Оксамитова рукавичка в обличчя професії

9 Червня 2008
38382
9 Червня 2008
14:32

Оксамитова рукавичка в обличчя професії

38382
Колишній міністр закликав журналістів утриматися від розслідування людської смерті та корупції у медичній галузі.
Оксамитова рукавичка в обличчя професії
Інтерв’ю з колишнім Міністром охорони здоров’я, колишнім народним депутатом від «Нашої України», а нині директором Національного інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова Юрієм Поляченком вийшло напередодні Дня журналіста. З’явилося воно на ресурсі не надто популярному, хоча вже помітному в українському інформаційному просторі – сайті інформаційної агенції «ІнтерМедіаКонсалтинг». На відміну від інших матеріалів цього агентства, які поки що часто проходять непоміченими, інтерв’ю явно виникло «не просто так» – його повинні були прочитати, тож банери з обличчям Поляченка та яскравим слоганом – щось на зразок «журналісти повинні укласти з медиками пакт про ненапад» – крутилися на найвідвідуваніших інформаційних ресурсах.
 
«ІнтерМедіаКонсалтинг» – не випадкове місце для появи інтерв’ю Поляченка: агентство, очолюване його колишнім (часів міністерської роботи) прес-секретарем Уляною Лозан, уже другий рік тісно співпрацює з МОЗ у галузі «висвітлення діяльності» (інакше кажучи, освоює бюджетні ґранти, піарячи міністерство). Про інші зв’язки між ІМК та паном Поляченком можна здогадуватись, але зараз це не так важливо. Важливим є меседж, із яким професор Поляченко, що його скромно підписали всього лише головою президії ВГО «Український медичний союз» (утвореної всього лише кількома днями раніше), вийшов до нас, журналістів.
 
Загалом витримане у дипломатичному і ввічливому тоні, бесіда кореспондента ІМК з екс-міністром за формою являє собою непоганий зразок грамотно побудованого «піар-інтерв’ю» із захованими всередині, за малоінформативною частиною, важливими й досить чіткими меседжами. Якщо відсіяти бурхливі реверанси на адресу журналістів, виступ Поляченка можна звести до наступних цитат:
 
«На фоні піар-кампаній останнім часом (насамперед мова йде про кампанії з вакцинації громадян України від кору і краснухи) щодо інших не менш злободенних тем, з одного боку, є розуміння журналістів, в якій педантичній ситуації опинилися медичні працівники. З іншого – із сумом доводиться констатувати: часом ці події в пресі висвітлюють вельми односторонньо».
<…>
«На місці працівників ЗМІ сьогодні я б поставив крапку на цій темі. Всім нам необхідно мати можливість передихнути. До цієї розмови варто повернутися з чистого листа – коли за місяць-два будуть готові результати комісій, коли будуть проведені всі круглі столи і прес-конференції по лінії Міністерства охорони здоров'я. Тільки після цього можна буде зробити якісь реалістичні висновки з цієї проблеми. Нам необхідно йти до консолідованої позиції для того, щоб громадська думка з приводу вакцинації від кору і краснухи повернулася в стале русло».
<…>
«Зараз представникам наших професій украй важливо знайти консенсус, укласти дружній договір про ненапад».
 
(Договір про ненапад між журналістами і медиками – це, очевидно, слід розуміти так: перші не критикують других, а другі не прописують першим отрути замість ліків і не ріжуть на операційних столах.)
 
Як бачимо, справжнім приводом для того, аби засвідчити свою повагу журналістському цеху, для пана Поляченка став скандал навколо кампанії вакцинації від кору і краснухи та деяких дуже неприємних (особливо для медичного начальства) обставин, які вилізли на світло в ході журналістських розслідувань.  Це вже не перший виступ Поляченка зі спробою вгамувати «істерію» – наприкінці травня він робив такі заклики на прес-конференції.
 
До «першої крові» – смерті краматорського підлітка за кілька годин після щеплення – більшість медіа не цікавилися темою вакцинації від кору і краснухи. Намагалися привернути увагу суспільства до зловживань у цій історії лише поодинокі видання, серед яких «Дзеркало тижня» (на жаль, до цих сторінок «ДТ» читачі рідко добираються). Аж тоді, коли стало відомо про смерть у Краматорську та госпиталізацію ще кількох десятків людей, яким погіршало після щеплення, у медіа здійнявся шум. Певна річ, більшість журналістів поводилися, за мірками пана Поляченка, «коректно» – брали лише те, що на поверхні, уважно вислуховували та відтворювали всі бюрократичні відмазки медиків і забули про тему вакцинації, коли стало зрозуміло, що більше ніхто не помре. Словом, як завжди.
 
Проте знайшлися журналісти (до речі, в першу чергу не «кадрові», а «громадянські»), які зайнялися темою «КаКи» (так називають вакцину від кору і краснухи) впритул. Один із них, одесит Сергій Дібров, опублікував цілу серію розслідувань:
 
 
…тощо.
 
У цих та інших матеріалах містяться, на думку вашого автора,  досить очевидні ознаки корупції – крім того, що в них є яскраві свідчення нахабної брехні медичних чиновників. Можливо, брехні «задля порятунку», але схоже, що таки заради порятунку своїх власних сідниць. Чимало гучних заяв про законність вакцинації, легальність самої вакцини, смерть Антона Тищенка від «інфекційно-токсичного шоку, але не від вакцинації» тощо встиг наговорити головний санітарний лікар Микола Проданчук – до того, як його затримали. І дотепер МОЗ продовжує наполягати на тому, що із «КаКа»-кампанією – незважаючи на те, що вакцина не була зареєстрована в Україні – все гаразд. На підставі інформації, отриманої в ході розслідування, Дібров звернувся до Генпрокуратури, СБУ та РНБОУ.
 
Продовжує розслідувати цю тему й Ольга Скрипник із «Дзеркала тижня». В її статтях «Позапланова вакцинація: МОЗ випустив джина із пляшки», «Поствакцинальний шок» тощо – чимало фактів, які медичні чиновники в будь-яку ціну воліли би приховувати. До речі, «ДТ» провело круглий стіл за участю науковців і медиків, де вони, всупереч твердженню пана Поляченка («Суспільство не готове приймати інформацію тільки з одного боку. А де ж оцінка проблеми вакцинації очима лікарів і учених? На першому етапі цієї могутньої інформаційної кампанії вона, на жаль, залишилася за рамками дискусії»), мали чудову нагоду вичерпно викласти свою позицію – і вона була опублікована.
 
Для тих, хто цікавиться: небайдужі користувачі інтернету зібрали цілу «Хроніку ревакцинації» із сотнями посилань на ці та інші матеріали з цієї теми. Утім, і наведених мною посилань буде цілком достатньо для допитливої людини, аби зрозуміти, що навколо «КаКи» існує чимало проблем, імовірно, пов’язаних із корупцією і посадовими злочинами, і за таких передумов підставляти руку (чи куди там мають робити ін’єкцію) під шприц навряд чи варто. Принаймні, до того моменту, поки ми не отримаємо чіткої відповіді на очевидні запитання, які є до медиків та ідеологів вакцинації.
 
У такій ситуації рішення МОЗ продовжити вакцинацію – не лише привід для чергового обурення громадськості, але й підстава для ще пильнішої уваги журналістів до цієї теми… І в цей момент високопоставлений чиновник, колишній міністр і новоспечений громадський діяч пропонує «поставити в цій темі крапку»! І повернутися до неї «за місяць-два» – при тому, що ці місяць-два вакцинація триватиме!
 
Звісно, сам пан Поляченко може не усвідомлювати, наскільки варварською з погляду демократичного світогляду є пропозиція не критикувати одну з найбільш життєво важливих і водночас найбільш проблемних галузей суспільства. Почнімо з того, що створення «священних корів» із будь-яких тем і сфер життя взагалі суперечить завданням журналістики як такої. Заклики екс-міністра до «коректності» по відношенню до навколомедичних тем чимось нагадують ієзуїтський тон шеф-редактора новин 5-го каналу Володимира Мжельського у його листі, де він закликає журналістів не чіпати «складні» теми забудов і земельних конфліктів у Києві. Загалом, «коректність» і «некоректно» – здається, улюблені слова тих, чия совість не зовсім чиста.
 
Певна річ, медицина – «штука тонка». Кожен українець може зі вдячністю назвати ім’я лікаря, що порятував йому або його близьким життя, – але ж чи не в кожного траплялись випадки, коли непрофесійність, недбалість або захланність медиків призводила до прикрих, а часом – невиправних і фатальних наслідків. Усі також знають про рівень корумпованості державної медицини, а також поширення шарлатанства та ошуканства у молодій, але вже досить потужній медицині комерційній. Звісно, ці повсякденні теми не такі цікаві нашим скандалізованим медіа, як «чорні трансплантологи», метадон і трамадол, але це компенсується модою на «соціалку» в новинах, завдяки якій журналісти можуть розслідувати, часом доволі успішно, випадки порушень закону та клятви Гіппократа. Ритися у складній і неоднозначній, але вкрай важливій для всіх і кожного тематиці і витягати на світло те, що чиновники та окремі, нечисті на руку лікарі, намагаються приховати – не просто право, а обов’язок журналістів.
 
Між тим організатори цієї милої і дещо наївної «спецоперації» з інтерв’ю Поляченка – люди, які мусили б мати уявлення про місію та функції журналістики у суспільстві, яке хоча б називає себе демократичним. Як вони додумались до ідеї послати журналістам меседж, прямо кажучи, «відвалити» і триматись від теми вакцинації подалі?
 

Хочеться сподіватися, що оксамитова рукавичка, кинута в обличчя журналістам, спонукне їх до адекватної відповіді: ще послідовнішої, прискіпливішої, ретельнішої і безкомпроміснішої роботи над темою вакцинації – і всіма іншими, про які пан Поляченко і його колеги воліли б, аби ЗМІ мовчали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38382
Коментарі
31
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
otar
5736 дн. тому
Ваша дедукція працює в хибному напрямку. Стаття як була не замовною, так і залишається. Частина коментарів зникла разом із усім змістом бази даних, яка полетіла 15 липня. Повірте, від цього мені прикріше, ніж вам.
2otar
5736 дн. тому
Я бачу, що ваша стаття все-таки замовна, бо інакше ви би не стирали деякі коменти, зокрема мій. Все-таки я переконався, що журналісти - це невігласи, які не хочуть чути нічиєї думки крім своєї або тієї, що їм замовлять.
Истопник Густав
5809 дн. тому
vydra - вот вы и займетесь этим. Инициатива наказуема. Ждем вашего звонка. ИМК
vydra
5810 дн. тому
Народе! Хоч би хто зацікавився отим "Українським медичним союзом", який репрезентує пан Поляченко. Його фінансовий власник такий собі пан Литовський, який любіює інтереси індійських фармацевтичних компаній, тож слід очікувати не лише неякісних вакцин і протиракових препаратів, який скидає в Укоаїну пан Литовський, а й багато чого іншого.
Влад...
5810 дн. тому
Та, ні - все навпаки. Це декілька сміливих громадян України взяли, й жбурнули рукавичку в пику тим, чия професія - заминати лажу своїх босів. Тепер це справа честі, так би мовити - заминатимуть так, як ніколи...до речі, показовий приклад для українських патріотів Кремля - чому це уряд Росії не переймається тим, що етнічні росіяни в Україні можуть серйозно постраждати від злочинної вакцинації? Лужков мовчить...може, їх цікавлять не люди, а територія?...
Лесопроходец Селиван
5811 дн. тому
Коллеги не стоит использовать ошибочный мессидж, как признак тенденции, соответственно повод для скандала. Поверьте, такого мессиджа больше не будет, а вот поездки в США, фуршеты, подарки к памятным датам, пулл и прочее - останется НАВСЕГДА.
МК
5811 дн. тому
Проблема вакцинації дуже серйозна. Є чимало людей і спеціалістів, які переконані, що чим більше застосовувати вакцин, тим більше хворітимуть люди. Я особисто знаю достатньо багатьох, які свідомо платять лікарям, щоб вони ставили дітям відмітки про проходження вакцинації, але саму ту вакцинацію робити своїм дітям не дають. Тобто, якщо копати глибше, то не ли ше КаКа, а вся проблема вакцинації виринає, і її предметний аналіз МОЗу не потрібний. Стосовно ж фуршетів, то вони, безеперчно, як і поїздки закордон за рахунок Держдепу США, НАТО або ЄС є формою хабара. Однак це не той хабар, який вимагає від вас продавати себе і зраджувати свою позицію за фужер коньяку, чи тиждень перебування у США. Інша справа, що значна частина людей ведеться на такі речі. Інакше подібні механізми впливу на журналістів та ЗМІ просто не застосовували б.
otar
5811 дн. тому
Поночка, не обманюйте, ви заходите на цей сайт щодня і не раз, і не тільки заходите :)
Лесопроходец Селиван
5811 дн. тому
И тем самым вы признаете, что я прав.
селивану
5811 дн. тому
Можно подумать что за счет вашего героя журналюги никогда не жрали! ха-ха-ха, селиван, наверное соскучился за фуршетом ( есть такая специализация у некоторых). Кушать хочеться, Селиваша? Или выпить?
Лесопроходец Селиван
5811 дн. тому
Однакож на вопрос вы не ответили
лесопроходцу селивану
5811 дн. тому
Не переводите стрелки! Никто не говорит "плохой" Поляченко - просто он прислушался ку плохому совету своих технологов-пиарщиков. Только вот их не видно - а он - человек публичный, на виду и ОН - автор слов. которые недопустимы в демократическом обществе. Тем более - Поляченко вроде не из старперов - он молодое поколение. И вдруг такое... ошибки бывают у все - и их просто надо признавать. Дума, у Поляченка достаточно ума и мужества признать это. А то, что его агенство прокололось - и журналистское сообщесто хорошо знает это агенство - так это другое дело. Пусть прислушиваеться к более профессиональным людям.
то самое агентство
5811 дн. тому
Цитата: "...Нельзя сбрасывать со счетов и такое понятие, как профессионализм работников прессы. Общество не готово принимать информацию только с одной стороны. А где же оценка проблемы вакцинации глазами врачей и ученых? На первом этапе этой мощной информационной кампании она, к сожалению, осталась за рамками дискуссии..." Мой вопрос: "И что здесь неправильно?" Эту цитату я привёл как квинтэссенцию интервью(по моему мнению).
Лесопроходец Селиван
5811 дн. тому
Поляченко плохой, говорите? ну-ну. А вот интересно, считать ли вечеринку в боулинг-клубе "Strike", которую устроила для журналистов Юлия Тимошенко, взяткой и попыткой купить журналистов? Или это нормально? И те журналюги, которые там жрали и пили за счет ЮВТ и играли в боулинг за ее же счет - это рыцари пера без страха и упрека?
знайка
5811 дн. тому
Цитати міністра - просто сором "всім нам треба перепочити" Від чого? Від того, що дітей на заліки не пускають без щеплень. Що це за примуси? Та в Європейський суд з прав людини треба допомогти подати батькам цього хлопчика ( бо. певно, вони зараз в дуже важкому моральному стані). А те, що МОЗ та інформ-структурки навколо нього харчуються - всім відомо. Ось, настогидли ці чинуші!
Наталія
5811 дн. тому
Щось я не пам"ятаю у нашій вільній незалежній вітчизняній журналістиці резонансних розслідувань
5811 дн. тому
Слава Богові - всі поки що на своєму місці - журналісти на своєму, а екс-міністр - там, де він є. Просто замовила людина піар, а отримала анти-піар. принаймні у професіоналів. От так. виявляється - вас хочуть приручити. цепні пси демократії. Не здавайтесь! Тобто - НЕ продавайтесь пспвдо-медикам!
товариш
5811 дн. тому
Отаре! Всы прекрасно знають. що агенцію, яка розповсюдила банери і інтерв"ю очолюють люди, які працювали з екс-міністром в МОЗ. Так що про чистий журнаілстський інтерес нехай навіть не говорять. Звик, непапевно, Юрій Володимирович не до журналістики, а до піару. За піар - здебільшого платять. а за справжню журналістику - ні. Всіх не купиш! А те, про що сказав екс-міністр - якнайкраще висвітлює його, як особистість - треба про невигідне замовчувати. От і намагається "приголубити пресу." Моя ж повага то телекритики тільки зросла - МОЛОДЦІ. Не звертайте на коменти "поночек" та "паночок" - люди непогано заробляють і на вакцинах і на медицині і на піарі окремих особистстей. Бог їм суддя. Отар, дякую! Це професіна стаття людини, яка може претендувати на моральний авторитет.
Поночка
5811 дн. тому
Отар-Я из любопытства зашла на сайт упомянутого вами агентства и прочла интервью.скажу Вам откровенно,Вы напоминаете мне одного из партийных бонз КПСС,которые так любили труды Ильича и делали из них"выжимки"-те,которые были нужны для пропаганды.То,что искажался смысл-никого не интересовало.Вы ведь исказили смысл сказанного!или не поняли...тогда не комментируйте и не делайте выводов..А Поляченко прав в одном:ХВАТИТ ИСТЕРИТЬ И РАЗДУВАТЬ ИНЦЕНДЕНТ.Критиковать может каждый,а что лично ВЫ-как журналист сделали ХОРОШЕГО,что бы изменить ситуацию в стране? А рассуждать о коррупции Вам,как работнику холдинга "Главред"- просто смешно!
5811 дн. тому
Ану-ка, братва, активисты, поборники стандартов, смело разоблачите брехунов. Читать же такое невозможно. http://www.ord-ua.com/categ_1/article_52811.html
ЖУРНАЛИСТ
5811 дн. тому
Когда-то еще при несвободе слова я стажировался в Шведском институте информации (Стокгольм). Нас знакомили с творчеством журналистов-"кротов": это не наши юнцы-расследователи, а весьма представительные дядьки в возрасте, не вылезающие из кабинета. Они рассказывали самый "страшный" случай расследования на страницах шведской прессы 90-х, т.е. самый резонансный. Только чур не смеяться!.. Шведский министр-женщина (точно не помню, что-то вроде гуманитарного вице-премьера) по дороге домой вышла из автобуса городского маршрута (!) и зашла в детский магазин, купить памперсы для маленькой дочери. Там она обнаружила, что не взяла с собой приватную кредитку - и расплатилась 30-40 кронами с карточки служебной, на которую перечисляли деньги министерства. Потом пришла домой - и с кредитки приватной все до копейки перечислила на ту, служебную... Это раскопали местные "кроты". Скандалище был!!!!! Она ушла не только с поста вице-премьера - и из партии ее поперли, и вообще из политики... Вот так там общество следит за министрами!.. Это не сказка, Отар! Я думаю, что вы понимаете: у нас не то чтобы никому в голову не пришло "возвращать" деньги... ну, понятно, в общем... Это я к чему, Отар? А к тому, что, если мне не изменяет мое близорукое зрение, СРАЗУ ПОСЛЕ информации о смерти этого несчастного привитого подростка ЦЕЛАЯ КОМИССИЯ Минздрава Украины.... нет-нет, не в отставку ушла и не в тюрьму села - в зарубежную командировку поперла всей компахой (кажется, в Швейцарию) ...проверять, что еще не было, оказывается, проверено... А вы , Отар, говорите Швеция!..ну, не говорите - думаете... Свобода слова эффективна в таком обществе, которое может за малейшую и невиннейшую неправду отправить чиновника в отставку, а не отправить в загранкомандировку...
інтермедіатойво :)
5811 дн. тому
"На місці працівників ЗМІ сьогодні я б поставив крапку на цій темі. Всім нам необхідно мати можливість передихнути. До цієї розмови варто повернутися з чистого листа – коли за місяць-два будуть готові результати комісій, коли будуть проведені всі круглі столи і прес-конференції по лінії Міністерства охорони здоров'я", - каже Поляченко.
Упс
5811 дн. тому
А я думаю, что Отар не прав - я специально перечитал интервью Поляченко и всем рекомендую сделать так же. Отар передёргивает в нескольких местах. Например: Поляченко не говорит "не нужно расследовать", а говорит : "прежде чем писать нужно разобраться" . ИМХО
Дмитро
5811 дн. тому
Дякую, Отаре!
2otar
5811 дн. тому
Цілком слушний та професійний матер ал!Віддай на дубль в УП!
otar
5811 дн. тому
Запізнілий респект "Газеті 24" і вибачення за те, що не встежив. В принципі, я спеціально за цією темою й не стежив, а позаяк читати "Газету 24" дуже важко (це зависокий рівень для мене), то й не читав :)
otar
5811 дн. тому
2 глядач - Докази є, це відкрита інфа, в принципі. Інакше я б не стверджував, а припускав))) Але думаю, ми ще повернемось до цієї теми.
Активіст
5811 дн. тому
Цинізм "поляченків" в системі охорони здоров'я та будівництва та "шевченків" у сфері телерадіомовлення надихатиме й інших. Гроші на здоров'ї громадян - цинізм. З екрану говорити одне, а насправді використовувати задля мети, будь-які засоби так само цинічно. Влада повністю втратила контроль. Чиновники нахабніють, через безкарність. А декотрі нахабніють ще більше. Ми дозволяємо їм вести себе з нами так, як ми на те заслуговуємо! Не мовчім! Обмалювали трамадольні кіоски. Можливо варто на їхніх машинах писати злодій, хабарник, хапуга...і т. д. Акція журналістів та представників громадських організацій біля кожної державної установи підприємства, де відбувається "беспредел"
5811 дн. тому
Отаре, найзаповітніша мрія: аби ВСІХ, хто брав участь у цій коррупційній схемі і порушував чинне/ніким не відмінене ураїнське законодавство, сіли ЗА ГРАТИ.І в пешу чергу не ШІСТКИ,а саме ГОЛОВНІ ЗЛОЧИНЦІ ТА ВИСОКОПОСАДОВЦІ, ЩО КРИШУЮТЬ подібне. І В ПЕРШУ ЧЕРГУ !!!!! ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА- а статті кодексів для цього знайдуться. Тільки варто хоч один раз проявити справжню журналістську солідарність і довести справу до логічного кінця. Без кулуарних домовленостей, напівправди та поступок на користь моожновладців
Кір та краснуха
5811 дн. тому
Читаю це і тішуся: "До «першої крові» – смерті краматорського підлітка за кілька годин після щеплення – більшість медіа не цікавилися темою вакцинації від кору і краснухи. Намагалися привернути увагу суспільства до зловживань у цій історії лише поодинокі видання, серед яких «Дзеркало тижня» (на жаль, до цих сторінок «ДТ» читачі рідко добираються)." Це що, піао "ДТ"? Ну а як іще зрозуміти, коли першою про несертифіковану вакцину написала, знайшиовши під час власного розслідування відповідні джерела, а також публічно запідозрила наявність корупції навколо цієї кампанії вакцинації "Газета 24"? Взагалі у нас дивна ситуація з цитуванням і професійною етикою: жодне з видань та телеканалів, які підхопили тему після відповідних публікацій у "Газеті 24", на це видання не послалися!
глядач
5811 дн. тому
Отаре, ти ж пишеш про журналістику і мав би знати стандарти. Є докази судження: "агентство, очолюване його колишнім (часів міністерської роботи) прес-секретарем Уляною Лозан, уже другий рік тісно співпрацює з МОЗ у галузі «висвітлення діяльності» (інакше кажучи, освоює бюджетні ґранти, піарячи міністерство" ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду