МЗС України закликало Римську оперу скасувати концерти російської оперної співачки Нетребко

МЗС України закликало Римську оперу скасувати концерти російської оперної співачки Нетребко

10 Серпня 2024
2794
10 Серпня 2024
17:49

МЗС України закликало Римську оперу скасувати концерти російської оперної співачки Нетребко

2794
Російська оперна співачка Анна Нетребко повернулася на сцену Римської опери, попри багаторічну підтримку режиму Володимира Путіна. Це викликало хвилю обурення, особливо в умовах, коли країна-агресорка веде війну і здійснює воєнні злочини.
МЗС України закликало Римську оперу скасувати концерти російської оперної співачки Нетребко
МЗС України закликало Римську оперу скасувати концерти російської оперної співачки Нетребко

Міністерство закордонних справ України звернулося до керівництва Римської опери з проханням скасувати заплановані концерти за участю російської оперної співачки Анни Нетребко. Це звернення пов’язане з багаторічною підтримкою Нетребко режиму Володимира Путіна та її співучастю в пропаганді, що виправдовує агресію Росії проти України.

У своєму зверненні МЗС України оприлюднило відео, в якому детально перелічені випадки, що свідчать про політичну ангажованість Нетребко. Серед них — публічна підтримка анексії Криму, фінансування донецького оперного театру через проросійського діяча Олега Царьова та неоднозначні коментарі, які підривають її щирість у засудженні війни.

Українське зовнішньополітичне відомство підкреслює, що виступи Нетребко на світових сценах є морально неприпустимими, враховуючи її зв'язки з російською владою та підтримку військової агресії. У Міністерстві наголошують: «Як можна насолоджуватися виступом співучасниці злочинів Росії?».

Заклики України до Римської опери відобразили загальне занепокоєння, що співпраця з митцями, які відкрито підтримують агресивну політику, суперечить принципам міжнародного права та етики, особливо в умовах війни.

Нагадаємо, російська оперна співачка Анна Нетребко з 2006-го також є громадянкою Австрії, живе у Відні. В Україні вона перебуває під санкціями. Раніше співачка була довіреною особою російського диктатора Володимира Путіна на виборах та отримувала від нього нагороди.

У 2014 році Нетребко підтримувала терористичні угруповання «Л/ДНР», зробила велику пожертву на оперний театр у Донецьку, а також фотографувалася з прапором і представниками проросійських сепаратистів в Україні, пожертвувавши їхньому лідеру Олегу Царьову мільйон рублів.

Після початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну концерти Нетребко почали бойкотувати на Заході. Приблизно через місяць після початку вторгнення вона публічно засудила війну і заявила, що зустрічалася з Путіним лише кілька разів за своє життя.

У липні 2022 року концерт Анни Нетребко скасували в німецькому Штутгарті без можливості перенесення дати, а перед тим її звільнили з Метрополітен-опери в Нью-Йорку. На початку серпня 2023 року співачка подала позов проти Метрополітен-опери, звинувативши театр у дискримінації, наклепі та порушенні контракту. 

Згодом заплановані концерти Нетребко були скасовані у Празі й Таллінні.

У вересні стало відомо, що російська оперна співачка виступить у Державному оперному театрі Німеччини попри те, що петиція проти її виступу набрала майже 30 тисяч підписів. Керівництво театру тоді висловлювало думку, що Нетребко нібито дистанціювалася від російської влади.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду