Пакет змін до закону «Про медіа» внесуть до Ради наступного тижня, — Євгенія Кравчук

23 Серпня 2024
23 Серпня 2024

Текст пропонованих правок до обох документів опублікували на сайті Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики в березні цього року.

Наступного тижня до Верховної Ради планують внести пакет змін до закону «Про медіа». Про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук під час Форуму «Воєнні медіавиклики 2024: Стійкість».

«Цей день настав. Ми змінюємо закон про медіа. Наступного тижня, думаю, ми встигнемо зробити всі документи і зареєструємо пакет змін до закону про медіа», — сказала Кравчук.

Зміни стосуються, зокрема, роботи регулятора, термінів, маркування реклами та іншого.

«Другим кроком буде пакет змін до закону "Про рекламу", бо нагадаю, коли ухвалювався закон "Про медіа", ми розділили ці теми, які перебувають в одній директиві», — додала Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, 31 березня 2024 року минув рік відтоді, як набув чинності галузевий закон «Про медіа». Він розширив повноваження Національної ради з питань телебачення та радіомовлення й запровадив нові правила на ринку.

Після набуття чинності цього закону перестали діяти шість законів: «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»; «Про телебачення і радіомовлення»; «Про інформаційні агентства»; «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»; «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»; «Про захист суспільної моралі».

На повну імплементацію закону піде десять років, однак частина ключових змін почала діяти торік.

За перший рік його імплементації виникла потреба в узгодженні термінів, внесенні додаткових уточнень і норм. Текст пропонованих правок до обох документів опублікували на сайті Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики в березні цього року.

Детальніше із запропонованими змінами можна ознайомитися в тексті журналістки «Детектора медіа» Наталки Данькової.

Фото: Ірина Семенюта / «Детектор медіа»