У російській в'язниці я не дозволяв собі зневіритися, — Наріман Джелял

У російській в'язниці я не дозволяв собі зневіритися, — Наріман Джелял

3 Липня 2024
616

У російській в'язниці я не дозволяв собі зневіритися, — Наріман Джелял

616
За словами Джеляла, в російському полоні до багатьох в'язнів застосовували імітації розстрілів і тортури, але його лише принижували.
У російській в'язниці я не дозволяв собі зневіритися, — Наріман Джелял
У російській в'язниці я не дозволяв собі зневіритися, — Наріман Джелял

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял у російській в’язниці не дозволяв собі зневіритися, а також підтримував своїх товаришів. Про це він розповів після звільнення з російського полону в інтерв'ю телеканалу «Рада».

Джелял подякував усім українцям, які його підтримували в полоні, та поінформував, що вже звернувся до родичів хлопців, які були разом з ним засуджені, щоб вони не втрачали надії на звільнення своїх близьких.

«Я вірив у те, що мене звільнять, бо для людини, яка незаконно опинилася за ґратами, зневіритися — це майже смерть. Психологічно. Я не давав собі й тим хлопцям, які були поряд, зламатися», — сказав він.

Говорячи про те, як він дізнався про своє звільнення, Джелял розповів, що в понеділок, 24 червня, вийшов на роботу в тюрмі.

«Пропрацював пів дня, прийшли співробітники — мене забрали з роботи, сказали: збирай речі. Я зустрівся з головою оперативної служби тюрми, де я знаходився, і він сказав, що будуть мене звільняти», — розповів Джелял.

А вже 25 червня його забрали з камери та повідомили, що звільнять і повернуть в Україну.

«Співробітники ФСБ приїхали за мною і доставили до Красноярського СІЗО, де дві доби я наодинці в окремій камері ще чекав, поки за мною приїдуть, і ми вирушили до кордону Білорусі на обмін», — додав Джелял.

За його словами, шлях до волі розпочався 27 червня вранці.

«До мене приїхали співробітники ФСБ, зав'язали очі, наділи кайдани, і ми почали цей довгий, останній шлях до дому, до волі. Був такий марафон: ми звичайним літаком вилетіли до Москви, там пересіли на автотранспорт, потім на інший, де я вже приєднався до групи моїх співвітчизників, з якими ми проходили цей шлях — обмін. На кордоні з Білоруссю нас прийняла якась група спецназу, і на гелікоптері нас три години доставляли на кордон. І в ці останні години з нас зняли кайдани й надягли такі стяжки пластикові. Мені ці пластикові стяжки навмисно дуже туго стягнули. Я попросив їхнього командира трохи попустити. Сліди від цього ще залишився», — розповів заступник голови Меджлісу.

Джелял зазначив, що зараз почувається добре, але повинен пройти медичне обстеження, є деякі проблеми.

За його словами, в російському полоні до багатьох в'язнів застосовували імітації розстрілів і тортури, але його лише принижували.

«Я в більш-менш доброму стані й психічно, і психологічно. У полоні були у мене панічні атаки, однак додавала сил підтримка людей», — сказав він.

Також журналіст зауважив, що в російському полоні дуже хвилювався за батьків, дружину та дітей, але, на жаль, батько не дочекався його звільнення. Він  наголосив, що дуже хоче, щоб Крим був вільний від окупантів.

Нагадаємо, напередодні звільнений з російського ув’язнення перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу й журналіст Наріман Джелял заявив про готовність долучитися до звільнення українських в’язнів Кремля.

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів, із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі. За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримала Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

2 жовтня 2023 року російські окупанти вивезли з Криму до в’язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

28 червня 2024-го в результаті зусиль керівництва української держави зі звільнення незаконно утримуваних Росією осіб до України повернувся перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. Він перший звільнений зі списку 30 українських журналістів, захоплених Росією, який оприлюднив ІМІ.

Фото: Наріман Джелял / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду