошниченко: І вони можуть бути піддані корупції. Таку я вам скажу, ну, можливо, крамольну думку.
Іванна Коберник, хронікер: Ні, це дуже спрощено описали.
Савік Шустер, ведучий: Це дуже спрощено.
Юрій Мірошниченко: Але разом з тим... Однозначно.
Савік Шустер, ведучий: Це правда. Так что это так. Это ближе к американским выборам мы расскажем о том, как выбирают Президента Америки.
Юрій Мірошниченко: Але я вболіваю за Обаму.
Ірена Карпа, хронікер: Ми віримо, що Обама виграє.
Світлана Вольнова: Да.
Савік Шустер, ведучий: Мага, только быстро, у нас десять секунд.
Петро Мага: Для того, щоб не пити ліки, японці рекомендують караоке. Караоке - це порожній оркестр, ідіотизм, береш мобільний телефон і на фігась купуєш смичок, і получається така картина.
Сюжет: Щоб почати розважатись, користувачеві треба лише завантажити через Інтернет на свій телефон DoCoMo, додаток Chokkan classic, який автоматично синхронізує це із сенсорами мобільного пристрою. Далі залишається лише імітувати гру на обраному інструменті.
Петро Мага: Уявляєте, наші селяни приходять додому, беруть мобілки, смички і роблять вигляд, що вони утворили симфонічний оркестр. Не дай Бог до цього дожити.
Савік Шустер, ведучий: Мага, наконец я тебя не увижу до понедельника, да. Значит, завтра в 21.30 без Маги. Спасибо.
Стенограма надана компанією Sourcer.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16243
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VIV
5668 дн. тому
Программу смотреть невозможно: все или перебивают всех и тогда ничего не слышно, или же ведущий обрывает собеседников, как только он и начинают что-либо вразумительно говорить. Заче тогда приглашать людей, если вопросы (засветиться своим "острым" вопросом) важнее чем услышать ответы. И еще эта, в американсой тряпке, тётя... Ваааще, три фразы в день выучить не может, блин, Кто только таких телок в телек выпихивает - ну ясно, что деньги на проплату у них есть, а мозгов, чтоб понять, что это позорище!!! еще не отрастили.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду