Кремлівський ютуб в українському інформаційному тилу

Кремлівський ютуб в українському інформаційному тилу

17 Червня 2024
1003
17 Червня 2024
09:00

Кремлівський ютуб в українському інформаційному тилу

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
1003
Упродовж квітня-травня 2024 року Центр протидії дезінформації (ЦПД) повідомив про низку своїх перемог, традиційно використовуючи для цього свій телеграм-канал і ютуб-канал.
Кремлівський ютуб в українському інформаційному тилу
Кремлівський ютуб в українському інформаційному тилу

Метастази Медведчука

Зокрема, 3 квітня 2024 року ЦПД відзвітував про те, що за їхнім запитом було заблоковано ютуб-проєкт «Панченко», авторкою та ведучою якого була проросійська пропагандистка Діана Панченко, ексжурналістка медведчуківського NewsOne, яка переїхала до Росії, звідки й поширює свою пропаганду про події в Україні.

Слід зазначити, що в цьому випадку слово «заблоковано» означає, що користувачі інтернету з українськими IP-адресами більше не зможуть бачити контент зазначеного ютуб-каналу. Однак користувачі VPN-сервісів або українські біженці, які мешкають в інших країнах, зможуть продовжити споживати російську пропаганду з цього та інших ютуб-каналів.

Новину про «блокування» каналу Діани Панченко палко підтримали адміністратори телеграм-каналу «Вертикаль», які регулярно позитивно реагують на новини ЦПД й Офісу Президента України. Крім того, вони висловили сподівання, що невдовзі будуть заблоковані ресурси, пов’язані з ексколегою Діани Панченко по NewsOne та інших проросійських проєктах Максом Назаровим (він же Назар Русланович Діордіца), ексдепутатом Ігорем Мосійчуком і ще одним ексспівробітником телеканалу NewsOne Олександром Шелестом, який також веде свої медіапроєкти.

До речі, згаданий адміністраторами телеграм-каналу «Вертикаль» громадянин Росії Андрій Пальчевський, в інтересах якого колись активно використовували ботоферми для підтримки його участі у виборах, є одним із найбажаніших гостей ютуб-каналів Макса Назарова й Олександра Шелеста. Пальчевський з’являвся на ютуб-каналі Макса Назарова та Ярослави Маслової, який має назву «Да это так» і був заблокований для українських користувачів 24 квітня 2024 року.

 

З такою ж упертою регулярністю його запрошує на свій канал і Олександр Шелест.

 

Кремлівська мережа розповсюдження

Насправді найцікавішим є не сам контент, який розміщують у себе на ютуб-каналах проросійські пропагандисти, а те, які засоби донесення контенту до української аудиторії можуть їм допомагати у розповсюдженні. Як кажуть, скажи мені хто твій «промоутер», і я скажу, хто ти.

Активну участь у розповсюдженні наративів вищезгаданих експідлеглих Медведчука бере телеграм-канал «MediaKiller», який так само неодноразово був названий спеціалістами ЦПД близьким до кремлівських мереж.

 

Однак найбільш завзятим промоутером відеоматеріалів Макса Назарова з ютуб-каналу «Да это так» є кремлівське медіа «ПолітНавігатор», сайт якого був внесений до списку рекомендованих до блокування ще у 2018-му році Міністерством інформаційної політики України.

Таким чином, Макс Назаров знімає відеоконтент зі своїми гостями, озвучуючи потрібні наративи. А поширенням цих наративів серед російськомовної аудиторії займаються телеграм-канали «MediaKiller» і «ПолітНавігатор», підписуючи наративи назвою ютуб-каналу «Да это так».

Абсолютно ідентичною є ситуація й у випадку ютуб-каналу Олександра Шелеста, який запрошує до себе на інтерв’ю тих самих спікерів, що й Макс Назаров. Його відеоконтент також просувають телеграм-канали «MediaKiller», «ПолітНавігатор», близький до ГРУ МО Росії «ANNA News».

 

Таким чином, можна висунути обґрунтоване припущення, що всі вищезгадані медіамайданчики, які просувають проросійські наративи та блокуються Центром протидії дезінформації, являють собою добре скоординовану мережу акуратного і тонкого просування вигідних Кремлю наративів в українські аудиторії.

Рефлексивне управління замість прямої пропаганди

Аналізуючи медіамоніторинги ключових для України подій, важко пропустити ще один ютуб-канал під назвою «ДНК» («Дійсно народний канал»), ведучим якого є український журналіст Олексій Володимирович Кутєпов, що перебуває за межами України.

 

У 2009 році Кутєпов звільнився з телеканалу ICTV через скандал, пов’язаний зі смертю одного з героїв його розслідувань. Улітку 2011 року поширюються публікації про тісну співпрацю Олексія Кутєпова з Анатолієм Шарієм стосовно питань розслідування наркобізнесу. Після початку агресії Росії проти України у 2014 році Олексій Кутєпов приєднується в якості журналіста та продюсера до команди телеканалу «17-й канал», у створенні якого взяв участь Жан Новосельцев.

Навесні 2015 року Новосельцев і Кутєпов допомагали російському телеканалу «Россия 24» створити картинку того, як в Україні «утискають вільну журналістику». Навесні 2021 року, на замовлення народного депутата від фракції ОПЗЖ Вадима Столара, Олексій Кутєпов і Жан Новосельцев узяли участь у запуску проєкту журналістських розслідувань «Розвідка.Live» на телеканалі «Kyiv.Live».

Оскільки запуск телеканалів Вадима Столара відбувся не дуже вдало, то восени 2021 року, за три місяці до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, Жан Новосельцев та Олексій Кутєпов відкривають свою власну справу і реєструють Товариство з обмеженою відповідальністю «ДНК-Медіа» (44525730).

Олексій Кутєпов, так само як і Назаров і Шелест, веде ютуб-канал самотужки, подаючи свій погляд на останні новини, іноді запрошуючи на розмову до себе гостей. Джерела фінансування каналу, звичайно, традиційно не розкриваються, хоча в описах під своїми відео Кутєпов пропонує глядачам донатити йому на рахунки, зокрема в UniCreditBank, що може свідчити про те, що він фізично перебуває в одній із країн Центральної Європи.

У своїх стримах і трансляціях Кутєпов пояснює, що Росія не несе відповідальності за війну проти України, оскільки у всьому винен Захід, який розв’язав криваву гру та «братовбивчу війну», що продовжується маріонетками. За словами Кутєпова, єдиним виходом із ситуації може бути тільки об’єднання українців і росіян проти Заходу, оскільки обидва народи «програли тоді, коли розвалився Радянський Союз».

Очікувано, Олексій Кутєпов, як і Діордіца та Шелест, активно обговорює питання легітимності Володимира Зеленського, просуваючи тезу про те, що, мовляв, Зеленському вигідна війна, оскільки вона дозволяє йому залишатися при владі, бо він боїться її втратити.

«ДНК» — демонстративно неприкритий колабораціонізм

Згідно з даними платформи відкритих даних «YouControl», ТОВ «ДНК-Медіа» було зареєстроване 03.11.2021 року зі статутним капіталом 1000 гривень, де по 200 гривень інвестували Жан Новосельцев та Олексій Кутєпов, і ще аж 600 гривень у статутний фонд вклав літній чоловік на ім’я Семенко Олександр-Микола Миронович, який також є чинним підписантом громадської організації «Українська асоціація ветеранів та пенсіонерів ГУБОЗ МВС України “Єдність”» (26387404), співзасновником політичної партії «Трибунал України» (41344233) та політичної партії «Трибунал» (40372480).

За відсутності підтримки з боку «ПолітНавігатора», Олексію Кутєпову доводиться самому вести й телеграм-канал під назвою «Метод Кутєпова», який було зареєстровано і запущено 7 жовтня 2021 року — за місяць до реєстрації ТОВ «ДНК-Медіа». Посилання на цей телеграм-канал супроводжують майже всі пропагандистські відео Олексія Кутєпова на ютубі. Цікаво, що першою публікацією на цьому телеграм-каналі було відео, зняте на зустрічі голови Державної служби експортного контролю України (ДСЕКУ) Олександра Павліченка з народними депутатами Верховної Ради України.

Олександра Павліченка запросили на зустріч з народними депутатами через конфлікт між ДСЕКУ та компанією «УРАРП», щодо якої впроваджували експортні обмеження, зокрема, згідно зі статтею 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».

На відео Павліченко також згадує про громадську організацію «Стоп корупції», представники якої, ймовірно, і знімали. Того ж дня на сайті громадської організації «Стоп корупції» вийшла аналогічна до допису телеграм-каналу «Метод Кутєпова» замітка про те, що голова ДСЕКУ Павліченко нібито вигнав журналістів із наради.

Державна служба експортного контролю України у лютому 2021 року надала інформагентству «Стоп корупції» відповіді на запитання. Там, зокрема, згадувався і конфлікт державних органів з ТОВ «УРАРП», засновником і керівником якого є Анатолій Льовін, який і раніше звертався до послуг інформагентства «Стоп корупції».

Пізніше телеграм-канал «Метод Кутєпова» продовжував публікувати дописи, в яких просував точку зору Анатолія Льовіна в його конфлікті з ДСЕКУ.

На жаль, відеоролики інтерв’ю з Анатолієм Льовіним Кутєпов видалив зі свого ютуб-каналу. 

Ситуація стає набагато прозорішою, якщо звернути увагу на те, що Анатолій Іванович Льовін, керівник і бенефіціар ТОВ «УРАРП», входить як співзасновник до політичної партії «Трибунал» і громадської організації «Трибунал України», які очолював мажоритарний бенефіціар ТОВ «ДНК-Медіа» Олександр Семенко. Усі три організації активно використовувалися Анатолієм Льовіним для відстоювання своїх комерційних інтересів у державних органах і в судах.

ТОВ «ДНК-Медіа» (44525730) Олексія Кутєпова й Олександра Семенко зареєстроване за адресою вулиця Лаврська, 7 у Києві. За цією самою адресою — Лаврська, 7 — де розташований житловий будинок, зареєстровано компанію ТОВ «Льовін Груп» (42864899), а також ФОП Льовін Анатолій Іванович та ФОП Льовіна Ганна Анатоліївна. За цією ж адресою розташоване ТОВ «Міжнародна юридична компанія “Консалтинг”» (34528819), якою володіє Ганна Льовіна.

Стеж за грошима

Попри зміну риторики та відхід від фейків чи прямої пропаганди на користь рефлексивного управління та тонкого використання реальних проблем України, «схематоз» медведчуківських медійників стає дедалі прозорішим. На жаль, ця прозорість не допомагає використовувати наявне законодавство для їх переслідування, оскільки ненависть до України, з формальної точки зору, не є злочином.

Однак уся ця медіадіяльність є неможливою без одного елемента — грошей, які отримують пропагандисти за свою «роботу». І дуже часто ці процеси пов’язані не зі співпрацею на патріотичній основі з російськими спецслужбами, а з банальним бажанням заробити.

Таким чином, очевидними виходами з цієї ситуації є два варіанти — або перекупити їх у Кремля та поставити на користь масованого віщання ЦПД та близьких до нього телеграм-каналів, або відстежувати фінансові транзакції разом із західними партнерами та спробувати максимально їх зупинити. Тим більше, що в руках ЦПД є можливості санкційного механізму РНБО.

Титульне фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1003
Читайте також
21.05.2024 11:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
4 978
04.05.2023 09:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
18 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду