60% українців вважають, що метою Росії є знищення української нації або фізичний геноцид, — КМІС

60% українців вважають, що метою Росії є знищення української нації або фізичний геноцид, — КМІС

13 Червня 2024
1390
13 Червня 2024
14:12

60% українців вважають, що метою Росії є знищення української нації або фізичний геноцид, — КМІС

1390
Зокрема, про знищення української нації та примусову асиміляцію українців як мету Росії відповіли 34% респондентів, про фізичний геноцид — 26%.
60% українців вважають, що метою Росії є знищення української нації або фізичний геноцид, — КМІС
60% українців вважають, що метою Росії є знищення української нації або фізичний геноцид, — КМІС

Сумарно 60% опитаних українців вважають, що остаточною метою Росії у війні проти України є або знищення української нації та асиміляція українців у росіян, або фізичний геноцид українців. Про це свідчать результати опитування КМІС, проведеного 16-22 травня. 

Зокрема, про те, що Росія прагне знищити українську націю, національну самосвідомість та примусово асимілювати українців, перетворити їх у росіян, відповіли 34% респондентів. Про те, що здійснити фізичний геноцид більшості українського населення — 26%.

12% опитаних відповіли, що Росія прагне змінити українську владу та створити з України маріонеткову державу, яка у всьому слухатиметься Росію.

Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та насправді не претендує на всю або більшість територій України.

Ще 6% опитаних вважають, що Росія хоче підкорити всі території, хоча й залишити їм певну культурну автономію в складі Росії.

Натомість 5% респондентів відповіли, що метою Росії є «денацифікація» та демілітаризація України без посягань на її незалежність. Це єдиний варіант відповіді, який був сформульований наближено до тез російської пропаганди, відзначають соціологи.

У регіональному вимірі про намір Росії провести геноцид українців відповіла третина респондентів у кожному з регіонів. Показники відповідей про національну асиміляцію та маріонеткову державу знижуються від Заходу на Схід (від 32% до 19% та від 21% до 9% відповідно). Відповіді про збереження за собою окупованих територій та «денацифікацію» навпаки зростають від Заходу до Сходу (від 3% до 13% та 11% відповідно).

У мовному вимірі — опитані, які розмовляють вдома українською, були більше схильні до відповідей про геноцид та асиміляцію. Тоді як російськомовні дещо більше схилялись до відповіді про маріонеткову державу. Варіант про «денацифікацію» не показав суттєвої різниці між українсько- та російськомовними (5% та 7% відповідно).

Опитування проводилося протягом 16-22 травня 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Було опитано 1067 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах підконтрольної уряду України території. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Читайте також:

Фото ілюстративне: Повернись живим 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду