Кіностудії імені Довженка – 80!

12 Вересня 2008
50998
12 Вересня 2008
16:59

Кіностудії імені Довженка – 80!

50998
Віктор Гресь хоче перейменувати станцію метро «Шулявську», Казбек Бектурсунов – знімати розумне кіно, а його шеф Черновецький – захищати кіношників у парламенті та Кабміні. Репортаж із святкування річниці легендарної кіностудії.
Кіностудії імені Довженка – 80!
Цей рік став для державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» особливим. Мало того,  що у 2008 році кіностудія святкує своє 80-річчя, вона ще й нарешті після більш ніж десятирічної мовчанки нагадала про своє існування не черговими сварками щодо того, як ділити територію та майно, а продукуванням фільму.  
 
Амбіції нового директора Ігоря Ставчанського та розроблений п’ятирічний план із перетворення студії на прибуткове кінематографічне підприємство дають навіть деяким старожилам кіностудії слабку, але надію: а раптом вдасться повернутися до улюбленої справи? Тим часом такі приватні кіновиробники, як Влад Ряшин та Юрій Мінзянов («Стар Медіа»), стверджують: проблема – не в менеджменті кіностудії, а в країні, і поки не буде докорінно змінено ставлення до кіноіндустрії з боку держави, сподіватися на якісні зміни навряд чи має сенс.  
 
Отже, 11 вересня кіностудія святкувала свій день народження. Епіцентром святкування став знімальний павільйон (досі ще «найбільший у Європі», як стверджувалося у прес-релізі), але гості урочистостей та старожили кіностудії не поспішали за столи,  спілкуючись один із одним у тіні Довженківського саду. Серед запрошених не було помітно таких зірок сучасного українського кіно, як Кіру Муратову чи Романа Балаяна, зате була нагода познайомитися та поспілкуватися із «закадровими» співробітниками кіностудії, яких, на жаль, не особливо тішать увагою в неювілейні роки.
 
Під однією з яблунь «Детектор медіа» розгледіла режисера Олеся Саніна, який поділився з нами спогадами про те, як у 2000 році робив на кіностудії свою дебютну картину – «Мамай»: «Я працював тут у час, коли студія переживала важкі часи, найкращі фахівці залишили студію. До того ж паралельно зі мною знімав Юрій Іллєнко, тож я мусив працювати фактично з тими, кого мені призначили. Багато для кого із знімальної групи це був дебют, нас критикували, сварили, що ми все робимо не так, але ми були молоді і страшенно захоплені своєю роботою».
 
Очікувалося, що в урочистостях візьме участь особисто Президент України, але Віктор Ющенко так і не прибув на свято. Втім, представників державної влади тут явно не бракувало.
 
Поки йшли останні приготування до урочистого відкриття церемонії, «ТК» звернула увагу на радника київського мера та керівника так званого «Київського медіахолдингу» Казбека Бектурсунова, відомого до того ж як затятий кіноман («Сьому печатку» Бергмана він дивився близько ста разів). На запитання, що змусило таку зайняту людину, як він, витрачати час на святкування, пан Бектурсунов відповів плутано: «Вообще, я очень толковый и дельный, как всем известно, поэтому я нигде случайно не оказываюсь. А поскольку это киностудия, как вы заметили, то можно догадаться, что я пришел в мир кино. Или прихожу в мир кино. У меня на этот счет есть свои планы. Очень теоретически можно представить, что мы («КМХ» - «ТК») в какой-то момент начнем снимать умное кино. Потому что в этом провинциальном городе практически перестали показывать кино. Мне пришлось уже пару раз летать в Лондон в кинотеатры».
 
Офіційну церемонію святкування розпочав Юрій Богуцький. Колишній міністр культури і туризму та нинішній заступник глави Секретаріату Президента зачитав помпезне привітання від імені Віктора Ющенка та роздав державні відзнаки. Зокрема державну премію України імені Олександра Довженка 2008 року отримав кінокритик Сергій Тримбач. На відміну від стовідсотково позитивного офіціозу, виголошеного паном Богуцьким, короткий виступ Сергія Тримбача на мить повернув усіх присутніх до суворої правди життя. Подякувавши за премію, яку пан Тримбач отримав за книжку «Олександр Довженко: Загибель богів. Ідентифікація автора в національному часо-просторі», авторитетний кінокритик обурився, «доки в нашій країні працюватиме недолуга постанова Кабінету Міністрів, яка дозволяє науковим інституціям видавати книжки, але забороняє їх продавати?!». Олександр Турчинов, який згодом вийшов на сцену виголошувати чергову порцію офіційних кліше про те, як «на кіностудії вирує життя», на цю репліку лауреата жодним чином не відреагував. Натомість пан Турчинов заявив, що «кіностудія стала центром української духовності, і в неї велике майбутнє».
 
Як завжди, креативним та сповненим тепла до людей був виступ київського мера Леоніда Черновецького. За його ж словами, йому було приємно вийти на сцену в компанії із «найвродливішою жінкою», ведучою програми «Світ кіно» (ТРК «Київ») та його незмінною інтерв’юєркою Ольгою Сумською. «Від імені киян, які мене обрали, та від себе особисто» Леонід Черновецький пообіцяв й надалі особисто приїжджати на усі урочистості кіностудії та лобіювати її інтереси у парламенті та Кабінеті міністрів. «Наш покровитель! Не буде податків!», - добре поставленим голосом відгукнулась на ці обіцянки акторка, авторитетно додавши слідом за цим, що сценарій пана Турчинова, за яким було знято фільм «Ілюзія страху», - «це неперевершено». 
 
По завершенні офіційної частини церемонії, на великих екранах, розвішених у павільйоні, почалася трансляція уривків з найбільш відомих фільмів, вироблених тут за вісімдесят років, а також міні-інтерв’ю із режисерами-патріархами кіностудії. Тим часом один із них, Віктор Гресь, розказав «ТК» про свою заповітну мрію – перейменування найближчої станції метро -«Шулявська» - на честь кіностудії. Київський мер особисто пообіцяв автору «Чорної курки…» та «Нових пригод янкі при дворі короля Артура…» посприяти.   
 
 
 
Кінорежисер Олесь Санін зробив свій дебютний повнометражний фільм «Мамай» на кіностудії ім. Довженка.
 
 
Голова Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України Ганна Чміль поруч зі своїм шефом Василем Вовкуном.
 
 
Київському меру Леоніду Черновецькому приємно, що поруч із ним кіноакторка та телеведуча Ольга Сумська.
 
 
Голова правління телекомпанії ТЕТ Григорій Тичина та керівник «Стар Медіа» Влад Ряшин
 
 
Композитор Вадим Храпачов цього вечора став Заслуженим діячем мистецтв України, але записати на кіностудії свою музику для фільмів він не може з 1993 року. За його словами, генеральний продюсер студії «Прима-фильм» Юрій Морозов був одним з найкращих редакторів кіностудії.
 
 
Юрій Богуцький, заступник Глави Секретаріату Президента, зачитав помпезне привітання від імені Віктора Ющенка.
 
 
 Кінокритик і дописувач «Детектор медіа» Сергій Тримбач став лауреатом державної премії України імені Олександра Довженка 2008 року.
 
 
Народний артист України, кінорежисер-постановник кіностудії ім. Довженка Юрій Іллєнко отримав орден «За заслуги» ІІ ступеня.
 
 
Олександр Турчинов, перший віце-прем’єр-міністр України та сценарист фільму «Ілюзія страху», озвучив привітання від Юлії Тимошенко.
 
 
Микола Мащенко, народний артист України та автор фільму «Богдан-Зиновій Хмельницький», який цього року випустила кіностудія після більш ніж 10-річної перерви, одержав орден за значний особистий внесок у розвиток національного кіномистецтва.
 
 
Актор та режисер Анатолій Матешко та шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова.  
 
 
 Казбек Бектурсунов (керівник так званого «Київського медіахолдингу» та радник Леоніда Черновецького) та в.о. директора ТРК «Київ» Дмитро Джангіров.
 

 Віктор Гресь, режисер та художній керівник студії «Дебют» кіностудії ім. Довженка, удостоївся ордена «За заслуги» ІІІ ступеня.
 
Фото Яни Новоселової
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50998
Теги:
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пипец
5679 дн. тому
2современник Не знаю был ли Храпачев штатным композитором студии, но музыку к студийным фильмам писал регулярно. Вот тут ознакомся http://www.kinox.ru/index.asp?comm=5&kw=22503 Но на фотографии в статье Храпачев слева, а руку жмут какому-то пидарасу
современник
5699 дн. тому
Вы только посмотрите! Возразить решительно нечем! Читайте наш комментарий, изучайте его, цитируйте! А, Вы, Наталья парируйте, если можете!
современник
5704 дн. тому
Лигачева, тебе не стыдно! Что ж это делается, тебя на банкет позвали, и ты с радостью публикуюшь полову! Морозов подчинялся напрямую Владимиру Сосюре, они вместе с ним были авторами и исполнителями травли Ивана Миколайчука! Откуда у него в те советские залежалые годы была возможность швырять деньгами направо и налево? Живы те люди, которые готовы подтвердить всё сказанное выше, а равно как и свидетельствовать про те немыслимые откаты, ему в телеобъединении киностудии. Итак, Морозов брал и передавал их своему шефу Сосюре. Лигачева, такие вещи не знать просто стыдно! Документы в КГБ, думаю открыты, и сегодня с ними можно ознакомиться, там говориться как они вдвоем всё это и делали! Не веришь, спроси у Говрилюка, у вдовы Миколайчука! Как тебе не совестно бывать в компании, прямо скажем "с душком". Вот ещё не понятно - "Рожденную революцией" снял Григорий Кохан, а звание получил его сын. Что ж вы так люби друзи? Совсем о.....ли? И потом откуда вы этого композитора выкопали? Что-то он не встречался в штатных композиторах киностудии и членах худсовета студии.
сумний перехожий
5705 дн. тому
Не той тепер Миргород, Хорол річка не та!господи, кто эти люди???
Irina
5705 дн. тому
Самое страшное наказание в советское время было попасть случайно в кино на фильмы студии Довженка - сплошная тягомотина и национальный выпендреж. Поэтому, не имея никакого культурного кинематографического наследия, нечего ожидать от нынешних деятелей (типа представленного здесь на "свитлынах" а-ля фюрер, Ильенка) хоть сколько-нибудь приличного кинопродукта. Не облльщайтесь!
Пилип з конопель
5706 дн. тому
По-перше: не фантазуйте за Довженка. По-друге: яка країна - таке і кіно (в сенсі: були б мізки - був би струс). А по третє - час усе розставить на місця. Головне зараз - не наявність нікчем, а відсутність талантів. Саме через це нема і українського кіно. Безгрошів`я та влада ніколи не заважали появі геніїв. Нині епоха плебеїв.
Згляньтеся над Довженком!!!!
5706 дн. тому
І це {CENSORED} називають "українським кіно"??? Довженко в труні перевертається!
Вася Пасечник
5706 дн. тому
Скорее бы
сосницкий
5707 дн. тому
Танцы социальных и моральных инвалидов на костях Александра Петровича. У устроителей этой содомии по-прежнему одна мысль- кто первый приватизирует территорию и застроит ее на три буквы 30-этажными офисными центрами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду