Ватажка «ЛНР» Пасічника засудили до 12 років в’язниці

Ватажка «ЛНР» Пасічника засудили до 12 років в’язниці

3 Липня 2024
424

Ватажка «ЛНР» Пасічника засудили до 12 років в’язниці

424
Суд визнав очільника окупаційної адміністрації захопленої Луганщини винним у посяганні на територіальну цілісність України та колабораційній діяльності.
Ватажка «ЛНР» Пасічника засудили до 12 років в’язниці
Ватажка «ЛНР» Пасічника засудили до 12 років в’язниці

Ватажка угруповання «Луганська народна республіка» й очільника окупаційної адміністрації захоплених територій Луганської області Леоніда Пасічника заочно засудили до 12 років в’язниці. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). За сукупністю вчинених злочинів суд призначив Пасічнику 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Також злочинця позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 13 років.

За матеріалами справи, напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між терористичною організацією «ЛНР» та Росією. Надалі Кремль використав це як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення на територію України.

Згодом Пасічник організовував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини території Луганщини до складу Росії. За підсумками фейкового плебісциту він підписав з очільником Кремля Володимиром Путіним «угоду про входження регіону» до складу РФ.

Після цього окупаційний очільник Луганщини організував участь тимчасово захоплених громад у російських «виборах до законодавчих органів влади».

На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд визнав Пасічника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинена за попередньою змовою групою осіб;
  • ч. 5 ст. 111-1 — колабораційна діяльність.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання фігуранта.

Нагадаємо, прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо керівника окупаційної адміністрації захоплених територій Луганщини Леоніда Пасічника ще в серпні 2023 року. У жовтні 2022 року Служба безпеки України повідомила Леоніду Пасічнику про підозру в посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України.

Відзначимо, в грудні 2023-го суд засудив ватажка терористичного угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фото: Леонід Пасічник / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
424
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду