Олександр Корнієнко пообіцяв проаналізувати, чому в парламентських комітетів різний рівень відкритості

Олександр Корнієнко пообіцяв проаналізувати, чому в парламентських комітетів різний рівень відкритості

17 Вересня 2024
365
17 Вересня 2024
16:56

Олександр Корнієнко пообіцяв проаналізувати, чому в парламентських комітетів різний рівень відкритості

365
За його словами, ті, що «дуже закриті, треба відкрити, а ті, які занадто відкриті, під час війни треба трохи прикрити».
Олександр Корнієнко пообіцяв проаналізувати, чому в парламентських комітетів різний рівень відкритості
Олександр Корнієнко пообіцяв проаналізувати, чому в парламентських комітетів різний рівень відкритості

Про це перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко сказав під час Форуму демократичного законотворення, який відбувся 16 вересня в Києві до Міжнародного дня демократії.

«Так, як Україна, ніхто в світі не захищає демократію. День демократії — це, можна сказати, наше професійне свято», — сказав він. На його думку, найвідкритіший парламентський комітет — це Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який дуже активно співпрацює з профільними асоціаціями.

Олександр Корнієнко і заступниця голови парламенту Олена Кондратюк наголосили, що 18 вересня IX скликання парламенту стане найдовшим в історії незалежної України.

Олена Кондратюк також зазначила: «Для мене найважливіше питання зараз — це об’єднання країни. І тут величезна роль саме парламенту України. Серед викликів, які стоять перед нами, — це перш за все існування демократичних інституцій, їх відкритість. Ми зараз маємо достатньо токсичні настрої суспільства, бачимо, що йде страшна недовіра до всіх державних органів влади. Зокрема за останніми дослідженнями понад 70% громадян України не довіряють парламенту. Дуже важко під час воєнного стану дотримуватися всіх демократичних процесів. І тут починають велику роль відіграти дезінформація, фейки, які поширює російська пропаганда. Але для нас основний виклик — це дотримання прозорості, підзвітності Верховної Ради», — сказала вона.

Директор Програми USAID «Рада: наступне покоління» Мортен Енберг відзначив роль парламенту у підтримці верховенства права, особливо під час війни. «21 століття принесло нам такі інноваційні інструменти, як штучний інтелект, цифрові платформи та соціальні мережі. Ці інструменти мають потенціал для посилення залучення громадян і підвищення прозорості управління. Однак також несуть нові ризики, поширення дезінформації, які підривають довіру до наших інституцій. Ми будемо говорити, як використовувати ці технології на благо демократичних процесів», — сказав він.

Учасники форуму говорили про те, як зробити парламент і владу загалом більш підзвітною. Відзначали в цьому роль громадянського суспільства та медіа. Зокрема народний депутат Ростислав Павленко зауважив, що необхідно відновити прямі трансляції засідань парламенту. А голова комітету свободи слова Ярослав Юрчишин порадив користуватися верифікованими джерелами інформації, зокрема читати новини на платформах Суспільного мовлення.

У форумі взяли участь Пет Кокс, президент Європейського парламенту (2002–2004), керівник місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України, президент Фонду Жана Моне, Теодора Делл, заступниця директорки Української місії, інші зарубіжні експерти, народні депутати, представники громадських організацій. Захід відбувся за підтримки USAID, ГО «Інтерньюз Україна», програми USAID «Рада: наступне покоління».

Фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
365
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду