Звільнений з ув`язнення російський опозиціонер Кара-Мурза назвав санкції проти Росії «несправедливими»

Звільнений з ув`язнення російський опозиціонер Кара-Мурза назвав санкції проти Росії «несправедливими»

3 Серпня 2024
2211
3 Серпня 2024
18:45

Звільнений з ув`язнення російський опозиціонер Кара-Мурза назвав санкції проти Росії «несправедливими»

2211
На думку Кара-Мурзи, західні санкції мають бути не проти Росії, а проти внутрішніх «злочинців», а в ниньошньому вигляді вони дають російській пропаганді можливість говорити, що росіяни опинилися «в кільці ворогів».
Звільнений з ув`язнення російський опозиціонер Кара-Мурза назвав санкції проти Росії «несправедливими»
Звільнений з ув`язнення російський опозиціонер Кара-Мурза назвав санкції проти Росії «несправедливими»

Санкції західних країн, запроваджені з початку російсько-української війни, виявилися спрямованими не проти путінського режиму та його окремих злочинців, а проти всієї Росії та російських громадян. Про це заявив російський опозиційний політик і журналіст Володимир Кара-Мурза на прес-конференції звільнених російських політв'язнів, яка відбулася у Бонні. Він висловився за зняття санкцій проти  росіян, окрім влади. Так само послабити санкції проти «простих людей та «простягнути їм руку закликав опозиційний політик Андрій Півоваров, якого так само звільнили в ході обміну. Про санкції обидва політика висловилися під час першої після обміну пресконференції, яка відбулася в штаб-квартирі Deutsche Welle Бонні. 

Кара-Мурза нагадав, що протягом багатьох років він разом із опозиціним політиком Борисом Нємцовим займався політичною роботою на міжнародному напрямі  і заявив, що продовжить це робити.

«Принцип закону Магнітського полягає в тому, що особисто ті люди, які - на підставі підтверджених і достовірних даних - брали участь у корупції та порушенні прав людини у своїй країні, більше не зможуть вивозити накрадене і користуватися благами демократичних принципів у країнах Заходу. Ми бачимо в останні роки, особливо після початку війни, що від цього принципу відійшло багато демократичних країн. 

І ми бачимо дуже часто, що санкції західних демократичних країн виявляються спрямовані вже не проти режиму Путіна і не проти конкретних злочинців у вищих лавах режиму Путіна, а проти всієї країни, проти всіх російських громадян», - сказав Кара-Мурза.

Російський опозиціонер вважає, що це «вкрай несправедливо і контрпродуктивно», оскільки дає російській пропаганді можливість стверджувати, що росіяни опинилися «в кільці ворогів».

На думку Кара-Мурзи, мають бути персональні санкції проти чиновників. Цю думку він підкрипив словами Нємцова: «Країну не чіпайте - негідників карайте».

Додано: Так само закликав послабити санкції і опозиційний політик Андрій Пивоваров, на думку якого, прибравший тиск «на простих людей», можна продемонструвати людям в Росії, що вони «погано живуть не через Захід, а тому, що така ситуація в країні».  

«Не варто асоціювати людей Росії із тією політикою, яку вона веде. Дуже багато громадян нашої країни, яких, можливо, не видно, але вони вважають інакше, вони не згодні. Так, є страх, є страх, бо не кожен готовий опинитися там, де опинилися ми. Та картина світу, яку малює нам пропаганда, яка щодня лилася на мене [в колонії], що “ми в обложеній фортеці, навколо вороги”, вона почала розсипатися.
Я хотів би звернутися до світової спільноти, до західних країн, щоб вони повернулися до людей Росії, до людей, не до влади, і показали, простягли руку, дали росіянам можливість побачити, що тут не суцільні вороги, як показує телевізор, а такі ж люди», - додав Півоваров.

Нагадаємо, 1 серпня агентство Bloomberg повідомило, що у межах угоди зі США Кремль звільнить російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. У той же день його звільнення (у числі інших ув`язних Росією)  офіційно підтвердив президент США Джо Байден.

Володимира Кара-Мурзу заарештували в Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальні справи за поширення "фейків" про армію і за роботу на "небажан"» організацію. Згодом його звинуватили й у державній зраді.

17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії

Кара-Мурза не вперше зазнав переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він двічі потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015-му та 2017 роках. Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом із Борисом Нємцовим лобіював ухвалення у США (а потім у Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Володимир Кара-Мурза на пресконференції в Бонні/ФБК @ACF_int

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду