У Львові вчинили замах на Ірину Фаріон

У Львові вчинили замах на Ірину Фаріон

19 Липня 2024
1288
19 Липня 2024
20:39

У Львові вчинили замах на Ірину Фаріон

1288
За даними джерел Zaxid.net, мовознавиця перебуває у критичному стані в лікарні. Поліція Львова підтвердила факт замаху на громадську діячку, не називаючи ім'я постраждалої.
У Львові вчинили замах на Ірину Фаріон
У Львові вчинили замах на Ірину Фаріон

У п’ятницю, 19 липня, на вулиці Масарика у Львові скоїли замах на мовознавицю і колишню нардепку Ірину Фаріон. Про це спершу повідомила на своїй фейсбук-сторінці львівська журналістка та телеведуча каналу «Еспресо» Марта Оліярник.

«Чи вистріл був смертельним достеменно невідомо, її забрала швидка. Про це мені стало відомо з власних джерел. Це сталося на Масарика,3. Був вистріл у скроню. Стрільця бачили сусіди, був у рукавичках і зброя була без глушника», — написала журналістка.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. Стан потерпілої тяжкий, лікарі борються за її життя.
«Поліція, інші необхідні служби працюють на місці стрільби. Мають покази свідків, опрацьовують дані з камер відеоспостереження. Розкриття злочину в активній фазі. Систематично отримую доповіді від керівництва поліції про вжиті заходи та встановлені обставини. Якщо у вас є будь-яка інформація про обставини скоєння цього злочину, повідомляйте поліції. Ці дані мають бути правильно зафіксовані та ретельно перевірені», - написав Клименко у Telegram.

Видання Zaxid.net з посиланням на власні джерела поінформувало, що Ірина Фаріон перебуває у критичному стані у відділенні невідкладної медичної допомоги Першого медобʼєднання Львова на вул. Миколайчука. З огляду на лікарську таємницю медики поки що не розголошують більш детальну інформацію.

Фото: телеграм-канал Zahidwtf

Інформацію про замах на Ірину Фаріон підтвердила речниця ВО «Свобода» Христина Равлюк.

Пресслужба поліції Львова пізніше також підтвердила факт замаху на громадську діячку, утім, не уточнила ім'я постраждалої.

«19 липня, о 19.30 на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу. Правоохоронці встановили особу пораненої, 60-річної львівʼянки. Їі було госпіталізовано з вогнепальним пораненням голови. У Львові та на території області проводиться спеціальна поліцейська операція, до якої задіяні співробітники усіх служб та підрозділів поліції Львівщини», — йдеться в повідомленні правоохоронців.

Нагадаємо, 29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки, а також стягнути на користь науковиці середній заробіток за період вимушеного прогулу — 123 тисячі 927 гривень. Вже 11 червня стало відомо, що мовознавицю офіційно поновили на посаді.

15 листопада 2023 року Національний університет «Львівська політехніка» розірвав трудову угоду з Іриною Фаріон «за вчинення аморального проступку».

Перед цим Ірина Фаріон в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій, що вийшло на ютубі 4 листопада 2023 року, висловила свої міркування про російськомовних бійців полку «Азов», заявивши, що не може назвати українцями військових, якщо ті говорять російською. 

Ці слова викликали хвилю обурення в соцмережах. У Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити мовознавицю Ірину Фаріон з Львівської політехніки. 

Після звільнення Ірина Фаріон подала позов до суду, щоб оскаржити рішення керівництва навчального закладу. Втім, 12 лютого Фаріон програла суд у справі поновлення на посаді професорки Львівської політехніки.

Тим часом Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій мовознавиці.

Фото: Ірина Фаріон / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1288
Читайте також
19.07.2024 23:32
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 133
16.11.2023 11:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 932
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду