Українці вважають корупцію більшою загрозою для країни, ніж російську агресію,— соцопитування

Українці вважають корупцію більшою загрозою для країни, ніж російську агресію,— соцопитування

4 Квітня 2024
946
4 Квітня 2024
18:28

Українці вважають корупцію більшою загрозою для країни, ніж російську агресію,— соцопитування

946
На третьому місці в рейтингу загроз — економічна криза та її наслідки, на четвертому — відсутність кваліфікованих менеджерів у владних інституціях.
Українці вважають корупцію більшою загрозою для країни, ніж російську агресію,— соцопитування
Українці вважають корупцію більшою загрозою для країни, ніж російську агресію,— соцопитування

На думку більшості українців, найбільшою загрозою для розвитку України є корупція в державних органах влади. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту, проведеного 17–21 лютого 2024 року.

Так, корупцію загрозою вважають 51% опитаних соціологами громадян. У той час як воєнну агресію Росії — 46%. На третьому місці в рейтингу загроз — економічна криза та її наслідки — інфляція, підвищення цін, зниження рівня життя. Фактором, який заважає розвитку країни, її назвали 11% опитаних. На четвертому місці за згадуваністю в якості загрози — відсутність кваліфікованих менеджерів в уряді та в органах державної влади (10%), на п’ятому — безвідповідальність влади (4%). 

Нагадаємо, діяльність Верховної Ради, згідно з результатами дослідження соціологічної групи «Рейтинг», цілком схвалюють лише 3% респондентів. Скоріше схвалюють її 16% від числа опитаних, ще 5% — не визначилися. Водночас загальна кількість тих, хто не схвалює діяльність Верховної Ради, склала 77% (якщо сумувати 40% учасників опитування, які заявили, що не схвалюють діяльність ВРУ, і 37% тих, хто скоріше не схвалюють).

Діяльність Президента України Володимира Зеленського нині схвалюють 63% (цілком — 22%, частково — 41%). Для порівняння — у квітні 2022 року таких було 94% (цілком схвалювали — 74%, в цілому — 20%). Станом на лютий 2024 року 15% респондентів зовсім не схвалюють дії глави держави (у квітні 2022 року таких було 2%), а 18% — скоріше не схвалюють (у квітні 2022 року — 3%). 

Опитування було проведене Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI) по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 17–21 лютого 2024 року. Метод опитування — Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Всього було опитано 2000 жителів України віком від 18 років. Вибірка не включає українців, які зараз не перебувають в Україні. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%. Дослідження фінансувалося Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

У грудні 2023 року повідомлялось про те, що корупція та війна лишаються для українців основними проблемами країни. Причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення воєнних дій. Такі дані презентувала Transparency International Ukraine у другій хвилі соціологічного дослідження, яке на замовлення організації провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”».

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
946
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду