Ведучи медики: Ми готові агітувати людей та допомагати постраждалим

24 Листопада 2004
1063
24 Листопада 2004
13:57

Ведучи медики: Ми готові агітувати людей та допомагати постраждалим

1063
Кореспондент журналістської ініціативи «Правда переможе» Світлана Усенко з’ясовувала ставлення провідних медиків країни до повстання народу:
Ведучи медики: Ми готові агітувати людей та допомагати постраждалим
Ольга Богомолець, доктор медичних наук, координатор Європейської Асоціації лазерної дерматології у Східній Європі, головний лікар клініки лазерної медицини.

-Ваша думка про ситуацію, що склалася в країні?

-Я б не хотіла, щоб мою думку розглядали, як думку медика. Скажу, як людина: прекрасно, що люди відчувають потребу боротися за справедливість. І це надзвичайно позитивно для політичного здоров‘я суспільства.

-Яку позицію, на Вашу думку, мають сьогодні займати медики? Наскільки вона є важливою для суспільства?

-Я би знов не розподілялла суспільство на медиків і ні. Здоров‘я нації і наших дітей – пов‘язані між собою. Позиція совісті і честі – важливіша, ніж професійна.

-Який розвиток подій передбачаєте?

-Безперечно може бути як бажаний, так і небажаний розвиток подій. І медики нестимуть велику відповідальність у другому варіанті. Звичайно, хочеться, щоб все закінчилося миром і злагодою. Щоб прагення і сподівання людей, їх віра збереглися. Ще вважаю, що відстоювати свою позицію потрібно і далі.

Зореслава Шкиряк-Нижник, доктор медичних наук, професор, завідувач відділом Інституту педіатрії, акушерства та генікології Академії медичних наук України.

-Ваша думка про ситуацію, що склалася в країні?

-Я щаслива. Я – живий свідок історичних подій. Український народ об‘єднався в єдиному пориві і сказав справедитливості - так, чесності – так, протизаконню – ні. Мені хочеться бути на майдані і день, і ніч. Я там і буваю дуже часто. Щодня я отримую електоронні вітання від своїх колег з усього світу. Вони вітають мене. І сьогодні наш народ – приклад демократії для всього світу.

-Яку позицію, на Вашу думку, мають зайняти медики?

-Позиція медиків сьогодні важлива, як ніколи. Немає родини, яка б не спілкувалася з лікарями і не дослухалася до них. Мені здається, що якщо медичні працівники від сільського фельдшера до професора будуть говорити зі своїми пацієнтами про ситуацію в країні – це змінить наше життя на краще. Від слова медичного працівника залежить дуже багато. Ці люди – авторитетні для українців.

-Яку перспективу розвитку подій бачите?

-Я думаю, що зараз народ взяв процес під свій контроль. Це незворотнє явище. Ми мусимо мати інтелігентну і професійну владу. На мою думку, в команді Віктора Ющенка є такі люди. Я відкидаю агресивний варіант розвитку подій. Подивіться на майдан – це добрі обличчя. Ці люди здатні чинити тільки добро

Валентин Шумаков, заслужений лікар України, керівник відділу інфаркту міокарда та відновлювання Інституту кардіології Академії наук України

-Що думаєте про ситуацію, яка склалася в країні?

-Переконаний, що вибори, які мали передати владу від президента Кучми до нового президента, були сфальсифіковані. Я переконаний у цьому. Це арифметика для другого класу. У мене в Донецьку є родичі. Вони разом з представниками тамтешньої інтелігенції голосували за Ющенка. І вони кажуть, що їхні голоси в них вкрали.

-Що думаєте про громадську акцію протесту? Чи підтримуєте тих, хто вийшов на вулиці?

-Законне право народу – захищати свої права. Це записано в Конститкуції. Вчора увечері я також був на майдані. Враження чудові. Атмосфера дуже доброзичлива. Згадую дев‘яносто перший. Тоді було так само. Майже нічого не відрізняється. Сьогодні вражає лише кількість молоді з такими красивими і приємними обличчями. Те, що вони виступають за Ющенка – надзвичайно показово для майбутнього країни.

-Яку на Вашу думку мають займати позицію медики?

-Медики всі за Ющенка. Я не знаю жодної людини з професійного оточення, яка б голосувала за Януковича. Хоча, особисто у мене є застереження проти деяких членів команди Ющенка. Але вцілому – це буде кращий президент. Особливо, якщо спиратися на наш досвід попередніх років.

-Яку перспективу розвитку подій бачите?

-Про перспективу навіть боюся говорити. Я не в захваті від присяги Ющенка. Це поспішне рішення. Навіть трошки засмутило. У що виллється це протистояння – складно сказати. Хочеться сподіватися, що переможе здоровий глуз і народ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду