Нацрада і телебачення: діалог чи протистояння?

16 Травня 2008
42597
16 Травня 2008
15:40

Нацрада і телебачення: діалог чи протистояння?

42597
Відносинам між регуляторним органом і галуззю був присвячений круглий стіл, організований «Детектор медіаю» у ресторані «Велюр».
Нацрада і телебачення: діалог чи протистояння?
15 травня в київському ресторані «Велюр» відбувся черговий круглий стіл, організований журналом «Детектор медіа». Дискусія була присвячена останнім резонансним конфліктам між індустрією та регуляторним органом – Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення. Такими ключовими моментами регулювання, на думку модератора круглого столу, оглядача «Детектор медіа» Лесі Ганжі, були рекомендації Нацради щодо мовного режиму телекомпаній України; регулювання кабельного мовлення, зокрема опублікування списку зарубіжних каналів, що не потребують адаптації в Україні, а також кроки регулятора зі впровадження цифрового мовлення. В обговоренні цих питань взяли участь перший заступник голови Нацради Ігор Курус, народний депутат України, член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету (ІТК) Катерина Котенко, виконавчий директор Незалежної асоціації мовників (НАМ) Катерина М’ясникова і юрист НАМ Ольга Большакова, президент групи компаній «Воля» Сергій Бойко та президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська.
 
 
Катерина Котенко (ІТК), Ігор Курус (Нацрада)  і Наталія Лигачова («Детектор медіа»)
 
Основною проблемою взаємин між регулятором та галуззю є, за визначенням Катерини Котенко, відсутність діалогу. Щоправда, Ігор Курус із нею не погодився, зазначивши, що з галуззю в Нацради діалог є, немає – тільки з порушниками закону.
 
 
Ольга Большакова, Катерина М’ясникова (НАМ), Олена Бондаренко (народний депутат, Партія регіонів)
 
Резюмуючи активне обговорення проблеми взаємодії регулятора й індустрії, важливо зазначити, що, на думку представників галузі, основою діалогу є рівноправність його учасників, натомість, через недосконале законодавство, 90% компаній є апріорі правопорушниками, а відтак, вони втрачають право рівного голосу в розмові з регуляторним органом.
 
 
Модератор круглого столу Леся Ганжа («Детектор медіа»)
 
Отже, щоби вести діалог із Нацрадою на рівних, принциповим і надзвичайно важливим моментом, на думку всіх учасників дискусії, є ретельне доопрацювання Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також не зайвим, на думку дискутантів, було би змінити склад Нацради, деполітизувати її, посиливши контроль парламенту за своєю четвіркою (Олена Бондаренко). Запорукою конструктивного діалогу, на думку Ольги Большакової, є максимальна формалізація стосунків між галуззю та регулятором, ділове спілкування «без емоцій та особистих образ». Були внесені також окремі пропозиції щодо розширення засобів регуляції Нацради – зокрема, розгалуження санкцій щодо порушників (штрафи замість попереджень), а також проведення не конкурсів на частоти, а «аукціонів із м’якими умовами» (Тетяна Котюжинська). На запитання, що має бути основою ефективної регуляторної політики держави, Сергій Бойко дав відповідь, із якою погодились усі присутні: «Держава має спочатку стимулювати виробництво нацпродукту, а потім вимагати наявності цього продукту в ефірі компаній. При застосуванні правильної системи заохочень галузь швидко перейде до саморегуляції».
 
 
Сергій Бойко («Воля»)
 
Матеріали круглого столу будуть опубліковані в наступному числі журналу «Детектор медіа», який надійде у продаж наприкінці травня.
 
«Детектор медіа»
 
Фото Яни Новоселової
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42597
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
п78ро
5816 дн. тому
Як Нацрада хабарі бере, зокрема, той же Курус і носить Шевченку, який мімля, ніхто не запитував?...
Hbnf
5823 дн. тому
А Телекритика уже второй год каждый месяц в Велюре гуляет. Котенко уже второй раз туда позвали суши есть с пармской ветчиной. А некоторый вот вовсе не зовут...
Бондаренко
5823 дн. тому
Мачить в сартире, Владимир Владимирович?
хочу в кабак
5825 дн. тому
Устанавливать диалог в кабаке - это по-нашему!!!!!! Тока Ленку Бондаренко ужином в кабаке не купишь! Ленок, держись! За канапушки не продавайся! Мочи их. (Надеюсь, поймешь - кто написАл)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду