Зеленський та Орбан домовились про відкриття першої в Угорщині україномовної школи

Зеленський та Орбан домовились про відкриття першої в Угорщині україномовної школи

2 Липня 2024
591

Зеленський та Орбан домовились про відкриття першої в Угорщині україномовної школи

591
Угорський прем’єр заявив, що фінансування цієї школи Угорщина візьме на себе.
Зеленський та Орбан домовились про відкриття першої в Угорщині україномовної школи
Зеленський та Орбан домовились про відкриття першої в Угорщині україномовної школи

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовились про відкриття першої української школи в Угорщині. Про це лідери держав заявили у вівторок на спільній пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

Як повідомляється, під час перемовин з Орбаном президент України ініціював питання про освіту для українських дітей, які перебувають в Угорщині.

За словами Зеленського, Орбан запевнив його у підтримці цього проєкту. Глава угорського уряду своєю чергою підтвердив, що Україна порушувала це питання, і повністю підтримав ініціативу Зеленського. 

Орбан наголосив, що з приїздом до Угорщини великої кількості українських біженців з'явилася потреба для їхнього навчання. 

«Українці й раніше були в Угорщині, але зараз з'явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні піклуватися про цих людей. Тому я з великою радістю підтримую ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині», — сказав він.

Орбан заявив, що фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе.

«Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоби українці почували себе в Угорщині, як вдома», — сказав угорський прем’єр.

Він не став пов'язувати це рішення із аналогічними очікуваннями від України, але згадав, що розраховує також на розуміння Україною потреб угорськомовної меншини, що традиційно проживає на Закарпатті.

Віктор Орбан прибув до Києва вранці 2 липня з неоголошеним візитом. Це його перша поїздка в Україну з 2015 року.

Як відомо, раніше Угорщина послідовно заявляла, що блокуватиме початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, вимагаючи скасувати закон про мову, який начебто порушує права угорської меншини на Закарпатті. В Офісі президента відповіли, що готові змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, але при цьому Київ не вважає такі дії виконанням «ультиматуму» Угорщини.  

8 грудня Верховна Рада ухвалила альтернативний законопроєкт про національні меншини, який враховує оцінки Ради Європи щодо прав нацменшин. Першу версію цього закону, прийняту в грудні 2022-го, Венеційська комісія розкритикувала і рекомендувала переглянути низку положень, які стосуються використання мов меншин, зокрема щодо переведення освіти на українську мову.

14 грудня Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови. 25 червня Європейський Союз офіційно розпочав переговори про вступ з Україною та Молдовою. 

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду