У Білорусі журналістку «Белсату» Андрєєву перевели з колонії до СІЗО, її статус невідомий

У Білорусі журналістку «Белсату» Андрєєву перевели з колонії до СІЗО, її статус невідомий

19 Лютого 2022
1762
19 Лютого 2022
15:39

У Білорусі журналістку «Белсату» Андрєєву перевели з колонії до СІЗО, її статус невідомий

1762
У 2021 році журналістку засудили за стрім, під час якого вона зафільмувала силовий розгін мирної акції.
У Білорусі журналістку «Белсату» Андрєєву перевели з колонії до СІЗО, її статус невідомий
У Білорусі журналістку «Белсату» Андрєєву перевели з колонії до СІЗО, її статус невідомий

У Білорусі засуджену до двох років колонії журналістку «Белсату» Катерину Андрєєву перевели з гомельської виправної колонії до гомельського СІЗО. Про це «Белсату» повідомив чоловік журналістки Ігор Ілляш.

«Так, справді, Каті немає у виправній колонії – з 10 лютого вона перебуває у СІЗО №3 м. Гомеля. Я не розповсюджував цю інформацію, тому що сподівався спочатку щось дізнатися, розібратися, що відбувається. Але все марно. На сьогоднішній день я знаю лише те, що її перевели до СІЗО у зв'язку з якимись "процесуальними діями". Що це за дії, в межах якої справи, за якою статтею та в якому статусі зараз Катя, я не знаю», – каже Ілляш.

За словами Ілляша, адвокат перебуває під підпискою про нерозголошення і нічого не може йому повідомити.

«Тому можна лише здогадуватися, для яких "процесуальних дій" вона знадобилася спецслужбам. Катя і так незаконно перебуває за ґратами вже понад 15 місяців. Безперечно, це все дуже тривожно».

Тепер листи для Катерини Андрєєвої можна надсилати на адресу: Гомель, вуліца Кніжная 1А, СІЗА №3, 246003.

15 листопада 2020 року журналісток «Белсату» Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вони вели репортаж з акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка. 

Спершу журналісток засудили до семиденного тримання під вартою за «участь у незаконних зборах». Однак пізніше проти них порушили кримінальну справу, звинувативши «в організації діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок».  

18 лютого 2021 року Катерина Андрєєва та Дарина Чульцова були засуджені до двох років колонії загального режиму.

Журналісток визнано винними в «організації і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції. Після оголошення вироку Андрєєва та Чульцова заявили, що справи проти них мають політичну мотивацію. 

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.  

Архівне фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду