Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив фільми з ретроспективи «Наша ДНК»

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив фільми з ретроспективи «Наша ДНК»

14 Червня 2024
387
14 Червня 2024
10:21

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив фільми з ретроспективи «Наша ДНК»

387
Цьогорічний фестиваль відбудеться з 12 по 20 липня в місті Київ.
Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив фільми з ретроспективи «Наша ДНК»
Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив фільми з ретроспективи «Наша ДНК»

На 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі відбудеться показ спеціальної програми-ретроспективи «Наша ДНК», до якої ввійшло 8 національних стрічок. Про це «Детектору медіа» повідомили організатори заходу.

Так, у межах спецпрограми покажуть:

  • «Брама», реж. Володимир Тихий, 2017

Український горор про життя родини диваків (баба Пріся, її донька та внук), що мешкають у Чорнобильській зоні відчуження. Головна героїня баба Пріся вживає галюциногенні гриби, товаришує з русалками і розповідає, як у молодості за часів війни відправила на той світ дванадцятьох німців. Одного дня Пріся отримує містичне попередження про катастрофу, що станеться найближчим часом.

  • «Будинок слово. Нескінчений роман», реж. Тарас Томенко, 2021

Це заснована на реальних подіях драматична історія про українських письменників, яких зібрали під дахом харківського будинку «Слово». А згодом змусили їх працювати на благо системи. Фільм про те, як комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло.

  • «Герой мого часу», реж. Антоніна Ноябрьова, 2018

За сюжетом, юнак Жорік мріє підкорити столицю. Його ваблять дорогі крамниці, модні галереї та «європейські цінності», але поки що головний герой живе у світі пивних кіосків, дешевих атракціонів та засмічених під’їздів. Жоріку здається, що дуже скоро він подолає невидиму межу між двома вимірами великого міста контрастів.

  • «Дике поле», реж. Ярослав Лодигін, 2018

Екранізація роману Сергія Жадана «Ворошиловград». У основі історії — Герман, який змушений повернутися у Старобільськ, своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер герою доведеться захистити сімейний бізнес — стару бензоколонку. А разом із нею — друзів дитинства та кохання в боротьбі проти тих, хто захоплює шматок за шматком землю, перетворюючи її на кукурудзяні поля та залізницю, котра нікуди не веде. Чим закінчиться ця іронічна та повна пригод подорож крізь Дике Поле?

  • «Жива ватра», реж. Остап Костюк, 2014

Документальна історія про трьох чоловіків різних поколінь, які живуть в українських Карпатах. Старість 82-річного Івана проходить на самоті: недавно поховавши дружину, він і сам готується до похорону. В той час, коли 10-річний Іванко починає життя наново в школі-інтернаті в райцентрі, а 39-річний Василь керує тваринним господарством і вигодовує молодняк овець. Та прийде весна, і всі троє піднімуться в гори услід за вівчарським покликанням, якому все важче слідувати в сучасному світі.

  • «Моя бабуся з Марса», реж. Александр Міхалковіч, 2018

Лірична трагікомедія спільного виробництва України, Білорусі та Естонії. В основі сюжету — історія бабусі Зіни, яка, проживши частину життя в Україні, Росії та Білорусі, переїжджає в Крим. Розумна й енергійна, вона завжди збирала свою велику сім’ю разом. Після окупації Криму Росією зустрічі з родиною перетворилися на поневіряння. Дорослій людині важко прийняти нові реалії, тому всі родичі, які живуть по різних країнах, почали збиратися, щоб підтримати бабусю в день її 80-річчя.

  • «Припутні», реж. Аркадій Непиталюк, 2016

У фільмі йдеться про трьох жінок: бабусю, доньку й онуку, — чиї долі переплетені, а життя сповнене складнощами й самотністю. Дія картини відбувається в залишеному мешканцями селі Припутні протягом однієї доби, що кардинально змінює життя всіх героїв.

  • «Шляхетні волоцюги», реж. Олександр Березань, 2018

За сюжетом, львівські батяри Бодя та Мірек живуть під гаслом: «Любити Львів, жінок та жарти». Аби життя було яскравим, шляхетні волоцюги вдаються до різних авантюр, залишаючись при цьому позитивними героями. Неочікувано для себе вони стають опікунами молодої красуні, і їхні пригоди набирають нових обертів. Події фільму відбуваються у Львові протягом 1938–1939 років.

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль, який проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу, відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.

Раніше організатори кінофестивалю оголосили імена членів журі, яке оцінюватиме фільми цьогорічної Міжнародної європейської конкурсної програми.

Нагадаємо, минулого року під час Одеського кінофестивалю в Чернівцях презентували 46 фільмів. Серед них — понад 30 стрічок українського виробництва. Частину фільмів в Україні презентували вперше. Майже всі картини оцінювали журі в рамках національної та міжнародної конкурсних програм.

У програмі національного конкурсу, зокрема, змагалися десять повнометражних ігрових та документальних фільмів. До Міжнародної європейської конкурсної програми ввійшло сім стрічок.

Детальніше про переможців можна дізнатися тут.

Фото: ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду