СБУ затримала пропагандиста Жана Новосельцева

СБУ затримала пропагандиста Жана Новосельцева

23 Липня 2024
1365
23 Липня 2024
17:26

СБУ затримала пропагандиста Жана Новосельцева

1365
За даними слідства, затриманий організував злочинне угруповання, яке в соцмережах працювало на зрив мобілізації та «зливало» дані українських військових.
СБУ затримала пропагандиста Жана Новосельцева
СБУ затримала пропагандиста Жана Новосельцева

У вівторок, 23 липня, працівники Служби безпеки України провели обшук у помешканні пропагандиста Жана Новосельцева. Інформацію про це виданню Zaxid.Net підтвердили у пресслужбі СБУ.

Як повідомляє видання, справу Новосельцева кваліфікують за статтею про перешкоджання законній діяльності ЗСУ. Ухвалу на обшук видав Солом'янський райсуд міста Києва. 

(ДОПОВНЕНО) Згодом СБУ повідомила, що затримала «відомого провокатора та його спільників», які закликали до збройного спротиву мобілізації.

Як повідомляється, в результаті превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях Служба безпеки нейтралізувала угруповання, яке працювало на зрив мобілізації та «зливало» дані українських військових.

За даними СБУ, одним із організаторів злочинної групи був ексведучий популярних телепроєктів України, а наразі відомий блогер, який поширює прокремлівські наративи.

Як пише спецслужба, затриманий залучив до інформаційно-підривної діяльності на користь Росії ще сімох спільників. Серед них — псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.

За даними слідства, фігуранти закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників.

Для масового «розгону» провокативного контенту затримані створили власну мережу каналів та сторінок в ютубі, телеграмі та фейсбуці із загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів. На них фігуранти проводили стріми та публікували дописи з відеосюжетами, в яких інструктували про силові методи ухилення від призову.

Також вони створили сайт, де «зливали» персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців.

Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань. За даними слідства, фігуранти координували свої дії через анонімний чат у месенджері.

Під час обшуків за місцями їхнього проживання виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинів.

Наразі затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Їм повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. За цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів цього угруповання.

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Як пише Zaxid.Net, YouTube видалив канал Новосельцева, який мав понад 100 тисяч підписників. Після цього він почав викладати відео на відеохостингу Rumble, який не блокує сторінки російських пропагандистів. Новосельцев також веде канал у телеграмі із майже 31 тисячами підписників, в якому дискредитує роботу ТЦК та розповідає про «їхнє свавілля».

Нагадаємо, Жан Новосельцев — колишній ведучий програми «Гроші» на каналі «1+1». У травні 2014 року «1+1» розірвав трудові відносини з Новосельцевим «через співпрацю з каналом ГромТБ» - каналом, який був створений під час Майдану, і випустив низку сюжетів, в яких дискредитовували активістів Майдану. Новосельцев був його співзасновником,  і фігурував в схемі міністра МВС Арсена Авакова як один з учасників мережі з медійної дискредитації Майдану. Пізніше Новосельцев, як і інший фігурант цієї схеми Віктор Зубрицький, виграв суд проти Авакова.

Новосельцев також у 2015 році заснував «17» канал, який просував проросійську пропаганду та влаштовував провокації. У тому ж році, наприклад, Новосельцев та Олексій Кутєпов розповідали «России 24» «як в Україні душать незалежні засоби масової інформації», а саме 17 канал. з Новосельцев пішов з 17 каналу у лютому 2017 року

У 2019 році Новосельцев балотувався в народні депутати на одномандатному виборчому окрузі №94 на Київщині (центр виборчого округу: місто Обухів; міста Васильків, Обухів; Васильківський, Обухівський райони), але не пройшов до Верховної Ради.

З квітня 2024 року Жан Новосельцев разом з пропагандистом Остапом Стахівим почав проводити псевдокурси й видавати журналістські посвідчення. Вартість такого навчання коштувала від 5,5 до 9 тисяч грн.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду