Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму Національного конкурсу

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму Національного конкурсу

19 Червня 2024
618
19 Червня 2024
16:33

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму Національного конкурсу

618
До Національної конкурсної програми увійшли 10 повнометражних ігрових та документальних стрічок.
Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму Національного конкурсу
Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму Національного конкурсу

До Національної конкурсної програми 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) увійшли 10 повнометражних фільмів. Про це повідомила пресслужба ОМКФ.

Так, за нагороди змагатимуться такі ігрові стрічки:

  • «Божевільні», реж. Денис Тарасов, Україна

Події стрічки розгортаються в 70-х роках минулого століття. Перед головним героєм Андрієм Довженком, який потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії, постає непростий вибір: співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

  • «Діло Безп'ятого», реж. Валерій Шалига, Україна

Заможний селянин Герасим Калитка хоче купити землю свого збіднілого сусіда, але йому не вистачає грошей. Мати багато землі — це його мрія, і він йде на нечисту оборудку. Невідомий пропонує йому придбати за п'ять тисяч сто тисяч фальшивих грошей. Калитка разом з кумом Савкою купують ці гроші. Та замість грошей їм продають чистий папір. У відчаї Калитка хоче повіситись, та його рятують. Жадібність героя мало не закінчилася трагедією, але він і далі продовжує мріяти про землю.

  • «Дім за склом», реж. Тарас Дронь, Україна, Румунія, Польща, Кіпр

Життя амбітної архітекторки Вікторії кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, якого звинувачують у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію і не втратити важливий проект.

  • «Киснева станція», реж. Іван Тимченко, Україна, Чехія, Словаччина

1980, СРСР. Багатолітній політв’язень та невтомний борець за права кримських татар Мустафа Джемілєв відбуває чергове заслання в якутському селищі Зирянка. Тим часом троє людей прямують до нього через величезну країну, і наміри в них дуже різні — побачити, знищити, захистити.

  • «Сірі бджоли», реж. Дмитро Мойсеєв, Україна

В «сірій зоні» АТО, в невеличкому селі без електроенергії залишилися жити лише двоє ворогів дитинства. Під снарядами, що іноді пролітають над селом, з непроханими озброєними гостями, сусіди-пенсіонери ведуть свій скромний побут, іноді зустрічаючись для суперечливого, але необхідного спілкування. В кожного життя не склалось по-своєму, і обидва мають час його переосмислити. Мало зважаючи на воєнні події, вони намагаються створити своє мирне життя в небезпечній місцині, але все руйнується, коли в селі з’являється російський снайпер.

  • «Яса», реж. Сергій Маслобойщиков, Україна

Рік 2015. Матір Ганну та подругу Дарку об'єднують спогади про Даню, який загинув у 2014 році на Майдані. Життєвий шлях Ганни пройшов від активістки Майдану 2004 року до державного службовця високого рівня. Через стосунки між двома жінками з'ясовується, що Ганна була пов'язана з корупцією, яка призвела до мафіозного реваншу в Україні у 2010 році, а згодом — до Революції Гідності у 2014 році. Ганна все більше переконується у залежності своїх особистих дій і смерті сина.

До конкурсу також увійшли документальні фільми:

  • «Глядєлов», реж. Ксенія Кравцова, Україна

Олександр Глядєлов — український майстер документальної чорно-білої фотографії. Фільм-спостереження запрошує у мандрівку разом з фотографом від Києва і Бучі до Харкова, Одеси та Іловайська, від 1990-х до 2022, від безпритульних вуличних дітей до страшних воєн, розв'язаних росією.

  • «Кілометр», реж. Ганна Тиха, Україна

Стрічка розповідає про ситуацію, в якій опинилася родина Любих. Коли російські війська почали наступ на Київ, всі члени родини, крім Романа, перебували у будинку в Ірпені, що дуже швидко опинився на межі окупації. Не маючи змоги потрапити в будинок і побачитись з рідними, Роман близько місяця щодня працював на ірпінському напрямку аеророзвідником. Перебуваючи на відстані в межах кілометру від рідних, він спостерігав переміщення ворога і нерідко пролітав над їхнім будинком.

  • «Обережно! Життя триває», реж. Антон Штука, Україна

Вуличний художник з Харкова їде до звільненого міста Ізюм, що за 60 км від лінії фронту. Художник малює свої роботи на вулицях зруйнованого під час російської окупації міста, знайомиться з місцевими мешканцями. Один із них — Володимир, місцевий, що втратив половину родини під час обвалу будинку. Взаємодія та спостереження за роботою художника надихають Володимира почати змінювати своє життя.

  • «Сопілка Перуна», реж. Євген Мазуренко, Україна

Фільм, заснований на відеоматеріалах, знятих безпосередньо на бойовій позиції. «Сопілка» — це кодова назва пушки для радіопереговорів. Образно вона нагадує сопілку, і такий інструмент пасував би богу грому Перуну. Герої фільму — воїни-артилеристи. Різні люди у мирному житті, на війні вони знаходяться в одному обмеженому просторі на декілька сот метрів посадки та несуть службу, неначе древні жерці язичницького племені в сакральному місці. І їхній вівтар — це гармата.

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль, який проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу, відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.

Нещодавно ми писали про стрічки у спеціальній програмі-ретроспективи «Наша ДНК». Організатори кінофестивалю також оголосили імена членів журі, яке оцінюватиме фільми цьогорічної Міжнародної європейської конкурсної програми.

    Нагадаємо, минулого року під час Одеського кінофестивалю в Чернівцях презентували 46 фільмів. Серед них — понад 30 стрічок українського виробництва. Частину фільмів в Україні презентували вперше. Майже всі картини оцінювали журі в рамках національної та міжнародної конкурсних програм.

    У програмі національного конкурсу, зокрема, змагалися десять повнометражних ігрових та документальних фільмів. До Міжнародної європейської конкурсної програми ввійшло сім стрічок.

    Детальніше про переможців можна дізнатися тут.

    Фото: ОМКФ

    Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

    До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

    Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
    * Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
    618
    Читайте також
    29.08.2023 13:00
    Дмитро Десятерик
    для «Детектора медіа»
    1 422
    Коментарі
    0
    оновити
    Код:
    Ім'я:
    Текст:
    Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
    Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
    Спільнота ДМ
    Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
    Даю згоду