Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 11 лютого 2008 року

12 Лютого 2008
29804
12 Лютого 2008
17:23

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 11 лютого 2008 року

29804
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 11 лютого 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Вітаю вас. В прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоу «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Верховна рада перебуває у глухому куті і спроби політиків знайти вихід успіху не приносять. І вже зараз лунають заклики до проведення нових виборів. «В Україні серйозна парламентська криза» - говорять політологи. Оглядачі додають: «Зростає напруження у стосунках між Президентом Віктором Ющенко та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко». Чи зможе Верховна рада знайти компроміс і подолати всі ці суперечності, які зараз існують. Чи може країну знову очікують нові вибори і все знову зупиниться в очікуванні нового переможця? Про це ми, власне, сьогодні і будемо говорити. У нас в гостях Олександр Пеклушенко, «Партія Регіонів». Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона». Михайло Сирота, Блок Литвина. Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко. І Володимир Фесенко, політичний експерт. Панове гості, вітаю на нашій програмі. І до вас перше експрес-запитання. Сподіваюся, воно буде дотепним і дуже коротким, не більше 20-ти секунд. Те, що відбувається у Верховній раді – це трагедія, чи може, комедія? Пане Пеклушенко, Ви перші.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Есть такая пословица, чем громче звучат голоса в Верховном совете, в парламенте, тем тише на улице. Но мне кажется, что на сегодня эти голоса уже становятся очень проблемные и могут превратиться в трагедию.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Катеринчук.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ми всі вчимося демократії і це не проста штука, яка можуть подарувати. Ми маємо вистраждати кожен крок, який буде поєднувати в одному напрямку щодо дотримання державницьких позицій, як і більшості, так і опозиції. Тому я думаю, що ми вчимося, нажаль, це відбувається таким чином.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Сирота, Ваша черга.

Михайло Сирота, Блок Литвина: Це наслідок непродуманого закону «Про вибори» за списками, закритими списками політичних партій, а також зміненою в 2004-му році конституцією, яка зробила конфлікт посад Президента і Прем’єра. Я думаю, парламент шостого скликання в змозі вийти із цієї кризи.

ВЕДУЧИЙ: Пан Полохало.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ну, безперечно, із кризи можна вийти і тут є дуже багато варіантів, але якщо Ви запитали: «Трагедія чи комедія?», то це, якщо і комедія, то дуже погана комедія, дуже поганий спектакль. Я бачу тут поганого режисера, поганих акторів і поганих виконавців, і тому сьогодні це викликає у всього суспільства те, що робиться з боку меншості. Ну, просто, я би сказав, розчарування такою поганою постановкою цього політичного дійства.

ВЕДУЧИЙ: Ясно. І Володимир Фесенко, Ваша версія?

Володимир Фесенко, політичний експерт: Те, що відбувається у Верховній раді – це фарс, який може мати драматичні наслідки, якщо не вистачить здорового глузду у політиків.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Дякую за ваші відповіді. І як завжди закликаю наших телеглядачів активно долучатися до дискусії, висловлювати свою точку зору, відповідаючи на запитання інтерактивного опитування, яке сьогодні лунає так «Чи потрібні країні нові вибори?». Якщо ви вважаєте, що так, країні потрібні вибори – ваш номер 8 900 304 44 01. Якщо ви вважаєте, що ні, не треба нам більше виборів і треба працювати, то ваш номер 8 900 304 44 02. Хочу вже вкотре нагадати, що наше опитування не є репрезентативним. Ми розпочинаємо ток-шоу «Один за всіх». Вже от скільки часу Верховна рада стоїть. Водночас все це, ну, те, що відбувається, виглядає так от, ну, для депутатів це добре сплачувана відпустка – блокування Верховної ради, читання газет. В країні нічого не відбувається. Чи усвідомлюють 450 людей, які сидять у парламенті в отримують в районі 20-ти тисяч гривень на місяць, дуже серйозну зарплату, що їх утримують за податки лікарів, шахтарів, я не знаю, людей, які торгують на базарах і так далі? Пане Пеклушенко, Ваша відповідь?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, я хочу сказать, если кто-то представляет себе работу в Верховном совете, что это чтение газет и стояние в очереди за деньгами, то этот человек очень глубоко ошибается. Я это считаю очень тяжелым, иногда даже каторжным трудом. И вопрос сегодня не в том, насколько тяжело быть депутатом, вопрос заключается в главном, что происходит, почему мы никак не выберемся с этого круговорота? И мне кажется, что причина не столько в несовершенном законе «О выборах». Причина не столько в том, что мы с вами плохие актеры, причина в другом. В Украине, если разжигаются скандалы, то они кому-то нужны. Нужно четко понять, кому нужны эти скандалы.

ВЕДУЧИЙ: Ну, під час програми ми це спробуємо з’ясувати. Ваша відповідь, пане Катеринчук?

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я не буду давати відповідь, тому що цю відповідь завтра буде демонструвати меншість в парламенті. А я думаю, що народ вже втомився від того, що політики з’ясовують стосунки саме в такий спосіб. І нажаль, більшість політиків у Верховній раді є політично-безвідповідальними. Я погоджуюся, що треба змінювати виборчу формулу, за якою би депутат відповідав особисто перед виборцями. Зараз він відповідає перед партією, перед політбюро і так далі. І тому я думаю, що поведінка більшості депутатів є абсолютно нелогічною з парламентською роботою. Все ж таки, питання законотворчої діяльності – це інтелектуальна робота. Питання пошуку компромісу – це розуміння національних пріоритетів. І я впевнений, що в цьому парламенті є частина здорового глузду. І що заважає? Зовнішній фактор.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Стосовно здорового глузду. Це запитання до пана Полохало і до пана Сироти. Сьогодні ввечері планувалися зустрічі між Арсенієм Яценюком, Спікером парламенту, і представниками фракцій у Верховній раді. Чи вдалося знайти якийсь, все ж таки, компроміс, якийсь поступ у відносинах?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, об 11-ій годині відбулася чергова погоджувальна рада.

ВЕДУЧИЙ: Це сьогодні вранці?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Вона відбувається щопонеділка. Якраз у Спікера Верховної ради. І тому, коли я казав спектакль, я сьогодні чув думки голів фракцій, голів комітетів. І ви знаєте, я почув тільки дві точки зору, яка зводиться до того, ні, ми не будемо йти на компроміси. Ми не будемо йти на розблокування Верховної ради, тому що ми так думаємо, у нас така позиція без жодного обґрунтування. Тому в мене погане передчуття відносно завтрашнього дня. І мені здається, що опозиція намагається встановити свою диктатуру в парламенті, не рахується з позицією більшості. А це означає, що тут діють якісь інші сценарії, якісь інші…

ВЕДУЧИЙ: Блок Юлії Тимошенко теж?..

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: І от пан Катеринчук сказав про якісь зовнішні впливи. Я не знаю, які зовнішні впливи, але немає мотивів у меншості блокувати сьогодні трибуну Верховної ради.

ВЕДУЧИЙ: Але запитання полягає зараз в тому, чи було знайдено якийсь поступ?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: А от здоровий глузд… Перепрошую, ще раз кажу про здоровий глузд, ви знаєте, ну, здорового глузду не бракувало українській нації, але нажаль, дуже часто бракує окремим політикам. Тільки одне я не погоджуся з паном Катеринчуком, він говорить про більшість політиків у Верховній раді. Не більшість, а меншість безвідповідальна. І це є сьогодні, я думаю, зрозумілим для більшості української нації.

ВЕДУЧИЙ: Пане Сирота, чи відомо Вам, все ж таки, про якийсь поступ? Що буде завтра у Верховній раді?

Михайло Сирота, Блок Литвина: Те, що відбувається у Верховній раді, цілком влаштовує тих, хто знаходиться поза межами Верховної ради, адже я погоджуюся із колегою Пеклушенко, що це добре розіграний спектакль. За лаштунками якого відбувається зовсім інше, а саме завершення перерозподілу державного майна на користь потужних фінансово-промислових груп. І не тільки промислових об’єктів таких, як «Укртелеком» чи «Одеський припортовий», на кону зараз стоїть земля. І тому дуже важливо заблокувати роботу парламенту, щоб не прозоро можна було приватизувати це найцінніше багатство України. І я думаю, саме в цьому основна причина бойкоту парламенту. Більше того, для того, щоб далі не можна було оспорити результати несправедливої соціальної точки зору приватизації, то якраз іде намагання знищити парламент, як такий. Тому що, що нас чекає після розблокування? Голосування за закон «Про імперативний мандат» і повне зняття депутатської недоторканності, після чого можемо забути про парламентаризм, як такий.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, ясно. Дякую за відповідь. Пане Фесенко, все ж таки, від кого, з Вашої точки зору, як політолога, залежить от момент розблокування парламенту? Від самих депутатів, від фракцій чи від якогось зовнішнього фактору, про який говорили наші шановні гості?

Володимир Фесенко, політичний експерт: Ну, ви знаєте, щодо зовнішнього фактору, от я, коли чую про версію спектаклю, то виникає неминуче запитання. Якщо це спектакль, то чому опозиція грає за чужим сценарієм, якщо це спектакль? Треба ж мати і власну голову. Я думаю, що тут є інтереси, і причому багато інтересів, у тих, хто блокує. Але треба зупинитися своєчасно, інакше це може негативно відбитися на позиціях тих політичних сил, які зараз блокують парламент. Тривожний дзвоник вже пролунав сьогодні. Рейтинги «Партії Регіонів» і лідера «Партії Регіонів» починають падати і про це… І дві третини виборців по останньому соціологічному опитуванню засуджують блокування Верховної ради. І про це треба замислитися опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Пеклушенко, прокоментуйте ці слова пана Фесенка.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, скажу, я, как и всякий нормальный человек шел сюда и переживал. Все-таки, передача «Один за всех», а получалось, как бы, все говорят, а мы с моим коллегою как раз говорим меньше всего. Мы уже получили в наш адрес и критику, и ярлыки очередные. Если вы, все-таки, позволите…

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, я даю Вам слово.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Я отвечу на вопрос, почему мы действуем так. Итак, главный два вопроса: НАТО и блокирование парламента. Многие говорят: «Ну, что вы делаете? Ну, подумаешь, НАТО, ну, подумаешь, три подписи. Неужели важнее вопроса нет?». Говорю вам честно, важнее вопроса нет, потому что вступление в НАТО – это не просто акт, это то, что перевернет судьбу страны полностью геополитически, перевернет экономически, перевернет административно.

ВЕДУЧИЙ: Пане Пеклушенко, я перепрошую, що я Вас перебиваю, але ми не говоримо зараз про НАТО. Ми давно говорили про те, що йдеться лише про план дій щодо членства, і що в НАТО, можливо, ми будемо вступати лише через десять років. Але чи не турбує Вас те, про що говорив пан Фесенко, зменшення рейтингів «Партії Регіонів»?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Меня не может этот вопрос не волновать, как не может волновать то, что Вы меня перебили, отвечая на заданный вопрос. Я не могу сказать, почему мы блокируем трибуну, не раскрыв суть и содержание этой проблемы. Поэтому не волнуйтесь, пожалуйста, за наш рейтинг. Я Вам гарантирую, что он был высок и будет высоким. Вы за это не переживайте. Вы переживайте за другое. Вы представьте на минутку, уважаемая аудитория, если вы работаете на заводе, если вы учитесь в университете и вдруг вы узнаете, что судьбу вашего детища, вашего завода, вашего университета без вас, втроем…

ВЕДУЧИЙ: Пане Пеклушенко, я прошу Вас говорити більш стисло.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Кто-то решил за вас. То как вы отреагируете? Вы, что будете спокойно рассуждать о других проблемах?

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я зрозумів. Повернемося до сьогоднішнього дня. Юлія Тимошенко заявила сьогодні, що більшість від завтра готова забезпечити роботу парламенту не заважаючи на жодні перепони. Пане Катеринчук, як збираєтеся забезпечувати цю ідею, виконувати цю ідею Прем’єр-міністра? Тобто, я маю на увазі, правляча коаліція?

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ну, це ідея ради коаліції і правлячої коаліції. Ми залишили час, коли ми дозволяли собі йти на будь-які компроміси, які тільки вимагала меншість. Ми пропонували все, що тільки можливо, навіть те, чого немає в європейських демократів. Але нажаль, у «Партії Регіонів» після засідання за круглим столом була одна думка, коли вони входили в зал, то була інша думка. І ця думка проявлялася блокуванням. І я думаю, що ми входимо в етап, який називається «хто перший встане, хто перший прокинеться, і хто перший заблокує Верховну раду». Ті або дадуть можливість проголосувати, провести низку в тому числі і соціально-важливих питань, і питань антиінфляційних, або будемо говорити про НАТО, будемо говорити про ПДЧ. До речі, ПДЧ – це також саме питання боротьби з корупцією, проведене судовою реформою, податковою реформою і так далі.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я думаю, щоб без цих речей, я думаю, в НАТО ніхто нас не чекає. Принаймні, нас туди ніхто не запрошував.

ВЕДУЧИЙ: Дуже…

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Тому я думаю, що привід НАТО в порівнянні з тим, що треба приймати протокол про вступ в ВТО, питання зміни до бюджету, підвищити прожитковий мінімум, вирішити питання початку реформи в медицині щодо сімейних лікарів - це те, що є в порядку денному, і що треба вирішити.

ВЕДУЧИЙ: Ясно. Дуже Ваша коротка репліка, а потім запитання до пана Полохала.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Вы можете просыпаться рано, не ложиться вообще спать, пока не отзовете подписи и не вернете все в конституционное поле, трибуна не будет разблокирована.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ви почули щойно, пане Полохало, позицію «Партії Регіонів», що завтра будете взагалі прокидатися не знаю, коли. Як збираєтесь розблоковувати?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я хочу сказати, що технічно розблокувати трибуну – це не є великою проблемою і це вже було на минулому тижні. Як не намагалися комуністи і «Партія Регіонів», але ми дали можливість спікеру парламенту закрити першу сесію і відкрити другу сесію. І це можливо і в майбутньому. Але мене от цікавить сьогодні слово «привид». НАТО – це привид і примара, тому що насправді, ну, от «Партія Регіонів», вона була найбільш послідовною в тому, щоб приєднатися до плану, так званого плану ПДЧ. Віктор Янукович був активним прихильником НАТО в 2003-му, в 2004-му році і навіть пізніше. Тому треба, як мінімум мати чітку позицію і сказати: «Ми тоді помилялися, а сьогодні, ні». Тому…

ВЕДУЧИЙ: Але власне, таємницю, як будете розблокувати Ви не…

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Я перепрошую, НАТО – це привид, НАТО – це примара, а насправді, є приховані цілі, прихована мета. От пан Сирота, мій колега сьогодні про це сказав.

ВЕДУЧИЙ: Як будете розблоковувати Ви не хочете говорити?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Натякнув, а в мене є інші міркування. Тому я думаю, поки що «Партія Регіонів» не визріла для того, щоб бути справжньою цивілізованою опозицією. Поки що вона діє в такий хуліганський якийсь нецивілізований спосіб. Це проблема «Партії Регіонів». Ми не переймаємося її рейтингами. Але ж є проблема України.

ВЕДУЧИЙ: Давайте дамо можливість відповісти пану Пеклушенко.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Має працювати парламент, має працювати Верховна рада України.

ВЕДУЧИЙ: Відповісти на Ваші зауваження, тому що досить серйозні зауваження.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Я бы не хотел быть членом партии, в которой оскорбления являются аргументами. Я хочу сказать только одно, а Вы достаточно опытный человек? Янукович и «Партия Регионов» всегда стояла на вопросах сотрудничествах, на вопросах консолидации действий с НАТО. Это не только Украина, на этих же позициях стоит и Россия. Но план вступления в НАТО, план присоединения к НАТО никогда «Партия Регионов» и Янукович не подписывал, не декларировал, а наоборот, если вы помните, он сказал: «Украина к этому не готова». Зачем Вы обманываете всю страну? Зачем Вы обманываете сами себя?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Можна я відповім?

ВЕДУЧИЙ: Добро. Ні, ні, ну, ми знову навколо НАТО крутимося.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я ж не можу не відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Ну, коротко, будь ласка, коротко, тому що ми не можемо говорити про НАТО.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Було голосування в парламенті і була «Партія Регіонів» ще до Помарачевої революції. Це всім відомо. І тому треба бути чесними і сказати: «Ми так голосували», як до речі, було голосування «Партії Регіонів» за те, щоб війська, українські війська були в Іраку, крапка.

ВЕДУЧИЙ: Все, добре. Дякую. Пане Сирота, давайте повернемося, знову ж таки, до парламентського процесу. От ми говорили про те, що необхідно розблоковувати трибуну. 2000-го року пан Плющ, спікер тоді парламенту, переніс засідання до Українського дому. Чи можливий розвиток в такому напрямку сьогоднішнього сценарію?

Михайло Сирота, Блок Литвина: І жодному разі ніде не треба проводити засідання парламенту, крім як в стінах Верховної ради України. те, що один раз у вигляді трагедії відбулося, інший раз відбудеться у вигляді фарсу, тому я б не рекомендував нікому виходити із Верховної ради України. Ми добре знаємо, що в найближчі не тільки п’ять, але і десять років Україна не буде членом НАТО. Це відомо всім, хто голосував, не голосував. Тому причина, все-таки, в іншому. І Блок Литвина буде брати активну участь у ефективній роботі парламенту. Ми не брали і не будемо брати участь у блокуванні. Хоча зрозуміло, що законодавчо після змін до конституції і такого безглуздого закону «Про Вибори» в нас є механізм і ним обов’язково будуть користуватися. Ним користувалися помаранчеві в п’ятому скликанні. Ним користувалися біло-блакитні в шостому скликанні. Якщо ми цю порочну практику не припинимо, то і в сьомому, і в восьмому скликанні будуть такі ж самі безглузді блокування.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Катеринчук, сьогодні Голова Секретаріату Віктор Балога, от він запропонував свій варіант вирішення оцієї натовської проблеми, він порадив коаліції зібрати 227 підписів на підтримку підпису Спікера парламенту під листом до Генсека НАТО, Яна Дехопскефера. Таким чином, зауваження «Партії Регіонів», що Голова Верховної ради діяв проти волі парламенту не відповідатимуть дійсності. І причин для блокування не буде. Це такий рецепт від Віктора Балоги ми маємо.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Насправді, і без цих 227-ми підписів жодних претензій з юридичної точки зору бути не може. Це політичні претензії і намагання заставити когось відкликати підпис. Такої процедури не існує відкликання підпису. Яценюк висловив свою позицію і ця позиція підтримана більшістю. Якщо потрібно для цього проголосувати, то розблокуйте трибуну і ми це проголосуємо. Якщо потрібно зібрати підписи, то ми зберемо підписи, але питання не в тому. В нас глибока криза стосунків між владою і опозицією, тільки тому що насамперед «Партія Регіонів» не готова бути опозицією. Ми пропонуємо зараз прийняти закон «Про регламент Верховної ради України», щоб того штовхання не було біля трибуни. А якщо є порушення процедури, то будь-хто може звернутися в суд і оскаржити це рішення, в плоть до того, що рішення, яке було прийнято або закони, або постанови будуть скасовані. І це дає закон «Про регламент Верховної ради». Так само закон «Про опозицію», який так само ми готові поставити вже завтра на голосування для того, щоб в опозиції були цивілізовані права контролю і можливості висловити позицію свою, і довести її до виборців.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо позицію «Партії Регіонів».

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Але на це так само не йде «Партія регіонів». Тобто, всі наші пропозиції, які на мою думку, здаються конструктивними і навіть більше, вони відхиляються під приводом того, що НАТО дуже близько, і це привид ходить по Верховній раді.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Пеклушенко, цей рецепт, варіант, який запропонований Головою Секретаріату, паном Балогою, міг би задовольнити «Партію Регіонів»?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, мы рецепты из Секретариата Президента не получаем и не стоим за ними в очереди. У нас своих хватает вариантов. Я просто хочу поблагодарить коллег. Одни заботятся о рейтинге, вторые говорят, что мы не готовы к работе в оппозиции. Заботливые вы наши, вы думайте о своих проблемах. Я лично считаю, что вы де-факто не готовы быть во власти по целому ряду причин. Действительно, математически удержать цифру 227 просто невозможно. Если вы хотели идти во власть, не надо нас туда брать, возьмите, пожалуйста, Блок Литвина. Почему вы его не взяли? Так, надо же делиться с властью, надо считаться. Вы тогда перестанете быть карманными партиями. Вы не хотите быть властью, вы спровоцировали провокацию по НАТО специально, чтобы нашими руками остановить работу Верховного совета, потому что вы не готовы по трем вопросам: вы не готовы по кадровым вопросам, вы не готовы по экономическим вопросам, у вас нет единства и вас нет единства по социальным программам. Вы полностью не готовы работать во власти. Скажите об этом, перестаньте обманывать себя.

ВЕДУЧИЙ: Добре, пане Пеклушенко. Пане Фесенко, Ваш короткий коментар, Ви просили.

Володимир Фесенко, політичний експерт: В мене дуже коротке запитання. В неділю ваш лідер сказав про те, що в принципі, «Партія Регіонів» готова до компромісу у разі переформування парламентської коаліції. Чи дійсно це так? І якщо так, то з ким ви будете створювати нову парламентську коаліцію?

ВЕДУЧИЙ: Цікаве запитання. Ваша відповідь, пане Пеклушенко, а потім Ваша репліка, пане Катеринчук.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Значит, надо внимательно слушать нашего лидера. Он никогда не говорит двойственные вещи. Если говорить о стратегии, то мы подтверждаем это. Если говорить о сегодняшнем моменте, то нет такой цены, за которой мы согласимся разблокировать парламент, кроме одной единственной – верните все в конституционное поле.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Катеринчук.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Є така формула – сильна опозиція – це дієздатна влада. Нажаль, ми бачимо слабку опозицію, яка нічого не може запропонувати суспільству, крім блокування. Нам дуже хотілося б з вами мати полеміку по податковому кодексу, по реформі податковій. Ми хотіли б мати полеміку по судовій реформі. Ми хотіли б продовжити питання соціальних інвестицій в сферу, скажімо, навчання чи охорони здоров’я. але сьогодні ви пропонуєте тільки одне. Сьогодні НАТО не стоїть. Майте совість, треба вже відходити від того, що бачать люди і дати можливість, все ж таки, в такі важкі умови, ми зараз всі з затишком дихаємо і дивимося відключать газ чи не відключать росіяни. Післязавтра їде Президент туди і ми будемо блокувати трибуну? ВОТ. Ми пройшли 14 років разом з вами плече о пліч, щоб отримати цей статус. І сьогодні треба приймати рішення по протоколу. І сьогодні ви блокуєте. Де ж ваша національна позиція?

ВЕДУЧИЙ: Якщо пан Яценюк не відкличе свій підпис під цим листом, то ви будете категорично?..

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Надо же отвечать. Там у нас есть проблемы с совестью. Я же не могу оставить человеку, он же переживает за эту категорию.

ВЕДУЧИЙ: Якщо пан Яценюк, все ж таки, не відкличе свій підпис, то ви будете блокувати трибуну і це означає, що парламент і далі не буде працювати, і це означає, що будуть нові вибори?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Я просто считаю, что касается совести, то она у них выровняется с нами, дотянется до нашего уровня и пана Яценюк будет иметь совесть отозвать свій підпис и будет принята постанова, которая есть, как в нашей редакции, так в редакции Блока Литвина. Поэтому я думаю, что если они действительно вернутся к совести и к здравому смыслу, все станет на свои места. Кроме всего прочего, здесь мой коллега, до речі, якого я поважаю, говорит о полемике. Для того, чтобы была полемика нужно убедиться, что у нас разные точки зрения. Мы, депутаты, вообще не разговариваем. Мы встречаемся, где? Мы на эфирах, в радиостанциях встречаемся, в комитетах вашу фракцию с совестью нельзя найти. Как можно открыть полемику, не разговаривая друг с другом? Надо запретить просто сегодня пунктом два блокировать трибуну, а пунктом один запретить вам вносить провокационные вещи, которые понуждают конструктивную оппозицию блокировать трибуну.

ВЕДУЧИЙ: Давайте почуємо пана Полохало. І я хотів би почути Ваш коментар стосовно слів попередніх людей, які виступали. І далі хотів би почути, чи все ж таки, Верховна рада рухається до нових виборів?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Як кажуть, що Платон мені друг, але ж істина дорожче. Я мушу сказати, що в комітетах відбувається нормальна і полемічна, і конструктивна робота. На прикладі свого власного комітету, де я є Голова комітету з питань науки і освіти, в нас представники всіх фракцій, в нас буває гостра полеміка, гостра дискусія, але ми вже провели п’ять засідань і прийняли п’ять рішень. Ну, п’ять рішень і це були всі рішення позитивні. Тому насправді, мені здається, що велика частина «Партії Регіонів» якраз хотіла б конструктивної роботи. Вона б не хотіла думати за принцип, який ви щойно почули, що немає такої ціни, через яку б розблокували парламент. Це страшна фраза сьогодні. Тобто, «немає такої ціни», я цитую, щойно було сказано, «коли би парламент розблокували». Звичайно, це не є компромісна позиція. Я думаю, що сьогодні частина таких яструбів у «Партії Регіонів» просто не бажає йти на будь-який компроміс. Якщо навіть Арсеній Яценюк відкличе якийсь підпис з якогось документу, який не є актуальним для країни, виникне маса інших питань. Я не виключаю, що хтось з «Партії Регіонів» скаже: «А може, нехай Прем’єр-міністр зачіску свою змінить, тоді ми розблокуємо парламент». Це доходить до абсурду сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Я хотів би…

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: І цей абсурд нам демонструють сьогодні, глядачам, слухачам, нав’язують суспільству, який не можна нормально сприймати з точки зору здорового глузду.

ВЕДУЧИЙ: Пане Фесенко, до Вас запитання, як до політолога.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я думаю, що Прем’єр буде готова заради розблокування парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Пане Фесенко, до Вас запитання, як до політолога. Чому «Партія Регіонів», на Ваш погляд, от поводить себе, як пишуть оглядачі, так радикально? Є таке версія, що є зараз два центри влади: Президент і Прем’єр-міністр. І «Партія Регіонів», як партія, де є багато підприємців, тяжіє до контакту з владою, тому певна група, яка залежить від Віктора Януковича, пішла на такі досить радикальні дії.

Володимир Фесенко, політичний експерт: Ну, якщо казати, хто, до кого тяжіє, то хтось каже, що одна частина підприємців з «Партії Регіонів» тяжіє до Президента, домовляється про конструктивні відносити з Секретаріатом Президента. Інша – до уряду, домовляється з урядом. І це, в принципі, закономірно, тому що як колись казали, підприємець не може бути в опозиції. І тут я погоджуюся, що дуже важко бути в опозиції підприємцям. Але НАТО, я думаю, не лише примара, не лише привид, я думаю, якщо не юридично, то політично є бажання, можливо, пов’язане з певними запитами з боку, ззовні, щоб політично завоювати оцей лист трьох щодо НАТО, перед Бухарестським саммітом НАТО, щоб довести, що Україна не готова до ПДЧ і взагалі до вступу до НАТО. Інша причина, я думаю, все ж таки, є певна гра щодо переформатування коаліції. Невипадково, я думаю, Янукович про це сказав. Ну, і нарешті, останнє. Є конфлікти, бізнесові конфлікти між урядом і окремими бізнес-групами. І це також такий міцний стимул воювати всередині парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Сирота, от десь пару тижнів тому я звернув увагу, що почала наростати інформаційна хвиля заяв про можливість проведення нових виборів. Ми бачимо, що позиції досить безкомпромісні у представників політичних сил. Чи можливі нові вибори?

Михайло Сирота, Блок Литвина: Суть в тому, що нові вибори абсолютно не вирішать…

ВЕДУЧИЙ: Ви, все ж таки, батько української конституції, до речі, хочу нагадати.

Михайло Сирота, Блок Литвина: Так, дякую. Вибори не вирішать цієї ситуації апріорі, адже вибори не змінять позицію Ющенка, Тимошенко і Яценюка щодо НАТО. Більше того, сьогоднішня соціологія показує, що вибори, скоріше за все, виграє Блок Юлії Тимошенко і вона сама зі своїм блоком може набрати до 50-ти відсотків голосів. А отже, «Партія Регіонів» все одно буде в меншості. Але будь-які вибори – це стрес суспільний. І тому вони лише поглиблять проблеми, але не вирішать нічого по суті. Тому ми пропонуємо сьогодні наступні варіанти: прийняти постанову Верховної Ради, яка б сказала чітко і однозначно — вступ України до НАТО після референдуму. Я народний депутат, який прийшов працювати на законодавчий орган, в нас є багато законопроектів, я хочу здійснити свої повноваження, мені не дають, є кримінальна відповідальність за перешкоджання моїм депутатським повноваженням.

ВЕДУЧИЙ: Дякую за відповідь. Цю тему, панове, ми продовжимо одразу після… Після короткої рекламної паузи продовжимо дискусію, безперечно. Так що повертайтесь, будь ласка.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: В прямому ефірі «Першого національного» триває ток-шоу «Один за всіх». Ми сьогодні обговорюємо поточну політичну ситуацію і те, що відбувається в парламенті, а також задали запитання нашим телеглядачам, які мають висловитися з приводу запитання «Чи потрібні країні нові вибори?». Наразі 39 відсотків наших додзвонювачів вважає, що так і 61 відсоток вважає, що ні, нові вибори в країні не потрібні. Нагадую, наше опитування не є репрезентативним. Пане Пеклушенко, я хотів би звернутися до Вас. От чи якась така ціна, за якою, все ж таки, «Партія Регіонів» може розблокувати трибуну? Адже, дивіться, я точно не підраховував, але десь на початку березня мине 30 днів, тоді згідно закону Президент має право розпустити Верховну раду. І це означає, що країна залишиться фактично без бюджету, без ратифікації договору про вступ до СОТ дуже важливого, ну, і наша репутація з точки зору організації Євро-2012 буде поставлена під сумнів. Яка ціна, в принципі? Що?.. Як «Партія Регіонів» може відреагувати?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Я не считаю себя ястребом, я считаю себя последовательным человеком и ответственным политиком, но не смотря на это я хочу напомнить некоторым голубкам із більшості, что я сказал на вопрос «Согласны ли мы за цену взятия нас в більшість разблокировать трибуну?» я сказал в этом зале и слышали меня все присутствующие, что цены за нарушение конституции другой, как восстановление конституционного и законного поля, нет. Поэтому не манипулируйте сознанием. Пожалуйста, не жонглируйте словами. Дискутируйте по проблеме.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую за Вашу відповідь. Пане Катеринчук.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я рецепт хотів би підказати, якщо вже така принципова позиція щодо конституційності листа трьох, то зверніться в Конституційний суд. Чому до цього часу немає подання? В Конституційний суд зверніться.

ВЕДУЧИЙ: Ну, але давайте тоді повернемося, все ж таки, до мого запитання. Чи існує загроза тих негативних наслідків, про які я щойно згадав: не ратифікація договору СОТ, репутація з приводу Євро-2012, відсутність бюджету, який страшенно вдарить по всій країні?

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я думаю, що Ви абсолютно праві, що насправді, на карті стоїть багато чого, за що треба було б повоювати ще. І питання Євро-2012 – це питання авторитету будь-якої влади, і більшості, і опозиції. Це наша національна гідність, як хочете. Питання СОТ – ну, це продукт роботи всієї незалежності.

ВЕДУЧИЙ: Але чи буде?..

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: І це дуже цікаво для нашої країни. Я думаю, що зиски будуть мати всі галузі промисловості України і в тому числі малий, середній бізнес.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Катеринчук. Я розумію, це була відповідь політика. Я хочу послухати відповідь депутата, в минулому політолога. Будуть нові вибори до Верховної ради, пане Полохало?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Чому в минулому політолога?

ВЕДУЧИЙ: Ну, зараз Ви передусім депутат.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я думаю, тут не зовсім точно було сказано і Вами зокрема, тому що є пряма норма конституції, яка свідчить, що після дострокових виборів вибори наступні можуть відбутися через рік. Ну, звичайно, може бути, там, розпуск парламенту, але є пряма норма конституції, і тому парламент, я думаю, що не очікує в цьому році, кажу вам, як політолог, не очікується розпуск парламенту. Але водночас, я думаю, що політики, багато політиків у парламенті думають про власні або корпоративні політичні інтереси, а мало думають про імідж країни, про рейтинг країни і про те, що виклики, які сьогодні стоять перед країною, потребують об’єднання і опозиції, і більшості. Більшість готова сьогодні йти на будь-які поступки і демонструє це. Меншість не готова йти на жодну поступку. І в цьому сьогодні складність ситуації, тому я закликав би, звичайно, і «Партію Регіонів», і комуністів подумати про країну, про те, що в будь-якій країні чи це Росія, чи це Польща, чи будь-яка інша країна, коли йдеться про національні інтереси, коли йдеться про виклику часу, то об’єднується в стратегічних питаннях і опозиція, і більшість. Україна демонструє сьогодні унікальний випадок, коли політики деякі думають, що це ремесло, а не мистецтво. Так я от закликаю «Партію Регіонів» подумати про політику, як про мистецтво, мистецтво компромісу, мистецтво поступок.

ВЕДУЧИЙ: Пане Полохало, я зрозумів. Я хочу попросити пана Сироту прокоментувати цю ситуацію. Тобто, впродовж року після дострокових виборів не можна проводити нові вибори, водночас Президент має можливість розпустити Верховну раду, якщо вона не буде працювати. Що відбудеться? Ми бачили, що власне, українські політики досить легко трактують і норми конституції, і норми закону. І до того ж, до речі, і деякі представники Блоку Литвина прогнозували, що правляча коаліція розпадеться десь навесні. Днів десять тому пан Сергій Грановецький про це говорив.

Михайло Сирота, Блок Литвина: Дійсно, після недолугих змін 2004-го року в конституції є конфлікт норм. З одного боку протягом року новообрана Верховна рада не може бути розпущена, а з другого боку, а що робити, якщо 30 днів не буде розпочате сесійне засідання чи розпадеться коаліція і не сформується. Це буде протиріччя. Але якщо оцінювати з політичної точки зору, то я глибоко переконаний, що дострокових виборів не буде, принаймні, наступні вибори – це будуть президентські вибори 2010-го року. А після цього будуть, очевидно, виправлені помилки внесені до конституції 2004-го року, завершена конституційна реформа і ми перейдемо до виборів органів місцевого самоврядування. Так що треба спокійно і прагматично дивитися на ці речі. А по суті, ідеологічних протистоянь між опозицією і більшістю немає. Йде мова про розподіл фінансових потоків, якими добре керувала «Партія Регіонів», коли була при владі, і не менше сьогодні добре керує сьогоднішня більшість. І от за це якраз йде боротьба. Одних відсторонили, а вони хотіли б повернутися. Я думаю, що в цьому плані помиряться, виходу іншого немає.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я хотів би додати, що…

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Если позволите…

ВЕДУЧИЙ: Дуже короткі репліки.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Я хотів би додати, що все ж таки, фінансові потоки треба дивитися, куди вони направлені. Хтось віддає заощадження, хтось робить соціальні ініціативи, як це Президент в бюджет, підвищує мінімальні зарплати і пенсії. Тому різні підходи. Я не хотів би, щоб ми узагальнили у підходах щодо розподілу цих потоків. Крім того, я не думаю, що таке спрощене ставлення до розпуску парламенту може мати основу під собою, тому що насправді є політична ознака, є юридична, є юридичні предпосылки того, що Верховна рада може бути розпущена. Тому наприклад, позиція Європейської партії України, яку представляю в парламенті, ми вже сьогодні розпочали підготовку до виборів.

ВЕДУЧИЙ: Пан Пеклушенко, Ваша репліка?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, во-первых, мне кажется, что настоящее ремесло – это искусство. Во-вторых, я действительно уважаю господина Катеринчука. И он доказал лишний раз, что он талантливый политик, потому что во-первых, он прекрасно знает, что процедура Конституционного суда займет колоссальное время. Во-вторых, он знает, что подавать в Конституционный суд, на что? На письмо? Это не будет принято к рассмотрению. Тогда Вы мне в праве задать вопрос «Так если не будет принято, то почему?». Потому что письмо – это пробный шар. Если мы проглотили бы это письмо, за этим последуют такие акты и такие действия, что страну не спасет ни один Конституционный суд. Не манипулируйте, пожалуйста, сознанием. Возвращайтесь в конституционное поле.

ВЕДУЧИЙ: Давайте трішки розширимо нашу дискусію, політичну дискусію. І моє запитання до Володимира Фесенка. У четвер Віктор Ющенко, Президент Віктор Ющенко звинуватив Блок Юлії Тимошенко в тому, що вони буцімто беруть участь у зборі підписів за відставку Спікера парламенту Арсенія Яценюка. Це стало якимось таким додатковим сигналом напруженості у відносинах між Прем’єр-міністром і Президентом. Там були різні позиції щодо голови «Ощадбанку», ситуація з Головою фонду держмайна. Що це таке, з Вашої точки зору? Це відсутність синхронності чи це реальна політична конкуренція?

Володимир Фесенко, політичний експерт: Ну, по-перше, дійсно, є об’єктивна політична конкуренція. Все ж таки, вони представляють різні політичні сили і у них не в усьому збігаються і політичні інтереси, і позиції по різних питаннях державної політики. А головне, от Ви згадали про Яценюка, виявилося, що насправді, немає проблеми. Ніхто не збирається скидати Яценюка. Я думаю, що є, нажаль, психологічний чинник – недовіра, взаємна недовіра. Ось це є.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, всі фактично спростували цю інформацію представники БЮТ і так далі, але від Секретаріату фактично не було реакції на це спростування. Чому? Тобто, якась дивна ситуація. Вони мовчки так це відзначили і все.

Володимир Фесенко, політичний експерт: Ну, тут ще раз питання, я думаю, не до нас. Тоді треба запросити представника Секретаріату Президента і запитати його, звідки така інформація. Але я думаю, що от багато чуток. Немає порозуміння навіть серед партнерів по коаліції, по одній політичній команді. І до речі, я не виключаю, що і «Партія Регіонів» , виходячи з цього, має певні надії, сподівання, що це дозволить зруйнувати коаліцію, і можливо, переформатувати Верховну раду.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Полохало, Ви представляєте БЮТ, то Ваша репліка?

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Насправді, не було жодного факту і всі спростували, включаючи Спікера парламенту, що жодного збору підписів за відставку Яценюка не було. І це, справді, деформація, або скажімо, чорна технологія, якщо хочете. І це, я думаю, в тому контексті, щоб намагатися посварити «Нашу Україну» і Блок Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Але дивіться, вас ніхто не сварить.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу сказати…

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, був указ Прем’єр-міністра про відсторонення пані Сименюк з посади голови…

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ні, я не буду приховувати. Звичайно, деякі є розходження.

ВЕДУЧИЙ: І потім Президент це скасував.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Почекайте, це не впливає на коаліцію. Коаліція має єдиний план дій, більшість має плані дій. І я думаю, що демонструє якраз єдність у головному. Хоча, якщо моя власна точка зору, то що торкається Фонду державного майна, то тут дещо дивно для мене.

ВЕДУЧИЙ: І відставки пані Сименюк.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Тому що, ну, дуже багато фактів, які підтверджуються відносно тих корупційних схем приватизації державних об’єктів.

ВЕДУЧИЙ: Ну, коли це буде доведено законом, тоді проведемо дискусію.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Це справді так.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Сирота просить слово.

Михайло Сирота, Блок Литвина: Я хотів би сказати, що заяву про збір підписів проти Яценюка зробив ніхто інший, як Президент України. І я би не став звинувачувати Президента в чорному піарі, з одного боку. З іншого боку, я думаю, що якраз тут є корінь проблеми, бо і Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко є реальними претендентами на майбутніх президентських виборах. І ця конкуренція вже сьогодні зіштовхує проблеми в коаліції і робить їх дуже часто надто гострими.

ВЕДУЧИЙ: Дуже коротка репліка, пане Фесенко, а потім прокоментуєте, пан Катеринчук.

Володимир Фесенко, політичний експерт: Ви знаєте, я думаю, з чим була пов’язана ця конфліктна ситуація – це непорозуміння з перекличкою, яку зробив Яценюк під час відкриття Верховної ради. Це викликало певне незадоволення навіть деяких депутатів з коаліції. І до речі, я думаю, що Яценюк це невипадково зробив. Є проблеми і всередині коаліції. Є питання фракційної дисципліни і дисципліни всередині коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пан Катеринчук, бачите, кажуть, що є проблеми всередині правлячої коаліції. Чи є такий конфлікт на рівні стосунків навіть між Прем’єр-міністром і Президентом?

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Ну, я думаю, що є з чим порівнювати, тому що ми бачили до цього іншу коаліцію там, де не було проблем. І єдине, що там так і не з’явилася програма діяльності уряду. І ми зараз маємо борг перед росіянами за три місяці несплачених за газ, які використовував уряд Януковича. Ми також маємо безпрецедентну велику інфляцію. Але все було добре в цьому домі. Я думаю, що дві команди, які прийшли, які притираються, за 45 днів вони знаходять інструменти, комунікації, вони знаходять порозуміння по тим питанням, по яким приймаються рішення. Ну, не все добре, скажімо, в цих комунікаціях, але я з кожним днем бачу, як і на раді коаліції, і в питаннях між Прем’єр-міністром і Президентом все більше є, скажімо, одна точка зору. Принаймні, по газовим питанням, це питання національної безпеки України, пріоритет наш щодо збалансування постачання із Російської Федерації є узгоджена позиція. Ні посередників – це позиція і Президента, і Прем’єр-міністра. Ціна на газ…

ВЕДУЧИЙ: Про газ ми більш докладно зараз будемо говорити.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Тому я думаю, що казати про глибоку кризу…

ВЕДУЧИЙ: Давайте закінчимо цю тему.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Це перебільшення.

ВЕДУЧИЙ: Як Ви вважаєте, пане Пеклушенко, оскільки про кризу пару тижнів тому ледь не першим почав говорити Нестор Шуфрич, представник «Партії Регіонів»?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, у Нестора Шуфрича богатая информационная база. Ему, как бы, может быть, лучше известны эти вопросы. Я могу сказать только одно, что основная проблема заключается в том, что политики разные, но сцена у них одна – предвыборная президентская. Поэтому на этой сцене таким тяжеловесным политикам вдвоем удержаться тяжело.

ВЕДУЧИЙ: От тепер давайте, все ж таки, поговоримо про ці газові питання. Завтра Президент Віктор Ющенко прибуває до Москви на тлі цієї газової суперечки і обіцянок Росії відключити України газ. На ваш погляд, панове, що завтра відбудеться у Москві? І розпочнемо з пана Полохала.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Я не знаю, що буде в Москві, тому що мені невідома позиція сьогодні Кремля, Росії, тим більше, що в Росії відбуваються вибори, президентські вибори. Там буде новий президент, буде новий прем’єр-міністр. Ну, практично, я думаю, що роль Путіна не послабиться, а посилиться, якщо він навіть буде прем’єр-міністром. Тому дуже важко, я думаю, прогнозувати завтрашні переговори, перемовини, але в цьому контексті так завжди буває в будь-якій нормальній країні, якщо такі виклики і таке значення переговорів і результатів переговорів, то і опозиція, і більшість мають бути єдині і демонструвати свою слабкість в контексті переговорів між Росією і Україною. А от щодо БЮТ…

ВЕДУЧИЙ: Якраз різні позиції між Тимошенко і Президентом з приводу вирішення газових питань, там немає єдності.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Я погоджуюся з паном Катеринчуком, в стратегічних питаннях розвитку нашої країни таких розходжень сьогодні немає. Я не став би сьогодні спекулювати на темі майбутніх президентських виборів, які відбудуться через два роки.

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз говоримо про газ.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Сьогодні у нас нагальні проблеми розвитку, якими маємо діяти і діяти в одній площині.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, дякую. Пане Фесенко, з Вашої точки зору, наскільки важливо було б для Президента Віктора Ющенка повернутися з Москви до Києва з вирішеним газовим питанням?

Володимир Фесенко, політичний експерт: Дуже важливо, тому що президент, який розв’язує такі кризи – це президент, який володіє політичною ситуацією і знаходить вихід із складних політичних проблемних ситуацій. І я не виключаю, що такий вихід хоча б в таких загальних рисах буде знайдено. І ще одне я б підкреслив. Хоча цей візит відбувається, дійсно, наприкінці президентського терміну Володимира Путіна, але це дуже важливо для стратегічного україно-російського діалогу. Знаєте, я от так це оцінюю – краще пізно, ніж ніколи. Майже рік президенти не зустрічалися, президенти Росії і України офіційно. І тому дуже важливо продовжити цей діалог, тому що є багато інших проблем, крім газу. Їх треба також вирішувати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Пеклушенко, поки Ви слухали Володимира Фесенко, Ви чомусь якось тяжко зітхали. «Партію Регіонів» якось по-особливому хвилює газове питання?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Как и весь украинский народ, потому что газ – это жизнь. Газ - это тепло. Газ – это предприятия. Я не думаю, что есть человек в этой студии или смотрящий нас, который может улыбаться. Я думаю, что мы должны четко понимать, что нет конфликта между Россией и Украиной. Есть конфликт хозяйствующих субъектов. И решение этого вопроса может быть либо в судах, либо по договору, либо политическим компромиссом. То есть, это экспромт, который заготовлен заранее. Я уверен, что этот экспромт, который заготовлен заранее, будет решен политическим путем в ближайшие два дня.

ВЕДУЧИЙ: Але дивіться, власне, це та проблема, яка була накопичена під час правління уряду Януковича, тобто, якась була невизначеність і це тепер знову вибухнуло.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Скажите, пожалуйста, за время работы правительства Януковича были трудности, потому что в работе хозяйствующих субъектов еще по такой проблеме, когда везде газ в два-три раза дороже, удержать на этой планке очень тяжело. Ну, спросите аудиторию, спросите себя был ли этот конфликт публичен, был ли этот конфликт не аргументирован, было ли это политическим конфликтом? Не было, потому что наше правительство никогда не занимается политиканством. Оно всегда занималось и будет заниматься в будущем работой.

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: Дозвольте питання. В мене до пана Пеклушенка є питання. Я так розумію, що Ви також негативно ставитися до того, що можливо, завтра буде відключено газ? Якщо так, то давайте завтра продемонструємо спільну позицію, підтримаємо наших переговірників, розблокуємо Верховну раду України і приймемо відповідні заяви.

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Поддерживаю, только нужно сделать из двух частей: вторую обеспечиваем мы, а первую обеспечьте вы, верните все в конституционное поле.

ВЕДУЧИЙ: Це головне гасло цієї програми з точки зору пана Пеклушенка. Є ще один аспект сьогоднішнього політичного життя, про який дуже багато говорять – це арешт колишнього міністра транспорту України, Рудьковського. Пане Катеринчук, «Партія Регіонів» звинувачує правлячу коаліцію у політичних переслідуваннях цим арештом?

Микола Катеринчук, Блок «Наша Україна-Народна самооборона»: А що правляча коаліція заарештовувала колишнього міністра? Це питання слідства. Я думаю, що слідство має розібратися, а суд встановити вину і я тут не бачу жодних проблем. У Рудьковського є право на захист і він ним скористається. І я впевнений, що ми отримаємо рішення суду, яке треба буде просто виконувати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Пеклушенко, Нестор Шуфрич, який активно сьогодні, там, брав участь у всіх цих подіях навколо пана Рудьковського, обіцяв захист від «Партії Регіонів». Як ви збираєтеся захищати свого колишнього союзника від соцпартії?

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Ну, если можно, то мы, все-таки, не будем комментировать Нестора. Нестор – самодостаточный человек и в моих комментариях не нуждается.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми будемо коментувати позицію «Партії Регіонів».

Олександр Пеклушенко, Партія регіонів: Значит, что же касается вопроса. Наивность, с которой говорил мой уважаемый коллега… Скажете, пожалуйста, Рудьковский – это политик первой величины? Скажите, пожалуйста, арест Рудьковского может решить следователь или генеральный прокурор, не согласовав всю политическую вертикаль в это время в этой стране? В ваших глазах я вижу ответ «нет». И я могу вам сказать следующее – вопрос не стоит в том в отдельно взятом человеке. Вопрос стоит в политических преследованиях. И если Рудьковский виноват, если действительно у него есть криминал и собраны два тома, то нужно сделать следующее – нужно дать ему ознакомиться с этими томами. Дальше дело идет в суд и дальше идет или оправдание, или приговор. И Рудьковского лишили возможности, потому что у него есть три выбора: отказаться, он не отказался, пуститься в бега, он не пустился, он заболел. Я понимаю, что многие здесь будут смеяться, молодой человек, как смеетесь Вы. Не дай Вам Бог когда-то оказаться в роли подследственного. Даже самый здоровый человек в этом случае может заболеть.

ВЕДУЧИЙ: Добре, пане Пеклушенко. Пане Пеклушенко, дякую за відповідь. В мене запитання до пана Полохало. От політологи говорять, що от такими жорсткими діями стосовно пана Рудьковського Президент, от він теж протиставляє себе Юлії Тимошенко, яка там, роздає борги колишнього «Ощадбанку» Радянського союзу, соціальні виплати робить. А Президент таким чином показує, що він може діяти твердо і жорстко по наведенню порядку.

Володимир Полохало, Блок Юлії Тимошенко: Ну, я ще раз хочу сказати, що насправді, протиставляють Ющенка Тимошенко і навпаки, на якісь події їх практично немає, а деякі політологи, політтехнологи и деякі мас-медіа, і тому таке враження, що якесь є протистояння. Насправді, його немає. Я не думаю, що треба його поширювати через нашу програму. А от щодо торкається окремих політиків, ви знаєте, я не переймаюся долею окремих політиків. Головне, щоб було верховенство права, і щоб у нас діяло нормально правосуддя. Мене мало хвилюють рейтинги чи дурять тих чи інших політичних партій. Я думаю, що нам треба завершувати сьогодні наш політичний процес, все ж таки, об’єднанням в тому, якою має бути сьогодні Україна, і як вирішувати ті нагальні проблеми, які стоять перед Україною. І останнє, що я хотів сказати відносно ремесла і мистецтва. Дуже погано, що сьогодні у нас всі перетворюються в ремісників. Дуже погано, що в нас сьогодні більшість думає про свої власні інтереси. І це, нажаль, залишається тією проблемою, яку ми не можемо подолати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я хочу запитати тепер… Дати слово Михайлу Сироті, щоб він також прокоментував цю ситуацію навколо колишнього міністру транспорту.

Михайло Сирота, Блок Литвина: Ну, насправді, арешт Миколи Рудьковського є величезним випробуванням для трьох таких сил: для нашої судової системи, адже певні рішення нашого суду можуть бути опротестовані в Європейському суді з прав людини, це випробування для коаліції, бо щоб не говорили, саме за часів правлячої коаліції пройшов такий неординарний арешт і треба буде доводити аргументовано вину Рудьковського, і це випробування для опозиції, бо якщо вину Рудьковського буде доведено, то буде дуже серйозний удар по репутації опозиції.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Наша програма добігла кінця, година пройшла дуже швидко. Хочу нагадати вам ще раз, що сьогодні запитання інтерактивного опитування лунало так «Чи потрібні країні нові вибори?». Ми бачимо на наших екранах результати цього інтерактивного опитування. Так вважає 38 відсотків наших додзвонювачів і 62 відсотки вважають, що ні, країні не потрібні нові вибори. Але звичайно, час покаже. Я дякую всім учасникам цієї дискусії за участь у програмі «Один за всіх» на «Першому національному». Зустрінемося наступного понеділка.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду