Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 березня 2008 року

31 Березня 2008
22069
31 Березня 2008
17:36

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 березня 2008 року

22069
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 30 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Недільний вечір на «П’ятому каналі». Я Павло Кужеєв. Добрий вечір. Отже, тиждень, що минає, був яскравий на політичні події. Але найцікавіше нас чекає завтра і післязавтра. Нагадаю, що наприкінці тижня політичні сили почали вуличну артпідготовку до візиту Президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша до України. Отже, чим ближче ці відвідини, тим вищий градус емоцій, як у вітчизняних політичних колах, так і зарубіжних, зокрема, також і російських. Сьогодні і ми зробимо вступне слово до візиту американського лідера. Отже, Вадим Колесніченко, Партія Регіонів.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів:

 

ВЕДУЧИЙ: Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко. Добрий вечір Вам.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Добрий вечір.

 

ВЕДУЧИЙ: Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України. Вітаю Вас також.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Добрий вечір.

 

ВЕДУЧИЙ: І Павло Жебрівський від «Нашої України – Народної Самооборони».

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Вітаю вас.

 

ВЕДУЧИЙ: Також вам, панове, допоможуть наші експерти. Це також Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД. Добрий вечір Вам. А також Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики. Добрий вечір Вам. Також ми долучимо до нашої розмови тих, хто зараз зібралися на Хрещатику у Києві. І, за допомогою Яни Конотоп, ми надамо їм слово наприкінці кожного виступу з наших чотирьох гостей. А тих, у кого зараз телевізор налаштований на «П’ятий канал», ми запитуємо: що привезе Джордж Буш? Якщо надію – дзвоніть першим номером телефону; якщо протистояння – ваш номер телефону другий; якщо ж гроші – дзвоніть третім номером телефону. І для початку до слова запрошуємо Вадима Колесніченка, Партія Регіонів. Прошу. Отже, пригадуємо, що два роки тому американський лідер скасував свій візит через те, що у нас тривала коаліціада, у нас не було уряду. Сьогодні у нас є і уряд, є і опозиція, працює Президент. За ці два роки ми просунулися, мабуть, у напрямку стабільності. Але головна істерія все ж таки довкола того, що американський лідер буде говорити саме з болючого питання – долучення України до НАТО. Прошу, ваші три хвилини.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Вы знаете, когда мы говорим о НАТО, надо задуматься о нашем геостратегическом положении в Европе. Украина, действительно, – богатое крупное государство, находится в центре Европы. И внеблоковый статус ей как раз по плечу. Если мы объединяемся с любым военным блоком, мы должны понимать, что мы объединяемся для того, чтобы дружить против кого-то. Естественно, если проанализировать политику господина Ющенко и тех, кто его окружает, понять, что сегодня уничтожается русский язык, право человека на русский язык, на родную речь, уничтожаются все попытки на то, чтобы люди имели свою веру – каноническую православную веру, уничтожается история, уничтожается право на собственный выбор каждого человека, то становится очевидным и понятным – готовится, по сути, открытый конфликт с Российской Федерацией. Я не буду оценивать – плохо это или хорошо. Ну, так Ющенко хочется. Однако господину Ющенко никто не давал мандата для того, чтобы создавать военно-политический блок против кого-либо. Сегодня нам не угрожают никакие террористы. И, в принципе, в ближайшем будущем их нет.

 

ВЕДУЧИЙ: Слава Богу, що не погрожують.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Поэтому нет никаких реальных оснований для того, чтобы вступать в НАТО. И я вернулся из Крыма, где был на митингах в Симферополе и Феодосии, я могу сказать, что люди не в истерии, люди ожесточены. Поэтому господин Буш приедет сюда для того, чтобы продолжать дестабилизировать ситуацию, оказать политическую поддержку группе так называемых представителей элиты. И он четко заявил уже, чтобы мы четко понимали, в интервью каналу «Интер» о том, ну, подумаешь, что там народ говорит, для меня важно, как определились руководители страны. Поэтому мы должны себе понимать, никакой референдум не поможет, никакое мнение народа Буша и, я так понимаю, Ющенко тоже не интересует. Буш для себя определился: у него есть Тимошенко, Ющенко, которые желают вступить в НАТО. И этих двух человек будет достаточно для того, чтобы втянуть Украину или присоединить к ПДЧ. Но результаты будут очень печальными. Потому что то, что я видел в Крыму в субботу, это для меня стало понятно и очевидно. Это только цветочки того, что дальше произойдет. А дальше произойдет очень серьезная проблемная вещь под названием уничтожение перспективы для развития самостоятельности Украины.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб страху не наганяти, скажіть, будь ласка, чим це все може закінчитися?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я очень четко говорю и очень понятно. Сегодня из Украины готовят горячую точку.

 

ВЕДУЧИЙ: Я маю на увазі Крим. Ви з…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Крым - это только часть того, что происходит. Точно такая же ситуация и на территории Украины. И мы прекрасно понимаем, что из Украины готовят горячую точку для того, чтобы мы выступили санитарным кордоном перед Россией. Для того, чтобы отсоединять Россию от Европы, нас, по сути, будут использовать. Так вот я считаю, что мы должны реализовать свой потенциал – политический и географический – быть нейтральным, внеблоковым государством. А, кстати, об этом в 91-ом году и принимались базовые документы независимым государством Украина. Сегодня об этом забыли. И, по сути, несколько человек пытаются решить судьбу многих граждан Украины. Я могу одно сказать, что это у них не выйдет. И то, что они делают, они ведет к уничтожению собственности, собственно государства Украина.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте тоді почуємо думки і запитання від Ваших колег-політиків. Володимир Яворівський, прошу.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Вадиме, ви мене так залякали всіма цими якимось жахами: під корінь винищується російська мова, Ющенко уже тоталітарний режим… Мені, справді, стало так страшно, і в цьому страху я відмовився від ідеї, що Україна має вступати в НАТО. Тільки на хвилину після того всього, що ви мене перелякали. Так от я схиляюся, уявімо, що я схиляюся до того, що Ваша дума остання була, що Україна повинна бути нейтральною. Гаразд, нейтральною. Ви готові завтра вивести російський флот із Криму?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: На сегодня…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Іншої нейтральності я не бачу. Готові до цього?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Вопрос понятен. Российский флот находится на основании международного договора, который является составной частью нашего действующего законодательства.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, а НАТО – це теж договір.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: В 2017 году…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вступ у НАТО, Вадиме, це ж теж договір.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Значит, для того, чтобы решить проблему пребывания флота, нужно денонсировать собственный договор. Я вам напомню, каким образом был подписан договор по поводу пребывания Черноморского флота. Мы имели, Украина, около трех миллиардов долларов долг за газ. В итоге нам рассрочку в платежах по газу сделали даже с минимальной ставкой либор, не применили высокую процентную ставку. Госдума будет рассматривать вопрос о возможности продления договора о дружбе и сотрудничестве с Украиной, потому что летом этого года истекает девять лет, после чего обе стороны должны либо согласиться продлить договор на следующие десять лет, либо будет денонсирован, либо будет подписан в совершенно других условиях. А в этом договоре четко сказано, что мы являемся стратегическими партнерами. Как можно быть партнером, если мы собираемся создать военный блок против своего стратегического партнера? Это только мы в Украине можем такое придумать.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вадиме, я же поставив конкретне запитання: Ви готові? Ми – нейтральна держава. Якщо нейтральна, значить, давайте – чистота нейтральності. Ви готові, скажімо, завтра виступити прилюдно і сказати: «Я за те, щоби вивести із Криму, з України Черноморський флот?». Ну, пряме питання.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я за то, чтобы выполнять обязательства Украины перед своим народом и перед европейским сообществом, и перед партнерами по договорам. На сегодня существуют подписаны…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Нічого не розумію.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: …и ратифицированы Верховным Советом Украины договор о пребывании флота до 2017-го года.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Вадиме, ну, було пряме запитання – чи готові Ви виступити з такою ініціативою? Так? Ні?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я, как юрист, не имею права призывать к нарушению наших обязательств.

 

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ні?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Потому что сегодня господин Ющенко нарушает европейскую хартию региональных языков.

 

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Станіслав Ніколаєнко.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Сегодня нарушается Конституция.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Вадиме…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Мы что, предлагаем уничтожить все законы?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Вадиме, я тобі скажу зараз про договори, і Володимиру Яворівському. 90-й рік, навіть 89-й, Колль, Буш-старший запевняють Горбачова про те, що, якщо ми виведемо війська із Німецької Демократичної Республіки, наших не буде там військ, потім ми підемо із Польщі, там, Угорщини, то НАТО адекватно відреагує, і жодного солдата НАТОвського не буде на території Європи, і не буде просунення НАТОвських військ до, скажімо, на Східну Європу і таке інше, і до кордонів Росії, і до кордонів Радянського Союзу. Минуло з того часу 17-18 років. І от зараз ми маємо зовсім іншу ситуацію. Тому потрібно дуже ставитися до всіх цих договорів, дуже так, обережно. Як ви вважаєте, чи будуть тримати слово, скажімо, Сполучені Штати Америки, як гарант наш, коли ми ядерно роззброювалися, і таке інше? Чи… Да, і Росія. Чи вони так, що вигідно їм, те і будуть робити? Як Ви вважаєте?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Ну, если взвесить гарантию слова России и Америки, России невыгодно сегодня нарушать свои обязательства перед Украиной хотя бы потому, что мы являемся их соседями, и у нас общая граница. Создавать врага у себя под боком, ну, это только мы можем создавать. Поэтому я думаю, что Россия вынуждена, желает она того или не желает, все равно будет обязательства свои выполнять. Что касается Соединенных Штатов Америки.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: І Німеччини, яка також тоді…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Германия, Америка и страны – держатели ядерного оружия, уже показали, что они свои обязательства перед Украиной не выполнили, к сожалению. Потому что все их обещания остались на бумаге. И сегодня никто не собирается их реализовывать. Однако, мы должны понимать, что для Соединенных Штатов Америки сегодня колоссальная угроза серьезнейшего кризиса. Поэтому они идут по пути экстенсивного развития. Они пытаются этот кризис размазать по территории всего земного шара. В противном случае они обрушат свою собственную экономику. Поэтому крайне необходимо втягивать к себе все большее и большее число стран, которые они будут использовать в своих интересах. США…

 

ВЕДУЧИЙ: І стосовно країн, які мають ядерну зброю в Європі, прошу, Ваша репліка, пане Павле.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: По-перше, Німеччина не має ядерної зброї, вона не входить в список ядерних держав, через це говорити, що Німеччина якісь гарантії давала, не є правильним. Крім того, я хотів би відреагувати на слова пана Станіслава з приводу того, що Радянського Союзу, як такої держави, уже не існує, і тоді не існувало держави Україна. А тоді був Радянський Союз. А з приводу, Вадиме, Ви знаєте, в мене таке враження, що ми з Вами в інших країнах живемо. Я знаю, на тижні приїздила делегація ОБСЄ, яка говорила про те, що, дала підсумок, висновок, що порушення по мовній хартії, європейській хартії національних меншин немає, не існує в Україні. Так? Тобто, власне, я… Ви сьогодні розмовляєте російською мовою, Вам ніхто не забороняє. Дуже багато насправді в тому ж Криму, про який Ви говорите, також є, існує російських шкіл і, на жаль, мало українських шкіл. Але це все-таки держава – Україна. З приводу, Ви знаєте, Ви так захищаєте р’яно Росію, і таке враження… Я розумію, що є люди, які очолюють інститути, які, власне, на зарплатні у росіян. А чому Ви так захищаєте Росію? Ви знаєте, слова Черчилля, який казав: «Немає вічних друзів, немає вічних ворогів, є вічні інтереси Англії». Я дуже хотів би, щоб ми з вами, коли розмовляємо сьогодні, говорили про інтереси України в тих чи інших союзах. І приїзд Буша не є підписанням чи вступом України до НАТО. Є переддень, скажімо так, підписання Плану дій щодо членства НАТО України. А це, насправді, – великий термін часу, який ми маємо пройти. І демократизація українського суспільства. І зробити, власне, демократію незворотною в Україні. А потім уже будемо вирішувати. І, мабуть, оскільки це достатньо довго час, а Президент може бути тільки два терміни, це буде вже після 2015 року, скоріше, це буде вже при іншому президенті – вступ України до НАТО. І сьогодні говорити про те, що, мов, якась загроза, я не бачу. А ту істерію, яку сьогодні Ви нагнітаєте, я думаю, що ми маємо, навпаки, відстоювати України інтереси. Я думаю, що ту істерію, яка є в тому числі і в Криму, підігрівають політики зразка вашого.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Спасибо. Первое. Присоединение к Плану действий по членству в НАТО – это последний шаг. После него назад пути нет. Поэтому не вводите никого в заблуждение. Второе. Я тоже встречался…

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Прошу, Македонія уже одинадцятий рік діє згідно Плану згідно до членства в НАТО.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я тоже встречался… Докладываю еще раз. После присоединения к Плану действий по членству в НАТО назад пути не будет.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Кто сказал?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: И это четко и всем известно.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Кто сказал?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Второе.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Пан Колесниченко.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я тоже встречался с секретарем, представителем ОБСЕ, по вопросу защиты национальных меньшинств. Так вот, по хартии региональных языков они вообще ничего не говорили. Более того меня возмутила циничная политика государства Украины, которые дали человеку фальшивую, ложную, искаженную информацию. Но могу рассказать другое. Сегодня из Совета Европы я получил доклад официальный комиссии по расовой нетерпимости и дискриминации. Кстати, этот доклад взяли за основу базового документа, который я послал год назад. Так вот там черным по белому написано о том, что необходимо Украине незамедлительно принять закон о языках, и учесть все многообразие языковой палитры, которое есть в Украине. Это кому-то нужно? Ющенко это не нужно. И вы этого не желаете слышать. А мы будем добиваться.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Вадиме, а чого Ви…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Подождите. Вы задали вопрос. Я Вам отвечаю.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я відреагую, з Вашого дозволу. Чого ви, у вас ще недавно була коаліція, чому ви навіть в першому читанні не прийняли закони? Якщо сьогодні ви ратуєте.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Вопрос понятен.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Буквально півроку назад у вас була коаліція, у вас була більшість в парламенті. Якщо…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Вопрос понятен.

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, дискусія триватиме і надалі. Прошу, стисла репліка від Вас, пане Вадим.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Вопрос понятен. Потому что мы работали всего лишь три месяца. Благодаря вашим усилиям, заблокировали Верховный Совет, отрубили электроэнергию, и стоял вопрос о роспуске Парламента.

 

ВЕДУЧИЙ: Так, давайте зараз припинимо цю гру в маятник: хто, кому, коли і як.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: И все же я закончу.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Якби не виключили електроенергію, Україна мала б закон «Про мову».

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Разрешите я закончу ответ на те вопросы, которые поступили. Я не отражаю здесь интересы России, и ни одним словом, посмотрите потом запись, об этом не говорил. Я отражаю интересы своих избирателей, которые не давали мандата на присоединение к НАТО.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тут пан Жебрівський згадував про всілякі інститути. Можливо, Ви говорили про Інститут країн СНД. Тож прошу, слово пану Корнілову. Вам мікрофон.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Ну, я в самом деле хотел бы присоединиться к словам господина Колесниченко, и поправить господина Жебривского. Делегация ОБСЕ ни слова не сказал о том, что здесь нету нарушений языковых прав или прав национальных меньшинств. Так что не надо вводить избирателей, телезрителей в заблуждение. Кнут Волебег встречался с господином Колесниченко буквально позавчера. Это… Да, совершенно верно, и в России насчет того, заметил он, нарушения, он сказал, что он делает выводы, и что сейчас это выходит за рамки его компетенции – говорить об этом. Доклады он еще не готовил. Он ездил в Крым, он тут смотрел, общался, со всеми разговаривал. Поэтому не надо вводить людей в заблуждение, господин Жебривский, я вас очень прошу. А насчет… Мало того, вот что он сказал, и что действительно было озвучено в СМИ, но что вы не заметили, что решение Минкульта о запрете фактическом русского языка в кинопрокате – это не соответствует решению Конституционного Суда. Так ему объяснили, сказал Волебег, в самом Конституционном Суде.

 

ВЕДУЧИЙ: По темі візиту Джорджа Буша Ваше питання до нашого спікера.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Господин Колесниченко, вот скажите, пожалуйста, вам не кажется, что нам вообще мешало быть нейтральными. Смотрите, мы 15 лет с лишним, 16, - нейтральная страна. Самый мощный, самый жуткий конфликт, если это можно назвать конфликтом, была Тузла и судебное разбирательство с Румынией за остров Змеиный. Там, то есть, бульдозеры и судебные иски – это самое жуткое, что было за время нейтрального существования Украины. Мы сейчас понимаем, что вступая в НАТО, мы плодим, действительно, мы входим в блок, который плодит у себя на границах, нашей страны, потенциального противника.

 

ВЕДУЧИЙ: Щодо Джорджа Буша.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Скажите, пожалуйста…

 

ВЕДУЧИЙ: І його візиту в Україну.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: А это, чтоб снова… Про Джорджа Буша. Вот Джордж Буш, всем понятно, едет сюда, чтобы лоббировать интересы Украины в НАТО. Не случайно совпало, не случайно совпало…

 

ВЕДУЧИЙ: Питання у вас, я так зрозумів, немає.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Нет, у меня есть вопрос. Скажите, пожалуйста, зачем нам надо вступать в НАТО, и надо ли вообще Бушу сюда приезжать по этому поводу?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я думаю Буш приезжает, безусловно, для того, чтобы свои интересы, в первую очередь, решить, интересы Соединенных Штатов Америки решить по распространению влияния на территорию всего земного шара. Это первое. Второе - оказать как минимум моральную поддержку Ющенко и Тимошенко в их стремлении присоединению к НАТО. И третье, наконец, самое главное – что Украина действительно может существовать как нейтральное государство, внеблоково, и 15, 17 лет независимости это подтвердили. У нас нет реальных вызовов, у нас нет реальных угроз. И мы должны благодарить Бога за то, что мы находимся в том месте, и нам действительно никто не угрожает. Однако в интересах малой группы украинских политиков нам создается враг на востоке, на севере нашего государства.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми це від вас уже почули. Прошу, пан Перепелиця.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Ну, послухавши такий виступ, мені стало дуже прикро за Україну.

 

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, в мікрофон.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Прикро за Україну, тому що ми бачимо, як політики висловлюють абсолютно некомпетентну точку зору. І мені хотілося, щоб в цій передачі несли компетентну інформацію. В мене таке враження, що Партія Регіонів об’явила війну Сполученим Штатам Америки – самій могутній країні. Тоді як Росія розвиває стратегічне партнерство з Сполученими Штатами Америки, і спільних інтересів між США і Росією набагато більше, ніж у нас, і вони є більш вагомими в цьому сенсі. Але я все-таки хотів би, щоб ми тут говорили компетентно про всі речі і категорії, які ми піднімаємо. По-перше, я хотів би сказати, я думаю, пане Колесніченко, Вам, як юристу, це мало б бути відомо, що нейтральний статус не береться. Нейтральний статус, згідно з Гаагськими конференціями, надається іншими країнами країні, яка виконує вимоги нейтрального статусу, які, знову-таки, чітко зафіксовані в міжнародно-правовому сенсі. І одна з таких вимог – відсутність іноземних баз, будь-яких. Якщо на території країни знаходиться хоч один іноземний солдат, жодна країна такого нейтралітету не визнає. Навіщо нам нейтральний статус і позаблоковий статус? Я думаю…

 

ВЕДУЧИЙ: Це Ваше питання, я так розумію?

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Так. Я зараз сформулюю це питання. Коли ми говоримо про такі речі, там, нейтральний статус, позаблоковий статус – це не є категоріями для політичних спекуляцій. Тому що це є міжнародно-правові категорії, які функціонують в сфері безпеки країни.

 

ВЕДУЧИЙ: Ваше питання в контексті візиту Джорджа Буша.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Відтак, моє питання полягає в тому – які гарантії безпеки надає позаблоковий статус, національної безпеки?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я хочу сказать господину эксперту, что напрасно пытается манипулировать фразами и передергивать то, о чем я говорил. Партия Регионов никому войны не объявляла. Это первое. Второе – мы…

 

ВЕДУЧИЙ: Він сказав: начебто, здається.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Нет, нет, нет. Это четко хотел господин эксперт заявить, и я его на этом очень четко поймал. Вопрос сотрудничества и взаимодействия – это совершенно разные вещи. Мы – за расширение сотрудничества с кем угодно…

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Я прошу відповідь на моє питання конкретно.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: …для получения прогрессивных технологий, для получения опыта…

 

ВЕДУЧИЙ: Які гарантії безпеки забезпечує позаблоковий статус?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я сейчас отвечу. Это первое. Второе: гарантия безопасности – это наша собственная работа, и работа над собственным вооруженным потенциалом. Мы имеем колоссальный потенциал. Мы можем создать прекрасную мобильную, высоковооруженную, технологически подготовленную армию, которая обеспечит нам любые гарантии хотя бы по одной простой причине. Соседи, которые находятся рядом с нами, как с одной стороны, так и с другой, не планируют с нами воевать. И нет такой необходимости…

 

ВЕДУЧИЙ: Постійно… постійно, пане Вадиме, ідуть апеляції до людей, до народу. Є така у нас можливість…

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики Пане Кужеєв, я прошу відповіді на конкретне питання.

 

ВЕДУЧИЙ: …долучити наших глядачів з Хрещатика і почути їхні запитання до Вадима Колесніченка з Партії Регіонів. Яно, прошу.

 

Яна Конотоп, журналіст: Вітаємо всіх учасників дискусії, вітаємо глядачів «П’ятого». Уважно слідкуючи за розмовою, вже народилася певна кількість реплік і думок. Пан Василь готовий поставити запитання, будь ласка.

 

Пан Василь: Пане Вадиме, я би хотів Вас спитати. Як, на Вашу думку, з чим пов’язаний приїзд американського Президента: з проблемами НАТО, чи якісь інші питання візиту? І чи, що принесе Україні цей візит?

 

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Пане Віктор, будь ласка.

 

Пан Віктор: Я хотел бы, добрый день, я хотел бы задать Вам вопрос. Вот Вы начали замечательно, прекрасно свое выступление с того, что присутствует русский язык, с того, что Вы – приверженец традиционной религиозной практики, которая здесь, у нас в православии. И, в то же самое время, что же нам ожидать от господина Буша, который сегодня приезжает? В своей стране он запрещает сектантам вообще появляться на горизонте, ну, на публике, в социуме. А здесь Черновецкий и его банда очень хорошо провоцирует сектантство, внедряет его сюда, здесь…

 

Яна Конотоп, журналіст: Перепрошую. В контексті візиту Буша, питання до Колесніченка.

 

Пан Віктор: Так вот у меня к Вам вопрос. Скажите, пожалуйста, Вы все-таки это ваша политическая игра, что вы тут устраиваете, рассказывая нам о православии, о наших традициях, и в то же самое время вместе с Черновецким и с его бандой разворовываете Киев?

 

Яна Конотоп, журналіст: Це питання, здається, минулого разу від Вас звучало. Я попрошу все ж таки оновлювати їх якимось чином. І пан Валентин, будь ласка.

 

Пан Валентин: У мене до вас таке запитання. Але я перейду на мову, якою ви володієте краще, – на російську. Скажите, пожалуйста, господин Колесниченко, всем известно, что вступление в НАТО и выход – это ситуации чисто добровольные. Вам известны страны, которые подали заявления о выходе из НАТО?

 

Яна Конотоп, журналіст: Дякую. Такі питання маємо, бажаємо почути відповідь.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Первое. Я уже сказал, что приезд господина Буша связан исключительно с интересами Соединенных Штатов Америки, для оказания политической и моральной поддержки Ющенко и Тимошенко в их стремлении в присоединении к НАТО и для расширения зоны своих интересов. Что касается того, что я отражаю. Я отражаю интересы своих избирателей, которые не давали мандата, практически, ни одной политической силе, которая находится сегодня в парламенте, на то, чтобы мы решили вопрос о вступлении в НАТО. Третье – ни одна страна еще, которая подписала План действий по членству, не написала заявления, не смогла выйти, потому что это технически, практически сделать невозможно. И, наконец, главное – по поводу Черновецкого. Вы знаете, я не знаю, почему вы ассоциируете Партию Регионов с Черновецким. Он шел с блоком «Наша Украина», я Вам напоминаю. А что касается сектантства, то я уже на этот счет рассказывал и говорил, что необходимо принимать закон о свободе слова, где определить, какие веры, какие религии возможны и для использования на территории Украины. Те секты, те учения, которые нарушают права человека, которые несут вред здоровью человека, конечно, должны быть запрещены. Это очень важно для моральной чистоты нашего государства, для того, чтобы мы развивались как нормальное европейское государство.

 

ВЕДУЧИЙ: Вадим Колесніченко, Партія Регіонів. Дякуємо Вам. Нагадаю нашим телеглядачам наше опитування. Що привезе Джордж Буш: надію, протистояння чи гроші? У нас невеличка рекламна пауза (реклама). Отже, «Майдан» в очікуванні американського президента. Нагадую наше інтерактивне опитування. Що привезе Джордж Буш? Якщо надію – дзвоніть першим номером телефону; протистояння – другий; гроші – третій. І зараз я прошу до слова Володимира Яворівського, Блок Юлії Тимошенко. І поки Ви ідете, скажіть, будь ласка, таке. Злі язики подейкують, що вже розроблено сценарій відставки уряду Тимошенко. І начебто це мало відбутися у вівторок. Але оскільки приїздить американський лідер, то вирішили трошки зачекати і послухати, які він зробить акценти, і, з огляду на це, потім діяти. Що Вам про це відомо?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, більше того, я мушу зізнатися сьогодні в прямому ефірі про те, що саме ми, Блок Юлії Тимошенко, ми запросили Буша. Підпільно, щоб ніхто про це не знав, ні Президент, ніхто. І, ви знаєте, він погодився. Приїхав для того, щоб підтримати і врятувати Юлю. Це основна мета його приїзду. Ну, але жарти, да, – жартами. Але жарти жартами. Я хотів, Павле, маючи таку нагоду, маючи сьогодні трибуну, сказати буквально кілька слів. Ми живемо на цій землі, українці. Ми прекрасно розуміємо, що наша держава відродилася, появилася знову дуже пізно. Коли, фактично, всі ролі в світі уже захоплені. Все, фактично, зроблено. І нам би, здавалося, для того, щоб швидше вписатися в світове товариство, не стояти отам якихось величезних чергах, здавалося б, що ми повинні забути про все – про наші якісь образи, наші непорозуміння, стати один біля одного і вести цю Україну, піднімати хоч трішечки. І мені здається, люди, які сьогодні дивляться нашу передачу, послухали нашого, ну, колегу народного депутата, який, скажімо, закидав Верховну Раду десь біля двадцяти законів. Це на підтримку Павла. Біля двадцяти законів проти української мови. Вони всі є антиконституційні. Ніхто їх, всі експертизи, які були, всі їх відхилили, що вони всі суперечать десятій статті Конституції. Ну, Вадиме, ну, скільки можна вже на цю тему вже говорити? Скільки можна терзати і мучити цей народ? Хто нападає на росіян? Назвіть мені хоч один приклад, де у нас, на українській землі, хтось принижує росіян, принижує російську мову? Вам називати, скільки російських театрів в Україні? А Ви мені назвіть, скільки державних театрів українських в Росії. Скільки російських шкіл в Україні? Назвіть мені, скільки державних шкіл українських в Росії? Ну, скільки на цю тему можна спекулювати. Я не хочу входити в конфлікт, але мушу просто-на-просто про це сказати.

 

ВЕДУЧИЙ: Чекаємо на Буша завтра.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Чекаємо на Буша. Може, Буш поможе.

 

ВЕДУЧИЙ: Кому? Вадиму Колесніченко чи Володимиру Яворівському?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, нам поможе от розв’язати цю проблему. Може, Буш приїде, захистить російську мову, бо вона у нас упосліджена, прямо уже далі нікуди. Може, Буш приїде і допоможе якось нам розібратися і з нейтральним статусом. Розумієте? Але, знову ж таки, він – міжнародний чоловік і освічений. Я не є симпатиком Буша. Він мені, як людина, антипатична. І він для мене не є, Господи прости, це ж перед його приїздом я кажу. Ну, мені він особисто не видається лідером нації. Але він є Президентом могутньої країни. Він нічого нам не привезе. І ми не хочемо. Ми не жебраки, щоби нам щось привозили: чи свободу, чи вступ до НАТО. Ми самі все зробимо. Повільніше, може, ніж інші народи. Але ми зробимо обов’язково. Головне, що він приїздить. Що Україна, після Помаранчевої революції нас на кілька років забули в світовому інформаційному просторі. Ми будемо кілька днів, будуть говорити про Україну. Та навіть заради цього. Хай цей чоловік приїжджає і побуде тут. Щодо НАТО? Я не знаю, чи приїде він агітувати в НАТО. Це вигадки. Дехто говорить про те, що він приїжджає підтримати якусь свою фірму, забув її назву, для того, щоб вона в шельфі Азовського і Чорного морів розробляла наші. Ну, що, Бушові немає що робити? Він приїде лобіювати. Він же президент, до речі, цієї країни. Через те він їде сюди, і ми повинні гордитися тим, що він знає цю країну, що він сюди приїхав, і що він тут буде кілька днів.

 

ВЕДУЧИЙ: Чудово. Джордж Буш – як чинник популяризації України у світі. Слухаємо питання від пана Колесніченка. Прошу.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Перед вопросом я должен сказать реплику. Пан Владимир, Вы ошибаетесь. Ни один из моих более, чем двадцати законопроектов, не получил отрицательного заключения со ссылкой на нарушение Конституции. Это первое.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це не я, а голова комітету з питань культури і духовності. Хай чують лю…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Ну, ваше мнение – это…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це не моє мнение, це мнение комітету. Це, я ще раз повторюю, Вадиме, ну, не лукавте.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Разрешите, я продолжу.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це висновок, я вам називаю, інституту Шемушенка, міністерства юстиції, всі...

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте, давайте… Пан Колесніченко має, має, має свою квоту на питання до Вас. Прошу.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Разрешите, я все-таки продолжу. Вы спросили, какие нарушения? Более 3 тысяч школ за 16 лет независимости с обучением детей на русском языке закрыто, более 43 законов принято с запретом русского языка, и ни один из моих законопроектов не трогает украинского. Он обеспечивает защиту прав русского языка и языков национальных меньшинств.

 

ВЕДУЧИЙ: В контексті візиту американського лідера.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Так вот у меня вопрос как к представителю Блока Юлии Тимошенко. Скажите, пожалуйста, в соответствии с действующими нормами международного права обращение к вопросу о присоединении к Плану по членству в НАТО подписывается решением исполнительного органа. Госпожа Тимошенко, руководитель Вашего блока, дважды подписала от себя лично первое письмо и второе письмо. Почему до сих пор Кабинет Министров не провел ни одного заседания и не дал мандат доверия или согласия на эти действия госпожи Тимошенко?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: У мене до Вас контрзапитання. У вас є бодай один аргумент того, що Кабінет Міністрів проти цього? Хтось із міністрів вийшов и сказав: «Я категорично проти, а Юлія Тимошенко підписала». У Вас є такий приклад.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Безусловно.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Хто? Назвіть конкретно, який міністр?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я могу привести пример, когда Янукович отказался по Плану присоединения к членству в НАТО…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Нє, Янукович не є міністром сьогодні.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Потому что было заседание Кабинета Министров в соответствии с международной практикой.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ви ж мені… Ви мені поставили запитання.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Да. Я Вам напомню вопрос.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Чи Кабінет міністрів…

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Я напомню вопрос. Согласно международной норме…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вадиме, ну, дозвольте мені.

 

ВЕДУЧИЙ: Чому не було поставлене на порядок денний питання?

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Исполнительный орган принимает решение, а не Премьер-министр. Вся проблема.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вадиме, Юлія Тимошенко могла підписувати від себе, як Ви сказали, таку угоду навіть не тоді, кола вона була лідером опозиції, бо коли вона була уже лідером опозиції, то вона підписувала б від імені опозиції. Сьогодні вона є Прем’єр-міністр. Вона підписала цю угоду. Жоден міністр проти цього не заперечив. Я не чув. Я не знаю. На якому рівні були? Чи це на офіційному засіданні Кабінету Міністрів, чи вона порадилася з ними – це не має ніякого значення. Але ніхто з них не заперечив.

 

ВЕДУЧИЙ: Станіслав Ніколаєнко, прошу.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: На відміну, звичайно, від Верховної Ради…

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте рухатися далі.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: …яка заколотила такий куліш, такий кондер, що весь світ дивується – що це за народ такий?

 

ВЕДУЧИЙ: Соцпартія України, Станіслав Ніколаєнко.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Шановний Володимир, я знаю, що Ви чоловік оригінальний, і мені точну відповідь дасте. У Вас гарна пам’ять. От скажіть мені, чи відомо Вам, що в 1775-му році англійський король Георг, саме йшла війна за незалежність Америки, і Джордж Вашингтон там очолив цей рух, ну, був же ж це ж його, будемо казати, після нього став вже Президентом. І от тоді Георг написав листа, німцям і нам написав, Царській Росії, що дайте…

 

ВЕДУЧИЙ: Виводьте вже нам мораль, прошу, пан Станіслав.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Дайте козаків 20 тисяч для того, щоб придушити там повстання. І от козаки, Ви знаєте, хто це були, – це наші були, бо на Дону багато українців було, і от тоді цариця наша не направила козаків. І тим самим ми врятували Америку. От Ваш уряд, Юлії Володимирівні, поскільки ви запросили, Ви кажете, сюди Буша, скаже йому про це, чи він готовий згадати про це, і компенсувати нам ці, скажімо, те, що сьогодні Америка залишилася державою?

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте ще через кому будемо згадувати золото Полуботка.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, золото Полуботка чіпляти не будемо. Пане Станіславе, я Вас глибоко шаную і дуже радий, що Ви були міністром. Бачите, як Ви накопали, яку історію, і таке інше? Тобто, недаремно все-таки цей час втрачено.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Так-так (сміється).

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я переконаний, що це було дуже давно.

 

ВЕДУЧИЙ: Но було.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Да.

 

ВЕДУЧИЙ: Було.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Що це було, але було настільки давно…

 

ВЕДУЧИЙ: Це ви про козаків, чи про міністерство?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: …що Буш про це не знає. Я навіть думаю, що і Юлія Володимирівна про це не знає. А як нам про це розібратися. Давайте після передачі на цю тему поговоримо.

 

ВЕДУЧИЙ: Павло Жебрівський, прошу.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Пане Володимире, ну, насправді, я хотів би добавити, що Тимошенко не підписувала угоду. Вона підписала листа. А коли, власне, буде угода підписуватись, то, безумовно, тоді буде рішення Кабінету Міністрів і, на підставі цього рішення пані Тимошенко, як Прем’єр-міністр, підпише цю угоду. Я хотів би запитати у Вас, чи не вважаєте Ви, що приїзд одного із стратегічних партнерів, лідера одного із стратегічних партнерів України не мав би проходити під призмою істерії, а мав би проходити під призмою, який інтерес України в цьому приїзді? Що б Україна хотіла б, власне для себе, для свого народу, для своєї країни отримати від такого приїзду?

 

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозуміле.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, я… Розумне дуже питання, і я абсолютно з Вами солідарний. Недаремно ми належимо до однієї коаліції, і це ще раз підтвердили. Справді розумний народ, розумна влада і розумні політики використали б максимально цей приїзд. Це не так часто буває. Я ж пригадую, коли приїздив Буш-старший. Приїздив нас умовляти на Верховній Раді виступав і казав: що ви робите?

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: В 90-му році.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Да, в дев’яностому році. Після цього вже у нас був Клінтон, який на Майдані

 

ВЕДУЧИЙ: Двічі.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Сказав: «Борітеся – поборите».

 

ВЕДУЧИЙ: Двічі був Клінтон.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ви пригадуєте. Так, двічі. Тепер до нас приїздить Буш. Це добре, товариство, це дуже добре. Що Буш приїздить до нас псувати стосунки України і Росії? Ні. Він приїздить до України. І це дуже нормально. Цим треба скористатися. Очевидно, відбудуться зустрічі і з Президентом, і з Прем’єром. Я переконаний, що ці зустрічі будуть конструктивними. І те, що така могутня країна подає руку Україні, подає руку, не простягає подачку ній, а подає просто руку, це дуже добре, це дуже нормально.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, перед тим, як ми почуємо запитання до Вас з Хрещатика у Києві, питання до Вас від наших шановних експертів. Прошу, пане Перепелиця.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Ну, я маленьку ремарку хотів би сказати. Все-таки коли ми говоримо про міжнародні відносини, то треба пам’ятати, що Президент України і Прем’єр-міністр – це офіційні особи, які мають право офіційно представляти країну. І, відтак, вони несуть повну відповідальність за це. Так же, як і Джордж Буш, – він в Україну приїжджає як офіційна особа, яка представляє інтереси Сполучених Штатів Америки. Саме з цього, мені здається, і треба виходити. Але що стосується запитання до пана Яворівського, то я би хотів йому задати запитання, як до голови комітету. Пане Яворівський, Ви можете пояснити, чому Партія Регіонів більше всього вбачає, скажімо, порушення саме російської меншини? А чому вона не піклується про інші національні меншини? В чому тут проблема?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я б не хотів би…

 

ВЕДУЧИЙ: Правда, щоправда, як це стосується візиту американського Президента?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Якоюсь мірою відтак, Павле.

 

ВЕДУЧИЙ: Відносно хартії європейської?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Звичайно. Якоюсь мірою так само. Тому що є європейські стандарти. Тому що я мав двогодинну розмову так само, як і пан Вадим, я мав двогодинну розмову з комісаром ОБСЄ із прав людини і національних меншин так само. Це була дуже конструктивна розмова, до речі, дуже спокійна абсолютно.

 

ВЕДУЧИЙ: Питання було, чому Партія Регіонів не піднімає питання інших національних меншин?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Через те, що так склалося…

 

ВЕДУЧИЙ: Звичайно, буде Вам слово.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Так склалося. Ви мене підштовхуєте до цієї відповіді, а я не хочу обходити це питання.

 

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, швидше, пане Володимир.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Через те, що складається таке враження, уже воно таке стабільне, це враження, що ця партія, в основному, працює на російський сегмент.

 

ВЕДУЧИЙ: Вадим Колесніченко. Дуже стисло.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Уважаемые коллеги, ну, просто странный вопрос. Из 24 законопроектов 18 касается защиты прав национальных меньшин Украины. Это вообще дикость. О каком языке идет речь?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вибачайте мені, тільки російської мови. Я читав всі Ваші закони.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу, пан Корнілов. Економимо час, панове. Ми говоримо про візит американського Президента.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: В контексте визита Буша. Цитируя господина Яворивского, прошлый год, Интернет-форум, From-ua. «Подстилкой России Украина была 300 лет, а подстилкой Америки не была ни разу. А стоило бы попробовать», - это цитата господина Яворивского. То есть я понимаю, о чем вы собираетесь, ваши представители, говорить с Бушем. Но скажите, пожалуйста, почему тогда в предвыборной программе БЮТ «Украинском прорыве» подробном, где обещали все, что угодно – с 1 января отмену призыва в армию, и так далее, и тому подобнее, не было ни слова о НАТО, о евро-атлантической интеграции и присоединении к ПДЧ? Вы понимаете, что народ вам мандата на это не давал? Почему б вам честно на выборах не идти, хотя бы упомянув пунктиком где-нибудь о своих планах?

 

ВЕДУЧИЙ: Питання зрозуміло. Пане Володимире. Щодо «подстилки» і щодо пункту в «Прориві».

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: По-перше, якщо мій візаві не розуміє гумору. Я, дійсно, сказав, я не сказав «підстілкою», але я сказав, Україна була під Росією 300 років, як Ви вважаєте, що вона була «підстілкою», а під Америкою вона не була ніколи. То чому б справді не спробувати. Я це і сьогодні кажу. Але кажу на рівні парадоксу і гумору. Якщо Ви цього не розумієте, то це ваші проблеми, а не мої проблеми. Друге питання. Чому не виходили із проблемами НАТО на вибори? Пане Корнілов, це не Ваші проблеми, це проблеми тієї політичної сили, є соціалісти, які готували цю програму.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Как это не мои?

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Чому я їм повинен указувати, яка у них повинна бути програма?

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Вы их делаете моими проблемами.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Вибачайте, не перебивайте мене. Я не міг підказувати ні Партії Регіонів, з якою вони йшли програмою. Це їхні питання. Результати є – скільки голосів проголосувало за нас. Ми, разом із «Нашою Україною»…

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Ну, не за НАТО же.

 

ВЕДУЧИЙ: Ті, хто зараз стоять на Хрещатику, теж, мабуть, ходили на виборчі дільниці, теж за когось голосували. Але зараз ми надаємо саме їм слово в контексті візиту американського Президента до України. На трибуні Володимир Яворівський. Прошу.

 

Яна Конотоп, журналіст: Я так само сподіваюсь, що все ж таки наші співрозмовники сфокусуються саме на означеній темі. Пане Тарас, будь ласка.

 

Пан Тарас: У мене питання до Володимира Яворівського таке. Коли уряд перестане кидатися з сторони в сторону, а задумається про народ, який він захищає? Я думаю, що усім політичним силам, які зараз сидять у студії, варто повчитися у українського всеоб’єднання «Свобода», саме його програмі захисту українців, в якій…

 

Яна Конотоп, журналіст: Я перепрошую, на візиті Буша фокусуємось.

 

Пан Тарас: …в якій чітко зазначено, що необхідно шукати альтернативні шляхи, якими можна уникнути шантажу з боку Росії.

 

Яна Конотоп, журналіст: Ви мене чуєте? Зрозуміло. Питання, загалом, зрозуміло. Пане Георгію, будь ласка.

 

Пан Георгій: Свого часу, ще в 90-му році, Горбачов сказав: «Я не уявляю собі Радянського Союзу без України». Потім ці слова повторив пізніше Єльцин: «Я не уявляю, не представляю себе Россию без Украины». А ще раніше ці слова сказав Ленін. Оце вам і стратегія. Якщо хтось думає, що Москва змирилась із втратою своєї найбагатшої колонії – України – той дуже помиляється.

 

Яна Конотоп, журналіст: Питання до Володимира Яворівського в контексті візиту американського Президента.

 

Пан Георгій: Сьогодні основною стратегічною ціллю Москви є повернення України до московської імперії.

 

Яна Конотоп, журналіст: Питання буде?

 

Пан Георгій: Буде питання.

 

Яна Конотоп, журналіст: Будь ласка, озвучте його вже, бо часу мало.

 

Пан Георгій: Свого часу Америка і Росія, коли забирали в України ядерну зброю, обіцяли гарантувати безпеку України. Так от, нещодавно замість того, щоб гарантувати безпеку, Москва пригрозила направити свої ракети на Україну, націлити свої ракети на Україну. Так це таке гарантування безпеки з боку Москви?

 

Яна Конотоп, журналіст: Дякую, дякую. І пані Лідія, будь ласка.

 

Пані Лідія: Пане Володимире, Ви постійно кажете, що Ви за незалежну Україну. Я теж. Але Ви, як письменник, знаєте, що протягом історії дуже часто було таке, що Україна лягала під когось, і кожен раз втрачала незалежність. Чому, ратуючи за незалежну Україну, Ви зараз відстоюєте те, щоб Україна в черговий раз лягала під НАТО? Будь ласка, дайте відповідь без Вашої демагогії.

 

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Такі маємо питання. Хочемо почути реакцію студії.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Перше. Молода людина сказала, що уряд Юлії Тимошенко сахається з одного боку в інший бік. Молодий чоловіче, пройшло лишень 100 днів, і я можу Вас запевнити в тому, що уряд кидався сьогодні тільки в один бік – це вперед. Почали виплачувати заощадження, відстояли ситуацію із газозабезпеченням України, і гідність, до речі, України відстояли. Через те Ви щось перебільшуєте і чогось недобачаєте. Друге питання.

 

ВЕДУЧИЙ: Гарантування безпеки з боку Росії.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Гарантування безпеки з боку Росії. Шановний друже, я хочу сказати про те, що я, на превеликий жаль, я би навіть не ідеалізував Америку, яка тоді давала гарантії, коли ми складали зброю. Тоді всі буквально нас обіймали, цілували, тільки складіть зброю, викиньте її, і тому подібне. Через те я б навіть не ідеалізував тут Америку, яка, до речі, теж не завжди дотримується. Про Росію і говорити нічого. І третє було запитання з приводу… Да, що ми лягаємо під НАТО.

 

ВЕДУЧИЙ: Знову з чого почали, тим і закінчили.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Шановна моя землячко, співвітчизнице, ніхто під НАТО не лягає, ніхто в НАТО нас за руку не тягне. І в НАТО невідомо, чи нас сьогодні, йдеться про те, що нас тільки пустять в сіни. І, даруйте мені, скільки можна на цю тему говорити? Зрозумійте мене, незалежність України від цього… Якби я знав, що бодай на йоту Україна втратить від цього незалежність при вступі до НАТО, я б ніколи його не підтримував. В НАТО, НАТО не втручається у внутрішні справи країн. Це тільки колективний захист і колективні стандарти. Ви хочете, я переконаний, що ви хочете жити так, як сьогодні живуть поляки, чехи, словаки. І я хочу, щоб мій народ жив так само.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо. Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко. А нагадую наше інтерактивне опитування: що привезе Джордж Буш: надію, протистояння чи гроші? Почекаємо. Також Рекламна пауза (реклама). Отже, думаємо-гадаємо, як зустрічати американського Президента. Наше інтерактивне опитування: що привезе Джордж Буш: надію, протистояння чи гроші? До слова запрошую від Соціалістичної партії України Станіслава Ніколаєнка. Пане Станіславе, яка користь зараз може бути від тих протестів, про які Ви говорили напередодні, і які Ваша сила, разом з кількома іншими, лівого напрямку, зараз проводить?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я хотів би використати свій короткий час для того, щоб трішки в конструктивну, взагалі, частину перейти, а потім відповім на ваше запитання. Бо сьогодні дивляться нас…

 

ВЕДУЧИЙ: А ми про нього пам’ятаємо.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: …да, десь мільйони людей, і їх також цікавить: а яка користь? Про це говорив і Володимир Яворівський, і Вадим Колесніченко. Перш за все, я думаю, що ми повинні сьогодні нагадати, що залишаються останні лічені дні президентства Джорджа Буша, і він буде змінений. І якщо, скажімо, прийде Барак Обама, то є прогнози, що Барак Обама повиводить і буде ініціювати виведення всіх військ з усіх гарячих точок. І в тому числі буде принижений тиск і на Україну до вступу до НАТО, і таке інше. І Барака Обама підтримує, наскільки мені відомо з преси, і клан Кенеді, група Кенеді. І це приємно. Але коли ми говоримо сьогодні про те, що… Я б не ідеалізував би цей візит і не перевантажував би якимись смисловими значеннями. В американців є така традиція: в кінці міжнародні візити продемонструвати і зробити гарну міну, там, під закінчення свого строку. Точно так же робив і Джордж Буш-старший. І тепер Джордж Джорджович до нас їде. Все це нормально. Я хочу сказати, що б я поставив би, які запитання панові Бушові, і, я думаю, він повинен би був би на них відповісти. Перш за все, і наш Президент і Прем’єр повинні були б запитати, і Голова Верховної Ради, що коли ми позбавлялись в 94-му році ядерного статусу, то нам обіцяно було майже, хай Яворівський Володимир скаже, 750 мільйонів тих доларів, що це еквівалентом сьогодні 2-3 мільярда доларів, на переоснащення ядерних енергостанцій наших, на Чорнобиль, на ліквідацію цих наслідків. Наскільки мені відомо, приїхав Клінтон, в аеропорту зустрівся з Кравчуком, це все було досягнуто. Тоді терміново проголосували на Верховній Раді України. А віддача яка? Наскільки я знаю, 50-70 мільйонів отримала Україна, і все. Де ті мільярди, де ті сотні мільйонів? Друге питання, про яке нам потрібно було б поговорити, я думаю, потрібно було б Бушу сказати про те, що закінчується у нас договір – договір про науково-технічну співпрацю. Його потрібно продовжувати, розвивати. Потрібно розвивати співпрацю в науково-технологічній галузі, в CRDF, з науково-технічним центром, і таке інше. Я думаю, що у нас сьогодні із Америкою є і багато інших питань: стосовно розвитку нашої системи освіти, обміну студентами, і це також є питання. У нас он там в Тернополі сьогодні будуть навчатися студенти з Америки. У нас дуже багато…

 

ВЕДУЧИЙ: Ви вважаєте, про це все йтиметься під час його візиту?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я вважаю, що про ці всі питання… Америка – надзвичайно потужна країна. Тому, блок економічних питань про дискримінацію наших підприємств. Ми не можемо експортувати сьогодні багато продукції в Америку. Зокрема, я знаю, в Запоріжжі завод абразивних матеріалів, який не може свої продати вільно там матеріали. І таких багато підприємств. Про це треба говорити. Про підтримку наших сталеплавильних компаній. Говорити про імпортні, оці, експортні відносини. Говорити про зону вільної торгівлі, раз ми співпрацюємо. Тобто, я вважаю, що ось це потрібно чекати від Буша. А що стосується плану ПДЧ, то для мене дуже характерно було одне. От я дивився ,як зустрічались наші керівники держави Польщі і наші, і мені дуже було цікаво дивитися…

 

ВЕДУЧИЙ: Час.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Зараз закінчую. Як поляк підштовхував весь час нашого Президента до співпраці із Америкою. Чому? Польща – розумна країна, і лідери в неї розумні. Їм хочеться передати всю напругу на територію України. І ви тут оце з Росією будьте переднім краєм, протистоянням. Це нам не потрібно.

 

ВЕДУЧИЙ: Тим не менш, Соцпартія буде пікетувати візит американського лідера?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Соціалістична партія послідовно виступає за без’ядерний статус України, за те, що Україна – це нейтральна держава.

 

ВЕДУЧИЙ: Пікети будуть?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Ну, звичайно, ми будемо брати участь у цих заходах.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Вадим Колесніченко, прошу, Ваша репліка і питання.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Скажите, пожалуйста, являемся ли мы демократическим государством, когда за деньги налогоплательщиков ведется пропаганда только одних идей, которые представляют очень малую часть так называемой политической элиты? Почему мы за наши деньги налогоплательщиков не разъясняем людям, что такое внеблоковый статус, что такое нейтральный статус, какие есть еще системы коллективной безопасности для того, чтобы потом, если действительно у народа спросят, народ сам мог определить, какую систему безопасности Украина должна определить, или мы должны вступать в какой-то блок, который будет предложен?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я хочу сказати, що глибоке питання, і відверто скажу, що на думку Соціалістичної партії України, сьогодні у нас є альтернатива, скажімо, НАТО. НАТО створювалася як противага Варшавському договору. Варшавського договору нема. Біполярний світ знищений. Сьогодні однополярний світ. Тому європейські країни, я знаю, що і Франція, і Німеччина, країни Бенілюкс – сьогодні там ліві сили, представники Соцінтерну, відпрацьовують варіант такий – створення сил безпеки в самій Європі, з участю всіх країн, які проживають на території Європи. В тому числі і Росії, в тому числі і Польщі, в тому числі і України, Німеччини, Франції, і інших. Тоді у нас немає противаг, вірніше, немає протистояння цього. Тому я вважаю, що потрібно говорити і про ці варіанти. Ми в 98-му році, соціалісти,…

 

ВЕДУЧИЙ: А ці варіанти – це в піку НАТО чи паралельно?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Європейський Союз і такі сили всередині Європейського Союзу, в тому числі політичні сили, а ви знаєте 36-37% сьогодні в Європарламенті – це представники Соцінтерну, партії, які входять до Соцінтерну, вони сьогодні виступають за нову систему безпеки в Європі. І от Вадим Колесніченко говорить, що про це мало людям говорять, не роз’яснюють, в чому нейтральний статус, позаяк, позаблоковий…

 

ВЕДУЧИЙ: Це окрема, окрема тема. Прошу далі, Володимир Яворівський.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Пунктирно дайте відповідь на те питання, яке я ставив Колесніченкові: чи Ви за те, Ви теж за нейтральний статус, щоби завтра виводити російський флот? Перше питання. Друге питання - я якщо буде інша версія виборів в Америці, якщо переможе Хіларі Клінтон, як Ви вважаєте, як це може відбитися на стосунках між Америкою і Україною, оскільки у нас теж, так би мовити, відбувається у політиці певна фемінізація? І третє коротке запитання. Мені дуже шкода, що вас немає в парламенті, і що вас немає в міністерстві освіти, але у вас зате появилося багато часу. Чи не будете Ви цей час переосмислити роль Соціалістичної партії? Абсолютно вільна ніша, світова сьогодні – соціал-демократична. І чи не збираєтеся ви сьогодні, оскільки з деяких вже об’єднань сьогодні, фактично, розпалися, зайняти оцю нішу? Я не кажу про Мороза, я не кажу про Бокова, я кажу про таких людей, як Ви.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте пунктирно. Як Ви самі..?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Перше. Наскільки мені відомо… Дякую, Володимире, за запитання, перш за все, якщо, скажімо, прийде до влади Маккейн, а це колега Джорджа Буша, то політика жорстка така зовнішня буде продовжена. Якщо прийде Хіларі Клінтон або Барак Обама, а це демократи, то, скажімо, прогнозують при приході, скажімо, Хіларі Клінтон десь консервацію цих ситуацій в зовнішньої політики, дещо пом’якшення її. І ще раз повторюсь, прогнозують по Бараку Обаме, а він має більше шансів стати президентом, там все-таки буде абсолютно роль, оці… Барак Обама прямо каже: я заберу всі кошти, які ідуть на зовнішні всі ці операції в Афганістані, в Іракі, і так далі, і спрямую в соціальну сферу, в економіку Сполучених Штатів Америки. Друге питання – щодо позаблокового і нейтрального статусу. Я хочу сказати, у нас Конституція, Володимире, до 17-го року, 2017 року, дала право Росії тримати там флот. Я думаю, що зараз це – тема для переговорів. І в ході переговорів треба доходити до якоїсь точки зору. І третє питання – щодо оновлення Соціалістичної партії України. Соціалістична партія України зараз продемонструє на 1 травня всьому суспільству, а 12 квітня – на з’їзді, нову…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, ви вийдете проти Буша. Це теж…

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Нову обновлену програму, яка називається «Справедлива Україна». І, дійсно, вона носить в собі соціал-демократичні цінності. Я думаю, вона буде сприйнята більшістю в Україні.

 

ВЕДУЧИЙ: Але це вже буде через місяць. А завтра приїздить американський Президент, і в цьому контексті…

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Ми раді його приїзду.

 

ВЕДУЧИЙ: …питання від Павла Жебрівсього.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Пане Станіслав, насправді, в Іспанії соціалісти сьогодні при владі. Квашнєвський також був лівим, і при Квашнєвському Польща вступила до НАТО. Іспанія не ставить питання про вивід НАТО, і пікетів при приїзді Буша не робить. Чи не вважаєте ви, що ви йдете врозріз з Соцінтерном, коли виставлятимете при приїзді Буша пікети?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я дякую Вам, шановний друже, за запитання. Дійсно, Ви правильно сказали, Сапатеро привів вдруге соціалістів в Іспанії до перемоги. І я хочу сказати, що, я думаю, що і український народ зрозуміє, що саме такий підхід найкращий. Тому що і у Франції соціалісти на місцевих виборах відігралися перед лібералами, і таке інше. І мер Парижу, і Ліона – соціалісти. І хочу сказати, що і в Угорщині, і Словаччині…

 

ВЕДУЧИЙ: А обличчя українського соціалізму?

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Ну, от же стоїть, бачите? Я хочу вам сказати, що… Я вам хочу сказати, що коли ми говоримо сьогодні про позицію лівих в Європі, то я хочу сказати, що є країни, які не доєдналися до НАТО. І там сьогодні при владі ліві сили. Ви знаєте, це серед Скандинавських країн та ж сама Фінляндія, і так далі. Тому я хотів би сказати, ми не руйнуємо, скажімо, відносини своєю політикою лівих об’єднаних в Європі. Мі маємо специфічні моменти в нашій державі. Австрія – позаблокова країна, скажімо, Швейцарія.

 

ВЕДУЧИЙ: Рухаємося, рухаємося далі, пане Станіслав.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Тому ми в русі лівих.

 

ВЕДУЧИЙ: Ви стільки грунтовного і змістовного казали про відносини України зі Сполученими Штатами, але пікети все одно будуть. Давайте слово дамо нашим експертам. Прошу, пане Корнілов.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Ну, господин Николаенко, я бы все-таки не строил никаких иллюзий насчет господина Обамы. Не надо забывать, что одним из советников по внешней политике и по данному региону здесь у него является Збигнев Бжезински, которого Ющенко позавчера наградил орденом Ярослава Мудрого. Да. И всем понятно, что эти господа совершенно не собираются оставлять наш регион в покое. Наоборот как раз, если республиканцы…

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Но давление будет меньше.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Если республиканцы оставят свои войска в Ираке, и будут там, завязнут надолго, вот тогда им до нас дела будет не так много, прямо так скажем. Как, собственно, последние годы и было на самом-то деле. Слава Богу. При Клинтоне, заметьте…

 

ВЕДУЧИЙ: Питання.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Это как раз к вопросу, этокак раз по теме визита-то. И всем понятно на самом деле, что иллюзий тут строить не надо. Завтрашний визит Джорджа Буша будет два основных вопроса действительно на повестке дня – это НАТО, Бухарестский саммит, и те самые причерноморские, прикерченские шельфы. Зря тут...

 

ВЕДУЧИЙ: Що Ви хочете почути?

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Зря тут кто-то говорил…

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Ну, я думаю, що буде ще дискутуватись. Дякую Вам за запитання, буде ще дискутуватись, обговорюватись, я думаю, питання співпраці в ядерній енергетиці. Без сумніву, що нам зроблять зауваження по інтелектуальній власності, завжди американці люблять про це говорити. Але я не хочу сьогодні, дійсно, нікого обожнювати і ілюзій якихось будувати. Але я знаю те, що я знаю із американських газет і інформацію, яку маю від політологів, і тих колег, які були в Америці, з якими я маю зв’язки. Я знаю про те, що, дійсно, в передвиборчих програмах цих трьох основних кандидатів, скажімо, програма Барака Обами, вона більш така м’яка в зовнішніх всіх питаннях. Але ілюзій я, звичайно, не будую. Люблять сильного, люблять потужного, незалежного. І тому країна наша Україна, як держава, якщо вона такою буде, будуть темпи приросту потужні, будемо мати гарні озброєння, власну політику, то і нас будуть шанувати.

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пан Перепелиця, прошу.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Ну, я хотів би зауважити Ніколаєнку, що саме соціалісти і вчорашні комуністі України і Центральної і Східної Європи до Північно-Атлантичного альянсу. І навіть якщо в якійсь країні вони при влади, то вони аж ніяк не збираються виводити з Північно-Атлантичного альянсу, тому що для всього Європейського Союзу, за винятком нейтральних країн, якраз НАТО являється основною парасолькою безпеки, а не Європейський Союз. Далі. Якщо ми говоримо про Сполучені Штати Америки, я думаю, що вам теж відомо, що саме США надають найбільшу допомогу Україні. 150 мільйонів доларів минулого року, в тому числі велика частина іде на освіту. І ви, як колишній міністр освіти, знаєте, скільки наших дітей навчається в американських вузах.

 

ВЕДУЧИЙ: А питання звучить…

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: То мені, мені трошки дивно – в чому ж буде пікетування?

 

ВЕДУЧИЙ: В чому буде пікетування. Питання зрозуміло.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я оце думаю, директор Інституту весь час дивуєтесь. Ви що, газет українських не читаєте? Чого ви дивуєтесь? Хто не задає питання ви, пан директор, все дивуєтесь. Чого Ви дивуєтеся? Ви не дивуйтеся, Ви виходіть на базар, зустрічайтесь з людьми, і Вам не дивно буде.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики Я не до базару задавав питання, а до Вас, будь ласка. Я хочу, хочу мати відповідь.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Я відповідь Вам дам. Перш за все…

 

ВЕДУЧИЙ: Щодо пікетувань.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: …Євросоюз давно уже говорить про те, що під об’єднання цих країн, під їхню конституцію, це політичне об’єднання, економічну основу, потрібно мати ще і військове об’єднання. І тому, ви знаєте, зараз розмова йде про це, я думаю, що до цього військового об’єднання спокійно могла б долучитися і Україна. Що стосується нашої співпраці, то я вам скажу, у нас є фонд цивільних досліджень в Америки з CRDF, і ми з ним дійсно співпрацюємо, є УМТЦ. Так от ви назвали цифру 150 мільйонів доларів – це за 17 років всього. І це, як сказав Тофлєр, він сказав так, американський політолог, що «влада, заснована на насиллі, - дешева влада, погана влада; влада, заснована на озброєнні – це зовсім нікудишня влада, а влада, заснована на знаннях – це найвища влада». Тому ХХІ сторіччя – це контроль над знаннями. І американці, якщо нам надають допомогу, то тільки з одною метою, щоб кожний вчений, який є на території України, був під контролем, і всі ці досягнення зразу використовувалися в їхніх фірмах, і таке інше. Співпраця є і гуманітарна є. Я не хочу сказати, що протистояння повинно бути з Америкою.

 

ВЕДУЧИЙ: Про пікетування була мова.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Потрібно співпрацювати. Це потужна сильна країна – це слід визнавати.

 

ВЕДУЧИЙ: У нас Хрещатик на черзі. Але, зрештою, було питання про пікетування.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: У мене важлива інформація, я не можу її… Оце сказав пан Станіслав, що будуть пікетувати Буша. Хтось уже доніс Бушу, і він вагається – їхати в Україну чи не їхати.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Оскільки ви з Юлією Володимирівною запросили, то вагання тут уже, я думаю, недоречні.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте, чи вагаються люди на Хрещатику ставити питання по Джорджу Бушу, чи не ставити, запитаємо у них самих. Прошу, Яно.

 

Яна Конотоп, журналіст: Сподіваюсь, що питання справді будуть, і саме по темі. Отже пан Володимир, будь ласка.

 

Пан Володимир: Доброго дня, студія. Зараз виступав колишній міністр освіти. Ми, студентська платформа, і надалі його підтримуємо. Пан Ніколаєнко завжди чітко відповідає на запитання.

 

Яна Конотоп, журналіст: З Вашого дозволу, фокусуємось на питанні, і в контексті теми.

 

Пан Володимир: Так, так. І у мене є два питання. Перше – це як пан Ніколаєнко ставиться до створення європейської системи колективної безпеки, адже ми вважаємо, що українські хлопці не повинні воювати в Афганістані чи в Іраку? Ми хоча б повинні захищати, якщо живемо в Європі, повинні захищати вже європейські країни. І друге питання – як пан Ніколаєнко ставиться до того питання, що українські підприємства, які виробляють високотехнологічні військові апарати, інструменти, чи не буде вступ до НАТО, зашкодить співпраці з Росією або з іншими країнами? І, можливо, Соціалістична партія буде ініціювати звернення, там, до Америки чи до Буша, щоб це питання врегулювати, щоб Україна не виробляла при вступі до НАТО тільки галоші чи портянки для солдатів?

 

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Я думаю, що пану Ніколаєнко дуже сподобаються Ваші питання. Пан Олександр, будь ласка.

 

Пан Олександр: Я считаю, что Украина – это великая страна. К нам приезжает президент другой великой страны. И поэтому стоять с флажками и всякими, типа, что «Буш, ты дурак», там, или плохой – это просто унижает Украину. И другой вопрос. В Америке много украинцев работает нелегально. Вот этот вопрос стоило бы поднять перед Бушем, чтоб как-то облегчить, легализовать их социальное положение в Америке. Там сотни тысяч людей. И вообще-то это, я считаю, вопрос именно к социалистам, главный.

 

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Отже, хочемо почути реакцію Станіслава Ніколаєнка.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Дякую за досить серйозні такі питання і студентській платформі, і всім, хто запитував. Я повторюю, що Соціалістична партія, разом зі своїми колегами по Соцінтерну, всіляко буде підтримувати і розвивати ідею, щоб Європа мала свою власну систему безпеки, і без Канади, і без Америки. Що стосується… Дійсно, навіщо нашим солдатам іти до Іраку чи до Афганістану. Що стосується втрати України в разі долучення до НАТО, то, дійсно, по прогнозам наших експертів, близько 1 мільйона наших робочих місць пов’язані з високотехнологічною продукцією – продукцією, яка по співпраці робиться, скажімо, в межах країн СНД, перш за все, з Росією. І, дійсно, ми можемо залишити Україну тільки із виробництвом, скажімо, метала, руди і сировини і високотехнологічне виробництво втратити. Щодо стосунку, стосовно того, що сказав там товарищ один, что «Украина – великая страна» и «Америка – великая страна», не надо там пикетов. Соціалісти не збираються ставити пікети Бушу. Соціалісти говорять про те, що, пане Буш, не потрібно педалювати питання вступу України до НАТО. Ми самі визначимося – чи будемо вступати, чи ні. Ось і все. А приїзд пана Буша, будь ласка, я навіть коло питань означив, яке потрібно для переговорів. Я вітаю цей візит. І давайте по справі будемо там говорити. Що стосовно тих, хто за кордоном, в тому числі наших людей, і в Америці, тут колега правий. І тому ми постійно ведемо переговори в рамках наших міжпартійних зв’язків про те, щоб країни, в яких перебувають наші робітники, щоб вони ініціювали надання статусу цим робітникам, а найкраще, відповідно, і правовий захист. А найкраще, щоб вони працювали в Україні. Це, звичайно, суперзавдання для всіх політиків, які, я думаю, мене підтримають. Навіть і Павло Жебрівський.

 

ВЕДУЧИЙ: Ми дізнаємося про це після рекламної паузи. Якщо я тільки нагадаю наш інтерактив: що привезе Джордж Буш: надію, протистояння чи гроші – визначайтеся, телефонуйте, голосуйте. Повернемося після реклами (реклама). Триває «Майдан». Ми тут сперечаємося, яким бути візиту Джорджа Буша в Україну, які наслідки з цього. І до слова я запрошую від «Нашої України – Народної Самооборони» Павла Жебрівського. Прошу. Отже, пане Павле, скажіть, з огляду на коментарі, які лунають з боку російської сторони і, зокрема, ми бачимо заяву міністра закордонних справ щодо серйозних наслідків для Вашингтона і НАТО з боку Москви. Отже, ми між Москвою і між Вашингтоном, то в якій нам бути орбіті?

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ви знаєте, кожен лідер країни, який приїздить, він приїздить захищати власні інтереси. І він приїздить лобіювати інтереси своєї країни. Через це в ту країну, де, куди приїжджає лідер іншої країни, має сформувати свої питання до цієї країни для того, щоб відстоювати інтереси тої держави, на території якої живуть люди, до яких приїздять. Я переконаний, що план ПДЧ буде розглядатися, тільки займати достатньо невелику кількість часу під час приїзду пана Буша до України. Я переконаний, що будуть переговори з приводу доступу товарів на російський, на американський ринок, а це найбільший споживчий ринок в світі, особливо після вступу України, ратифікації України в СОТ. Я переконаний, що буде розмова про створення зони вільної торгівлі, як наступний крок за вступом України до СОТ. Я переконаний, що буде переговори про тих людей, українців, які живуть сьогодні нелегально чи напівлегально в Америці. Я думаю, що буде зачеплене таке питання, як українські школи. Я думаю, що найбільше сьогодні українських шкіл – в Америці. І створюють ці українські школи еміграція не тільки, там, перша, друга, третя, а й нинішня еміграція вже українська створює українські школи, захищаючи і зберігаючи свою самобутність. Тобто, великий спектр питань буде обговорено з Президентом стратегічного партнера, одного із стратегічних партнерів України. Я сьогодні не спробував протиставляти Америку, Росію. Я спробував говорити – де інтереси України в стосунках з Росією, де інтереси України в стосунках з Америкою. І якби наша передача сходилася до того, знаєте, як би завдання нашим переговорниками – Прем’єр-міністру, Президенту – яке коло питань мало бути обговорено, я думаю, що користі від такої передачі було б набагато більше, чим стенання з приводу того, виставимо пікети і ударимо автопробегом по бездорожью. Власне,…

 

ВЕДУЧИЙ: А чим більше користі було б, як би дослухалися б до всіх цих рекомендацій. Тому що ми щонеділи збираємося тут, висуваємо рекомендації, а потім тиждень живемо і бачимо – тиждень, місяць, рік.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Павле, зважте, що і в Кабінеті Міністрів, і в Секретаріаті Президента серйозно моніторять передачі. І хотів би сказати, що, в тому числі, те, що обговорюється, безумовно, доноситься до лідерів країни, які, безумовно, користаються в тій чи іншій мірі тим, чим обговорюється. Якби сьогодні не протистояння в цій залі було, а, власне, отакий план завдань, скажімо так, для наших переговорників, я думаю, що користі б від цієї передачі було б дуже і дуже багато. І я переконаний, що інтереси України в приїзді сьогодні, ну, у найближчі дні, до нас, і перебування пана Буша на терені України є величезний, том що – ще раз повторюсь і наголошу – найбільший споживчий ринок у світі – це американський. І сьогодні, в тому числі, наші і продукти харчування, наша металопродукція, наші, в тому числі, і інтелектуальні продукти мають виходити на американський ринок і отримувати достойну ціну. І тоді буде розширення робочих місць, і тоді від нас не будуть виїжджати наші науковці, наші трудові ресурси, а будуть залишатися тут і будуть отримувати достойну заробітну плату. Без такої співпраці поступу України вперед, поступу України до багатства українського не буде.

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, дамо слово пану Колесніченку. Пан Жебрівський закликав до солідарності, до порозуміння, до напрацювання спільної стратегії. То Вам слово і запитання до нього.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Пане Павле, ми сьогодні з’ясували, що в держави в світі є кілька систем колективної безпеки. Наприклад, кілька країн СНД збудували між собою колективну безпеку. Ми там є тільки спостерігачами. Хоча наша промисловість взаємопроникна з державами СНД. І, мабуть, було б варто і це питання розглянути. Є питання колективної безпеки в Європі. Є колективна безпека НАТО. А чому держава сьогодні в особі Кабінету Міністрів фінансує пропаганду тільки ідеї вступу до НАТО, а інші ідеї системи безпеки не пропагуються і не даються людям можливості розібратися? Це перше питання. І друге питання – чи не вважаєте Ви, що Америка через недержавні інституції витрачує близько 10 мільйонів доларів, щоб в нашій державі пропагувати ідеї вступу до НАТО? Чи не вважаєте ви це втручанням в наші справи?

 

ВЕДУЧИЙ: Нагадаю, що до нас їде не Схеффер, а Буш.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Хотів би сказати, що Росія ще більше коштів виділяє на пропаганду, в тому числі утримує деякі інститути на терені України, які працюють, власне, з антиукраїнською пропагандою і лобістами виступають Росії в Україні. І це не менше, а набагато більше коштів на сьогоднішній день є в Україні. Безумовно, є Ташкентський договір, якщо ви говорите про нього, є Шанхайський договір, і він має, насправді перед собою передбачає колективну безпеку, в основному, в Азії. Ви знаєте, на сьогоднішній день розвиток якраз індустрії, в тому числі озброєння, перебуває зовсім на іншому технологічному рівні. І, власне, те озброєння, яке продукувала Україна, все менше і менше потрібне, в тому числі і українській армії. Сьогодні танкових війн, як таких, уже, фактично, немає. Сьогодні ті БМП, які випускають в таких кількостях, не тільки де-ін-де, але і Україні не потрібні, тому що зовсім інша, це точна зброя, високотехнологічна зброя. І ви бачили війни, які проходять, і в Югославії проходили, і в Іраку, насправді оте озброєння, про яке ви говорите, все менше користується попитом. Але я переконаний, що ми маємо працювати і з Росією, ми маємо працювати… Насправді, на сьогоднішній день не, якщо раніше було протистояння Варшавського договору і НАТО, то свою задачу на сьогоднішній день НАТО поставило – це боротьбу з тероризмом в світі. І в тому числі хотів би наголосити, що Росія набагато суттєвіше продвинулася у співпраці з НАТО. І План дій щодо членства України в НАТО – це все-таки більше демократизація, це більше військова реформа, в тому числі, і з приводу переводу на контрактну армію і багато інших питань, які І озброєння української армії не те, що…

 

ВЕДУЧИЙ: Тоді розшифруйте, будь ласка, цю риторику, що будуть серйозні наслідки для Вашингтона і НАТО з боку Москви у разі штучного втягування України та Грузії.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ви знаєте, колись було 385-е останнє китайське попередження Америці за те, що вони воювали у В’єтнамі. Я переконаний, що таке ж попередження на сьогоднішній день Росія і робить вчергове, тобто, не перше, не друге, не третє, не п’яте. Але на сьогоднішній день, безумовно це є знову-таки втручання Росії у справи України. Тому що Україні визначати – яким чином будувати свої відношення з Америкою, а не Росії. Тому що Росія дбає за свій інтерес, а не за український. Так же, як і Америка також дбає за свої інтереси, а не за інші країни.

 

ВЕДУЧИЙ: Про інтереси Володимира Яворівського. Прошу.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Пане Павле, Ви етнічний поляк. І я хочу Вас сердечно привітати з Вашими греко-католицькими, римо-католицькими святами.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Дякую.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: І подякувати Вам за український патріотизм. Це дуже добрий приклад для деяких наших колег. А питання моє таке. Я думаю, що, мабуть, буде заторкнута і така тема у розмові або із Прем’єром, або із Президентом, деякі політичні шамани пророкували, що ніякої політичної демократичної коаліції не буде, вона проіснує буквально кілька днів, вони всі розсваряться, розбіжаться, і таке інше, бо, мовляв, такі демократи, іншими вони бути не можуть. Як би там не було, все-таки 100 днів відбулося, все-таки щось добре зроблено, все-таки означено якісь основні напрямки…

 

ВЕДУЧИЙ: І в контексті візиту Буша, питання звучить так…

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це все Буш, це все Буша, Павло. Це питання Буша. Через це які Ваші, як розумного, мудрого політика, які Ваші перспективи? Буш приїхав і поїхав. Як буде жити коаліція далі?

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ви знаєте, пане Володимир, дякую. А демократія і є проблема в демократії якраз те, що на сьогоднішній день один одного критикують. Кажуть, що демократи завжди об’єднуються за п’ять хвилин перед розстрілом. Слава Богу, розстрілу немає. Але ми на сьогоднішній день є об’єднаними і співпрацюємо. І зрозуміло, що у нас буде конкуренція ідей, конкуренція прийняття тих чи інших рішень, а коли ці рішення будуть прийняті, коаліція… Я переконаний, що на п’ять років коаліція буде існувати. І коли в 2012 році будуть нові вибори, ми знову прийдемо, і створимо демократичну коаліцію.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, ми тут дивувалися в правності чоловіка з Хрещатика, який примудрився прив’язати питання приїзду Буша до Черновецького. Зараз Ви прив’язали питання Буша до коаліції.

 

Володимир Яворівський, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: То у мене є однодумець там на Майдані.

 

ВЕДУЧИЙ: Рухаємося далі. Прошу, пане Станіславе.

 

Станіслав Ніколаєнко, Соціалістична партія України: Мій сусіде Володимир Яворівський згадав про католицькі свята Вас привітав, я також вітаю. Але я хочу нагадати і привітати всіх з тим, що сьогодні теплий Олекса, тому я вітаю і про тепло скажу. У нас сьогодні в Україні є надзвичайна проблема із енергозабезпеченням і опаленням, і взагалі із енергетикою. І я знаю, що Україна має сьогодні десь до 30% світових запасів урану. Якби, скажімо, ми в 94-му році прийняти без’ядерний статус не поспішили, а залишили і зробили б у себе замкнутий цикл, то ми б сьогодні на 30-40% би вирішили проблему забезпечення України енергетикою, і могли б вирішувати проблеми і тепла, і інші за рахунок енергетики. Чи не вважаєте Ви за доцільне, як представник, один із чільників правлячої коаліції, говорити сьогодні з паном Бушем про те, що Україні потрібно не тільки, там, твели купляти в Росії, а зараз пропонують брати в Америці твели з нашої сировини, і ми Кіровоград над пустотами тримаємо, вивозимо на весь світ. А давайте ми замкнутий цикл зробимо в Україні, будемо торгувати, мати великі прибутки, забезпечимо себе енергетикою. Бо я знаю, американці, якщо тільки у нас на дослідницькому реакторі у Харкові десять кілограм того урану, то вони мене трясли, як грушу, що щоб ви там… Або в Києві тут на реакторі два кілограма урану, вони бояться, щоб ми комусь не продали. Чи можна б цю тему енергетики, на Вашу думку, поставити і хоч не на близьку перспективу, хоч на дальню перспективу про це говорити?

 

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Друже Станіслав, я хотів би сказати, що коли ми в 2006-му році разом з Вами і з БЮТом мали створити коаліцію, то там була коаліційна угода. В один із пунктів цієї коаліційної угоди якраз передбачався створення замкнутого ядерного циклу в Україні. І якраз з цього приводу він сьогодні перекочував в тому числі і в нашу коаліційну угоду нині з БЮТом. Через це, безумовно, таке питання обов’язково має ставитись перед Америкою.

 

ВЕДУЧИЙ: Але поки до нього руки дійдуть…

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Тому що, власне, те, що казав пан Володимир, сьогодні тільки 100 днів коаліційному уряду. І зрозуміло, що коаліційна угода розписана на п’ять років. Але те, що до цього питання Україна, яка має достатньо серйозні технології, ядерні технології, яка має уран і суттєвий науково-технічний потенціал, безумовно, вона зобов’язана просто мати отакий замкнутий ядерний цикл. І почати переговори, в тому числі і з паном Бушем, безумовно, потрібно. А зважаючи на те, що у Америці, незважаючи, хто приходить до влади – чи республіканці, чи демократи, – в основному, політика являється послідовною. Я думаю, що і з наступним президентом ми більш уже щільніше будемо працювати з цього приводу. Але те, що Україна має такий ядерний повністю весь цикл мати – це безумовно.

 

ВЕДУЧИЙ: Зациклюємо нашу програму також. І звертаємося до експертів. Прошу, пане Перепелиця.

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: Я цілком погоджуюсь з паном Жебрівським, що основою переговорів під час візиту Буша буде не підключення до ПДЧ, а обговорення плану дій США – Україна на 2008-2009-й рік. І багато питань, які звучали в цій аудиторії, якраз ввійдуть в пакет цих переговорів і цього плану дій. Хоча, безумовно, що Сполучені Штати Америки планують забезпечення безпеки України, в тому числі і ядерної безпеки... І сьогодні американські фірми вже працюють над розробкою зборок для ядерного палива Південно-Української ядерної електростанції.

 

ВЕДУЧИЙ: А питання Ваше звучить..?

 

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики: А питання полягає в тому, що якщо ми зафіксували наші відносини з Сполученими Штатами Америки на рівні стратегічного партнерства і, до речі, ці відносини були набагато більш тіснішими під час першої каденції пана Кучми, тоді ми знаємо, що була комісія Кучма – Гор. Безумовно, касетний скандал зіпсував рівень цього партнерства. Але після 2005-го року ми мали всі шанси ще більш поглибити цей рівень. То у мене таке питання. Чому після 2005-го року нам не вдалося зробити суттєвий прорив в поглибленні наших відносин стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами? Дякую.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Отже, хто гальмо?

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я думаю, що це проблема, власне, в першу чергу в Україні знаходиться, а не в Америці. Оскільки на сьогоднішній день після такого підйому, який був в кінці 2004-го року, достатньо великий спад наступив, як ви пам’ятаєте: перша відставка уряду Тимошенко, потім створення нового уряду, потім коаліціада, і так дальше. Якраз це не додало динаміки. І для того, щоб, власне, вийти на серйозний рівень стосунків і з Америкою, і з Росією, а сьогодні ми більше говоримо про Америку, нам потрібна єдність політичних партій і політичних сил в Парламенті для того, щоб ми відпрацьовували якраз інтереси України. Якщо ми будемо спільно виходити з своїми… Тобто, всередині ми можемо конкурувати, всередині ми маємо спорити – це нормально, це правильно. А коли ми виходимо на зовнішній ринок, ми маємо бути єдиними. І якщо таку єдність політичні сили будуть демонструвати, а не пікети і прапорці або кульки надувати, то тоді з нами будуть рахуватися і нас будуть вважати за достойного партнера.

 

ВЕДУЧИЙ: Щойно отримали чергове підтвердження того, що головне гальмо розвитку країни – у Верховній Раді. Прошу, пан Корнілов.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ні, я, Павле, я сказав би не в Верховній Раді, я сказав би – в політикумі України. Тому що у нас, серед нас присутні і позапарламентські політичні сили, які також збираються блокувати.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Господин Жебривский, я хотел бы Вам напомнить, что в Украине действуют на два-три порядка больше центров, фондов и институтов, содержащихся на американские деньги, чем на российские. И если вы считаете, что 70% людей, которые выступают против НАТО, – это заслуга только одного нашего института, большое Вам, конечно, за это спасибо за этот комплимент. А насчет этих событий, визита Буша, зря мы упустили другой визит, связан.., другое событие, которое в тот же самый день, 1 апреля, будет проходить – парламентские слушания в Госдуме о возможности пролонгации или разрыва большого договора между Украиной и Россией. И там, наверняка, Госдума прямо скажет Украине о том, что вступление Украины в НАТО, в ПДЧ, присоединение к ПДЧ – это нарушение 6 статьи этого договора, и, по сути дела, поставит вопрос о разрыве этого договора. Скажите, пожалуйста, господин Жебривский, в этой связи не кажется ли Вам, что Вы, вот втягивая Буша в эту нашу интригу, так скажем, по присоединению к ПДЧ, и идя, по сути дела, за национальными интересами Соединенных Штатов Америки, на самом-то деле, ущемляете наши собственные национальные интересы по сохранению стратегического партнерства, в том числе и с самым большим нашим соседом – Россией?

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ви знаєте, я просто диву дивуюся. В Партії Регіонів є одна політик, яка досить довго на радіо «Свободи» використовувала американські гроші і нав’язувала в Україні НАТО, там, українську мову і антирасистський настрій. Тепер вона навпаки все робить. Але «точка сидения определяет точку мышления». Бог з нею. Але справді того, що не тільки Ваш Інститут на сьогоднішній день займається такою пропагандою. Пропагандою займається достатньо багато інституцій і політиків, на жаль, які знаходяться в Парламенті. Але я думаю, що Росія ультиматуми ставити – дружіть тільки з нами, а всі інші нехай ідуть по боку. Перепрошую, це тоді ми якісь васали і якісь холопи, розумієте?

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: В России так никогда не ставили вопрос.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Я б хотів би сказати, що не має права жодна країна виставляти умови, з ким дружити. Для України є, власне, головних три партнери. А я б сказав, що має бути як мінімум чотири. Три партнери – це Росія, це Америка, це Євросоюз. А я хотів би, щоб ще в України таким стратегічним партнером був ще величезний китайський ринок – Китай.

 

Володимир Корнілов, заступник голови Інституту країн СНД: Но это ж вы разрываете одно из этих партнерств.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Якщо нас буде чотири партнера, і це не значить, що дружачи з одним, ми маємо ворогувати з іншим. Я знову-таки, пане Корнілов, звертаюся, що я розпочинав з чого, що ми маємо в стосунках з кожною країною розуміти, в чому наш інтерес, в чому наша зацікавленість, в чому наш прибуток.

 

ВЕДУЧИЙ: Отже…

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Якщо ми там будемо робити, тоді буде тільки честь і хвала.

 

ВЕДУЧИЙ: Добігає кінця «Майдан», але ми не можемо не дати слово тим, хто зараз на Хрещатику у Києві. Яно, прошу.

 

Яна Конотоп, журналіст: Власне, спостерігаючи за фіналом нашої розмови, народилося ще одне питання у пана Василя. Будь ласка.

 

Пан Василь: А чому підрахувала українська сторона, скільки нам повинна Америка, наприклад, за ліквідацію ядерної зброї, хімічної зброї, і так далі? Чому не поставити – це буде об’єднуюче питання з Партією Регіонів, з іншими партіями, щоб сміливо виставити свої вимоги до американської сторони – скільки мільярдів вони нам заборгували? І ще таке питання. Ну, це трохи не до Вас, а до Вадима Колесніченка. А до Вас так питання. Чи маєте Ви вплив, як депутат Верховної Ради, на депутата Вадима Колісніченка, щоб він розмовляв українською мовою? Бо його розірве від української, він так її не любить.

 

Яна Конотоп, журналіст: Зрозуміло. Без мови – аж ніяк. Але питання так чи інакше було, отже хочемо почути відповідь на нього.

 

ВЕДУЧИЙ: Да, прошу, так. Виховна функція Павла Жебрівського стосовно депутата Колесніченка.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ну, з приводу того, щоб змусити когось щось робити – це неможливо, бо ми є демократична країна. Але мені дуже хотілося, щоб, коли Вадим Колесніченко захищає російську мову, щоб так аналогічно він захищав і українську мову. Якщо такий захист буде, то він справді виправдовуватиме свою власну українську фамілію, яка закінчується на «ко». І щоб ця українська фамілія добавляла йому стимулу і гріла душу, коли він розмовляє отою щирою, гарною, співучою, найкращою українською мовою.

 

ВЕДУЧИЙ: Давайте почуємо. Пане Вадиме.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Самое страшное, когда мы по фамилиям определяем будущее человека. Моя работа, работа Партии Регионов направлена на защиту прав человека, не языков, заметьте, а прав человека. А у нас в стране более 130 национальностей, народностей, культур. Поэтому если мы объединимся в многообразии, тогда будет защищена и украинская мова, и украинская культура, и все мы будем процветать.

 

ВЕДУЧИЙ: Не почули щирої…

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Він попередній раз виступав.

 

Вадим Колесніченко, народний депутат України від Партії Регіонів: Будь ласка, я можу звернутися на щирій українській мові. Ми будемо підтримувати державну українську мову, але не заради української мови, а заради прав людини, яка є головним…

 

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, панове.

 

Павло Жебрівський, народний депутат від «Нашої України - Народної Самооборони»: Ми на єдності зійшлися, що пан Колесніченко з сьогоднішньої передачі все-таки буде ярим поборником української мови в Україні.

 

ВЕДУЧИЙ: На цій єднальній ноті ми будемо завершувати. Павло Жебрівський, «Наша Україна – Народна Самооборона». Панове, насамкінець скажу такі цифри, як наші глядачі проголосували, на питання, що привезе Джордж Буш, 48% вважають, що надію; 51% вважає, що протистояння, і лише 1% вважає, що десь будуть якісь гроші. Я щиро дякую всім, хто був сьогодні на «Майдані». Зустрінемося наступної неділі на «П’ятому каналі». А інформаційний вечір на «П’ятому каналі» триває.

 

 

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду