Громадські організації закликали владу підтримати справедливе фінансування Суспільного у 2025 році

Громадські організації закликали владу підтримати справедливе фінансування Суспільного у 2025 році

30 Липня 2024
559
30 Липня 2024
12:23

Громадські організації закликали владу підтримати справедливе фінансування Суспільного у 2025 році

559
Вони зауважили, що справедливе фінансування Суспільного в межах, що дозволять максимально наблизити оплату праці та забезпечити необхідні для стабільного функціонування видатки, — це заклик про збереження однієї з ключових інституцій для збереження демократії в цілому.
Громадські організації закликали владу підтримати справедливе фінансування Суспільного у 2025 році
Громадські організації закликали владу підтримати справедливе фінансування Суспільного у 2025 році

Громадські організації закликали Кабінет Міністрів та Верховну Раду підтримати справедливе фінансування Суспільного мовлення в Держбюджеті на 2025 рік. Про це йдеться у спільній заяві восьми громадських організацій.

Як зауважили підписанти, в умовах війни Росії проти України Суспільне продемонструвало свою ключову роль під час кризи та відповідальну й незалежну редакційну політику, комунікуючи з аудиторією як на класичних, так і на цифрових платформах. 

«Саме Суспільне подекуди залишалося єдиним каналом інформування на територіях, недоступних іншим медіа, надто на тимчасово окупованих територіях. Суспільне попри війну продовжує продукувати якісний контент на історичні і культурні теми, розвивати платформи для дітей та підлітків, викривати велику російську брехню щодо нашої культури: мови, книг, кіно, спорту, медіа; а також працювати з корінними народами та національними меншинами (спільнотами). Новинний контент Суспільного поширюється серед європейських суспільних медіа в рамках програми обміну: сюжети Суспільного транслюються на 219 каналах 85 мовників світу», — йдеться в заяві. 

Утім, люди, які творять Суспільне, залишаються досить вразливими, оскільки основним джерелом фінансування мовника є кошти державного бюджету. Громадські організації нагадали, що згідно із законом про суспільні медіа в Україні, мовник має отримувати 0,2% загальних видатків держбюджету за попередній рік. Це означає 5 млрд у 2024 році й понад 6 млрд — у 2025-му.

«У часи війни, коли більша частина державного бюджету становить видатки на оборону, така сума була б законною, але не справедливою. Проте несправедливою є і ситуація, коли розмір оплати праці колективу НСТУ – тих людей, завдяки яким і створюється якісний і незалежний контент, — є меншим в середньому на 50%, а на деяких позиціях — на понад 80% порівняно з аналогічними посадами на комерційному ринку. Така ситуація робить компанію відверто неконкурентною на ринку праці і призводить до загрози втрати колективу, який через зростання цін, надто на критичні витрати, змушений шукати інші, фінансово привабливіші місця роботи», — вважають громадські організації.

Підписанти розуміють, які пріоритети треба виставляти у фінансуванні в жорстких фінансових лімітах. Водночас вони переконані: відверто геноцидна війна Росії націлена на знищення ідентичності, а тому Україна може діяти лише асиметрично, продукуючи свій контент і свій порядок денний. 

«Саме тому справедливе фінансування Суспільного в межах, що дозволять максимально наблизити оплату праці та забезпечити ті видатки, що є необхідними для стабільного функціонування, — це заклик про збереження однієї з ключових інституцій для збереження демократії в цілому.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, на неминучу інфляцію, спричинену війною, та на рівень військових видатків, закликаємо Міністерство фінансів України, а разом з тим і парламент підтримати фінансування Суспільного за формулою 0,2% від видатків бюджету за вилученням видатків на оборону (тобто 0,09% від видатків держбюджету за 2024 рік), що становить близько 2,8 млрд грн», — ідеться в заяві.

Громадські організації додали, що це менше половини від гарантованого законом фінансування. Така сума дасть компанії змогу стабільно функціонувати, виробляти контент, залучати гравців ринку, виплачувати гідні зарплати й забезпечувати виконання завдань, передбачених законом.

Спільну заяву підписали Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Український інститут медіа та комунікації, ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Інтерньюз-Україна», Інститут демократії ім. Пилипа Орлика.

Нагадаємо, 21 травня стало відомо, що Суспільний мовник розпочинає власне цілодобове мовлення на Першому каналі. Інші учасники марафону контент Суспільного транслювати не будуть. Відповідні зміни в Меморандумі про діяльність телемарафону підписали всі його виробники.

У коментарі «Детектору медіа» голова Комітету Верховної  Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин сказав, що цілодобове мовлення на Першому каналі в рамках марафону посилить Суспільного мовника. Голова Комітету з гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав «Детектору медіа», що підтримує рішення НСТУ розпочати мовлення в рамках марафону на Першому каналі Суспільного. Він сподівається, що це підштовхне інші медіа до власного регулювання контенту під час війни.

У середині квітня народна депутатка Мар’яна Безугла почала інформаційну кампанію проти Суспільного. Одночасно з цим  координатор телемарафону Владислав Матяш (це неофіційна посада, вплив Матяша пов’язують із тим, що він наближений до Офісу президента) повідомив у чаті виробників «Єдиних новин», що «більшість каналів» проголосувала за те, щоб  Суспільне не отримувало більше в марафоні вечірні слоти. Суспільне про такі наміри заздалегідь попереджене не було й запропонувало у відповідь або залишити чергування в слотах, як раніше, або передати саме Суспільному всі вечірні слоти.

У зв’язку з тиском та намаганням прибрати Суспільне з вечірніх слотів на його захист висловилися Європейська мовна спілкаКомітет з питань інтеграції України до ЄС Верховної Ради УкраїниМедіарухГромадська рада при Комітеті свободи слова.

2 травня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики голова правління НСТУ Микола Чернотицький заявив, що Суспільне готове до двох варіантів розвитку подій:  припинення тиску на нього та збереження паритетних умов участі в телемарафоні або виходу Суспільного з марафону та розширення мовлення на Першому каналі. При цьому мовник має отримати письмові гарантії, що його вихід з марафону не загрожуватиме санкціями і не буде суперечити указу президента та рішенню РНБО про марафон. 

Після публічного звернення Суспільного до Комітету з гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань свободи слова голови комітетів Микита Потураєв та Ярослав Юрчишин звернулися до РНБО, щоб «отримати роз’яснення щодо поставлених головою НСТУ питань». Результатом цих кроків стало рішення про самостійний ефір Суспільного на Першому каналі.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
559
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
13 год. тому
Після талановитого коментування відкриття Оліспійських ігор!
Суспільство
13 год. тому
А вони в курсі, що в країні йде війна? Й чим більше грошей, тим нижче результати. Охоплення всіх платформ Суспільного 5%, і це коштує 2 мільярди гривень! Тим паче, що величезна частина йде на зарплати та міжнародні відрядження керівництва. Їм чим гірше, тим краще. Тільки давайте гроші.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду