У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша

У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша

22 Жовтня 2024
356
22 Жовтня 2024
18:45

У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша

356
За даними білоруських проурядових Telegram-каналів, Ігор Ільяш нібито займався «сприянням екстремістським формуванням», тобто давав інтерв’ю незалежним медіа, а також нібито «збирав інформацію для іноземних розвідок» — давав коментарі українським виданням.
У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша
У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша

У Білорусі затримали журналіста Ігоря Ільяша. Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Фото журналіста у наручниках опублікували проурядові Telegram-канали. За їхніми даними, Ігор Ільяш нібито займався «сприянням екстремістським формуванням», тобто давав інтерв’ю незалежним медіа, а також нібито «збирав інформацію для іноземних розвідок» — давав коментарі українським виданням.

Ігор Ільяш — журналіст і чоловік журналістки Катерини Андрєєвої, яка перебуває у в'язниці з 2020 року.

У листопаді 2020 року Ільяша заарештували на 15 діб за «участь у пікетуванні». У липні 2021 року його також затримали на 15 діб під час масових обшуків і затримань незалежних журналістів по всій Білорусі. У квартирі Ільяша було проведено обшук, вилучено обладнання та книги.

Катерина Андрєєва працювала журналісткою на телеканалі «Белсат». 15 листопада 2020 року її та операторку Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вони вели стрім з акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка. 

18 лютого 2021 року Катерина Андрєєва та Дарина Чульцова були засуджені до двох років колонії загального режиму. Журналісток визнали винними в «організації і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Після оголошення вироку Андрєєва та Чульцова заявили, що справи проти них мають політичну мотивацію. 

Під час ув'язнення проти Катерини порушили нову кримінальну справу за «державну зраду», за що вона отримала 8 років і 3 місяці позбавлення волі. Катерина Андрєєва відбуває покарання в гомельській виправній колонії № 4. Її занесено до списку «екстремістів».

Фото: Ігор Ільяш/«Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
356
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду