Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

20 Серпня 2024
1333
20 Серпня 2024
12:36

Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

1333
Документ «унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований в державі, що здійснює збройну агресію проти України».
Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону російської церкви в Україні
Верховна Рада прийняла законопроєкт про заборону російської церкви в Україні

Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі. Рішення підтримали 265 депутатів. Про це повідомила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Від рішення РНБО у грудні 2022 року й указу Президента України Володимира Зеленського і до рішення парламенту — шлях більш ніж півтора року! Нарешті РПЦ як частина режиму держави-агресора буде заборонена, а також забороняється звʼязок із нею для українських релігійних організацій! Чекаємо підписання Президентом», — написала Кравчук.

Закон набирає чинності через 30 днів з моменту його офіційного опублікування. Громади Української православної церкви Московського патріархату матимуть дев'ять місяців на розірвання зв'язків з Російською православною церквою.

У тексті документа йдеться про те, що на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, центри яких розміщуються в державі, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину її території, а також яка прямо або опосередковано підтримує збройну агресію проти нашої держави.

Згідно із законопроєктом, релігійна організація, яка діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) у Російській Федерації.

Дослідження наявності зв’язків, афіліації з Москвою або дослідження стосовно фактів розповсюдження ідеології «русского міра» проводитиме незалежна від виконавчої влади комісія. Надалі результати експертизи буде вивчати Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), яка в разі наявності порушень буде виносити припис. 

Релігійній організації дається два місяці на виконання вимог припису з урахуванням адмінпроцедури оскарження. В іншому разі ДЕСС звертатиметься до суду.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв казав, що законопроєкт №8371 про заборону діяльності РПЦ в Україні розглянуть на першому ж пленарному засіданні Верховної Ради в серпні.

Нещодавно Комітет гуманітарної та інформполітики заявив про дискредитаційну кампанію проти ухвалення законопроєкту №8371.

23 липня низка народних депутатів заблокувала трибуну Верховної Ради через відмову погоджувальної ради внести на розгляд парламенту законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних з Росією. 

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону № 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який Кабінет Міністрів подав до парламенту ще в січні 2023 року. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

У березні 2024-го Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому

У листопаді 2023-го низка нардепів від «Слуги народу» і колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука із закликом відправити цей законопроєкт до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування.

Раніше також Служба безпеки України ініціювала законопроєкт про розширення переліку підстав для заборони релігійних організацій. Зокрема, СБУ запропонувала припиняти діяльність релігійних організацій, уповноважені особи яких засуджені за злочини проти національної безпеки України, пропаганду війни й участь у ній на боці агресора, порушення рівноправності громадян, участь у терористичних актах тощо. 

Фото: Євгенія Кравчук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1333
Читайте також
16.06.2024 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду