У Росії до 12 років засудили українку, яка ввімкнула гімн України й запустила повітряні кульки

У Росії до 12 років засудили українку, яка ввімкнула гімн України й запустила повітряні кульки

18 Червня 2024
16401
18 Червня 2024
15:03

У Росії до 12 років засудили українку, яка ввімкнула гімн України й запустила повітряні кульки

16401
Її звинуватили в поширенні «фейків» про російську армію та «участь у терористичній організації».
У Росії до 12 років засудили українку, яка ввімкнула гімн України й запустила повітряні кульки
У Росії до 12 років засудили українку, яка ввімкнула гімн України й запустила повітряні кульки

Другий Західний окружний військовий суд у Москві засудив громадянку України Христину Любашенко до 12 років позбавлення волі, визнавши винною в нібито поширенні «фейків» про російську армію та «участь у терористичній організації». Про це пише російська «Медіазона».

За версією слідства, 8 травня 2023 року Любашенко поставила на вікно орендованої квартири в підмосковному місті Долгопрудному колонки і ввімкнула запис з антивоєнною промовою та гімном України. Згодом на Воробйових горах у Москві вона запустила повітряні кульки з біло-синьо-білим прапором, який у Росії вважають символом легіону «Свобода Росії», що воює на боці України. Після цього жінку затримали. 

Раніше Любашенко жила в Києві з хворими матір'ю та дідусем, а також двома доньками. Після російського повномасштабного вторгнення вони переїхали до Швейцарії та отримали там притулок, однак грошей на життя не вистачало. Христина познайомилась із сусідом Віталієм Юрченком, який «видавав себе за біженця з України». Спершу він давав у борг, а потім попросив українку за гроші поїхати у Москву і запустити в небо блакитно-жовті повітряні кулі в межах мирної акції.

Згодом додалися інші вимоги, а коли Любашенко відмовилася брати участь, їй почали погрожувати. За словами адвокатки, листування, під час якого Юрченко шантажував жінку долею її дітей, є в матеріалах справи. Сторона захисту також зауважила, що співробітники російських правоохоронних органів, які затримали жінку, заздалегідь мали інформацію про підготовку її акції з кульками, хоча вона нікому про неї не повідомляла.

Христина Любашенко на засіданні виступала українською мовою. Винною вона себе не визнає.

Нагадаємо, в березні в Росії заарештували на 10 діб студента Московського державного університету через назву створеної ним у гуртожитку мережі вайфаю — «Slava Ukraine». Суд визнав хлопця винним у «демонстрації екстремістської символіки» та ухвалив рішення конфіскувати його вайфай-роутер «як предмет правопорушення».

У лютому суд у російському Петербурзі відправив 18-річну Дар'ю Козирєву на два місяці до СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Дівчину затримали 24 лютого, в другу річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну. Активістка наклеїла на постамент пам’ятника українському поетові Тарасу Шевченку в Петербурзі невеликий плакат з уривком його вірша «Заповіт»: «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кровʼю волю окропіте!».

Раніше в тимчасово окупованому Криму звільнили вчительку середньої школи, яка в одній із соцмереж розмістила зображення прапора та герба України. Окупаційний суд визнав жительку Джанкойського району винною за статтями про пропаганду «нацистської символіки» та «дискредитацію» армії РФ.

На світлині — Христина Любашенко

Фото: Олександра Астахова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду