Суд виніс вирок львів'янину, який поширював у телеграмі російську пропаганду

Суд виніс вирок львів'янину, який поширював у телеграмі російську пропаганду

25 Червня 2024
873
25 Червня 2024
23:51

Суд виніс вирок львів'янину, який поширював у телеграмі російську пропаганду

873
Уродженець Львова, який нині мешкає в тимчасово окупованому Криму, публікував у своєму телеграм-каналі відеоматеріали, у яких підтримував російську збройну агресію проти України.
Суд виніс вирок львів'янину, який поширював у телеграмі російську пропаганду
Суд виніс вирок львів'янину, який поширював у телеграмі російську пропаганду

Суд у Львові виніс вирок «історику», якого звинувачують у пособництві Росії. У своєму телеграм-каналі уродженець Львова, який нині мешкає в тимчасово окупованому Криму, публікував відеоматеріали, у яких підтримував російську збройну агресію проти України. Про це повідомляє Львівська обласна прокуратура. 

За даними слідства, чоловік підтримує дії країни-агресорки, публікуючи в телеграмі маніпулятивні відео з російськими пропагандистськими наративами. 

«У своїх відеозверненнях він виправдовує та визнає правомірною збройну агресію рф проти України, розпочату у 2014 році. Також заперечує тимчасову окупацію частини території держави. Стверджує, що окупанти прийшли з єдиним наміром — покращити життя як росіян, так і українців. Окрім цього, чоловік називає себе істориком, засновником російського руху України, зазначає, що бореться з нацизмом та геноцидом, який існує по відношенню до росіян», — ідеться в повідомленні Львівської облпрокуратури.  

Суд визнав його винним у пособництві РФ та виправданні збройної агресії проти України (ч. 1 ст. 111-2 та ч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Згідно з вироком, йому призначили покарання — 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Також позбавлено права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 15 років. 

Нагадаємо, в липні 2023 року Служба безпеки України затримала на Львівщині блогера, який публічно цькував Сили оборони, заперечував збройну агресію РФ та державну владу України. За даними слідства, мешканець Дрогобича на Львівщині був місцевим блогером, який на своїх сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному з прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями.

У червні цього року СБУ оголосила підозри двом «блогерам» з Вінницької та Запорізької областей, які поширювали в соцмережах відео позицій ЗСУ.

У травні жителька Берегова Закарпатської області отримала підозру, бо на своїй сторінці в одній із соцмереж  поширювала наративи російської пропаганди про нібито наявність в Україні «біолабораторій із виготовлення біологічної зброї» та «мережі продажу російськомовних дітей», що начебто і призвело до необхідності розпочати «спеціальну військову операцію».

У середині травня в Києві та області викрили п’ятьох блогерів, які вели проти України інформаційно-підривну діяльність, зокрема працювали на зрив мобілізації, знімаючи про ЗСУ провокативні стрими. Водночас у Харкові затримали жінку, що готувала тези, які використовували в замовних матеріалах центральні телеканали Росії. Зокрема, щодо ракетно-бомбових ударів РФ по критичній інфраструктурі Харкова. Вона готувала «інформаційні довідки», які героїзували окупантів та заперечували їхні воєнні злочини. У подальшому її повідомлення поширювали в російських пропагандистських медіа, серед яких токшоу Скабєєвої та Соловйова.

Читайте також:

Фото: «Форбс»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
873
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду