У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова

У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова

30 Серпня 2024
358
30 Серпня 2024
13:24

У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова

358
У процесі дерусифікації та декомунізації Київрада перейменувала ще сім вулиць та провулків столиці.
У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова
У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова

У Києві перейменували колишній провулок Федора Достоєвського на честь полеглого українського поета і військовослужбовця Максима Кривцова. Про це повідомили в Київраді.

Київрада у процесі дерусифікації та декомунізації міських об’єктів перейменувала ще сім вулиць та провулків у столиці на честь захисників України.

Так, провулок Достоєвського у Подільському районі Києва перейменовано на честь українського поета, військовослужбовця, молодшого сержанта Збройних сил України Максима Кривцова (позивний Далі).

Крім того, інші вулиці Києва було названо на честь:

  • українського військового льотчика, Героя України В’ячеслава Радіонова із Запоріжжя, який ціною власного життя врятував повний склад авіабригади;
  • історика, ветерана полку «Азов» і засновника видавництва «Орієнтир» Миколи Кравченка;
  • старшого солдата Сил тероборони ЗСУ Геннадія Афанасьєва;
  • солдата Нацгвардії, учасника Революції гідності Олега Дідушка;
  • командира 1-го батальйону окремого загону спецпризначення НГУ «Азов», Героя України Олега Мудрака;
  • командира відділення 503-го Окремого батальйону морської піхоти ЗСУ Максима Токарева.

Нагадаємо, кулеметник, поет і фотограф Максим «Далі» Кривцов загинув на передовій 7 січня 2024-го. Йому було 33 роки. 11 січня з Максимом попрощалися в Києві, а поховали героя в його рідному Рівному 12 січня.

Максим Кривцов був учасником Революції гідності у 2013–2014 роках, до лав ЗСУ долучився добровольцем у 2014-му. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. Коли в лютому 2022 року Кремль почав повномасштабне вторгнення в Україну, Кривцов знову став до війська.

Тема контрасту між військовим і цивільним життям є частим мотивом його творчості. У 2023 році у видавництві «Наш Формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Цю книжку Український ПЕН-клуб вніс до переліку найкращих новинок року.

Вірші Максима Кривцова також виходили у збірках з творами інших поетів: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття. Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни».

Один із його найвідоміших віршів — «Жовтий скотч» — став саундтреком від гурту «Юркеш» до фільму «Наші котики». У 2023 році команда кінообʼєднання «Вавилонʼ13» також екранізувала два його тексти: «Він переїхав в Бучу» та «Я вирушив автостопом».

Фото: Максим Кривцов / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
358
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду