detector.media
«Телекритика»
16.05.2008 15:40
Нацрада і телебачення: діалог чи протистояння?
Нацрада і телебачення: діалог чи протистояння?
Відносинам між регуляторним органом і галуззю був присвячений круглий стіл, організований «Детектор медіаю» у ресторані «Велюр».
15 травня в київському ресторані «Велюр» відбувся черговий круглий стіл, організований журналом «Детектор медіа». Дискусія була присвячена останнім резонансним конфліктам між індустрією та регуляторним органом – Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення. Такими ключовими моментами регулювання, на думку модератора круглого столу, оглядача «Детектор медіа» Лесі Ганжі, були рекомендації Нацради щодо мовного режиму телекомпаній України; регулювання кабельного мовлення, зокрема опублікування списку зарубіжних каналів, що не потребують адаптації в Україні, а також кроки регулятора зі впровадження цифрового мовлення. В обговоренні цих питань взяли участь перший заступник голови Нацради Ігор Курус, народний депутат України, член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету (ІТК) Катерина Котенко, виконавчий директор Незалежної асоціації мовників (НАМ) Катерина М’ясникова і юрист НАМ Ольга Большакова, президент групи компаній «Воля» Сергій Бойко та президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська.
 
 
Катерина Котенко (ІТК), Ігор Курус (Нацрада)  і Наталія Лигачова («Детектор медіа»)
 
Основною проблемою взаємин між регулятором та галуззю є, за визначенням Катерини Котенко, відсутність діалогу. Щоправда, Ігор Курус із нею не погодився, зазначивши, що з галуззю в Нацради діалог є, немає – тільки з порушниками закону.
 
 
Ольга Большакова, Катерина М’ясникова (НАМ), Олена Бондаренко (народний депутат, Партія регіонів)
 
Резюмуючи активне обговорення проблеми взаємодії регулятора й індустрії, важливо зазначити, що, на думку представників галузі, основою діалогу є рівноправність його учасників, натомість, через недосконале законодавство, 90% компаній є апріорі правопорушниками, а відтак, вони втрачають право рівного голосу в розмові з регуляторним органом.
 
 
Модератор круглого столу Леся Ганжа («Детектор медіа»)
 
Отже, щоби вести діалог із Нацрадою на рівних, принциповим і надзвичайно важливим моментом, на думку всіх учасників дискусії, є ретельне доопрацювання Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також не зайвим, на думку дискутантів, було би змінити склад Нацради, деполітизувати її, посиливши контроль парламенту за своєю четвіркою (Олена Бондаренко). Запорукою конструктивного діалогу, на думку Ольги Большакової, є максимальна формалізація стосунків між галуззю та регулятором, ділове спілкування «без емоцій та особистих образ». Були внесені також окремі пропозиції щодо розширення засобів регуляції Нацради – зокрема, розгалуження санкцій щодо порушників (штрафи замість попереджень), а також проведення не конкурсів на частоти, а «аукціонів із м’якими умовами» (Тетяна Котюжинська). На запитання, що має бути основою ефективної регуляторної політики держави, Сергій Бойко дав відповідь, із якою погодились усі присутні: «Держава має спочатку стимулювати виробництво нацпродукту, а потім вимагати наявності цього продукту в ефірі компаній. При застосуванні правильної системи заохочень галузь швидко перейде до саморегуляції».
 
 
Сергій Бойко («Воля»)
 
Матеріали круглого столу будуть опубліковані в наступному числі журналу «Детектор медіа», який надійде у продаж наприкінці травня.
 
«Детектор медіа»
 
Фото Яни Новоселової
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY