Що українці думають про ймовірні переговори з Росією, — дослідження «Дзеркала тижня» та Центру Разумкова

Що українці думають про ймовірні переговори з Росією, — дослідження «Дзеркала тижня» та Центру Разумкова

15 Липня 2024
941
15 Липня 2024
12:31

Що українці думають про ймовірні переговори з Росією, — дослідження «Дзеркала тижня» та Центру Разумкова

941
Соціологи на замовлення редакції запитали в українців в тилу, коли варто розпочинати переговори з Росією, чим ці переговори мають завершитися і на які поступки могла би піти Україна.
Що українці думають про ймовірні переговори з Росією, — дослідження «Дзеркала тижня» та Центру Разумкова
Що українці думають про ймовірні переговори з Росією, — дослідження «Дзеркала тижня» та Центру Разумкова

Видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал на основі соціологічного дослідження, яке на замовлення редакції провів Центр Разумкова, щодо бачення українцями потенційних переговорів з Росією, ймовірних поступок агресору та можливості військової перемоги над ворогом.

Опитування провели з 20 до 28 червня 2024 року. Редакція відзначає, що соціологи опитували людей, які репрезентують тилову частину України. «Основна частина пасіонаріїв-добровольців або тих, хто вимушено до них приєднався, — на фронті. Вивчити думку армії, яка несе на собі весь тягар війни й має право якщо не вирішального, то найбільш значущого голосу щодо переговорів із Росією, нині неможливо. Тому вважати результати дослідження думкою всієї країни не можна. Це думка тилу», — пише Zn.Ua.

За результатами дослідження, відносна більшість українців (44%) вважає, що час для початку офіційних мирних переговорів України і Росії настав. Не погоджуються з цим 35%, не визначились 21% опитаних. Найнижчий показник серед тих, хто готовий до переговорів, на заході України (35%) і на сході (33%). Найбільший — на півдні (60%), що на 16% перевищує середній показник по Україні. 

 

Соціологи також запитали респондентів, «чи варто Україні погоджуватися на виконання умов, висунутих Путіним, заради припинення Росією війни?».

83% опитаних не погодяться на виведення українських військ зі всієї території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. 84% не погодяться офіційно віддати ці області агресорові. 77%  не погоджуються зі скасуванням всіх західних санкцій проти Росії.

Натомість щодо фіксації нейтрального позаблокового без’ядерного статусу України в конституції думки розійшлися: 58% проти, 22% за. При цьому допускають цю поступку лише 9% жителів західної України, 25% у центрі, 23% на сході і аж 39% на півдні.

37% українців вважають, що указ президента про неможливість проведення переговорів безпосередньо з Путіним не потрібно скасовувати, водночас 32% вважають, що потрібно. При цьому підтримка скасування указу на півдні (41%) майже на 10% перевищує середню.

 

Соціологи також спитали, «яку з умов ви вважаєте мінімально необхідною для укладання мирної угоди з Росією?».

Половина опитаних (51%) наполягає на звільненні України від російських військ у кордонах 1991 року. 26% можуть погодитися на зупинку війни по лінії розмежування на початку 2022-го, й лише 9% готові визнати кордон по лінії фронту на момент укладання угоди.

Найбільше на кордонах 1991 року наполягає захід — 59%, найменше схід і південь — 39 і 40% відповідно. При цьому схід (13%) і південь (10%) лояльніші, ніж інші регіони, до фіксації кордону по лінії фронту. «Але мотивація тут навряд чи може бути однаковою. Схід просто втомився від десятилітньої війни, а південь досі плекає ілюзії, що з Путіним можна домовитися, якщо піти на певні поступки», — пише видання.

Більшість опитаних українців (61,1%) не готові під час переговорів із Росією поступитися нічим із наведеного соціологами. «Й тут одразу зафіксуємо перший парадокс: українці готові до переговорів (44%), але не готові нічим поступатися», — пишуть соціологи. 

Лише 14% опитаних можуть погодитися на відмову від прозахідного вектора України й тільки 8% готові поступитися територіями. Радше готові відмовитися від територій мешканці заходу (11%), важче — сходу (4%) та півдня (7%). 

При цьому мешканці півдня значно більше ніж жителі сходу готові відмовитися від прозахідного вектора розвитку — 12 і 24% відповідно. «Південь найбільше готовий до переговорів і відмови від прозахідного вектора», — відзначає редакція.

49% опитаних прогнозує громадянський опір всередині України у разі, якщо влада буде змушена відмовитись від окупованих територій. 25% не очікують радикального супротиву.

Переважна більшість опитаних (76%) впевнена, що Путін допускає мир лише на власних умовах. Тільки на півдні 38% не згодні з тим (14% по усій країні).

Серед чинників, які можуть підштовхнути Путіна до переговорів і поступок, опитані найбільше відзначили щораз більшу залежність Росії від Китаю (65%). Бажання оточення Путіна повернутися на ринки Заходу, страх Путіна потрапити до Гааги чи високу ціну для російської економіки як чинники, що підштовхнуть Кремль до переговорів, респонденти оцінили набагато нижче.

66% опитаних вірять у те, що Росію можна перемогти на полі бою, 16%  такої віри вже не мають, 18% — коливаються. Найбільше у військову перемогу вірить захід (69%), найбільше сумнівається південь (25%).

Серед факторів, які допоможуть Україні виграти війну, 82% опитаних називають те, якщо західні партнери нададуть достатньо зброї; 76% — якщо Україна побудує власний потужний оборонний комплекс і наведе лад із мобілізацією; 69% — лише якщо Захід допоможе нам людським ресурсом.

46% українців уважають, що бути ухилянтом під час війни не соромно. І лише 29% дотримуються протилежної думки. Лідером у «розумінні» ухилянтів є південь (60%), а друге місце зайняв захід — 48%.

«Жителі саме західної частини України демонструють виразну двоїстість, з одного боку, високих очікувань від результатів закінчення війни, а з іншого — своєї ролі в тому, щоб ці очікування зробити реальністю», — пише авторка тексту Інна Ведернікова.

При цьому люди віком 60+ значно частіше «засуджують» ухилянтів, ніж молодше чи середнє покоління, відзначають соціологи.

Опитування провела соціологічна служба Центру Разумкова на замовлення Zn.Ua. з 20 по 28 червня 2024 року. Опитано 2027 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2.7%.

Читайте також: 

Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
941
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду