У російському Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

У російському Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

27 Лютого 2024
2514
27 Лютого 2024
16:05

У російському Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

2514
Це вже третя історія антивоєнного спротиву Дар'ї Козирєвої системі. У грудні 2022 року, ще бувши школяркою, дівчина написала на інсталяції, присвяченій «дружбі» Петербурга з Маріуполем: «Убивці, ви розбомбили його. Юди».
У російському Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка
У російському Петербурзі 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

Суд у російському Петербурзі відправив 18-річну Дар'ю Козирєву на два місяці до СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Про це повідомляє телеграм-канал Sota, зауважуючи, що засідання було закрите через державну таємницю. 

Дівчину затримали 24 лютого, в другу річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну. Активістка наклеїла на постамент памʼятника українському поетові Тарасу Шевченку в Петербурзі невеликий плакат з уривком його вірша «Заповіт»: «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кровʼю волю окропіте!».

Поліцейські не змогли одразу зірвати плакат, тому завісили його чорним пакетом.

Дар’я здобула популярність після того, як у грудні 2022 року, бувши ще школяркою, написала на інсталяції, присвяченій «дружбі» Петербурга із  захопленим російськими військами українським Маріуполем слова: «Убивці, ви розбомбили його. Юди». Вже тоді проти Козирєвої було заведено кримінальну справу про навмисне псування майна, якій, однак, не давали ходу.

У грудні 2023 року Козирєву оштрафували на 30 тисяч рублів (це майже 12,5 тисяч гривень) за адміністративною статтею про дискредитацію російської армії. Приводом став пост у соціальній мережі «ВКонтакте» від 4 березня 2022 року. У публікації містилася критика ухвалених тоді законів, які карають за поширення інформації про війну в Україні, що не збігається з версією міністерства оборони Росії. Після штрафу Козирєву відрахували із Санкт-Петербурзького державного університету.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що суд у Москві засудив учасників «Маяковських читань» Артема Камардіна та Єгора Штовбу до семи та п'яти з половиною років колонії відповідно за читання віршів проти нападу Росії на Україну.

Також ми писали про те, що суд у Росії відправив жительку Петербурга Вікторію Петрову до психіатричної лікарні на невизначений термін. Росіянку звинуватили в так званих воєнних фейках через її дописи в соцмережах про війну в Україні. Вона не визнала провини і вимагає зупинити переслідування за статтями про воєнну цензуру.

Раніше суд у Москві заочно виніс вирок російському режисеру та продюсеру Івану Вирипаєву — 8 років колонії за нібито поширення «фейків про армію РФ». Приводом для кримінального переслідування стали висловлювання Вирипаєва в різних медіа, а також публікації на особистому сайті режисера.

На фото — Дарʼя Козирєва в суді, 27 лютого 2024 року

Фото: Social media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2514
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду