Найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності, — Юрчишин

Найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності, — Юрчишин

10 Липня 2024
374
10 Липня 2024
15:48

Найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності, — Юрчишин

374
Статус журналіста дуже часто взагалі не передбачає можливості бути викривачем.
Найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності, — Юрчишин
Найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності, — Юрчишин

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин наголосив, що найчастіше українські журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності. Про це він сказав на четвертій щорічній конференції «Викривачі корупції в Україні: успіхи та виклики», передає Укрінформ.

За його словами, насправді статус журналіста дуже часто не передбачає взагалі можливості бути викривачем. І це нормально, тому що журналіст приховує свої джерела. І він має на це право, це захищено. Викривач — навпаки — має пояснити, звідки інформація стала відома. Це посилює його позицію як викривача.

Також Юрчишин зауважив, що найчастіше журналісти стикаються з проблемою перешкоджання їхній професійній діяльності.

«Це не пов’язано з корупцією. Тобто вони викривають корупцію, але тиснуть на них не через корупцію. На них тиснуть через те, що вони журналісти. І тут є зовсім інша сфера, тут нам справді треба посилювати і пріоритезувати розслідування щодо перешкоджання роботи журналістами, це не відповідальність НАЗК», — сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

Також він нагадав, що в Офісі Генерального прокурора створено спеціальну постійну робочу групу щодо розслідування злочинів проти журналістів.

Юрчишин зазначив, що «вона дає свої результати, але розслідування проводить Національна поліція».

«У переважній більшості відомих кейсів по викривачах корупції журналісти були помічним механізмом, який допомагав викривачам, власне, викривати корупцію, висвітлювали ці події, але самі ніколи не були викривачами», — зауважив народний депутат.

Водночас він додав, що «насправді в нас набагато легше добитися відкриття кримінального провадження щодо перешкоджання (діяльності журналіста. — Ред.) в Україні, ніж, наприклад, в Польщі, в іншій цивілізованій державі».

«І моментами ми просто не помічаємо, наскільки ми пішли вперед... Нам журналістам треба дуже чітко сказати: у вас зовсім інша функція. Ви фактично є комунікаторами, механізмом подачі інформації. Ваше включення у справу викривачів — дуже важливо — підсвітлювати і показувати, наскільки це працює. Але журналісти-розслідувачі не є викривачами. Вони є журналістами-розслідувачами, і їх закон захищає достатньо ефективно. Питання в тому, наскільки ми стимулюємо наші правоохоронні органи бачити в час війни, коли є військові злочини, геноцидального плану, бачити і ці випадки , які теж дуже важливо відстежувати. Для нас, як для демократичної країни, дуже важливо показати, що в нас справа не лише відкривається, а й розслідується», — підкреслив нардеп.

Читайте також: 

Фото: Ярослав Юрчишин / Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
374
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду