Венеційська комісія розкритикувала закон про нацменшини. В'ятрович назвав висновок упередженим

Венеційська комісія розкритикувала закон про нацменшини. В'ятрович назвав висновок упередженим

13 Червня 2023
3403
13 Червня 2023
12:58

Венеційська комісія розкритикувала закон про нацменшини. В'ятрович назвав висновок упередженим

3403
Експерти Ради Європи рекомендують переглянути низку положень, які стосуються використання мови національних меншин.
Венеційська комісія розкритикувала закон про нацменшини. В'ятрович назвав висновок упередженим
Венеційська комісія розкритикувала закон про нацменшини. В'ятрович назвав висновок упередженим

Венеційська комісія у своєму висновку, який є в розпорядженні  «Європейської правди», закликає, зокрема,  поширити право на проведення заходів мовами меншини на всіх людей та вилучити зобов’язання забезпечувати їх український переклад «або принаймні переглянути його у світлі принципу пропорційності».

Також експерти Ради Європи просять переглянути зобов'язання, пов'язані з виданням книг мовами нацменшин і книгарнями, уточнити питання перекладу «написів офіційних назв та інформації для загального ознайомлення мовою меншини» та ухвалити методологію стосовно використання мов нацменшин в органах влади (нині закон передбачає, що її має розробити уряд).

Рекомендації стосуються перегляду й інших законів, зокрема щодо «обмеження свободи використання мови меншин та диференційоване ставлення до мов меншин» та права на доступ до ЗМІ мовами меншин шляхом скасування мовних квот у законі «Про медіа».

Окремо «Венеційка» просить учергове відкласти переведення системи освіти на українську мову й продовжити перехідний період, переглянувши його у світлі попереднього висновку комісії.

Відверто упередженим та частково неадекватним назвав висновок Венеційської комісії  народний депутат України Володимир В'ятрович.

Володимир В'ятрович

«Для будь-кого (крім членів Венеційської комісії) очевидно, що якщо поруч висять, наприклад, вивіски угорською і українською мовами, то вивіска українською ніяк не порушує прав угорської меншини. А поради дозволити вивіски без україномовного варіанту взагалі жодного стосунку до захисту меншин не мають і є закликом до дискримінації українців у власній державі», — зазначає В'ятрович.

Він також пише, що комісія вирішила надати рекомендації на тему законів про державну мову, про освіту й про медіа, про що її взагалі ніхто не просив. «Штучно протиставляючи захист державної мови правам меншин, Венеційська комісія рекомендує скасувати важливі норми, які захищають українську мову», — заявляє Володимир В'ятрович. Ідеться, зокрема, про вимоги закону про медіа, що українською мовою має бути 90% програм на загальноукраїнських і 80% на регіональних каналах, а також закону про мову, що 50% асортименту книжок у книгарнях має бути українською.

«На зауваження української сторони, що в аналогічній ситуації більше сприяння мовам ЄС у законодавстві Латвії Венеційська комісія визнала правомірним, у висновку міститься феноменальна відповідь: мовляв, Латвія член ЄС, а Україна лише кандидат. Тому їм можна, а вам ні», — пише Володимир В'ятрович.

Читайте також:

Закон «Про національні меншини (спільноти)» набув чинності в Україні в березні 2023 року. Цей закон — серед семи рекомендацій Єврокомісії, які Україна має виконати для подальшого руху до ЄС. Україна не зверталася по такий висновок перед ухваленням закону в грудні 2022 року, хоча й використала попередні висновки.

Фото: Getty Images; Володимир В'ятрович / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3403
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду