Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 25 лютого 2008 року

26 Лютого 2008
27823
26 Лютого 2008
17:00

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 25 лютого 2008 року

27823
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 25 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Вітаю. В прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоу «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Українські депутати зібрались сьогодні за круглим столом у Верховній Раді для того, щоб знайти спосіб і розблокувати роботу Парламенту. Домовилися попрацювати у робочій групі поки що і зібратися знову наступного понеділка для того, щоб обговорити остаточний варіант політичної угоди. Чи зможуть, врешті-решт, депутати знайти компромісне рішення, і чи зможе, врешті-решт, Парламент запрацювати? Якщо ви хочете дізнатися про це та багато іншого – дивіться наше ток-шоу «Один за всіх». Сьогодні у нас в гостях Олена Бондаренко. Вітаю Вас, пані Бондаренко. «Партія регіонів». І Володимир Стретович, Блок «Наша Україна – Народна самооборона».

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: До вас відразу бліц-запитання. Ми дуже багато говорили про круглі столи, про варіанти домовленостей, але дуже мало всі депутати говорять про джерело цієї кризи. Яке джерело? Звідки йде це все напруження? Пані Бондаренко, 30 секунд на відповідь.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Спасибо, что предоставили мне первой слово. Я понимаю, что первому всегда тяжелее и второму критиковать легче. Но на самом деле, давайте посмотрим на начальную ситуацию после выборов в сентябре 2007-го года. Изначально было понятно, что разница в три голоса не принесет стабильной работы в Верховной Раде для коалиции. В данном случае уже тогда была заложен конфликт, поскольку сама коалиция была малочисленной. И на протяжении последнего полугода мы видим, к сожалению, она еще и нестабильна. Иногда решения принимаются в противоречие всех договоренностей, в противоречие тому, что называется «единая позиция».

ВЕДУЧИЙ: Добре, зрозуміло. Дякую. Ваші 30 секунд, пане Стретович.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ви зачепили дуже цікаве питання – причинно-наслідковий зв'язок, що в юриспруденції має велике значення. Так от причиною нинішньої кризи – це є втрата влади «Партією регіонів», які не можуть змиритися з тим, що вони навіть в три голоси втратили більшість і тепер не можуть впливати на ситуацію в державі. І в цьому є сенс сьогоднішньої кризової ситуації в Парламенті, а відтак екстрапольовано в країні в цілому.

ВЕДУЧИЙ: Дякую вам за відповіді. Хочу також повідомити телеглядачам, що в нашій дискусії беруть також участь: Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив; Володимир Карасьов, політичний експерт; і ще один політичний експерт - Михайло Дяденко. Вітаю вас, панове, на нашій програмі. І як завжди пропоную активно долучатися до нашої телепередачі, до нашого шоу телеглядачів, і відповідати на запитання інтерактивного опитування, яке сьогодні лунає так: «Чи домовляться депутати про розблокування роботи Парламенту?». Якщо ви вважаєте, що так – ваш номер 8 900 304 44 01. Якщо ви вважаєте, що ні, наші надії примарні – ваш номер 8 900 304 44 02. Ми розпочинаємо «Один за всіх». Отже, панове депутати, сьогодні відбувся круглий стіл, домовилися працювати у робочій групі ще тиждень і зустрітися наступного понеділка. Це буде тиждень, на ваш погляд, продуктивної роботи чи це відстрочка на тиждень нового блокування трибуни Парламенту? Цього разу, пан Стретович, прошу Вашої відповіді.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Дякую. Я починаю, тому що я був безпосереднім учасником цього дійства. І по тому, що лунало за столом, не дивлячись на дуже високий патетичний тон всіх сторін-учасників цього процесу, в мене склалося враження, що дійсно, процес пішов. І це продиктовано тим, що керівник найбільшої фракції Парламенту, Віктор Янукович, сказав, що остаточну відповідь на це запитання «Чи буде Парламент працювати четвертого березня?» відповідь буде отримана третього березня, напередодні. Після того, як він побуває в Брюсселі і все це визначиться. Але сьогодні є очевидним той факт, що далі те, що відбувається, починає схожим бути на комедію. Вона вже таку трагікомедію пройшла з надувними повітряними кульками, а тепер вже буде комедією, бо далі аргументації щодо затягування роботи Парламенту, вибачте, немає.

ВЕДУЧИЙ: Олена Бондаренко.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Давайте на самом деле вспомним истинные причины, почему так произошло. На самом деле, произошло следующее – три высоких должностных лица втихаря под ковром подписывают так называемое письмо трех. Знаете, лучше бы они на троих выпили за дружбу, а не сорились каждый день и в эфире прилюдно, и поза камерами. Так вот я напоминаю, что было подписано письмо трех, которое не было согласовано ни внутри Кабмина, ни тем более с Парламентом о так называемом ПДЧ. То есть, Украина стремится идти в НАТО.

ВЕДУЧИЙ: Пане Бондаренко, і все ж таки, запитання моє лунало трішки інакше.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Минуточку, Юра, давайте, все-таки, не перебивать. Я хочу, чтобы Вы выслушали мой ответ. Хорошо? Так в данном случае давайте вспомним, все-таки, о письме трех. Мы предложили два варианта…

ВЕДУЧИЙ: Це дуже багато обговорювати. Пані Бондаренко, цей тиждень буде тижнем обговорення кризи чи?..

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Мы предложили два варианта выхода из кризы: первый – это отзыв подписей Яценюка, это первый момент, и второй момент – принятие проекта той постановы, которую «Партия регионов» предлагала еще неделю назад. Ни на тот, ни на другой вариант коалиция не согласна. Мне так кажется, и я абсолютно, даже не то, что кажется, а я уверена в том, что будут искать различные причины вплоть до круглых столов лишь бы только не выводить Парламент из клинча. Потому что нет антиинфляционной программы, и потому что после выхода нескольких депутатов просто нет коалиции. Вот и все.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми щойно почули, панове експерти, досить такі протилежні оцінки ситуації, яка складається напередодні цього робочого тижня. Пан Стретович з оптимізмом дивився на процес.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я по натура оптиміст.

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Пані Бондаренко мала такий більш песимістичний варіант аналізу. Пане Карасьов, що Ви думаєте з приводу перспектив?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Процес пішов, але він пішов не в ту сторону, тому що пан Янукович сьогодні заявив, що «Партія регіонів» повернеться до Верховної Ради, в зал Верховної Ради тоді, коли буде проголосовано і про документи по НАТО одноособово підняттям рук. Зрозуміло, що по меншій мірі Блок Юлії Тимошенко на це сьогодні не піде і вряд чи піде коаліція. Якщо говорити про ситуацію взагалі…

ВЕДУЧИЙ: А чому саме?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Чому?

Вадим Карасьов, політичний експерт: А тому що потрібно буде засвітити позицію по НАТО.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Так пусть светят.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Так чітко сказати. А в політології є такий закон – ясність позиції дуже варта, висока вартість позиції. Іноді краще розмивати позиції, щоб маневрувати електоратами різними, маневрувати в політичному полі. Що стосується кризи, то вона полягає в тому, що «Партія регіонів» сьогодні не хоче бути в опозиції, а коаліція не може примусити її бути в опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Ясно.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Чому вона не може бути в опозиції? Тому що вона є опозицією, але не є меншістю. Тому що вона буде меншістю тільки тоді, коли буде стабільна голосуюча коаліційна більшість.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ігор Когут.

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Якщо говорити про причини кризи, цього стану, котрий стався, то я погоджуся з обома народними депутатами. Це причина і наслідок, це і вибори, котрі відбулися, і вибори, котрі відбудуться. Оце ключова причина всього, що сьогодні діється у Верховній Раді України. Щодо НАТО, то мене переконали. Ми будемо іншу обирати стратегію нашої європейської інтеграції. НАТО буде дещо пізніше, але на сьогодні ми знімаємо це питання.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Дяденко.

Михайло Дяденко, політичний експерт: Криза триватиме доти, доки ключовим політичним гравцям вона буде вигідною. А вона сьогодні є вигідною для всіх: і для Президента, тому що це дає йому підстави говорити про недосконалість конституційної моделі, і для «Партії регіонів», тому що це дає можливість говорити, що коаліція не має необхідних 30-ти голосів, і для коаліції, тому що ключові законопроекти не будуть підтримані або БЮТ, або «Нашою Україною», одним з учасників коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, от щойно Вадим Карасьов зачепив цікаву таку деталь. В принципі, він сказав, що Блок Юлії Тимошенко, тобто, правляча коаліція не погодиться на голосування за НАТО підняттям рук. Чому саме? Це можливо?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: На те він і політолог, щоб знати більше, ніж знають політики.

ВЕДУЧИЙ: А «Наша Україна» погодиться, наприклад?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Тому що він аналізує дуже багато точок зору. А що стосується «Нашої України», то я можу сказати, що 72 голоси фракції «Наша Україна» буде за те, щоб підтримати. Але те, що сьогодні на круглому столі прозвучало, не тільки з вуст «Партії регіонів», а і учасника ще одного дуже необхідного для того, щоб доказати прогресивність наших реформ керівника Блоку Литвина, який висловив таку надію, сподівання, що ми проголосуємо кожну постанову, а їх дуже багато, чимало, внесену сьогодні вже в Парламент. І проголосуємо буквально по кожній постанові Верховною Радою і з цього розблокуємо роботу Парламенту. Я можу сподіватися, який буде результат. Політолог знає більше, ніж я. Мені б хотілося, щоб він був позитивним, але це сьогодні пролунало. Робочі групи, які створені, будуть працювати протягом наступних п’яти днів. В понеділок по результатах збереться безпосередньо знову круглий стіл перед погоджувальною радою і скаже: «Ми досягли консенсусу в таких рішеннях і ми починаємо розблокувати Парламент».

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Пані Бондаренко, я, власне, хочу тепер інше зрозуміти. Тобто, є кілька постанов по НАТО, по питанню НАТО. Тобто, реєстрували, там, і БЮТ, і правляча коаліція, і ви реєстрували. Наскільки я розумію, по регламенту спочатку голосується та, яка була зареєстрована першою, правильно? І власне, тоді, як? Перша буде постанова, проголосують, наприклад, постанову, яку зареєстрував БЮТ або правляча коаліція. Вони скажуть: «Добре, ми за НАТО і все буде нормально», щоб потім далі знову голосувати за пропозицію пана Януковича. Що буде відбуватися?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы знаете, голосовать за их постановления сейчас уже не имеет никакого смысла, потому что ими был сделан первый шаг всупереч закону и всупереч процедуре. А, как известно, демократия – это соблюдение закона и соблюдение процедуры, поэтому сейчас для выхода из клинча политического шаг за нами. Мы поставили свои условия. И только пойдя на эти условия, коалиция сможет с нами договориться. Тут договариваться уже не о чем. Они сделали первый шаг. А то, о чем сказал Вадим Карасев, что не будет последовательной позиции, она будет размытая у БЮТ, он фактически озвучил технологию обмана. Да, действительно, такая есть технология обмана. То есть, не сказать ни да, ни нет, чтобы быть любым и для Востока, и для Запада. На самом деле, сейчас как раз таки и есть точка отсчета. Сказать, все-таки, так БЮТ, какую поддерживает идеологию, и почему БЮТ постоянно смешивает понятия «евроинтеграции» с «интеграцией в военный блок», которые абсолютно экономических задач для Украины не решают.

ВЕДУЧИЙ: Панове експерти, взагалі я от зараз хочу зрозуміти, в такому випадку блокування роботи Парламенту, кому насправді вигідно? Оскільки, як виглядає, воно може бути вигідним не тільки «Партії регіонів». Сьогодні була дуже цікава заява представниці Президента у Парламенті, пані Слюсаренко, яка заявила, що можливо, блокування Парламенту може бути вигідно і Блоку Юлії Тимошенко, оскільки таким чином у Парламенті не будуть голосувати важливий для Президента закони «Про Кабінет Міністрів». Пане Карасьов?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Якщо говорити про вигідність блокування, то я, все ж таки, не абсолютизував його, вона відносна, вигода, так, тому що можна так догратися блокуванням, що Парламент може бути розпущений після 14-го березня, але ще невідомо, чи відразу будуть вибори, тому що потім починаються консультації щодо нових дострокових виборів. І цей процес може бути затягнутий. А ось цей момент може піти і набрати нової динаміки конституційний процес. І потім Парламент, недієздатний з правової точки зору, може опинитися поза конституційним процесом. А народні депутати, як я зрозумів, цього не хочуть, причому, з усіх політичних таборів. Тому є певна така гра на блокування. Але я думаю, що чим ближче буде закінчення 30-денного терміну, який дає можливість потім для розпуску Парламенту і для його неправоздатності, тим більше буде, все ж таки, тенденції і ознак до пошуку компромісу.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, тобто, я не знаю, чи мають право на існування оці думки про те, що насправді у демократичній коаліції є певна частина або якась політична сила, яка насправді зацікавлена у блокуванні роботи Парламенту?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я сказав би чисто біблейським, що це все від лукавого, оскільки можливості проявити чи це дійсно так сьогодні за три тижні ніхто не дав. Якби це були фізики-експериментатори наші опоненти, то вони б дали можливість проявитися цьому і показати суспільству, що дійсно таке має місце в правлячій коаліції. Але ж ніхто не дає можливості проголосувати, забуваючи при тому, що негативний результат голосування – це теж результат роботи Парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, дозвольте на одну секунду Вас перервати, оскільки я приготував до Вас таку цікаву цитату Вашого однопартійця Олеся Донія, який сказав, що підписання листа трьох, тобто, листа Президента, Прем’єр-міністра і Спікера Парламенту про бажання України приєднатися до плану щодо членства в НАТО, Олесь Доній сказав, що це було свідомою провокацією, мета якої заблокувати Парламент.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Хочу нагадати, що мій колега по фракції Олесь Доній теж є політологом. Можливо, він теж має додаткові джерела, що це було завідомо. Але механізм подачі суспільства того, що відбулося, як на мене, теж виглядає свідомою провокацією, тому що всім відомо, що сьогодні після наших дебатів, після багатьох, що відбуваються на телебаченні, достатньо підпису одного Прем’єр-міністра. І хочу сказати телеглядачам, коли в серпні 2006-го року Віктор Федорович, відвідавши Брюссель, сказав, що ми не йдемо в НАТО, чомусь ми, знаходячись в опозиції, не зчинили шарварок, не заблокували трибуну. Ми працювали, тому що розуміли, що правляча коаліція не має такого наміру. Тепер, коли все змінилося до навпаки і рішення відбулося адекватно, то чомусь вони встали на дибки і сказали: «Ми не позволям», як говорять поляки.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Чому не вистачає політичної культури для того, щоб сприйняти даність і відчувати, що більшість тут 227 голосів є, 228.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, дякую за відповідь. Тепер до Вас, Олена Бондаренко, вже інша цитата тепер вже Вашого одно партійця, пана Єфремова, який сказав, що в принципі, «Партія регіонів» буде в полі чола працювати над спільним документом впродовж цього тижня. Проте, він зазначив, що його непокоїть позиція НУ-НС, яка намагається чинити перепони подальшому зближенню. Які саме перепони, на Ваш погляд, чинить Блок «Наша Україна – Народна самооборона», якщо вони взагалі є?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: На самом деле, нужно посмотреть на их поведение во время согласительного совета. То есть, любые предложения с нашей стороны, они просто блокируются и не рассматриваются. Это, как насмешка, их участие в этих консультационных группах. А что касается предыдущего вопроса, давайте, все-таки… Тут очень много сказали о том, кому выгодно блокировать. Так я вот хочу поговорить о том, кому это не выгодно. А не выгодно это, прежде всего, тем людям, которые здесь стоят, нам, которые здесь стоим и краснеем за то, что у нас происходит в стране, все бабушки, которые встречают меня у подъезда и говорят: «Когда же вы начнете работать?». Вот кому это невыгодно только по одной причине – Парламент не способен обеспечить эффективную работу правительства, а у правительства в свою очередь нет программы антиинфляционных мер. Ей просто нечего выносить в Парламент, вот и все.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я хочу долучити до розмови наших експертів. Михайло Дяденко, Ваші враження від цієї дискусії наразі?

Михайло Дяденко, політичний експерт: Ви знаєте, напівправда, тому що, як я повторюсь трішки, що насправді, сьогодні це блокування Парламенту, воно цікаво всім гравцям, включаючи також і Кабінет Міністрів, який може діяти за власним планом, не оглядаючись на ті рішення, яким ми його зобов’язуємо та Верховна Рада діяти. І з іншої точки зору, сьогодні відбувається переформатування сил на президентські вибори. Фактично йде підготовка до президентських виборів. І це є пауза, блокування Парламенту – це є пауза.

ВЕДУЧИЙ: З боку, кого?

Михайло Дяденко, політичний експерт: З боку фактично всіх гравців. Це є ключові… В нас є два ключових гравці: це Президент Ющенко і Юлія Володимирівна Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Зараз, одну хвилинку. Прошу.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Але протиріччя закладено в словах експерта. Якщо на виборах конкуруючі сили, то чому вони один одному сприяють тому, щоб така пауза відбувалася? Хтось повинен відійти для того, щоб цю паузу забрати.

Михайло Дяденко, політичний експерт: Це є тактичне завдання, тому що Президент зараз зацікавлений в тому, щоб Верховна Рада скомпрометувала себе і вона себе компрометує, тому що недосконала сама конституційна реформа.

ВЕДУЧИЙ: Ігор Когут, на Ваш погляд, хто зможе чи спробує порушити це взаємне блокування, яке можливо, всім вигідно з огляду на те, що було сказано до цього?

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Попри те, що воно всім вигідно може бути гіпотетично. Я переконаний, що в найближчій перспективі, наступного тижня, очевидно, до середини березня Парламент запрацює, тому що тоді буде нелогічний весь цей політичний процес, котрий ми мали минулого року. Але я повторюю знову свою тезу, ми вийшли з виборів дострокових, результати котрих були багатьом несподіваними. І очевидно, формати прогнозованої коаліції були не такими, як вони сьогодні є. Але і чинна коаліція не є настільки стійкою і спроможною ухвалювати, і підтримувати діяльність Кабінету Міністрів. Тому, справді, сьогодні ми маємо доволі нестійку систему, котра… Є два виходи: або ми зможемо її переформатувати – це один буде з виходів з цієї кризи, нова коаліція умовно, новий процес формування уряду, або просто знову треба бути розпускати все, тому що немає в цій системі стійкості.

ВЕДУЧИЙ: Вадим Карасьов, я знаю, що Ви є автором ідеї того, що зараз є два полюси: пані Тимошенко і Віктор Ющенко. Тобто, і вони вже готуються до прямої президентської кампанії, можливо. І в залежності від успіхів пані Тимошенко, яка зацікавлена працювати в уряді, будуть розвиватися події чи переформатування коаліції, чи дострокові вибори, чи ще щось інше.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Так, у зв’язку з цим я якраз говорив, що Блок Юлії Тимошенко не зацікавлений сьогодні в перевиборах, хоча в них, можливо, і буде кращий результат на дострокових виборах, якщо вони будуть. Тому що з прем’єр-міністерської площадки, майданчика краще йти на президентські вибори і організовувати виборчу кампанія. Але я повернуся до поляків. Тут прозвучало «як у поляків». Так що виходить? Блокують сьогодні «Партія регіонів», але рік тому блокували Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна» роботу іншої коаліції, так? І що виходить? Що фактично в нас криза структури Парламенту. Не працює система мажоритарного парламентаризму, більшість і меншість, тому що меншість дуже велика, а більшість дуже мала. Ось в чому процес. І рік тому теж було, тільки з іншими, так би мовити, знаками і з іншими гравцями. І що виходить? Що в самій коаліції теж не все добре, так? І в опозиції теж. І фактично в нас сформувався польський стиль, коли кожен депутат може сказати: «Не позвалям». І все, і заблокована робота Парламенту. Як виходити з цього? Ось я бачу тільки три виходи: перше – це перевибори, друге – перекоаліціювання, тобто, нова коаліція, причому, це може бути і БЮТ, і «Партія регіонів». Вона може бути формально, ця коаліція, а голосувати в одноразовому режимі різні більшості можуть бути на базі БЮТ і «Партії регіонів». Але навіть говорять деякі з коаліції, що тут нічого такого дивного немає. Так буває в європейських парламентах. Але голосували за цю коаліцію виборці, а не за ту, яка може бути на базі БЮТ і «Партії регіонів». Це може бути коаліція частини «Нашої України» і «Партії регіонів».

ВЕДУЧИЙ: Це перший варіант?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Перший. Про перевибори я сказав. Іще переконституціювання.

ВЕДУЧИЙ: Тобто?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Тобто, нова конституція з новою структурою Парламенту, з новим політичним режимом. Потрібно відходити від цього – більшість і меншість. У нас ця система мажоритарного парламентаризму не працює.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Карасьов. Ми продовжимо цю дискусію відразу після короткої рекламної паузи. Дякую.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Ми знову у прямому ефірі «Першого національного». Ви дивитесь політичне ток-шоу «Один за всіх». Обговорюємо сьогоднішню подію – засідання депутатів за круглим столом. Вони намагалися знайти вихід із політичної кризи. І власне, з цією подією пов’язане сьогодні запитання інтерактивного опитування, яке лунає так «Чи домовляться депутати про розблокування Парламенту?». 34 відсотки вважають, що так. І 66 відсотків вважає, що ні. Як завжди хочу нагадати, що наше опитування не є репрезентативним. Панове депутати, в принципі, навіть оце опитування, якщо на нього спиратися, воно свідчить про певний песимізм наших додзвонювачів. А тому ми повертаємося до ідеї Вадима Карасьова, який сказав, що можливі варіанти розвитку подій: новий варіант коаліції, нові вибори або нова конституція. Чи можливо, є якийсь четвертий варіант? Пані Бондаренко, будь ласка, Ваша думка?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Я хотела бы вернуться к тому комментарию, который и коллега Вадим Карасев давал по поводу того, что на самом деле мы наблюдаем в стране. Мы наблюдаем в стране, на самом деле, президентскую гонку Премьер-министра и Президента. Так вот мне кажется, что самый лучший выход из этой ситуации – это запретить Ющенко и Тимошенко, я понимаю, что такое нереально, вообще претендовать на президентский пост. Вы знаете, все сразу моментально успокоится. Будет просто дружба.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ви забули ще третього домінанта.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: И будет все нормально, а сейчас мы просто наблюдаем, как Премьер подсиживает Президента, и как Президент лихорадочно пытается удержаться за свое кресло.

ВЕДУЧИЙ: Пані Бондаренко, але водночас є думки, що радикальна позиція «Партії регіонів» якраз з цим і пов’язана, що пан Янукович, власне, виявився десь поза цими перегонами, і тому «Партія регіонів» таким чином звертає на себе увагу.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы знаете, кому-то, наверное, очень хотелось бы Януковича списать, но я скажу, ще зарано, могут не надеяться.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Попытайтесь.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, варіанти розвитку подій, те, про що ми говорили? Тобто, переформатування?..

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я хочу сказати, що я представляю тут Християнський демократичний союз, а ми партія консервативна і дуже важко відносимося до будь-яких радикальних новацій. Ми хочемо поліпшення еволюційним поступальним шляхом, тому в даній ситуації в мене внутрішнє переконання, що в нас все вийде, що ця криза бродіння, яка відбувається… А для того, щоб отримати гарний самогон, люди в селі, які на мене дивляться, знають, що треба дуже гарно витримати брагу. Якщо процедура технології дотримана, а вона зараз буде, то в нас буде такий напій, що всі будуть задоволені. І от побачите, що четвертого березня Парламент запрацює, як часовий механізм. Не знаю, наскільки, правда, тому що буде перелік питань, який буде внесений для розгляду всієї Верховної Ради, на чому погодяться всі учасники робочої групи. А далі подивимося. Мені хотілося б, щоб Парламент запрацював ефективно і ми до 2010-го року були позбавлені будь-яких парламентських катаклізмів.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Я хотела бы успокоить, Юра, все-таки, насчет нашего не репрезентативного голосования. Вопрос не в том, договорятся ли депутаты, конечно же, они договорятся, но вопрос, когда, и когда заработает Парламент. Вот в чем главный вопрос для страны. Когда мы будем принимать очередной пакет социальных законов. У «Партии регионов» их уже 23: и система, механизм принятия прожиточного минимума, и льготы по углю, и масса других вопросов, которые в бюджете 2008-го года Тимошенко просто взяла и жирный крест наложила.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Пані Олено, давайте запустимо парламентську роботу.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Не вопрос, только давайте работать по тому графику, который предлагаем мы.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, давайте запустимо і ви побачите, що ваші ініціативи найдуть підтримку з іншого боку.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Конечно, я на это очень надеюсь.

ВЕДУЧИЙ: Дуже якось уважно і іронічно спостерігав за вашою дискусією Ігор Когут. Можливо, він має свою точку зору.

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Я теж політолог, і тому я, спостерігаючи за тим, що відбувається в Україні, я теж з оптимізмом дивлюся. Будь-який процес конкуренції, він є важливий у політиці. Звичайно, ми маємо дещо не ту конкуренцію, про котру ми звикли говорити, коли говоримо про вже стару демократію. Ми маємо так боротьбу на винищення. Але в будь-якому випадку, це краще, ніж стагнаційні процеси в інших країнах пострадянських, де справді, такої конкуренції не спостерігається ні в політичному, ні в економічному житті. Парламент, справді, мені здається, запрацює навіть на перекір, швидше на перекір нашим шановним виборцям і телеглядачам, тому що політики, нажаль, звикли так робити. Щодо перезаснування країни нової конституції, то мені особисто здається, що сьогодні в тому політичному контексті, котрий існує, нова конституція знову буде лише компромісом. Єдине, якщо ми зберемо всеукраїнську конституційну асамблею, коли ми зможемо провести дуже широку громадську кампанію, і коли ми, справді, зможемо по-новому підійти до ухвалення конституції, то ми зможемо отримати певний результат.

ВЕДУЧИЙ: До Вас, Михайло Дяденко, до Вас трішки інше запитання. Я хотів би розширити цю дискусію. Були сумніви… Вірніше, весь час існують сумніви з приводу ефективності роботи Парламенту і правлячої коаліції. І ці сумніви посилилися після того, як власне, певна частина депутатів від Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» заявили про вихід із «Нашої України», тобто. І ці люди були напряму пов’язані із Головою Секретаріату Президента, з паном Балогою.

Михайло Дяденко, політичний експерт: Насправді, це є сигнал від Президента, партії «Народний союз - Наша Україна». Це сигнал моменту визначення, чи є партія «Народний союз – Наша Україна» союзником Президента у президентській компанії, яка починається, чи партія є самостійним проектом, який існує своїм життям. І це має визначитися десь першого… Здається, на перше березня запланована політична рада партії. І вона має визначити… Блоку, перепрошую. І вона має визначити, чи створюється на базі блоку єдина партія, чи є ця партія ідеологічною основою Президента, ідеологічною основою тих виборців, які голосували за «Нашу Україну», які самовирізняли «Нашу Україну» із-поміж інших політичних сил. Тому що демонстрація соціального популізму, вона не була підтримкою… Вона не знаходила підтримки тих виборців, які голосували за «Нашу Україну». Це середній клас, це інтелігенція. І сьогодні Президенту потрібно повернути цих виборців. А чи може «Наша Україна» сьогодні, яка піддалася, так скажімо чесно, піддалась частково цим соціальним популізмом, чи може вона представляти вже інтереси цих виборців.

ВЕДУЧИЙ: Пане Стретович, от дивіться, весь час накопичуються якісь такі сигнали про певні напруження всередині демократичної коаліції. Я звернув увагу на те, що сьогодні після засідання круглого столу були досить такі різні оцінки подій в словах двох Кириленків: В’ячеслава Кириленка, голови фракції НУ-НС у Парламенті і Івана Кириленка, голови фракції БЮТ у Парламенті. Якщо представник БЮТ говорив з оптимізмом про наступний понеділок, що все піде, то В’ячеслав Кириленко дивився на це з песимізмом. І плюс оцей вихід депутатів із партії. Тобто, чи не є це накопиченням якихось таких негативних тенденцій, які потім завдадуть вам серйозного удару?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я не хочу пов’язувати політичну структуру із кристалічною, хімічною, але наскільки я пам’ятаю з шкільного курсу, то та частина є міцною, яка є рівно-напруженою, яка постійно перебуває в русі. Хочу сказати, що фракція «Наша Україна – Народна самооборона» є такою структурою. І попри всі дискусії, які точаться і назовні, можливо, щось доноситься, але всередині ми чітко усвідомлюємо відповідальність кожного за те, що більшість 227 нам треба берегти. Тому сьогодні докладається максимум зусиль для того, щоб всередині фракції «Наша Україна» не було тієї критичної маси, яка б прийняла іншу позицію відносно того, що сформована помаранчева коаліція.

ВЕДУЧИЙ: І Ви думаєте, що ці?..

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Тому сьогодні і заява В’ячеслава Кириленка звучить песимістично в тому… Вона прозвучала, до речі, на круглому столі про те, що сьогодні пролунала теза «давайте проголосуємо кожну з постанов про НАТО». А він каже: «Так ми ж три тижні просимо. Давайте проголосуємо кожну і будемо рухатися далі. І на цьому підведемо риску». В нас є багато невідкладних справ, тому сьогодні ми будемо абсолютно визначатися. Повірте, що робоча група у складі, яка сформована від представників кожної політичної сили, за винятком комуністів, буде працювати над тим, як знайти компроміс. І це, до речі, політика – мистецтво компромісу. Від «Нашої України» це буде робити Зварич і Тарасюк, від Литвина це будуть робити інші, від «Партії регіонів» визначений Єфремов і компанія, у БЮТ теж свої чинники визначені. І ось цей процес якраз покаже, чи можемо ми домовлятися в критичні для Парламенту дні. Єдине, що мене непокоїть, що дуже хтось педалює на тому, що через 30 днів Парламент буде розпущений.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Повірте, Парламент треба берегти, бо яке суспільство, яка держава, такий і парламент. В нас не буде кращого парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. В нас є запитання від аудиторії. Вже давно цей пан просить. Можливо, саме…

Гість студії: В мене запитання до пана Стретовича у зв’язку з тим, що тут піднялося питання про чинник «шестеро смелых», які вийшли з партії. Скажіть, будь ласка, Вам не нагадує оцей вчинок, як його називають в народі гартування НУ-НС чи нунсонітниця гарту, ту реформу партійну, яку свого часу зробив Микита Сергійович Хрущов? Про нього тоді в народі казали, що він розділив обкоми і з’єднав водопровід і каналізацію. Я маю на увазі заяви пана Балоги про широке залучення до майбутньої партії регіоналів, широку коаліцію і так далі.

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре. Ми зрозуміли запитання. Будь ласка, пане Стретович.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я відповідаю Вам, Україна переживає 17-й рік своєї незалежності. Як на мене, переживає правильний процес формування майбутньої демократичної традиції в державі. І те, що сьогодні відбувається в «Нашій Україні», свідчить про демократизм цієї політичної складової структури. І ми не робимо з цього трагедії. Пам’ятаєте, спочатку було семеро козенят , де «козлята» було дієслово. Вони не погоджувалися з коаліцією. Тепер Ви назвали «шестеро сміливих». Їх фактично п’ятеро, бо два не є членами Парламенту. Але в такий спосіб визначається позиція і ця позиція має дискусію в середині партії «Наша Україна».

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ви правильно сказали, першого березня, в суботу рада партії «Наша Україна»…

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Визначиться, що робити з тими, хто кинув виклик всім іншим членам партії.

ВЕДУЧИЙ: Будемо чекати наступної суботи, а тим часом я хочу запитати у Олени Бондаренко. От вже багато говорять, що пан Балога створює нову партію під нові президентські вибори і так далі. І багато говорять також про те, що, можливо, велика група депутатів від «Партії регіонів» чи представників «Партії регіонів» може долучитися до цієї партії. Це правда чи ні?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы знаете, в украинской политике возможно все. И я вообще противник, когда говорят «Нет, никогда». То есть, я не сторонник категоричных оценок. Никогда не говори «никогда». Но на данный момент, если посмотреть исключительно из политических выгод, «Партии регионов» это просто не выгодно. Да, Балога может играть в свои игры, он может проводить инвентаризацию политической силы, проверять на вшивость своих же коллег по фракции, создавать, не создавать гарт. Это его проблемы. Обидно и печально другое, что вот господин Стретович сказал, что максимум усилий они прилагают на то, чтобы работать сообща. Вот и плохо, потому что этот максимум усилий должен уходить не на подавление чвар внутри, а как раз таки на работу в стране, на работу в Парламенте, на работу в Кабинете Министров. Так же, пан Владимир?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Пані Олено, Ви знаєте, я джентльмен, переді мною жінка, але будь ласка, дайте можливість. Пам’ятаєте, в дитячому віршику у другому класі є таких віршик «Дайте тільки строк, буде вам сопілка, буде і свисток».

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Минуточку, пан Стретович. Вы знаете, мы не просили…

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Так ви ж не даєте нам строку, щоб ми попрацювали.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Мы не просили у вас в 2007-м году давати нам срок. Мы просто взяли власть, пришли и начали работать.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: То яким же способом взяли ганебним.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Дело в том, что у вас, пане Стретович, всегда кто-то, особенно у Юлии Владимировны, это просто, как марка, у нее всегда кто-то виноват, только не она. Виновата «Партия регионов», виновата «Наша Украина», кто угодно, но только не она.

ВЕДУЧИЙ: Пане Бондаренко, я дуже перепрошую, що я Вас перебиваю. Але дивіться, свого часу була така досить відома фраза регіоналів «не можете працювати, то дайте нам можливість попрацювати». В цьому Парламенті ця фраза і далі має право на існування?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Конечно же, безусловно. И я еще тешу себя надеждой, что все-таки, мы когда-то будем в этом Парламенте иметь большинство. Три голоса – это не такая большая разница.

ВЕДУЧИЙ: Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я хотів би дещо пересторогу таку, тому що є якісь такі судження зі всіх боків, не тільки в цій аудиторії, я би сказав так, легковесные. Ось хтось, там, хоче, хтось, там, грає, а хтось, там, когось провіряє або зацікавлені в розпуску. Давайте дивитися так, нас чекає, що? Або перевибори, або 227, якщо не буде перевиборів, воно приречено, іншого немає виходу. Або зберігати ці 227 і йти на перевибори. Або все ж таки, Парламент працює, але за рахунок цих 227-ми. Тому коаліція ця приречена. Буде новий формат коаліції. І це зробить або БЮТ з «Партією регіонів», або «Партія регіонів» це зробить з тими силами в Парламенті, які орієнтуються на Президента. Хоча я не психолог, пан Стретович говорив, що я політолог, але я, все ж таки, скажу, з психологічної точки зору, можливо, пан Кириленко розуміє якусь приреченість «Нашої України», тому що їм немає… Ця «Наша Україна», яка виступає сліпо за союз з БЮТ, розуміє, що буде або коаліція з БЮТ «Партії регіонів», де їм немає місця, або буде інша коаліція з «Партією регіонів», де їм теж немає місця, тому що там будуть інші пропрезидентські сили. І ось ця п’ятірка чи можна шестіркою називати, сімкою – це є перша така ластівка, тому що мова йде про те, що ця комбінація, коаліційна комбінація в Парламенті непрацююча. Або потрібно розпускати Парламент, або шукати іншу комбінаторику коаліційну, коаліційну комбінацію.

ВЕДУЧИЙ: Ігор Когут, Вам слово.

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Я, з рештою, погоджуюся в тому, що це є доволі серйозне випробування для політичної сили «Наша Україна». І з неї можна вийти в два способи. Справді, або утворити новий проект, котрий може статися, або справді, буде створена ще більш консолідована позиція пропрезидентська чи прокоаліційна позиція тих депутатів, котрі сьогодні складають цю фракцію. Але в будь-якому випадку цей процес є об’єктивним, нормальним. І я би створював будь-яких проблем з того, що як буде переформатовуватися «Наша Україна», коаліція. Я не є прихильником тієї тези, що наприклад, народ голосував саме за коаліцію БЮТ і «Наша Україна». Проголосували так, більшість людей за. Але розумієте, кулуарні перемовини бувають різними і наші політики часом більш вправні в кулуарних перемовинах, ніж в публічних дискусіях. І це, справді, доволі важко сьогодні будувати ті партійні стосунки публічно. Це є доволі проблематично побудувати ці програмні команди.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Буквально одне речення.

ВЕДУЧИЙ: Одна репліка, а потім пану Дяденко дамо слово.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Так, коротеньке речення. Дійсно, за коаліцію голосували, але треба враховувати, що в нас поділ електорату на дві частини: на синю і помаранчеву. І це вже не починає бути не сильно конструктивним. Потрібно шукати інші комбінації і партійні, і електоральні, тому що ми бачимо, що ця комбінація в Парламенті у вигляді цієї коаліції починає не спрацьовувати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Дяденко, Михайло Дяденко, будь ласка.

Михайло Дяденко, політичний експерт: В мене враження, що переформатування коаліції в нинішній Верховній Раді неможливе, тому що ключова проблема – це розпуск Верховної Ради. Яка була причина розпуску? Це перехід депутатів до коаліції поза рішенням політичної сили. Навряд чи знається сьогодні у фракції «Народний союз – Наша Україна» 36-37 народних депутатів, які готові підтримати широку коаліцію. Це судячи з тих оцінок, судячи з тих виступів, які є. І тому буде якийсь інших формат, можливо, будуть перевибори. І в результаті перевиборів, якщо «Наша Україна» і БЮТ отримають менше голосів, ніж необхідно для сформування коаліції, тоді, можливо, формат широкої коаліції, тому що іншого виходу не буде.

ВЕДУЧИЙ: Цікава деталь. Пане Стретович, думаєте, що в лавах НУ-НС знайдеться 36 чи 37 депутатів, які, можливо, підуть у широку коаліцію?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я про це вже практично сказав, що ми сьогодні аналізуємо і докладаємо зусиль для того, щоб це не сталося. Але мене насторожили слова пані Олени, яка сказала, що ми, все-таки, вважаємо, що в цьому Парламенті ми ще повернемося до влади. В цій ситуації закономірно виникає питання «а в який спосіб?», адже рішення про зміну конфігурації більшості може прийняти лише фракція. Це може бути або фракція «Наша Україна – Народна самооборона», або Блоку Юлії Тимошенко. Тут немає представника Блоку Юлії Тимошенко. Ми не можемо за них говорити, хоча політолог досвідчений, якого я шаную, говорить про ймовірність такого альянсу. Ми ж сьогодні говоримо про те, що ми виконуємо покладене на нас виборцями завдання. І ми створили помаранчеву коаліцію. Як трапиться? Дуже важко прогнозувати. Єдине, що я можу сказати на власне переконання, що четвертого березня ми запрацюємо і ще одну репліку, що в плані, що записаний сьогодні на круглому столі, написано «Легітимізувати, узаконити опозицію». І про це сказав лідер «Партії регіонів», що вони наполягають на тому, щоб опозиція мала свій визначений, чіткий статус. І ми за це, тому що колись Черчілль сказав, що всякий уряд тимчасовий, золоті слова, і прийде час, що ми будемо в опозиції, а буде інший уряд. Тому треба ці правила виписувати і ми теж повинні це зробити. Але знову ж таки, через робочі параметри Парламенту - відкриваємо сесію, відкриваємо дебати, голосуємо і приймаємо рішення.

ВЕДУЧИЙ: Пані Бондаренко, якщо розпочнеться цей процес створення широкої коаліції, то як він, на Ваш погляд, буде відбуватися? Знову на рівні якихось домовленостей між лідерами фракцій чи між політиками найвищого ешелону, чи на рівні безпосередніх контактів з конкретними депутатами?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы знаете, абсолютно неважно. Главное, каков будет результат, и как спрацює новая коалиция – вот это вопрос. Самое главное, чтобы была просто эффективная работа. Больше же ничего не нужно. В данном случае мы видим, что эта коалиция не может дать эффективной работы Парламенту и она не может помогать в данном случае продвигать программу антикризисных мер. Или как ее там? «Український прорив», да? Которую предлагает БЮТ провести через Кабинет Министров. Я думаю, что в данном случае Вы тоже лукавите, пан Стретович. Вам выгодно блокирование работы Парламента только по одной причине – у вас нет этой программы.

ВЕДУЧИЙ: Ігор Когут, будь ласка, коротко.

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Питання «чи буде широка коаліція?», по-перше, якщо таке станеться, то це буде ще одним величезним розчаруванням виборців, в першу чергу, тому що інші обіцянки їм давалися і вони на інше сподівалися. Друге, мені здається, що так, можливо, це позитив – об’єднання правобережної і лівобережної України, але це так само міф в контексті наступаючих президентських виборів. Мені здається, що це об’єднання не стане конструктивним в плані вирішення справді проблем.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Аргументацію можна коротеньку?

ВЕДУЧИЙ: Коротко, так.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Йде опитування і ви подивіться, яка активність. 220 чоловік нам за 40 хвилин додзвонилося, а це означає, що суспільство інфантильне. Воно сьогодні виключено від тих проблем, про які ми говоримо. Ми просто спекулюємо своїм статусом і втрачаємо час, який сьогодні потрібен країні. І я думаю, що треба згадати слова Кеннеді. Він колись сказав, чим відрізняється політик від державного діяча: «Політик думає про наступні вибори, а державний діяч – про майбутнє держави». Так от в нашому Парламенті сьогодні маса політиків, але одиниці державних діячів.

ВЕДУЧИЙ: Олена Бондаренко, Ви просили слово.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Абсолютно согласна. Уберите от управления Тимошенко и все буде гаразд у нашій країні. В данном случае хотелось бы сказать следующее. Правительство Януковича до того, как ушло, оставило полную казну. И что делает Тимошенко? Она приходит на готовый бюджет, и она тратит эти деньги, в который раз. В данном случае это не тот человек, который способен вести страну к экономическому развитию.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Включіть парламентський механізм, рахункова палата…

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Что же Вы меня перебиваете?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, ні, я просто кажу…

ВЕДУЧИЙ: Панове, я дуже прошу вас… Я для балансу лише скажу…

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Я же не смогла высказаться.

ВЕДУЧИЙ: Я для балансу лише скажу, що у Блоку Юлії Тимошенко з приводу бюджету чи стану справ, який залишила «Партія регіонів» трішки інша думка, але ми це не обговорюємо, оскільки тут немає представників.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Юрий, они могут говорить все, что угодно. У них всегда виноват кто-то, но только не они.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, добре. Панове і аудиторія, я прошу вас поводити себе коректно. Дякую. Я хочу повернутися до іншої деталі, яку згадав щойно пан Стретович – це слова Івана Кириленка, який говорив про необхідність відразу після початку роботи Парламенту забезпечити прийняття закону «Про опозицію». Пане Карасьов, чому раптом знову почали дуже активно педалювати це питання? Хочуть прописати всі можливості, я не знаю, кинути якусь цукерку «Партії регіонів» чи заблокувати можливість для них ходити і блокувати роботу Парламенту? Чому?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Можна назвати це цукеркою, можна назвати це пігулкою, так. Не знаю, що тут говорити, тому що фактично я не думаю, що «Партія регіонів» на це піде, тому що їм потрібен не закон «Про опозицію» і не про свій статус опозиції, який тільки буде легітимувати їх в стані опозиції, а їм потрібна влада. Тому що в нас всі хочуть владу, в нас ніхто не хоче в опозиції бути. Так було рік тому і так сьогодні це. Тому опозиція – це так, знаєте, для людей сказати або знайти якусь, як кажуть, отговорочку знайти. А по-друге, якщо приймати, то потрібно, все ж таки, розблоковувати роботу і приймати закон «Про Кабмін», програму Уряду потрібно приймати. Я думаю, що це основні закони і пакет соціальних, економічних законів, зміни до бюджету, потрібен закон «Про держзакупки» - оце ключові питання. Розумієте, не у всіх країнах є закон «Про опозицію». Непотрібно, це можна в регламенті Парламенту прописати. І традиції є. Ми пішли у владу, ми чекаємо, коли через чотири роки будуть нові вибори. І нам все нормально, тому що кожен знає, що система працює і вони можуть повернутися до влади. А в нас люди в опозиції, партії в опозиції, тим більше такі великі партії, тим більше, які важко назвати меншістю, в них немає гарантії, що вони через чотири роки можуть повернутися до влади.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пані Бондаренко, як?..

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы знаете, Юрий, я ремарку по поводу высказывания Вадима. Вадим, это было бы очень хорошо, если бы власти давали доработать четыре года. Что вы сделали с Президентом с прошедшим Парламентом? Вы же его просто разогнали. Кто там давал, какие четыре года? Вы хотите, чтобы этот прецедент применила оппозиция сейчас?

Вадим Карасьов, політичний експерт: Кратко. Проблема не в том, чтобы разогнали, потому что…

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Та именно в этом.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Є ще одні підвалені кризи, про які ми сьогодні не говорили, але потрібно сказати в цьому контексті. Це криза президентсько-прем’єрської республіки, яка де-факто є в Україні. Ця криза була в 2006-2007-му роках по лінії геополітиків, тому що у Прем’єр-міністра була своя зовнішня політика, у Президента – своя.

ВЕДУЧИЙ: Пане Карасьов, давайте не будемо надто заглиблюватися в деталі.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Сьогодні між Прем’єром і Президентом зовнішньополітичних розходжень немає, але є криза коаліції, є криза відносин коаліція-опозиція. І є певна напруга, яка сьогодні стає все більшою і більшою між Президентом і Прем’єром.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Так это не проблема оппозиции, это проблема коалиции.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пані Бондаренко, я Вам дуже дякую. Дивіться, свій рецепт виходу із ситуації, із заблокованої Ради цими вихідними запропонував Голова Секретаріату Президента Віктор Балога, який говорив про черговий розпуск у зв’язку із недієздатністю Верховної Ради. На ваш погляд, це все ж таки реальна можливість? Оскільки це пролунало з вуст високопосадовця, це Голова Секретаріату Президента, який має безпосередній вплив на Голову держави.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Як той, що був безпосередньо причетний до конституційного процесу 96-го року, я хочу вам сказати про жорстку дискусію, яка точилася тоді при написанні конституції щодо механізму розпуску
Парламенту. І коли з’явилася норма щодо можливості, коли 30 днів протягом однієї сесії депутати не можуть розпочати сесію, тоді з’являється у Президента право розпустити. Але ми виходили з того, що в цій ситуації…

ВЕДУЧИЙ: Це лише право, наскільки ми розумієте, не обов’язок?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Так, право, право. І це правильно сказав політолог Карасьов, що може бути, не обов’язково буде розпущений, а може бути при певних обставинах. Але при цьому ми виходили з обставини, що за таких умов парламентарії, як бездарні політики, беруть на себе відповідальність за майбутні вибори, за майбутнє держави. Сьогодні я хочу згадати казку Шварца, «Казку про втрачений час». Ми катастрофічно втрачаємо час. Ми залишаємося сьогодні в ар’єргарді всіх процесів, що рухаються у Європі, а вибори нас лякають. Повірте мені, що це дуже відповідальний буде процес. Ми багато пройшли. Нормально передали владу від президента одного до іншого, Помаранчеву революцію провели, якої не було в світі, провели позачергові вибори. Ми тепер хочемо ще достроково розпускати Парламент з цих мотивів. Ми хочемо всі демократичні попробувати новації, що є в світі, але я переконаний в тому, що цього не буде. Ми домовимося, що тому що і в «Партії регіонів», і в партії «Наша Україна», і в БЮТ є достатньо патріотів, я підкреслюю, які думають про майбутнє держави. І ми четвертого березня почнемо роботу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Олена Бондаренко, як «Партія регіонів» ставиться до реальності розпуску Парламенту?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: К высказываниям Балоги? Нет, тут гадать на кофейной гущи распустят, не распустят – это давайте оставим вне нашей дискуссии. На самом деле, это может быть дискуссия через месяц, два. Давайте, все-таки, вернемся к тому, что сказал Балога. Балога сказал, на самом деле, если принимать во внимание высказывание пана Стретовича сейчас, очень странную вещь. Это говорит о том, что опять-таки в команде нет единого мнения. Вы говорите о том, что досрочные выборы – це жах, если так коротко, а Балога говорит, что это один из выходов. То есть, опять мы наблюдаем, что внутри команды нет единого сложившегося мнения по ситуации в стране. Это очень плохо.

ВЕДУЧИЙ: Так, Балога, власне ж, вийшов із лав «Нашої України»?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Он из команды Президента. Минуточку, я надеюсь, что и пан Стретович себя относит к команде Президента.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я з команди України.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ігор Когут…

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Яка піклується про майбутнє держави в цілому.

ВЕДУЧИЙ: Пан Стретович…

Вадим Карасьов, політичний експерт: Я хочу задати питання невеличке.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротке і коротка відповідь. Будь ласка, коротке запитання.

Вадим Карасьов, політичний експерт: Все ж таки, що «Наша Україна», що вибере, перевибори, чи все-таки, піти на переформатування коаліції?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: В ситуації, що складається, не можу відповісти Вам однозначно. Як на мене, я б не пішов на вибори, я би переформатував коаліцію. Але що вибере «Наша Україна»… Я не можу відповідати за всю Одесу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Запитання до Ігоря Когута. От пан Стретович говорив про патріотів, які все ж таки хотіли б стабільної роботи Парламенту без якихось потрясінь для того, щоб країна йшла вперед. В Парламенті більше тих от патріотів, чи все ж таки людей, які там займаються лише реальною політикою, своїми реальними інтересами і були б зацікавлені абсолютно в іншому?

Ігор Когут, Лабораторія законодавчих ініціатив: Я вірю Володимиру Миколайовичу і я дуже хочу сподіватися, що є ця група і костях патріотів, котрі справді прагнуть змінити цю країну. Але що їм це дає? По-перше, партійна система, котра сьогодні, і імперативні мандати, і всі різні тиски, способи формування списків виборчих, багато-багато тих політичних проблем, котрі ми створили собі і з виборчою системою, і знову ж таки із конституційною реформою. Багатьом це просто-напросто не дає маневру працювати, тому що, розумієте, сьогодні ти сміливий, а завтра ти, справді, втрачаєш будь-яку перспективу політичну. Нажаль, для хороших людей це так само часом трапляється.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Дяденко, от з огляду на те, що сказав пан Когут, чи насправді дискредитована сама ідея Парламенту і депутата, як представника народної влади, оскільки говорять, що ці люди, дійсно, представники партійної системи, вони виконують лише волю партійних лідерів і натискають кнопки так, як їм скаже політрада партії?

Михайло Дяденко, політичний експерт: Ви знаєте, в Європі партійна система кристалізувалася десятками-сотнями років. В Україні неможливо за 10-15-17 років сформувати партійну систему, яка б містила всі елементи демократії. І тому ті політичні партії, які прийшли до Парламенту, вони, насправді, містять певні елементи, які заважають приймати рішення, які насправді відповідають волі виборців. Тому сьогодні ми маємо сильного Прем’єра, який опирається на коаліцію, яка представляє інтереси вузького кола людей. Потрібно повернутися до моделі сильного президента і сильної Верховної Ради. Сьогодні Верховна Рада не має сильного президента.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Михайло Дяденко, політичний експерт: Невизначено президентське повноваження.

ВЕДУЧИЙ: Коротке зауваження пана Стретовича. В нас дуже мало часу. А потім пані Бондаренко.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: В доказ того, що сказав експерт, взагалі історію творять особистості. За два терміни пропорційних виборів система ще не сепарувала, так? Сепаратор, всі розуміють, що таке «сепаратор». Я вам зараз скажу слово «еліта».

ВЕДУЧИЙ: Відділила, розділила.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Так, а «еліта» в перекладі з французької означає «вершки, сливки». Так от сепаратор за двоє виборів ще не викинув вершки політичної еліти наверх, щоб вони представляли суспільство. Цей процес ще триває, тому ми топчемося в кризі. Ми шукаємо свій шлях, але ми знайдемо його обов’язково.

ВЕДУЧИЙ: Олена Бондаренко.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Опять-таки, вернемся к проблемам коалиции. В данном случае именно эти проблемы и явились причиной политического кризиса, который есть сейчас в Украине.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ні, ні, ні.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Я хочу сказать о другом. Мне очень приятно слышать от пана Владимира о том, что коалиция широкая еще возможна. Нам, например, перед своими избирателями абсолютно будет за это не стыдно, потому что мы не были во время выборной кампании так категоричны, как наши оппоненты. В данном случае мы говорили всегда, что мы готовы сотрудничать хоть с чертом, лишь бы на благо Украины. В данном случае, конечно, более стыдно будет вам перед вашими избирателями, поскольку я помню очень хорошо выступление Вячеслава Кириленко, Луценко на митинге, когда они говорили: «Никогда ни в каких условиях мы не будем работать с «Партией регионов». Вот в чем проблема – нет единения, опять-таки, нет единого взгляда на проблему широкой коалиции, создания ее.

ВЕДУЧИЙ: Маєте якийсь короткий коментар у відповідь?

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Абсолютно короткий. Дайте можливість запрацювати 227-ми…

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Та возьмите ее, возьмите.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Так, як же? Трибуна заблокована, шарики висять.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Пожалуйста.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Ви, як «Березова на бруньках»: «Візьми мене».

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Вы же сами создали такую ситуацию. Вы же дали возможность своим лидерам просто смухлевать, смошенничать.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Пані Олена, Ви дивитесь українське телебачення, «Перший національний»?

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Они подписали письмо трех. Пан Владимир, вы думали, мы будем молчать, когда вы подпишите письмо трех?

ВЕДУЧИЙ: Панове, нажаль, я вас на цій веселій…

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Это же была осознанная провокация.

ВЕДУЧИЙ: І дуже прекрасній ноті взаємопорозуміння і жартів я мушу вам подякувати, панове, за участь у нашій програмі, подякувати телеглядачам, які сьогодні телефонували. І відповідаючи на запитання «Чи домовляться депутати про розблокування Парламенту?», 74 відсотки вважає, що ні, і відповідно 26 вважає, що так. От такий от результат нашої програми.

Володимир Стретович, Блок «Наша Україна - Народна самооборона»: Я думаю, в даному випадку влади народ помиляється, ми домовимося.

Олена Бондаренко, «Партія регіонів»: Я надеюсь тоже, что все-таки, ошибаются те, кто звонил в студию.

ВЕДУЧИЙ: Повірте, я думаю, що народ дуже сильно сподівається, що ви все ж таки домовитеся. А ми про це поговоримо, можливо, наступного понеділка у програмі «Один за всіх». На все добре і до побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду