Ярослав Железняк оприлюднив проєкт звіту Рахункової палати по телеканалу «Рада» та збирається через нього звернутися до правоохоронних органів

Ярослав Железняк оприлюднив проєкт звіту Рахункової палати по телеканалу «Рада» та збирається через нього звернутися до правоохоронних органів

1 Серпня 2024
711
1 Серпня 2024
22:59

Ярослав Железняк оприлюднив проєкт звіту Рахункової палати по телеканалу «Рада» та збирається через нього звернутися до правоохоронних органів

711
Нардеп вважає, що ряд порушень і недоліків у діяльності державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада», виявлених аудиторами Рахункової палати, є юридичними фактами для відкриття кримінальної справи.
Ярослав Железняк оприлюднив проєкт звіту Рахункової палати по телеканалу «Рада» та збирається через нього звернутися до правоохоронних органів
Ярослав Железняк оприлюднив проєкт звіту Рахункової палати по телеканалу «Рада» та збирається через нього звернутися до правоохоронних органів

Аудитори Рахункової палати виявили низку порушень і недоліків у діяльності державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада». Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція «Голос»), у розпорядженні якого опинилася флешка з проєктом звіту Рахункової палати по каналу «Рада». 

Железняк насамперед зазначив, що це «той самий звіт, який вирішили приховати і не дали затвердити». 

«Зі звіту бачимо, що вже три роки з державного каналу “Рада” гроші (а це під 300 млн грн!!!) зливаються на приватну структуру “Кінокіт”… яка з розслідування Бігусів повʼязана з ОП і таким бізнесменом як Міндіч», — написав нардеп.  

Окрім того, за висновками Железняка, проєкт звіту «цікавий» ще й тим, що в ньому зафіксовано ряд порушень і недоліків у діяльності державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада».  

«І це вже юридичні факти для відкриття кримінальної справи», — вважає парламентар.  

Ярослав Железняк оприлюднив факти порушень, про які йдеться у проєкті звіту Рахункової палати: 

1. Недотримання вимог щодо бюджетних запитів: 

   — Проєкти бюджетних запитів на 2020–2022 роки були подані без відповідних обґрунтувань розрахунків, підтвердних документів і матеріалів, що є бюджетним правопорушенням. 

2. Неоформлення договорів оренди та оплати комунальних послуг: 

   — З середини грудня 2021 року телеканал «Рада» без оформлення договорів оренди займає приміщення в адміністративній будівлі, де діяльність здійснює ТОВ «Кінокіт». 

— У першій половині 2022 року не оформлювалися договірні відносини на оренду та відшкодування комунальних послуг у приміщеннях, що використовувалися для зйомок ТОВ «Кінокіт». 

3. Припинення виробництва власних програм: 

 — З 15.12.2021 телеканал «Рада» повністю припинив виробництво власних програм, що передбачено умовами постанови Верховної Ради України та договору з Управлінням справами про фінансування телеканалу. 

4. Порушення вимог щодо проведення мистецьких конкурсів: 

 — У грудні 2021 року та першій половині 2022 року без конкурентних процедур було укладено договори з ТОВ «Кінокіт» на виготовлення телевізійних програм на суму 92,6 млн грн. 

5. Порушення щодо оприлюднення інформації про закупівлі: 

 — Звіти про виконання договорів щодо закупівлі телекомунікаційних послуг на суму 1 228,4 тис. грн були оприлюднені в електронній системі публічних закупівель із запізненням майже на п’ять місяців. 

6. Неналежний облік виробництва телевізійних програм: 

— Телеканал «Рада» не забезпечив належний облік обсягу виготовлених телевізійних програм, що призвело до неекономного витрачання 1 890,3 тис. грн бюджетних коштів. 

7. Невиконання вимог щодо щорічного планування: 

 — Державне підприємство не склало річні фінансові плани на 2020–2022 роки, що є порушенням законодавства. 

«Це і інше буде викладено в моїй заяві в правоохоронні органи. Думаю, тут вистачить», — підсумував народний депутат. 

«Я не знаю, яке моральне право мають депутати навіть відкривати рота про підвищення податків, коли у нас з-під носа три роки виводять з бюджету Парламенту (а канал “Рада” це кошторис ВРУ) 300 млн на приватну фірму…. Але точно я цю історію не відпущу вже », — додав Ярослав Железняк. 

Народний депутат прикріпив до свого допису «Звіт про результати аудиту ефективності управління об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, та здійснення закупівель за рахунок коштів державного бюджету Апаратом Верховної Ради України», який можна завантажити у форматі PDF. 

Раніше ми повідомляли, що підсумки аудиту Рахункової палати за 2021–2022 роки опинилися в розпорядженні видання «Главком». Як свідчить аудиторський звіт, державний телеканал «Рада» може контролюватися приватною компанією «Кінокіт», що отримує сотні мільйонів з бюджету на виробництво контенту. 

У статті «Главкома» повідомляється, що проєкт звіту щодо проведення перевірки був готовий ще наприкінці 2022 року, але результати все ще не винесено на засідання Рахункової палати і не затверджено. До того ж, за даними видання, письмові заперечення на аудит Рахункової палати нібито готував не телеканал «Рада» як об’єкт перевірки, а «Кінокіт». 

Після звернення «Детектора медіа» до редакції «Главкома» журналісти опублікували перші сторінки акту аудиту Рахункової палати та письмового заперечення компанії «Кінокіт». 

Нагадаємо, за даними журналістів Bihus.info, компанія «Кінокіт» пов’язана з колишнім заступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов’язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась). 

Сам Кирило Тимошенко заперечив, що «він або пов'язані з ним особи отримують кошти за виробництво телевізійних програм для телемарафону». Він назвав цю інформацію «фейковою» та «безглуздою». 

Як відомо, компанія «Кінокіт» виробляє контент для телеканалу «Рада» з кінця 2021 року. Загалом, за даними «Наших грошей», за час повномасштабної війни мовник заплатив «Кінокіту» за виробництво продукту для телемарафону вже 253 млн гривень.  

У січні канал «Рада» уклав нову угоду з компанією на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень. Угода не включає прямих трансляцій та програм, які висвітлюють роботу Верховної Ради.  

Після цього Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентського каналу «Рада». У відповідь мовник пояснив, що не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу, оскільки всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей». 

Крім цього, на телеканалі сказали, що вони не мають резервної облаштованої студії в укритті, сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів і кореспондентських пунктів в інших містах країни. 

 Фото: Ярослав Железняк / Інтерфакс-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
711
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду