Букерівська премія оголосила короткий список претендентів на нагороду

Букерівська премія оголосила короткий список претендентів на нагороду

17 Вересня 2024
396
17 Вересня 2024
13:11

Букерівська премія оголосила короткий список претендентів на нагороду

396
Цьогоріч до шорт-листа увійшла рекордна кількість жінок.
Букерівська премія оголосила короткий список претендентів на нагороду
Букерівська премія оголосила короткий список претендентів на нагороду

Букерівська премія оголосила короткий список книжок, що претендують на найвищу нагороду в 2024 році. Список оприлюднено на сайті премії.

Усього члени журі відібрали шість зі 156 книжок:

  • «У полоні» (Held) від Енн Майклз,
  • «Озеро створення» (Creation Lake) від Рейчел Кушнер,
  • «Орбітальний» (Orbital) від Саманти Гарві,
  • «Служба кам'яного подвір'я» (Stone Yard Devotional) від Шарлотти Вуд,
  • «Сховище» (The Safekeep) від Яель ван дер Вуден
  • «Джеймс» (James) від Персіваля Еверетта.

Серед шести авторів, що увійшли до короткого списку — п’ятеро жінок. На сайті премії відзначають, що це найбільша кількість за 55-річну історію премії.

Загалом до шорт-листа потрапили автори з п’яти країн, зокрема перший нідерландський письменник, перший австралієць за 10 років, а також британські, канадські та американські автори. Двоє з авторів раніше вже відбиралися до шорт-листа у попередні роки.

Церемонія вручення Букерівської премії 2024 року відбудеться увечері 12 листопада у Лондоні.

Переможець отримає 50 000 фунтів стерлінгів, приз під назвою «Айріс» (на честь переможниці Айріс Мердок). Кожен із авторів, що потрапив до шорт-листа, отримує по 2 500 фунтів стерлінгів.

Букерівську премію вручають у Великій Британії щорічно із 1969 року за найкращий роман, написаний в оригіналі англійською мовою. У 2023 році Букерівську премію отримав ірландський письменник Пол Лінч за роман «Пісня пророка» («Prophet Song»). Лавреатом 2022 року став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом «Сім місяців Маалі Алмейди», у 2021 році — південноафриканський прозаїк Деймон Ґалґут з романом «Обіцянка», у 2020-му — шотландсько-американський письменник Дуґлас Стюарт за роман «Шуґі Бейн».

Також з 2005 року вручають Міжнародну Букерівську премію авторам, твори яких були перекладені англійською мовою і опубліковані в Британії та Ірландії. Премія в розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів (62 тисячі доларів) розподіляється порівну між автором і перекладачем.

У 2024 році Міжнародну Букерівську премію отримали німецька письменниця Дженні Ерпенбек та перекладач Міхаель Гофманн за роман «Кайрос». У 2023-му — болгарський письменник Георгі Господинов і перекладачка Анджела Родель за роман «Прихисток часу» (Time Shelter). Лавреатами 2022 року стала індійська письменниця Ґітанджалі Шрі за роман «Піщана гробниця», у 2021 році — французький письменник Давід Діоп із романом «Вночі вся кров чорна», у 2020-му — нідерландська письменниця Маріке Лукас Ріневелд з романом «Дискомфорт вечора».

Фото: книги, що увійшли до короткого списку / Букерівська премія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду