Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 27 лютого 2008 року

28 Лютого 2008
30338
28 Лютого 2008
10:48

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 27 лютого 2008 року

30338
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 27 лютого 2008 року

В’ячеслав Піховшек: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Сьогодні, якби це комусь-небудь не здалося дивним, я вибрав як головну подію саме заяву. Партія Регіонів нарешті визначилася – за НАТО вона чи проти. Статтю маніфест лідера партії Віктора Януковича опублікувала газета «Сегодня».

Віктор Янукович, газета «Сегодня», 26 лютого 2008 року: «Позаблоковість ідеально відповідає внутрішньополітичній ситуації в Україні. Підтвердження прихильності цій доктрині з боку влади зняло б наявну напругу не лише у Парламенті, а й у суспільстві. Позаблоковість відкриває широкі можливості перед нашої дипломатією. Вона не суперечить євроінтеграційним прагненням України, і водночас дає змогу виконувати роль містка між Заходом і Росією».

В’ячеслав Піховшек: Отже, позаблоковість країни – така офіційна позиція Партії Регіонів. Однак для мене найважливіше, що одна із найбільших політичних сил країни нарешті визначилась. Тепер ми, як виборці, знаємо, за що вона. Позиція друга – Віктор Федорович Янукович відповів нарешті на питання, коли він пропонує провести референдум щодо НАТО.

Віктор Янукович, газета «Сегодня», 26 лютого 2008 року: «Шлях до істини лежить через референдум. І не після Бухарестського самміту НАТО, а до нього. Наприклад, у Грузії народ сказав свою думку щодо вступу до Альянсу і, відповідно, лист Президента цієї держави щодо ПДЧ ґрунтується на волевиявленні переважної більшості його співгромадян».

В’ячеслав Піховшек: Я б погодився і з іншими аргументами статті Януковича. Він, втім раніше про це сказав інший чільний «регіонал» Андрій Клюєв, справедливо відкидає закид прихильників НАТО щодо громадської думки українців, що живуть на Півдні і на Сході України. Мовляв, зазомбовані вони радянською пропагандою, нічого не знають про НАТО. Янукович цілком слушно каже, що люди Півдня і Сходу просто не хочуть погіршення відносин з Росією, будь-якого погіршення з будь-якою Росією. Але найголовніше, з моєї точки зору, те, що позиції нарешті визначились. «Наша Україна – Народна Самооборона» з Почесним Головою – Президентом Ющенком – та позапартійним членом першої п’ятірки НУ-НС Спікером Яценюком, плюс Блок Юлії Тимошенко на чолі з Прем’єром - за НАТО. «Братство народів, що спілкується англійською», – якщо процитувати промову у Фултоні британського політика Уїнстона Черчеля, який так ідеологічно сформулював статус тоді ще майбутнього НАТО. Партія Регіонів, Компартія – проти НАТО, за позаблоковий статус України. З цього місця може розпочатися дискусія, громадське обговорення статусу України, метою якого має стати формування країною свого бачення місця в світі. В цій дискусії обидві сторони – проНАТОвська, і так, яка за позаблоковий статус – мають можливість просто, доступно і публічно з парламентської трибуни чи на телекамери викласти свої розрахунки, прогнози та аргументи. ПроНАТОвській сторони слід відповісти на наступні запитання: які саме повноваження Україна віддасть Брюсселю; від яких військових загроз нас буде захищати НАТО, від можливої агресії яких країн, російської – так чи ні? Жорсткіше – чи готові ми воювати з росіянами? Якими можуть бути кроки Росії у відповідь на вступ України в НАТО; чи зросте ціна на газ, і як це відіб’ється на нашій промисловості; чи введе Росія візи для українців, і як це вплине на робочі місця українців; яке майбутнє після вступу України в НАТО чекає український військово-промисловий комплекс? І що, а це мене особливо цікавить після останніх переговорів Ющенка і Путіна в Москві, чекає українські підприємства, які, згідно з українсько-російським договором, мають модернізувати російські стратегічні засоби доставки ядерної зброї? ПроНАТОвським політикам потрібно відповісти на запитання – в якій ролі нас хочуть бачити в Альянсі? Хоча я не маю сумніву у щирості слів колишнього посла Сполучених Штатів в Україні Стівена Пайфера.

Стівен Пайфер, «International Herald Tribune», 24 січня 2008 року: «Київ продемонстрував, що має значний військовий потенціал, і політикам слід його використовувати. Останніми роками українські військовики забезпечували Альянс стратегічними повітряними перевезеннями, часто тісно співпрацюючи з військовиками НАТО у миротворчих операціях на Балканах та в інших регіонах. Українські військовики зробили значний внесок у коаліційні наземні сили в Іраку впродовж 2004-2005 років. Якщо дехто побоюється, що підготовка України до членства в НАТО спровокує нове напруження з Росією, то треба бути об’єктивним – Кремль не вітатиме цей крок ні зараз, ні будь-коли в осяжному майбутньому. Але нічого запропонувати, окрім утримуватися від дій, що невідкладно змусять Москву шукати більш прийнятної позиції з таких питань, як Косово».

В’ячеслав Піховшек: Тим, хто за позаблоковий статус України, також треба сформулювати відповіді, наприклад, на наступні запитання: які відносини має побудувати Україна із НАТО та Ташкентським договором про колективну безпеку; чи в стані Україна самостійно гарантувати свою безпеку; скільки грошей потрібно виділяти на армію і на військово-промисловий комплекс; і чи потягне Україна такі гроші? Безумовно, стороні Президента Ющенко зробити свої дії легше, виходячи, наприклад, із оприлюдненого протоколу другого засідання комісії Ющенко – Путін про План «Україна – Росія до 2009 року».

Газета «Коментарі», 15 лютого 2008 року: «Більше половини його змісту завершилися обтічними формулюваннями, які ні до чого не зобов’язують – активізувати, розпочати переговори, сприяти. Ці формулювання торкнутися таких наболілих питань, як розмежування Керченської протоки, Чорного і Азовського морів, умов залучення підприємств України до засновництва міжнародного центру зі збагачення урану в Ангарську. Взаємодії корпорації «Рособоронекспорт» і «Укрспецекспорт» на ринках третіх країн, а також експорту у Російську Федерацію української м’ясо-молочної продукції».

В’ячеслав Піховшек: Погано, але на сьогоднішній день така дискусія і відбувається. Дискусія між прихильниками НАТОвського і позаблокового статусу країни. То вона за межами України. І це досить дивна дискусія. Одночасно в Брюсселі і Спікер Яценюк, якого Банкова, так виглядає, призначила на цей раз відповідальним за НАТОвський напрямок, і лідер опозиції Віктор Янукович, який перший свій візит у статусі цьому – лідера опозиції – зробив до Брюсселя. Така от цікава деталь. Якщо уважно проаналізувати список, протокольно висловлюючись, заходів за участю Януковича и Яценюка, то неможливо не прийти до висновку про їх тотожність. Два «Я» беруть участь у десятому засіданні спільного комітету парламентського співробітництва «Україна - ЄС». В обох зустрічі з Верховним представником ЄС у справах зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою та з комісаром з питань європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Беніта Фереро Вальднер. А, от, Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер не знайшов часу зустрітися ні з Яценюком, ні з Януковичем. dМої джерела кажуть, що це зовсім не випадково, що європейці вже порядком стомилися від того, як себе ведуть українські політики в середині своєї країни, і що поведінка Схеффера – це сигнал: ви один одного варті. Китайський філософ Конфуцій колись казав: «Починати треба із повернення словам їхнього справжнього змісту». На Заході, і до такого розуміння прийде колись і більшість із нас України, вже давно зрозуміли – розподіл українських політиків на так званих демократичних, і їхню протилежність, тоталітарних – це просто гра словами. Я не можу зрозуміти, чому коаліція, до якої входить БЮТ, де панує більш, ніж військова, фактично, казармена дисципліна, може, навіть з цієї точки зору, називатися демократичною. Чому демократами можуть називатися політики, які відстоюють кріпосне право імперативного мандату? Я не можу зрозуміти, чому демократичною має називатися «Наша Україна», Почесний Голова якої замовляє собі проект тоталітарної Конституції, і дозволяє собі казати: закрийте очі і підніміть руки, і голосуйте. Як може називатися демократичною влада, яка замість суспільної дискусії по НАТО, фактично, організувала нав’язування теми НАТО українському суспільству? Це отакий от варіант більшовицького – загнати залізною рукою нас у щастя? А чому тоді хтось думає, що такий підхід називається європейським і демократичним? Розумію, мета виправдовує засоби – скажуть. Ваші засоби і є ваша мета – відповімо ми. До речі, готуючись до цієї програми, я ще раз уважно прочитав, перечитав передвиборчі програми «Нашої України» і БЮТ. Я розумію, шановні глядачі, це природно, майже ніхто із вас, ніхто із нас перед виборами не читає партійні програми. Але, розумієте, ці документи є фактично єдиними юридично зобов’язуючими для партій після їхньої перемоги на виборах. Так от ні «Наша Україна», ні БЮТ у своїх програмах нічого не сказали про вступ до НАТО. Демократичний підхід, чи не так? А поки до побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30338
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду