Нардепу Дмитруку могли допомогти виїхати за кордон службові особи, —  Костін

Нардепу Дмитруку могли допомогти виїхати за кордон службові особи, — Костін

27 Серпня 2024
1409
27 Серпня 2024
13:59

Нардепу Дмитруку могли допомогти виїхати за кордон службові особи, — Костін

1409
Україна намагатиметься повернути нардепа добровільно, якщо ж ні, то оголосить про розшук і подасть запит про екстрадицію.
Нардепу Дмитруку могли допомогти виїхати за кордон службові особи, —  Костін
Нардепу Дмитруку могли допомогти виїхати за кордон службові особи, —  Костін

Народному депутату Артему Дмитруку, який 24 серпня незаконно виїхав з України, хтось допомагав перетнути кордон, імовірно, службові особи різних органів. Про це  під час  форуму «Україна 2024. Незалежність» повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

За його словами, ця ситуація викликала багато обурення в суспільстві, а також обурила самого генпрокурора. 

«Оця людина просто як по маслу перейшла нелегально кордон, тому це обурення я поділяю. Ми відразу почали кримінальне провадження, як нам стало відомо про перетин кордону. В межах цього провадження прокурори та слідчі працюють цілодобово. Вчора, сьогодні, зараз проходять слідчі дії. Бо ця людина не сама перетнула державний кордон, йому хтось допомагав. І, можливо, серед тих, хто допомагав, можуть бути і службові особи різних органів. Ми докладаємо зусиль, аби їх встановити і встановити всю ситуацію, яким чином це відбувалося», —  каже Костін. 

Він повідомив, що правоохоронці вже встановили шлях, яким користувався підозрюваний. 

«Це ділянка кордону з так званою територією Придністров'ям. Ми володіємо певною інформацією, в якій країні перебуває ця людина, і перевіряємо дані, бо він подорожує по країнах. 

Ми надалі вживатимемо всіх заходів задля повернення в Україну міжнародними правовими способами, якщо він не зробить цього добровільно. У нього ще є можливість з'явитися на допит слідчого в установлені дати, а це четвер (29 серпня) і п'ятниця (30 серпня)», — каже генпрокурор.

Костін звернувся до Дмитрука: «Шановний народний депутат, поверніться в Україну і прийдіть до слідчого».

Генпрокурор додав, що в іншому випадку, якщо втікач не з'явиться, то будуть задіяні пені механізми. 

«Це звернення до суду щодо обрання запобіжного заходу, оголошення у розшук,  запит на екстрадицію, якщо ми встановимо, в якій країні він буде знаходитись. 

Це не єдиний випадок, до речі. Ми вчора згадували випадок з іншим народним депутатом, його прізвище також починається на “Д”, який практично за день до оголошення йому підозри іншими органами досудового розслідування також втік за кордон і також втік нелегально. У нас були депутати місцевих рад, які втікали й навіть після того, як їм була оголошена підозра. 

Щодо цього нардепа (Дмитрука — ред.), то  були підготовлені підозри щодо двох кримінальних проваджень. Я очікував на якісну підготовку матеріалів. Щойно ці матеріали були підготовлені та ретельно перевірені, я одразу підписав повідомлення про підозру. 

Щодо справи про незаконний перетин кордону, ми з'ясовуємо всіх, хто причетний. Як тільки буде інформація, ми одразу це зробимо», — підсумував Костін.

Нагадаємо, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що народного депутата  Артема Дмитрука, який 24 серпня незаконно перетнув кордон України, можуть позбавити мандата за результатами розслідування та на підставі семи пунктів, які передбачені у статті 81 Конституції України. 

У Державному бюро розслідувань підтвердили, що 24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою. Про це повідомляла «Українська правда» з посиланням на джерела ще 25 серпня вдень.

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та прихильним ставленням до УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у державній зраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту №8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: Офіс генпрокурора 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rostik
11 год. тому
Не може бути ! Зе-чиновники всі, як один чесні аж світяться ! Наприклад зам генпрокурора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду