Командирам трьох підрозділів «Беркуту» оголосили підозри за розгін мітингувальників на Майдані

Командирам трьох підрозділів «Беркуту» оголосили підозри за розгін мітингувальників на Майдані

15 Серпня 2024
493
15 Серпня 2024
15:16

Командирам трьох підрозділів «Беркуту» оголосили підозри за розгін мітингувальників на Майдані

493
Слідство встановило, що «беркутівці» штурмували Майдан, застосовуючи БТРи, водомети, вогнепальну зброю зі свинцевими набоями та гранати, завезені із Росії.
Командирам трьох підрозділів «Беркуту» оголосили підозри за розгін мітингувальників на Майдані
Командирам трьох підрозділів «Беркуту» оголосили підозри за розгін мітингувальників на Майдані

Командирам підрозділів «Беркут» у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу львівського «Беркута» оголосили про нові підозри у справах Майдану — за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС про розгін протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися «антитерористичні заходи», які не мали реальних підстав.

Під час силових дій співробітники «Беркуту» оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів «Торнадо», військових прожекторів. Також вони використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати, завезені із Росії.

Як пише Офіс генпрокурора, ці дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства — 8 людей, спричинення тяжких тілесних ушкоджень — 16, середньої тяжкості — 37, легких — 78 осіб, а також інших тяжких наслідків.

Командирам підрозділів інкриміновано:

  • організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій;
  • перевищення влади та службових повноважень;
  • нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень;
  • організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства.

Помічнику начальника штабу Львівського «Беркута» інкриміновано пособництво у вчиненні цих злочинів.

Наразі вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів.

Нагадаємо, раніше підозру в державній зраді оголосили колишньому командиру автотранспортного взводу «Беркута» в Севастополі та ще трьом його співробітникам, які в січні-лютому 2014-го взяли участь у придушенні Майдану, а згодом блокували шляхи між Кримом та Херсонщиною, сприяючи окупації півострова.

Раніше Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо колишнього заступника командира кримського «Беркуту», внаслідок незаконних дій якого понад 100 активістів отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

У жовтні 2023-го ДБР передало до суду обвинувальний акт щодо шести «беркутівців», які вбили 48 учасників Революції гідності. У січні 2024-го ДБР завершило розслідування щодо ще 20 колишніх міліціонерів, яких підозрюють у вбивстві активістів Майдану. За даними слідства, вказівку застосувати зброю надав тодішній президент України Віктор Янукович, перебуваючи в резиденції «Межигір’я», через урядовий зв’язок тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку.

У жовтні 2023 року ДБР скерувало до суду обвинувальний акт щодо 10 колишніх високопосадовців — організаторів розстрілів учасників акцій протесту на чолі з Віктором Януковичем. Ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих судитимуть заочно. Також ДБР оголосило підозру у «справі Майдану» керівництву Служби безпеки України часів Януковича та двадцятьом співробітникам ФСБ Росії (зокрема колишньому керівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову).

За даними ДБР, станом на лютий 2024 року за «справами Майдану» було повідомлено 239 підозр, до суду направили 117 обвинувальних актів щодо 211 осіб.

Фото: ОГП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
493
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду