У Києві відбудеться презентація збірки «Вірші з бійниці» поета й полеглого героя Максима «Далі» Кривцова

У Києві відбудеться презентація збірки «Вірші з бійниці» поета й полеглого героя Максима «Далі» Кривцова

13 Березня 2024
813
13 Березня 2024
21:55

У Києві відбудеться презентація збірки «Вірші з бійниці» поета й полеглого героя Максима «Далі» Кривцова

813
У дописах на своїй фейсбук-сторінці Максим ділився баченням того, якою має бути презентація його дебютної збірки. Організатори події постаралися максимально врахувати його побажання.
У Києві відбудеться презентація збірки «Вірші з бійниці» поета й полеглого героя Максима «Далі» Кривцова
У Києві відбудеться презентація збірки «Вірші з бійниці» поета й полеглого героя Максима «Далі» Кривцова

15 березня у книгарні «Сенс» відбудеться презентація книжки «Вірші з бійниці» поета і воїна Максима Кривцова, на позивний «Далі», який загинув у боях за Україну. Про подію її організатори повідомили «Детектору медіа» пресрелізом.

Дебютна збірка поезій Максима Кривцова «Вірші з бійниці» вийшла у 2023 році у видавництві «Наш формат». Незабаром вона була визнана однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією Українського ПЕН.

7 січня 2024 року Максим Кривцов загинув на фронті, так і не встигши організувати презентацію, на яку довго очікував.

У дописах на своїй фейсбук-сторінці Максим ділився баченням того, якою має бути презентація його збірки:

«Робота над книгою тривала понад рік. З того часу я замінив більш ніж половину віршів, які були спочатку. Хочу подякувати “Нашому формату” й усім, хто працював над книгою. Вона, на мою думку, досить гарна: проілюстрована фотографіями з плівки, із записаними віршами від руки, із майже порожніми сторінками, на яких можна написати свій вірш або проілюструвати мій. 

Маю кілька мрій, наприклад, щоб “Підпільний стендап” провів презентацію книги: і нагадав усім про війну, і мені допоміг. Можна поєднати таку подію із якимось потрібним збором».

Організатори старалися максимально врахувати всі його побажання, тож презентація відбуватиметься так, як того хотів поет.

Під час події 15 березня звучатимуть записи віршів у виконанні Максима,  а також пісні на його тексти. Організатори планують обговорити такі теми, як формат презентації книги, автор якої загинув, важливість збереження пам’яті про Максима Кривцова та про всіх літераторів, що віддали свої життя в боях з російським агресором.

У презентації візьмуть участь військовий та письменник Дмитро Вербич, режисерка та поетка Ірина Цілик, команда «Підпільного стендапу», лідерка гурту Vivienne Mort Даніела Заюшкіна. Модеруватиме подію редакторка та ведуча «Телебачення Торонто» Олександра Гонтар. .

Організатори заходу також мають на меті зібрати 300 тисяч гривень на FPV-дрони для підрозділу, в якому служив Максим «Далі» Кривцов. Вони повідомляють, що закупівлю та звіт забезпечить фонд Veteranka, та закликають усіх охочих втілити мрію Максима —задонатити на збір, незалежно від того, чи планують вони завітати на презентацію у книгарню.  Підтримати збір можна за посиланням: https://bit.ly/43hSrKf 

Під час презентації другого видання «Віршів з бійниці» охочі зможуть придбати книжку, а також за донат отримати художні листівки із зображенням «Далі».

Подія організована Фондом Максима Кривцова, видавництвом «Наш формат» та книгарнею «Сенс». 

Презентація відбудеться 15 березня о 19:00 у книгарні «Сенс», за адресою: вул. Хрещатик 34.

Кулеметник, поет і фотограф Максим «Далі» Кривцов загинув на передовій 7 січня 2024-го. Йому було 33 роки.

11 січня з Максимом попрощалися в Києві, а поховали героя в його рідному місті Рівне 12 січня.

Максим Кривцов був учасником Революції гідності у 2013–2014 роках, до лав ЗСУ долучився добровольцем у 2014-му. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. Коли в лютому 2022 року Кремль почав повномасштабне вторгнення в Україну, Кривцов знову став до війська.

Тема контрасту між військовим і цивільним життям є частим мотивом його творчості. У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Цю книжку Український ПЕН-клуб вніс до переліку найкращих новинок року.

Вірші Максима Кривцова також виходили у збірках з творами інших поетів: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття. Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни».

Один із його найвідоміших віршів — «Жовтий скотч» став саундтреком від гурту «Юркеш» до фільму «Наші котики». У 2023 році команда кінообʼєднання «Вавилонʼ13» також екранізувала два його тексти: «Він переїхав в Бучу» та «Я вирушив автостопом».

Фото: Максим Кривцов

 



Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
813
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду