Чому Турчинов вирішив стати обличчям «ВВ», а Черновецький рекламує «Хрещатик»?

14 Травня 2008
18449
14 Травня 2008
11:26

Чому Турчинов вирішив стати обличчям «ВВ», а Черновецький рекламує «Хрещатик»?

18449
«Змішані» технології передвиборної боротьби у столиці просочуються крізь шпарини законодавства.
Чому Турчинов вирішив стати обличчям «ВВ», а Черновецький рекламує «Хрещатик»?
Здається, обіцяні телебаченню бюджети за політичну рекламу київських виборів знайшли собі інше призначення. Принаймні, свіжі дані моніторингу журналістської ініціативи «Не продаємося!» свідчать про те, що кандидати воліють діставати гроші телевізійникам з широких джинсових кишень, ніж витрачати на це й без того куці офіційні бюджети. Поки політична реклама потроху набирає обертів (а до виборів лишилося менше двох тижнів), тон задає політтехнологічна команда чинного мера. Із нею решта політичних сил не може зрівнятися в кількості замовних матеріалів.
 
Водночас Леонід Черновецький поки що й найактивніше рекламується: вітає українців в ефірі загальнонаціональних каналів і ТРК «Київ» з Великоднем і Днем Перемоги. Як пояснили «ТК» в комерційному відділі «Студії 1+1», привітальні ролики розміщувалися як політична реклама. А в Київському медіахолдингу вашому автору сказали, що «ТРК “Київ” є державним комунальним підприємством, і ролики транслювалися на тих само умовах, що й ролик з привітанням Президента України». Київський медіахолдинг, між іншим, – головний козир Леоніда Чернівецького. Адже сюди опоненти потрапляють або в офіційному порядку (йдеться про обов’язкове, згідно із законодавством, висвітлення виборчих списків та визначену законом кількість виходів агітаційних текстів у комунальних ЗМІ), або ж як об’єкти нищівної критики журналістів муніципальних медіа. Натомість, ефірний час і місце на шпальтах охоче віддають тим кандидатам у мери, які не є реальними конкурентами Черновецького – наприклад, Олегу Тягнибоку, Миколі Катеринчуку або навіть Єгору Бенкендорфу, - таким чином створюючи ілюзію плюралізму.
 
Взагалі, позачергові київські вибори демонструють яскравий спектр найрізноманітніших ноу-хау, які не відзначаються особливою чистоплотністю.
 
Оманливі прийоми впроваджено вже на етапі реєстрації списків і кандидатів. Крім декількох претендентів на посаду мера на прізвище Омельченко, було зареєстровано два блоки його імені: Блок Олександра Омельченка та Блок Омельченка Олександра Олександровича (перший є справжнім, тобто його очолює екс-мер Києва). Поширеним явищем стала й анонімна антиреклама. Проти Черновецького борються, наліплюючи на сітілайти з його агітацією стикери з протилежним текстом, на кшталт «я не буду мером» або «я буду красти».
 
Якщо деякі штаби ліплять антирекламу Черновецького на його ж рекламні площі, то кандидат у мери Юрій Клейнос з громадської організації «Твереза Україна» рекламує себе за допомогою протиалкогольних стикерів у київському метрополітені. На постерах із рекламою пива в метро з’явилися наліпки, що інформують про шкоду напою і, крім цього, закликають: «Києву потрібен тверезий мер». Партизанський маркетинг непогано працює, але в передвиборній боротьбі його ліпше комбінувати з прямою агітацією. З іншого боку, Юрій Клейнос навряд чи серйозно ставиться до своїх перспектив стати начальником столиці, тому й використовує дешеві, але помітні технології. Адже слоган Клейноса – це водночас і показник стандартності політичного копірайтингу, і глузування з неї. Головні меседжі кандидатів одноманітні, наче створені за лекалом. Змініть епітет – і готовий лозунг для ще одного претендента. Києву потрібен сильний, розумний, тверезий (мер) – чи не йдеться про ідеал, омріяний мільйонами?
 
Отже, про креатив текстів наразі говорити не доводиться. Зате політ фантазії відчувається щодо рекламних носіїв. У зв’язку з обмеженою кількістю рекламних площ, штаби активно клеять рекламу на вікнах і балконах киян. Кажуть, що під час парламентської кампанії 2006 року пропонували використовували тільки балюстради балконів. Зате нині партійні активісти пропонують киянам повністю закривати банерами шибки у вікнах. Мешканцю квартири, який місяць не бачитиме денного світла, пропонують від 150 гривень.
 
Олександр Турчинов і Микола Катеринчук також витрачаються на вартісніші засоби просування. Вони використовують нові рекламні носії – телемобілі. Це фургони з плазмовими екранами (встановлюються за 15 хвилин), на які з салону автівки виводиться трансляція відеозображення, підсилена стереозвуком. Таким чином, з’являється можливість транслювати відеорекламу в будь-яких точках міста. Плазмові екрани та стереосистеми, крім цього, встановлюються в агітаційних наметах, звідки цілий день транслюються рекламні фільми кандидатів і лунає українська музика. Рекламні ролики Блоку Миколи Катеринчука можна побачити також у столичному метро. Блок «НУ-НС» у «гарячих точках» міста змонтував сцени з плазмами, на яких демонструє свої агітаційні відеоматеріали. А комуністи подорожують Києвом на промомобілі – машині з банером і гучномовцем, через який ведеться агітація. Можливо, ці нові засоби компенсують кандидатам брак телевізійної реклами?
 
Цікаві знахідки штабів добре помітні в зовнішній політичній рекламі. Значна частина бордів, сітілайтів, лайтбоксів і розтяжок над трасами начебто залучає обличчя політиків задля реклами... засобів масової інформації. «Києву потрібен розумний мер Олександр Турчинов» – рекламний слоган газети «Вечірні вісті» («ВВ»), «обличчям» якої став один із претендентів на мерське крісло. Звісно, хотілося б поцікавитися, чому для ідентифікації себе як «розумного мера» Турчинов вирішив обрати саме «ВВ», але «Детектор медіа» повністю усвідомлює риторичність такої постановки питання: звісно, йдеться про приналежність агітресурсу певній політсилі, а не про відповідність її реакційної політики іміджеві кандидата. Фото Юрія Луценка та гасло «НУ-НС» – частина промо-кампанії газети «Грані Плюс», обличчя Віталія Кличка – реклама першої шпальти газети «Час», агітація за Леоніда Черновецького – це анонсування матеріалів «Хрещатика». Останній, до речі, почав рекламуватися в такий спосіб задовго до інших, тому що вів передвиборну кампанію протягом року (щойно почалися розмови про перевибори – він тут же став «мером усіх киян») і, як результат, виявився найбільш готовим до офіційної боротьби.
 
На думку голови координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами України Артема Біденка, маскуючи політагітацію під рекламу газет, штаби економлять кошти виборчих фондів. Нагадаємо, що для київських виборів встановлений законом максимум витрат для місцевої організації політичної партії (блоку) – 1 млн. грн., для кандидата на посаду міського голови – 0,5 млн. грн. Цих коштів геть не вистачає, тому й ведеться пошук шпарин, крізь які можна оминути вимоги законодавства. Наприклад, на агітаційних матеріалах, які виборці називають макулатурою, виставляють занижені наклади, на телебаченні купують мало політичної реклами, надаючи перевагу «джинсі», а в зовнішній рекламі кооперуються з «дружніми» ЗМІ. І не тільки зі ЗМІ...
 
Згадується, як під час парламентських виборів 2006 року вибухнув скандал з Партією зелених. Тоді їхня агітація залишилася на білбордах у переддень і день виборів, коли закон категорично забороняє провадити агітацію. Аргументація партії перемогла: борди ж бо «насправді» рекламували диск і пісню Гаріка Кричевського про «зелених». І хоча Партія зелених не пройшла у Верховну Раду, реклама залишалася на своєму місці ще протягом кількох місяців після виборів.
 
Того ж року, іще задовго до офіційного старту кампанії-2006, на київських сітілайтах з’явилася реклама оновленої «Робітничої газети», придбаної «республіканцем» Юрієм Бойком, з новим власником на першій шпальті. Згодом, у 2007 році на виборах до Верховної Ради подібну технологію використала Комуністична партія України, рекламуючи газету «Голос України», де начебто був опублікований законопроект, поданий Петром Симоненком. Але тоді це справді було схоже на рекламу видань – на постерах були зображені справжні перші шпальти газет і журналів (щоправда, не завжди достовірні), нині ж це втілення візуальних образів політиків і їхніх слоганів. Логотипи самих газет на бордах майже непомітні. Проте замовляють цю рекламу саме газети, а не штаби.
 
Головний редактор газети «Час» Юрій Чекан повідомив «ТК», що угоди з операторами зовнішньої реклами укладало його видання. Деякі номери «Часу» справді виходили у світ з Віталієм Кличком на першій сторінці. Ці номери, за словами редактора, й рекламуються на зовнішніх носіях. Реклама оплачена з бюджету газети, угоди укладено на досить тривалий термін. Юрій Чекан стверджує, що рекламна кампанія продовжуватиметься й після виборів, коли газета сподівається збільшити кількість передплатників. Очевидно, йдеться про повторення трюку «зелених» із прихованою агітацією в день виборів.
 
Шеф-редактор «Вечірніх вістей» Ігор Ткаленко розповів «ТК», що реклама Олександра Турчинова з логотипом «ВВ» – «подарунок від партнерів». «Подарунок полягав у тому, що ми отримали контракт на рекламу в передвиборній кампанії, – пояснив пан Ткаленко. – Ми як давні партнери з БЮТ рекламуємо блок і, в цьому випадку, підтримуємо Турчинова... Проте, очевидно, це можна називати новою технологією, оскільки це ніби реклама газети. Ми рекламуємо статтю в газеті і, таким чином, не потрапляємо в рамки обмежень передвиборної агітації. Тобто ми можемо її розмістити раніше, зняти пізніше. Цю шпаринку першими використали не ми». Шеф-редактор «ВВ» розповів, що пропозиція спільно рекламуватися надійшла зі штабу, а газета її прийняла. Рекламні угоди укладає редакція, газета й платить за розміщення банерів. У «ВВ» виходила стаття народного депутата Віктора Уколова з фотографією Турчинова – якраз це фото й цитата з тексту потрапили на зовнішній носій. На банерах, до речі, зазначено навіть номер газети з тією публікацією:).
 
Аби унеможливити маніпуляції з політичною рекламою, до нової редакції закону про вибори потрібно включити чітке положення, яке заборонить використовувати зображення або голос кандидатів у будь-якій іншій рекламі, крім політичної, вважає директор Інституту медіаправа Тарас Шевченко. Нині правомірність розміщення політичної реклами під виглядом реклами газет залежить від того, чи буде хтось це оскаржувати. «Якщо ніхто цього не робить, то й державні органи з власної ініціативи, швидше за все, нічого робити не будуть. Якби одна сторона спробувала у виборчій комісії чи в суді довести, що насправді це не реклама ЗМІ, а реклама кандидата в мери, то, на мою думку як юриста, за хорошої аргументації є всі підстави відповідно до чинної законодавчої бази це встановити. Оскільки у нас відштовхуються не від формальної сторони (зазначення, що це газета), а від того, яку мету переслідують люди, які розміщують цю рекламу», – пояснив пан Шевченко. На його думку, немає сумнівів у тому, що основною метою подібної реклами є сприяння голосуванню за тих кандидатів, які там зображені.
 
Той факт, що рекламні угоди укладають газети, а не штаби, не впливає на політичний підтекст. Немає значення, хто фактично замовляв цю рекламу – вона за суттю може бути агітацією, переконаний Тарас Шевченко. Водночас це може бути додатковим порушенням принципу щодо замовників агітації. Адже політична реклама має оплачуватися з виборчого фонду. До речі, якщо буде доведене порушення в замовленні, то відповідальність покладатиметься не на кандидата, а на фактичного замовника, тобто газету. «Якщо хтось доведе, що це порушення, то наслідком буде подальша заборона розміщення таких білбордів, – каже директор Інституту медіа права. – Але очевидно, що в тому, аби подібні форми реклами існували на виборчому ринку, є зацікавленість усіх сторін».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18449
Читайте також
13.05.2008 17:36
Наталья Лигачева
23 334
14.04.2008 10:52
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 945
10.04.2008 10:56
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 153
09.04.2008 13:11
Вікторія Сюмар
, ІМІ
14 958
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
историк
5818 дн. тому
Наталья Львовна! Пора писать новую историю украинской журналистики. Пора к акции "Не продаемся!" подключать газетчиков. Что вы все о джинсе, да о джинсе на телевидении! Телевизоры "Березки" в селах давно сдохли, новых не на что купить. А Симоненко тут как тут, со своей газетой. Каждому желающему и нежелающему насильно в ящик бросает свою продукцию, 5 раз в неделю промывая мозги населению, "что такое хорошо, а что такое плохо". Вообще есть ли какой потребительский закон, запрещающий насильную коммунизацию населения через подписку издания без ведома адресата. Когда-то студенты, чтобы насолить нелюбимому преподавателю подписывали ему на год журнал "Коневодство". Сегодня Петр Николаевич вместо "Коневодства" подписывает 200 тысяч своей газеты. Многие, обнаружив в своем почтовом ящике подарок, звонят на почту, требуя избавить их от "подарка", отсылают газеты в редакцию. В суд, правда, пока никто не подавал.
ангел - троянскому коню
5818 дн. тому
Если уж быть абсолютно точным, то подсуетившихся в продаже "Рабочки" сначала Бойко, а затем Симоненко, зовут Гресь-Менжулина. Интересно, что став саыми яростными поливателями грязи всего национального, запевалами марша: "Голодомора в 32 не було, а были незначительные трудности с продовольствием", сладкая парочка в канун 90-летия газеты выдвинула себя на ордена и звания. Хорошо, в наградном отделе ДУСи вовремя разобрались и наград не дали. Мол, ребята, если вы коммунисты, то будьте ими, что же вы сразу "двох маток хочите ссати" . Быть оппозиционером к власти, награжденным этой же властью - это все равно, что быть беременной, оставаясь девственницей. Но самое главное, после того, как ребят за мелкое тыряние денег из редакционной кассы погнали коммунисты, первая часть фамилии - Гресь - очутилась в оранжевой "Новой", а вторая часть фамилии Менжулина - рысачит по Киеву в поисках госслужбы.
троянский конь
5818 дн. тому
Одно радует - людей, продавших свой коллектив за тридцать сребреников, инвесторы использовали и выбросили, как ненужную ветошь. Чингизхан вешал предателей на воротах, современные потребители их услуг просто выгоняют. Журналисты, не продавайтесь! Все-таки честь и совесть в нашем мире - не совсем уж обесценившийся товар.
rest
5818 дн. тому
C "Рабочкой" была сооовсем некрасивая история...Просто бывшее руководство (еще до передачи газеты Бойко) фактически забило на издание...Нашлись "добрые люди", которые в радужных красках распинались о том, какое всем сотрудникам будет счастье, когда прийдет "новый инвестор"...Пришло...В результате "маемо те що маемо".
шакал пера
5818 дн. тому
Сами вы дураки. Так и надо работать в журналистике, не зря ее зовут древнейшей профессией. Чем ниже прогнешься,тем больше получишь.
держслужбовець
5818 дн. тому
Взагалі, що є більшим злом для суспільства - існування газет державної форми власності, які намагаються донести до читача державну політику в усіх сферах соцільно-економічного життя країни, чи існування партійних газет, які діють за принципом - що гірше для держави- то краще для партії. "Робітнича" , співзасновником якої у свій час був Кабмін, свято намаглася дотримуватися принципу збалансованості думок. Поруч із статтями про діляьність кабміну йшли листи читачів, журналістські розслідування, багато було критики влади. Дійсний, без приписок тираж був 50 тисяч - такою ж була і передплата.А зараз? Симоненко штучно зробив передплату в 200 тисяч і сіє в народ, що Ленін і Сталін - це добре, що Голодомору не було, його вигадав Ющенко тощо. Уявіть тепер, що газету "Голос Україну" "роздержавить" Тягнибок, а "Урядовий курєр" - Вітренко.
грузите апельсины бочками
5818 дн. тому
Судьба "Рабочей газеты" - яркий пример рейдерского захвата прессы биг-мордами олигархов под вывеской "роздержавлення". Вдвойне печально, что такие процессы проходят при непосредственном участии Иудушек Головлевых из журналистской среды. Только благодаря нечистым на руку и готовым служить любому пану шакалам пера, власть и олигархи все больше подминают себя журналистику, которая скоро потеряет право назваться таковой в принципе, и превратится в обслуживающий персонал по принципу "чего изволите". Именно такой сегодня является "Рабочая газета", превратившаяся из всеукраинской газеты с честными принципами в грязную партийную газетенку, обслуживающую сомнительные хозяйские интересы.
хронически беспартийный
5819 дн. тому
Портрет морды лица республиканца, а ныне регионала Юрия Бойко стал началом конца "Рабочей газеты". Использовав издание как одноразовое резиновое изделие, газовый король отдал ее за бесценок коммунистам. Те завершили начатое республиканцем - газеты больше нет, есть красно-коричневый боевой листок, который гыдко брать в руки - будет вонять, не отмоешься. Кстати, на электронном адресе газеты в посиковой системе "google" шутники повесили предупреждение, типа: зайдя на этот сайт, вы подвергаете свою жизнь и жизнь компьютера опасности. так что выбирая себе ЛИЦО газеты, вспомните судьбу погибшей в неравной схватке "Рабочую газету".
5819 дн. тому
Сан Саныч // 14.05.2008 13:14:02 Никакого Казбека никогда в глаза не видела. Но мечтаю увидеть Валюнчик // 14.05.2008 13:11:04 Перстаньте паясничать, в конце то концов! Мелочные, продажные проходимцы, всеми фибрами своих низких душонок ненавидящие законно избранного мэра - господина Леонида Михайловича Черновецкого.
Сан Саныч
5819 дн. тому
Я кажется знаю эту "Иру" по прозвищу Казбек.
Валюнчик
5819 дн. тому
Іра, досить обливати брудом "Телекритику". Стаття - справедлива, виважена і об'єктивна. Якби ж її ще прочитали виборці, то,може, й результати виборів були б іншими, ніж прогнозують псевдосоціологи.
Ира
5819 дн. тому
Заказ. Грязный политический заказ на нашего мэра - господина Леонида Черновецкого. Стыдно за вас, телекритиковцы!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду