Комісія з журналістської етики засудила видання «УНН» за грубе порушення стандартів у матеріалі про Тузлівські лимани

Комісія з журналістської етики засудила видання «УНН» за грубе порушення стандартів у матеріалі про Тузлівські лимани

27 Червня 2024
553
27 Червня 2024
09:24

Комісія з журналістської етики засудила видання «УНН» за грубе порушення стандартів у матеріалі про Тузлівські лимани

553
Матеріал «УНН» про національний парк порушує стандарти збалансованості, достовірності та розмежування фактів і припущень.
Комісія з журналістської етики засудила видання «УНН» за грубе порушення стандартів у матеріалі про Тузлівські лимани
Комісія з журналістської етики засудила видання «УНН» за грубе порушення стандартів у матеріалі про Тузлівські лимани

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила журналістці та виданню «Українські національні новини» публічний осуд за грубе порушення пунктів 6, 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста в матеріалі про національний парк «Тузлівські лимани». Про це повідомляє КЖЕ.

14 травня до Комісії з журналістської етики надійшла скарга від представниці національного парку «Тузлівські лимани» Олени Власенко на матеріал видання «Українські національні новини» («УНН») за авторством журналістки Лілії Подоляк «Бюджет у сотні дронів: скільки витрачає країна на утримання нацпарків під час війни», опублікований 26 квітня.

У матеріалі розповідається, що в «Тузлівських лиманах» уже понад 10 років начебто не змінювалося керівництво, місцеві постійно скаржаться на представників парку, а керівництво намагається розширити землі парку та заборонити місцевим обробляти власні ділянки та відвідувати парк.

Матеріал наводить дані щодо бюджету національного парку, його розподілу. Стаття містить коментар екологині Тетяни Лампіки, яка вважає, що така кількість працівників є завеликою і натякає, що керівництво парку може збагачуватися за рахунок так званих «мертвих душ». Матеріал закінчується закликом провести аудит діяльності національних парків в Україні для раціонального використання бюджетних коштів та закликає міністерство провести конкурс на посаду керівника нацпарку, щоб знизити напругу в громаді.

Заявниця стверджує, що до представників парку ніхто по інформацію не звертався, а твердження, подані нібито як відповідь парку, є перекрученими фактами з відкритих джерел, зокрема зі звіту за 2023 рік. На її думку, матеріал містить низку упереджених тверджень та неправдиво поданих фактів, а також зловживає анонімними джерелами, що критикують парк. Заявниця вважає, що це свідчить про порушення вимог пунктів 2, 6, 9, 10 та 19 Кодексу етики українського журналіста.

Головна редакторка «УНН» Олена Архіпова пояснила Комісії, що опубліковані новини про «Тузлівські лимани» ґрунтуються на офіційній інформації, зокрема Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і правоохоронних органів. Інформацію про бюджет парку та його діяльність під час війни надало міністерство у відповідь на запит видання.

Комісія дійшла висновку, що авторка матеріалу та редакція грубо порушили стандарт достовірності подання інформації (пункт 6 Кодексу етики українського журналіста).

Авторка спотворює джерело отримання інформації, подавши дані, отримані у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, у форматі «в нацпарку розповіли». Це створює враження, що редакція зверталась по коментар безпосередньо до представників парку, а не до міністерства.

Журналістка також вдається до узагальнень «місцеві розповіли», не надаючи жодного іншого джерела на підтвердження земельних зловживань керівництва парку, окрім достатньо однобічного попереднього матеріалу «УНН». Він містить мову представників місцевого самоврядування, але не дає слова керівництву парку.

Крім того, видання порушило стандарт розмежування фактів і припущень (пункт 9 Кодексу).

Авторка вдалася до низки емоційних виразів про діяльність парку. Зокрема, вона називає його «найскандальнішим» без підтвердження, окрім тез місцевого населення про буцімто терор, що вчиняють посадовці заповідної зони.

Так само журналістка стверджує, що бюджет парку — це 500 дронів, а вивільнення коштів з фінансування національних парків дало б змогу придбати 15 тис. дронів, не враховуючи потреби бодай мінімально забезпечувати подібні установи в час війни. При цьому слова представникам «Тузлівських лиманів» взагалі не надається.

«Ці твердження про факти, нехай і сформульовані у формі припущень та у формі натяків, створюють враження про керівництво нацпарку як про потенційних шахраїв і зловмисників та налаштовують споживача інформації на критичне ставлення до парку, суголосне іншим тезам «УНН»», — стверджує КЖЕ.

Також матеріал порушує стандарт збалансованості подання інформації (пункт 10 Кодексу).

Матеріал не містить позиції національного парку «Тузлівські лимани» та його посадових осіб. Попри критику діяльності, нікому з представників адміністрації не надали можливості спростувати звинувачення чи пояснити, навіщо підтримувати сталість природоохоронних заходів під час війни попри пріоритетність військових витрат.

Коментар експертки також є її власною оцінкою щодо кількості співробітників у національних парках та не підкріплюється її досвідом; навіть у тексті коментаря вона порівнює ситуацію із зовсім іншою сферою, коли говорить про так звані «мертві душі». Це ставить під сумнів фаховість експертки, залученої до коментування теми.

При цьому Комісія не має підстав вважати, що матеріал спрямований на те, щоб слугувати інтересам влади чи власників певних медіа, а підіймає суспільно важливу тему про діяльність державної установи і є важливим для місцевих громад.

Комісія висловлює журналістці та інтернет-виданню публічний осуд через грубість допущених порушень, хоча йвітає комунікацію «УНН» та готовність співпрацювати з органом саморегулювання для пошуку спільних рішень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
553
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду